Verlossing voor de Franse Alpen nabij

Roel op 08 januari 2017· 27 reacties

Portes du Soleil (F) kreeg weer wat sneeuw
Portes du Soleil (F) kreeg weer wat sneeuw

En weer sneeuwt het dikke vlokken in Oostenrijk. De afgelopen nacht 15 tot 25 centimeter, en ook de noordelijke Franse Alpen (zie de webcam hierboven) kregen weer een paar centimeter. Maar de grote verlossing komt nog, en dan op uitgebreidere schaal. Dinsdag valt er weer iets, maar vanaf donderdag gaat het meerdere dagen zwaar sneeuwen in de Westalpen.

Sea effect snow

Eerst even terug naar die kou-inval van de afgelopen dagen. Zoals ik een paar dagen geleden beloofde is die tot diep over het Middellandse Zeegebied uitgestroomd. Dat gaf spectaculaire beelden vanuit de ruimte waarop zelfs een “Sea effect snow” te zien was, de evenknie van het Amerikaanse “Lake effect snow” boven de Grote Meren.

IJskoude lucht streek over het warme zeewater van de Adriatische Zee, waar zich vervolgens zware sneeuwbuien ontwikkelden. Aan de andere kant van het water botsten die vervolgens tegen de Italiaanse Apennijnen. De Abruzzen in Midden-Italië kregen in korte tijd 2 tot 3 meter sneeuw en zelfs het strand van de badplaats Rimini werd even wit.

Koude lucht strijkt over de Adriatische Zee waardoor sneeuwbuien ontstonden (Bron: NASA)
Koude lucht strijkt over de Adriatische Zee waardoor sneeuwbuien ontstonden (Bron: NASA)

">7 januari 2017

Oostenrijk dumpt verder

Intussen sneeuwt het in de noordalpen vrolijk verder en mogen we, met een korte onderbreking van twee dagen, gerust spreken van dump. Dit is Filzmoos in de Salzburger Sportwelt op ruim 1000 meter hoogte:

Filzmoos (Salzburgerland)
Filzmoos (Salzburgerland)

Zauchensee
Zauchensee

Reit im Winkl (Winklmoosalm - Steinplatte)
Reit im Winkl (Winklmoosalm - Steinplatte)

Het sneeuwt tot de avond door waardoor er in totaal weer zo’n 30 centimeter valt. De basis voor Oostenrijk en het oosten van Zwitserland is daarmee nu definitief gelegd. Die sneeuw verdwijnt voorlopig niet meer.

Dinsdag wat sneeuw in de Westalpen

Dinsdag bereikt een nieuwe storing de Alpen, maar we zien het patroon dan al een beetje veranderen. Niet de noordalpen maar de Zwitserse en Franse Alpen krijgen dan het meeste met 5 tot 15 centimeter.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Vervolgens is het wachten op de échte sneeuwbrenger, die het Europese model als eerste in het vizier had. De complimenten zijn dit keer voor het Europeanen want het Amerikaanse GFS-model bindt volledig in. Het ziet er dus erg goed uit voor de Franse Alpen! Nog even geduld hebben, maar vanaf donderdag gaat het waarschijnlijk meerdere dagen achter elkaar flink sneeuwen. Check de cumulatieve sneeuwverwachting voor de komende 6 dagen, en dan zit de sneeuw voor komend weekend er nieteens allemaal in. Ik heb meteen de top 10 van sneeuwrijkste gebieden eronder gezet:

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

BestemmingSneeuwval op de bergSneeuwval in het dal
Geen gegevens beschikbaar

Fijn om Le Grand Massif en Paradiski eens in deze lijst te zien staan, en zoals gezegd waarschijnlijk komt hier nog wat bij. Ook goed nieuws voor Oostenrijk, die pakken nog steeds af en toe wat sneeuw mee.

Zuidalpen

De Italiaanse Alpen blijven een zorgenkindje als het om natuursneeuw gaat, maar er is komend weekend iets mogelijk. Afhankelijk van hoe de aanstroming precies op de westalpen gaat zijn, is het niet ondenkbaar dat zich komend weekend een Genuadepressie ontwikkelt die de zuidalpen verrast met sneeuw. De kans is nog niet heel groot, maar ik wil hem zeker benoemen. Daarover de komende dagen meer!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooi is dat, ik ben net terug uit les arcs :)
Was echt nog goed te doen hoor!! Zo rustig op de pistes!! Alle liften open en ongeveer de 60% vd pistes (la plagne wel wat slechter). denk dat de 2 franse vakantieweken daar niet zo leuk waren!
nu mogen de PDS weer in de toplijst komen maar dat komt goed. Als grand massif en chamonix hoog scoren dan komen de PDS er net achteraan.

BAM! Vrijdag vertrekken naar PDS :-)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

*bericht bewerkt door Jeroen6 op 08 jan 2017 10:56

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Riep iemand Genuadepressie!!?? Yes, please

Riep iemand Genuadepressie!!?? Yes, please

HN65 op 8 jan 2017 11:00

Wij zitten in hetzelfde Italiaanse schuitje eind januari (Dolomieten)… dus zuidelijke sneeuw is zeker welkom.

** dubbel post **

*bericht bewerkt door HN65 op 08 jan 2017 11:07

@Gigi, ik meende dat we beide in Alta Badia zijn die week, maar jij zit zuidelijker?

Ook wij zitten eind januari in de Dolomieten, dus dat Genualaag is meer dan welkom.

Nee, ik zit eerder noordelijker (noordelijke gebieden van de Dolomiti Superski, Sella Ronda en noordelijker zeg maar)…

Dit is toch een (zwak) laag boven Genua… (Europees model voor maandag 16 januari - veel te ver weg nog natuurlijk, maar toch…)

null

@ Roel, ik zie de temp wel deftig stijgen volgende week in Gerlos. Zelfs inversietemp mogelijk de week erna (misschien té lange termijn ?)
Sneeuwkansen voor Oostenrijk nog schreef je ook ? Had ik niet direct ingerekend

Luc

Je maakt mijn dag helemaal goed Roel!! Zaterdag gaan we naar Le Grand Massif. Beter nieuws dan dit is er niet. 87 cm erbij!! Das een serieuze dump!! Dat wordt het 3e jaar op rij met kettingen naar boven rijden. Ik heb het er graag voor over!! Oh man, wat heb ik er zin in om zondag om 9.00 uur in het eerste liftje naar boven te gaan!

In Amerika hebben ze ook niks te klagen, mammoth mountain vandaag 75 centimer en daar komt nog zo’n 150 cm bij de 5 dagen erna. Was dat hier maar zo

De Zuidalpen mogen gaan volgen nu!
Met krokus naar Val di Sole!

@ Roel; ik wacht spannend jou weerbericht af de komende dagen! ?

Ben ik even blij dat ik komende zaterdag met de thalys naar Paradeski ga.
Met de auto gaat het blijkbaar moeilijk zijn.

hmm komt voor ons net goed. woe naar Chamonix en zaterdag door voor 2 weken naar L3V. zou het sneeuwdansje toch geholpen hebben.

Roel, wij gaan va 16 januari een week skiën (gevorderden). Bij voorkeur in verse sneeuw en met zon☀️?⛷. Welk gebied raadt je aan? Salzburg, bv Flachau?

T.a.v onze heenreis:
wij zijn voornemens vrijdag richting Skiwelt te rijden. Zelf ben ik een leek maar zoals ik de kaarten nu interpreteer wordt het een bar en boos ritje… Het oorspronkelijke idee was: op vrijdag een zo groot gedeelte af te leggen (we hebben 3 kleine kids achterin… dus we doen het rustig aan) om vervolgens 1 keer te overnachten… Maar nu ik de berichten lees is het wellicht een idee, om donderdag avond de rit te rijden om vervolgens vrijdagochtend in Oostenrijk een pensionnetje te scoren voor een dag en nacht… benieuwd naar jullie reactie…

De Zuidalpen mogen gaan volgen nu!
Met krokus naar Val di Sole!

@ Roel; ik wacht spannend jou weerbericht af de komende dagen! ?

Anneke241179 op 8 jan 2017 11:52

Dat duurt nog meer dan een maand joh. Geen zorgen… :p

Laat donderdag nou net onze 1e skidag in Chamonix zijn! ❄⛷

Winter is coming

Roel, ik trek binnenkort naar la foux d’allos. Hoort dit nog bij het deel van de Franse alpen dat je hierboven vernoemt of heeft dit gebied niet zo veel baat aan de stroming die nu voorspeld wordt?

Zoals ik heb begrepen zal de sneeuwval zich deze week wat meer concentreren op Frankrijk en Zwitserland.
Profiteert het uiterste westen van Oostenrijk ( Vorarlberg en meer specifiek Montafon ) dan ook mee van de sneeuwval vanuit westen ?
Vorige week is in Montafon natuurlijk ook heel wat sneeuw gevallen maar niet de grote hoeveelheden van Tirol en Salzburgerland .
Hopelijk valt daar toch nog een pak zodat we zeker kunnen zijn als we vertrekken op 21 januari.

@buske328 let nog niet teveel op volgende week. De berekeningen lopen sterk uiteen. @RonaldB qua zon zie mijn antwoord hierboven. Sneeuw vind je overal in het Salzburgerland genoeg! :-) @youridehaas timing van de sneeuwval zo ver van tevoren altijd lastig. Dinsdag kun je daar meer over zeggen. @julesorlent dat ligt behoorlijk zuidelijk, het kan zijn dat daar wat minder valt. @Marpat5957 bij sneeuw in de Westalpen profiteert vaak juist Vorarlberg mee. Meer dan Tirol en Salzburg, dus er is kans dat de achterstand wordt ingehaald. Maar wat heet, Montafon heeft nu ook sneeuw genoeg.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Zit nu in Wagrain, vlakbij Filzmoos, en wat een omstandigheden. De hele dag licht sneeuwen, en alle pistes zijn veranderd in een waar poeder-paradijs met zo’n 30cm poedersneeuw.
Heerlijke omstandigheden, maar hopelijk de komende dag wat droger weer, want kwam conditie houd ik dit niet een week vol denk ik.

null

*bericht bewerkt door Waah op 08 jan 2017 19:26

@roel
Enig idee of Sauerland een graantje mee kan pikken?

Fingers crossed voor les trois valléés… Zit daar normaal van 21 tot 28 januari.

Waar haal je die verwachte sneeuwhoogtes vandaan, Roel? Sneeuwhoogte.nl geeft heel andere cijfers aan. Kan nu enkel de top tien zien precies?

@DavidW, het zijn modelberekeningen van een moment, en zij hebben een ander model. Voor ons volledige overzicht zie https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwverwachting… Wat ik verder doe is een inschatting maken o.b.v. meerdere modellen en een stukje ervaring.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Thanks voor de toelichting! Ga dan toch nog maar een weekje trois vallées bijboeken!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie