Maken snowboarders de piste meer kapot dan skiërs?

Rogier op 05 januari 2017· 57 reacties

Wie maakt de sneeuw hier kapotter?
Wie maakt de sneeuw hier kapotter?

De leukste vragen komen langs in de ‘domme vragen’ reeks. Vandaag een een vraag die al voor veel discussie, en vaker nog monologen, in skiliften heeft gezorgd:

Maken snowboarders de pistes meer kapot dan skiërs?

(heb jij een wintersport gerelateerde domme vraag stuur deze door naar rogier@wintersporters.nl)

Kwajongens

Snowboarders zijn lange tijd een beetje de kwajongens (en -meisjes) geweest van het skigebied. Terwijl de oude garde nog wedelbochtjes draaide op lange, rechte ski’s kwamen er snowboarders die de skiculltuur en de hogere skikunde aan hun laars lapten. Ze knalden al ‘surfend’ van de bergen af en zweefden door de poeder. Opeens hoefde je geen skigod meer te zijn om off-piste te kunnen gaan. Ook was een zwarte piste opeens mogelijk na een weekje op de plank.

Claims over snowboarders

Dit alles zorgde voor best veel ergernis bij skiërs. Er ontstonden allerlei claims over snowboarders. Zo hoor je nog steeds dat snowboarders eerder lawines triggeren dan skiërs, dat snowboarderbochten veel onvoorspelbaarder zijn en dat snowboarders de pistes veel meer beschadigen. Allemaal claims die eerder te maken hebben met onbegrip dan met feiten. Ook zal het hardere schrapende geluid wat deze bredere planken maken niet meewerken om het beeld van snowboarders te doen veranderen. Natuurlijk beschadigen snowboarders de pistes, maar dat doen skiërs ook.

null

Schrapen

Als een snowboarder een te pittige piste pakt is het vrij eenvoudig om al schrapend, side-slippend of rutschend naar beneden te gaan. Op dat moment schrapen boarders inderdaad een deel van de piste af. Maar een beginnende skiër die al rutschend van een piste afgaat zal ook veel sneeuw van een piste schrapen. Hetzelfde geldt voor een beginnende skiërs die alles in sneeuwploeg afdalen en in een mooie v-vorm ook alle sneeuw wegschrapen. Veel skiërs (bijna alle) eindigen hun bochten al rutschend en daarmee beschadig je pistes ook.

Niveau

Het beschadigen van pistes heeft meer te maken met het niveau van de boarder en skiër, dan het feit of er met een snowboard of ski wordt afgedaald. Goede boarders en skiërs schrapen minder sneeuw weg dan beginners, tenminste als ze strakke gesneden bochten snijden, als je slippende (korte) bochten skiet schraap je aardig wat sneeuw weg.

Snowboarders sneller in te moeilijk terrein?

Omdat het side-slippen om een board makkelijker is dan op een paar ski’s kun je als boarder makkelijker een steile piste afrutschen. Dus komt het voor dat we boarders zien die zonder bocht de gehele piste afschrapen. Maar echt leuk is dit natuurlijk niet, dus het is zelden voor herhaling vatbaar. Dit zijn wat mij betreft ook uitzonderingen. Om dan te zeggen dat alle boarders de piste meer beschadigen gaat wat ver.

De boarder beschadigd hier niets meer dan de skiër...
De boarder beschadigd hier niets meer dan de skiër...

Off-Piste

In off-piste terrein durf ik zelfs bijna het tegenovergestelde te zeggen. Daar zijn de sporen van goede boarders vaak vloeiender en minder diep dan die van skiërs. Daar verpesten ze het terrein dus minder dan skiërs. In steile hellingen willen boarders echter weleens side-slippend naar beneden gaan. Als dat in de poeder een diepe gleuf maakt is dat als skiër vervelend. Maar omgekeerd zijn die zeer steile buckels die skiërs in dat terrein maken met gesprongen bochten ook weer vervelend voor boarders. Wie maakt er meer kapot?

Tegenwoordig maakt dit in ieder geval op de pistes allemaal niet zo heel veel meer uit, want een nacht nadat de pistes ‘kapot’ zijn geskied of geboard gaan de bully’s eroverheen en zijn de pistes weer strak en kan iedereen ze weer naar hartelust afschrapen…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Gewoon zorgen dat je beiden kan, kun je klagen met skiërs over die boarders en omgekeerd. ;)

Ha, ik had dus toch gelijk. Mooi blog!

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Na een week van de zwarte piste is alleen voor natuurtalent weggelegd, de meeste mensen durven daar nog niet eens aan te dénken, zelf niet zigzaggen.

Oh Santa! Fresh snow, my favourite! How did you know?

Mooi stuk weer, eindelijk eens een bevestiging die al die vooroordelen keihard onderuit halen. @Embee Het ligt er net aan welke zwarte piste of je pakt. Als je een week goed les krijgt is de Slalomhang op de Kappe in Winterberg best te doen, de Tunnel in Alpe d’Huez zal een heel ander verhaal zijn…

Born to Ride

Leuk stukje! Zal alles proberen te relatieveren als boarder als ik einde dag pistes vol met buckels tegenkom ;)

@ivo83 ach, er zitten altijd wel van die vlakke stukken die leeg geschraapt zijn door snowboarden tussen toch? Ze zijn alleen wat lastig te bereiken doordat ze allemaal bovenaan hun bindingen vast zitten te maken…

;)

Serieus: iedereen maakt de piste wel kapot toch? Het maakt voor mij wel veel uit; een goede piste zonder bulten is bijna nooit een probleem, hoe ijzig of steil ook, maar lichtrood vol met bulten vind ik echt lastiger. Dus daarom toch maar weer les :).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

De onderlinge strijd zal er altijd wel blijven denk ik, ik kan mij er niet druk om maken. Het mooiste is natuurlijk als je zo’n skiër naast je hebt staan in de rij voor de lift die aan het klagen is, om hem/haar vervolgens al carvend in te halen ;) En ja, ik kan ook skiën :p

inderdaad, gewoon allebei eens doen. dan weet je ook hoe het voelt als boarder of als skiër en maakt het allemaal niet meer uit en ben je gewoon blij dat je op de piste staat. Als boarder buiten de piste is het natuurlijk wel nog leuker. :) Skiërs rutschen de meeste pistes ook flink kapot hoor. Het ligt vaak ook gewoon aan de drukte en de hellingshoek van de piste. Ik ski het meeste, maar snowboarden heb ik ook al gedaan. Gewoon leuk als je beiden kan. :)

*bericht bewerkt door C46 op 05 jan 2017 10:05

Ik zou als skieër niet gaan boarden hoor! Dan kom je erachter wat je al die jaren hebt gemist en wil je nooit meer terug. :)

Wie maakt er meer kapot? Diegene die denkt dat die een afdaling wel aan kan maar het vanwege een te slechte techniek niet kan… Of dat een skiër of een boarder is maakt mij niet uit. Maar ik ga volgend seizoen na 16 aar boarden toch ook maar eens leren skiën om dan met mijn zoontje samen te skiën en dan kan ik daarna ook eens zeuren over boarders. ?

🏂

Ideaalbeeld is dat een beginnend snowboard klasje 's middags rond een uurtje of twee, al side slippend, even de piste gladstrijkt.

Wat skiërs ook niet begrijpen is dat boarders af en toe moeten zitten omdat de hele tijd blijven staan (als je even moet wachten bv), enorm vermoeiend is. Echter maakt het natuurlijk wel uit waar je gaat zitten op de piste.

Nageln in Holz ist der Hammer!

@klotSA ik ben ook boarden, maar zitten doe ik nooit, naja alleen in de lift dan. Ik zie niet in waarom het vermoeiend is om te staan? Toen ik nog Strap bindingen had ging ik altijd naast een pistemarkeringspaaltje staan om me aan vast te houden, heb namelijk een hekel aan een koude reet van in de sneeuw zitten. Nu heb ik Flow bindingen en stap ik gewoon even met 1 voet uit mn binding en wanneer ik weer verder kan klik ik mn binding weer vast. Door die Flowbindingen hoef ik sowieso nooit te gaan zitten om mn bindingen vast te doen. Als je dan uit de lift glijd kan je al glijdend je andere voet al in je binding zetten en vastklikken.

Born to Ride

Ik heb mezelf het zitten als snel afgeleerd. Ik maakte er juist altijd een spelletje van wie het langst kon blijven staan op een helling. Goed voor je balans en controle.

Oh Santa! Fresh snow, my favourite! How did you know?

Blijft toch overeind dat boarders over het algemeen minder sociale verkeersdeelnemers zijn. Ze komen vaak hard voorbij, overschatten hun technische vaardigheden en maken onvoorspelbare bochten. Daarmee bevestigen ze het vooroordeel. Ook de walruskolonies van liggende en hangende boarders midden op de piste, vaak net na een onoverzichtelijk heuveltje, zijn een doorn in het oog.

@Frnzxl Euhhh, dat is wel heel generaliserend. Ik heb minimaal, zo niet meer last van skiërs die te hard voor hun kunnen skiën dan boarders. Hard rechtuit boarden is namelijk veel moeilijker dat recht naar beneden skiën (zonder enige techniek). Als je hard kunt boarden kun je wel aardig boarden…

Click. Click. Peace

Ey Thanks Rogier, ik kan dus aardig boarden! :) Is ook zo, maar er valt nog een hoop te verbeteren.

@Matthias123 Ik heb nog steeds straps… Ben nog niet toe aan flow. ;-) Maat ik snap je punt.
Naast vermoeiend (ik heb een zeer actieve stijl), wil ik ook graag kijken naar de acties die mijn board-genoten maken.

Gelukkig heb ik geen last van een koude bibs en in slush ga ik nooit zitten ivm nat.

*bericht bewerkt door klotSA op 05 jan 2017 11:44

Nageln in Holz ist der Hammer!

Inderdaad @rogier! Een snowboard recht of bijna recht naar beneden sturen is moeilijk. Die onvoorspelbare bochten begrijp ik vanuit een skiër wel. Maar dat heeft te maken met het feit dat je op je board zowel me links als met rechts voor kan boarden. Verreweg de meeste mensen staan met links voor. Persoonlijk sta ik met rechts voor. Maar als het zo uitkomt maak ik ook wel eens een bochtje in switch met links voor dus. Dit is een vaardigheid die je al heel snel in de les aangeleerd krijgt omdat het naast de basis voor veel trucjes ook gewoon heel handig is om te kunnen. Vraag anders eens aan een boarder om het te laten zien. Heb ik bij mijn moeder een keer gedaan, dat worden die rare bewegingen opeens veel logischer. Ik probeer ook zo min mogelijk te zitten, maar stil blijven staan is nu eenmaal op een board lastiger dan op ski’s.

Let it snow, let snow, let it snow!

@Rogier, alles is relatief en in die zin heb je natuurlijk gelijk. Als één op de 50 skieers zijn mogelijkheden overschat en daarmee hinder of gevaar oplevert zij dat er altijd nog meer dan wanneer één op de 5 boarders dit doet.
Maar mijn bezwaar betreft toch vooral de her en der verspreide walruskolonies, zoals gezegd.

Dit alles geheel los van het topic: wie vernielt eigenlijk de piste. Ik geef slechts wat inzicht bij de herkomst van het vooroordeel.

Blijft toch overeind dat boarders over het algemeen minder sociale verkeersdeelnemers zijn. Ze komen vaak hard voorbij, overschatten hun technische vaardigheden en maken onvoorspelbare bochten. Daarmee bevestigen ze het vooroordeel. Ook de walruskolonies van liggende en hangende boarders midden op de piste, vaak net na een onoverzichtelijk heuveltje, zijn een doorn in het oog.

Frnzxl op 5 jan 2017 11:20

@Frnzxl En wat te denken van al die skiërs die denken na 2 uur les de rode pistes de baas te kunnen zijn! Verschrikkelijk :p

*bericht bewerkt door Marijnt op 05 jan 2017 11:52

Ideaalbeeld is dat een beginnend snowboard klasje 's middags rond een uurtje of twee, al side slippend, even de piste gladstrijkt.

Wat skiërs ook niet begrijpen is dat boarders af en toe moeten zitten omdat de hele tijd blijven staan (als je even moet wachten bv), enorm vermoeiend is. Echter maakt het natuurlijk wel uit waar je gaat zitten op de piste.

klotSA op 5 jan 2017 10:56

Waarom is staan vermoeiender voor boarders?

@Frnzxl dat kan je ook zeggen van skiërs hoor ;) heb zelf tot men 19 geskied en dan beginnen boarden.

Ik vind het veel aangenamer dat boaders op hun kont aan de rand zitten dan die skiërs die in het midden van een piste halt houden om een naar boven te kijken. ( dit is geen veralgemeening natuurlijk, maar naar mijn inziens zijn er meer skiërs die in het midden even stoppen dan boarders)

Nu dat ik beide relatief goed kan heb ik zowel begrip voor skiërs als voor boarders. elk heeft zen voordeel en zen nadeel. Het enige wat ik nog kan toevoegen is heb begrip voor elkaar.
En zet als skiër niet je verdomde lat over men bord of prik nie met stok voor men tip in de rij aan de lift ! :D

Omdat je continue je tenen moet optrekken als je met je gezicht naar het dal staat.
Of door je knieën moet om je tenen in de sneeuw te drukken als je andersom staat.
Anders glij je zijdelings weg.

*bericht bewerkt door Taan op 05 jan 2017 12:16

@DSvier Afhankelijk van de sneeuwcondities moet je de balans zien te houden als je stil staat.
Op je front side (tenen), heb je altijd je bovenbenen aangespannen. Op je back side zie je niet wat er boven/achter je gebeurd.

Op een ijzige piste heb je niet veel grip en glij je gemakkelijk weg en ben je dus de hele tijd aan het corrigeren.
Alles wordt makkelijker als je 10cm losse sneeuw hebt, maar dan nog vind ik persoonlijk dat het zwaar is om bijv. 5 minuten te blijven staan. En die energie stop ik liever in de perfecte carve.

Nageln in Holz ist der Hammer!

Omdat je continue je tenen moet optrekken als je met je gezicht naar het dal staat.
Of door je knieën moet om je tenen in de sneeuw te drukken als je andersom staat.
Anders glij je zijdelings weg.

Taan op 5 jan 2017 12:15

juist!

Nageln in Holz ist der Hammer!

Blijft toch overeind dat boarders over het algemeen minder sociale verkeersdeelnemers zijn. Ze komen vaak hard voorbij, overschatten hun technische vaardigheden en maken onvoorspelbare bochten. Daarmee bevestigen ze het vooroordeel. Ook de walruskolonies van liggende en hangende boarders midden op de piste, vaak net na een onoverzichtelijk heuveltje, zijn een doorn in het oog.

Frnzxl op 5 jan 2017 11:20

@Frnzxl En wat te denken van al die skiërs die denken na 2 uur les de rode pistes de baas te kunnen zijn! Verschrikkelijk :p

Marijnt op 5 jan 2017 11:51

En al die skiërs dan die denken dat door duur materiaal aan te schaffen het skiën wel vanzelf zal gaan? En die zichzelf boven iedereen verheven voelende skigoden die vinden dat iedereen vooral men hen rekening moet houden? Enz, enz, altijd mooi, vooroordelen.

Blijft toch overeind dat boarders over het algemeen minder sociale verkeersdeelnemers zijn. Ze komen vaak hard voorbij, overschatten hun technische vaardigheden en maken onvoorspelbare bochten. Daarmee bevestigen ze het vooroordeel. Ook de walruskolonies van liggende en hangende boarders midden op de piste, vaak net na een onoverzichtelijk heuveltje, zijn een doorn in het oog.

Frnzxl op 5 jan 2017 11:20

Ga een dagje naar een indoor-hal en kijk wie eerder rechtdoor omlaag stuiven… dat zijn toch echt de skiërs.

Rechtdoor skien is namelijk een stuk makkelijker… en remmen is ook veel simpeler met 2 stokken aan je benen.
Voor snowboarders is rechtdoor een stuk lastiger, plus dat remmen een stuk vervelender is. Zeker als beginner is het vrij moeilijk je board uit een rechte lijn omlaag te krijgen.

En zowel skiërs als snowboarders kunnen vervelend zijn. Beide zijn mensen, en over het algemeen: People=assholes

@DSvier Afhankelijk van de sneeuwcondities moet je de balans zien te houden als je stil staat.
Op je front side (tenen), heb je altijd je bovenbenen aangespannen. Op je back side zie je niet wat er boven/achter je gebeurd.

Op een ijzige piste heb je niet veel grip en glij je gemakkelijk weg en ben je dus de hele tijd aan het corrigeren.
Alles wordt makkelijker als je 10cm losse sneeuw hebt, maar dan nog vind ik persoonlijk dat het zwaar is om bijv. 5 minuten te blijven staan. En die energie stop ik liever in de perfecte carve.

klotSA op 5 jan 2017 12:17

Ik zou denken dat het vooral de gewenning is van het zitten, maar goed.

Geen probleem met het zitten, de locatie is daarentegen wel geregeld problematisch. Al kunnen skiërs er ook wat van (zeker in groepsverband).

Ik zou denken dat het vooral de gewenning is van het zitten, maar goed.

DSvier op 5 jan 2017 13:24

Nee je moet continue je rail in de sneeuw drukken om te voorkomen dat je zijdelings wegglijdt. Daardoor is stilstaan best belastend. Zelfs belastender dan boarden zelf op een niet al te steile helling. Waarbij ik met mijn rug naar de berg (back-side) zwaarder vind dan frontside.
Dus daarom ga ik als ik wat langer moet wachten liever even zitten of op mijn knieën.

Ook rechtuit een verbindingspiste die afloopt naar de zijkant afglijden kan hierdoor erg belastend zijn. Ik weet dat nog van les 2 alpes. Daar had je zo een vervelend lang stuk. Als je dan gewoon je board plat hebt glij je naar de zijkant. Of krijg je een happer waardoor je valt.

Met skies (heb ik ook gedaan) heb je daar veel minder last van.

Maargoed, je moet wel ff je plek uitkiezen om te gaan zitten, of op je knieën wat ik liever doe. Aan de zijkant is ook niet altijd handig omdat veel beginners daar hun bochtjes maken.

*bericht bewerkt door Taan op 05 jan 2017 13:42

Ik ben volledig akkoord dat zowel skiërs als boarders de pistes beschadigen en hoe minder ervaring hoe meer beschadiging.
Maar toch ben ik van overtuiging dat een beginend boarder meer schade maakt dan een beginend skiër, door het simpele feit van drukverdeling, een board die van een steilere piste komt afgeschraapt zal die druk op zijn kanten op ongeveer 1 meter of minder zetten terwijl een skiër langere latten en ook 2 stuks heeft om die druk te verdelen wat minder schade oplevert!
Het gaat misschien over kleine verschillen en de grote verschillen liggen meer in het niveau van de skiër of boarder maar voor mij is het dus niet helemaal gelijk!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie