Vijf nadelen van ski-in ski-out

Arjen op 20 december 2016· 98 reacties

null

Veel wintersporters zweren erbij: ski-in, ski-out. De uit Amerika overgewaaide term betekent simpelweg dat je direct vanuit je accommodatie op de piste staat. Geen gedoe met auto’s, skibussen en je hoeft nauwelijks te lopen. De ultieme luxe dus. Maar toch kleven er ook nadelen aan ski-in, ski-out accommodatie. Wij hebben er vijf op een rijtje gezet!

1) Lelijke dorpen

Laten we voorop stellen dat ski-in, ski-out accommodatie niet in de meest charmante dorpen van de Alpen te vinden is. In die romantische en pittoreske dorpen in Oostenrijk en Zwitserland die je normaal gesproken zo op een ansichtkaart kunt plaatsen staan er vaak weinig appartementen of hotels direct aan de piste. Wanneer die er wel zijn, dan betaal je negen van de tien keer de hoofdprijs. Nee, ski-in, ski-out voor de massa komt met een prijs. Je betaalt een bedrag dat voor de massa prima te doen is, maar moet wel genoegen nemen met accommodatie die specifiek voor dit doel gebouwd is. Denk hierbij aan de voor de wintersport gebouwde dorpen in de Franse Alpen. In dorpen als Avoriaz, Le Corbier en Flaine rol je zo vanuit je appartement de piste op, maar deze dorpen hebben ook de twijfelachtige eer om tot de lelijkste van de Alpen te behoren.

(c) OT Superdévoluy
(c) OT Superdévoluy

2) Onvriendelijk en weinig sfeer, zielloos

Een vrijwel direct gevolg van het feit dat de meeste ski-in, ski-out accommodatie in de Alpen te vinden is in dorpen die speciaal voor de wintersport gebouwd zijn, is dat deze dorpen hierdoor zielloos overkomen en relatief weinig sfeer hebben. Niet vreemd natuurlijk, want vrijwel niemand woont permanent in deze dorpen en verdient er alleen z’n geld in de winter. Slechts weinigen zijn er geboren en opgegroeid. Vergeleken met meer traditionele dorpen voelen veel minder mensen zich verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de stations. Eigenlijk verblijf je in een vakantiepark met een aantal beheerders, niet in een écht dorp. Natuurlijk kun je ook in deze dorpen een biertje drinken of uit eten gaan in een restaurant, maar wanneer je op zoek bent naar authenticiteit dan ga je dit in deze dorpen niet vinden. Simpelweg omdat vitale faciliteiten voor een dorp, zoals een basisschool of niet skigerelateerde bedrijven, simpelweg ontbreken. Veel ‘inwoners’ van het dorp verdwijnen na het seizoen naar warmere oorden, om daar te zorgen dat er brood op de plank komt.

Niet vreemd natuurlijk, want vrijwel niemand woont permanent in deze dorpen en men verdient er alleen z’n geld in de winter.

Je zou zeggen dat dorpen die over veel ski-in, ski-out accommodatie beschikken ook relatief veel bedden voor toeristen hebben. Dat is absoluut waar, zeker in verhouding met het aantal vaste inwoners van zo’n dorp. Kijk maar eens naar onderstaande tabel.

null

Overigens geldt voor alle dorpen dat deze deel uitmaken van een groter skigebied. In het geval van Val Thorens bijvoorbeeld beschikt de complete Les Trois Vallées over meer dan 200.000 bedden voor toeristen. Dat kan dus best wel druk worden. Gelukkig is ook de liftcapaciteit op een dergelijke hoeveelheid mensen berekend. Toch is het niet heel veel anders in meer authentieke Franse bestemmingen. Hoewel er in Chamonix, Megève en La Clusaz duidelijk meer mensen geboren, getogen en gebleven zijn dan in de ski-in, ski-out stations hebben ook deze dorpen een gigantische capaciteit. Of je nou direct vanuit je accommodatie de piste op kunt stappen of niet, alleen ben je nooit. Massa is kassa.

null

3) Uitgeleefde appartementen

Veel appartementen in ski-in, ski-out bestemmingen zijn eigendom van een particulier die de verhuur vervolgens uitbesteed aan een grotere partij óf de accommodatie is eigendom van een privaat bedrijf die niets anders nastreeft dan winstmaximalisatie. In sommige gevallen gaat dat goed en wordt er geïnvesteerd in mooie appartementen met bijvoorbeeld goede wellness, maar het gaat (zeker bij de oudere accommodaties) soms ook niet goed. Dat betekent dat je in een te klein, uitgeleefd en nauwelijks onderhouden accommodatie terecht komt waar je het ook echt niet langer dan een week uithoudt. Tel hier de vaak wanstaltige inrichting bij op en opeens is het geen probleem meer om met de skibus naar de lift te gaan vanuit het kleine pension dat bestierd wordt door dat aardige echtpaar.

Mooi is anders
Mooi is anders

4) De prijs is… aan de prijs

Met de bouw van de grote flats is de poort voor massatoerisme op de piste opengezet, maar dat betekent niet dat het goedkoop wordt. Vergeet niet dat net zoals in de echte woningmarkt ook in het toerisme locatie een belangrijk aspect is bij het bepalen van de prijs. En je betaalt dus voor ski-in, ski-out over het algemeen veel meer dan wanneer je wat verder van de piste verblijft. Dat is natuurlijk in ieder Alpenland zo. In het voordeel van ski-in, ski-out spreekt wel dat je gebruik kunt maken van pakketten inclusief liftpas en dat kan dan weer wél schelen in de portemonnee.

5) De menselijke versie van de megastal

Veel ski-in, ski-out bestemmingen komen over (en worden door velen ook zo ervaren) als megastallen voor mensen. Niet zo vreemd, want je verblijft vaak met tienduizenden op een bijzonder kleine oppervlakte. In een dorp als Val Thorens slapen meer dan 30.000 mensen. Ook in meer traditionele dorpen, zoals Chamonix, kunnen veel personen overnachten, hetzij in een andere setting en sfeer en deze accommodatie is verspreid door het hele dal. Laten we het zo stellen: wanneer je verblijft in een ski-in, ski-out resort kun je er vanuit gaan dat je niet als enige in een idyllische bergomgeving verblijft.

Ski-in, ski-out heeft zeker grote voordelen en ook wij vinden het heerlijk om direct de piste op te stappen. Aan de andere kant is een authentiek dorp ons ook veel waard én zijn we er door ervaring achter gekomen dat er zeer grote verschillen in ski-in, ski-out zitten, zowel in kwaliteit als in prijs. En die gaan meestal hand in hand met elkaar.

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Ski in ski out, eerst een half uur door het complex lopen alvorens je in de rij kan staan bij de ski-locker, dus al met al ben je nog een dik uur bezig om op de piste te komen ;) Loop net zo lief een half uurtje door het dorp heen ;)

Hier een vergelijking die ik ooit heb gemaakt tussen de drie grote Franse gebieden Paradiski, 3 Vallées en Espace Killy…

null

Nog een nadeel is dat een accommodatie aan een wat steilere piste is gelegen, en dan voor sommige (beginners) toch wat lastiger te bereiken is ,als vooraf was bedacht.

Helemaal eens. komt bij: het meestal waanzinnige prijsniveau in de winkels en op de pisten, want ze weten dat je toch nergens anders naar toe kunt. En bij slecht weer en totale white-out kom je er opeens achter dat je nog niet eens een eindje kunt wandelen in zo’n oord en zit je in je ‘bezemkast met uitzicht’ opgesloten. Natuurlijk is er grotere betere acco te huur, ook daar. Maar met 2 pers. is dat echt niet te betalen.

Hier een vergelijking die ik ooit heb gemaakt tussen de drie grote Franse gebieden Paradiski, 3 Vallées en Espace Killy…

null

GiGi op 20 dec 2016 14:27

die liftcapaciteit klopt wel echt voor geen meter hoor.
les trois vallées heeft een totale capaciteit van 247605 personen/uur ofwel 10 x zo veel als wat jij aangeeft

Tja als je in een oud en uitgeleefd hok terechtkomt dan hoeft dat niet echt een verrassing te zijn. Tegenwoordig met internet zijn er zo megaveel reviews te zien van alles. Afgelopen maart met z’n 2e een 3 kamerappartement geboekt in st Francois Longchamps. Appartement direct aan de piste, zwembad en sauna bij het complex. Appartementen waren een jaar of 4 oud, dus uitgeleeft kan het dan onmogelijk zijn. Voor dit alles waren wij 275,- pp kwijt incl. skipas. De complexen waren redelijk kleinschalig (ca 20 appartementen per complex) en hadden ruime skilockers en een eigen (gratis) parkeerterrein.

Born to Ride

Tja, dit overzicht heb ik 2 jaar geleden gemaakt op basis van de info die toen beschikbaar was.

Bovendien zegt de totale capaciteit niet alles natuurlijk. In Paradiski, bijvoorbeeld, zijn er behoorlijk wat bottlenecks. En als op een plek waar veen mensen langs moeten een liftje staat met lage capaciteit, heb je natuurlijk alsnog een probleem, ook al vallen de cijfers van het gebied als totaal behoorlijk mee.

*bericht bewerkt door GiGi op 20 dec 2016 14:51

Duur is het vaak niet. En dat komt doordat de grote touroperators vrijwel niks betalen voor skipassen.

Persoonlijk heb ik het nooit als een probleem ervaren om een week “in een hok” te leven. Ik pas wel altijd de factor 1,5 toe: een appartement voor 6 man is groot genoeg voor 4 man. In de woonkamer slapen heb ik geen trek in.

Ik ben toch de hele dag buiten dus buiten slapen en eten ben ik er toch niet…

*bericht bewerkt door havana op 20 dec 2016 14:52

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Ik ben één keer in Val Thorens geweest en dat beviel me uitstekend. Je stond zo op de piste, geen auto’s in het dorp. 's Avonds kon je toch best een wandelingetje maken, waren genoeg weggetjes. Natuurlijk niet zo knus als bijvoorbeeld Fiss in Oostenrijk.
De prijzen in de supermarkt vielen me enorm mee. Daarvoor hoef je echt niet alles vanuit NL mee te nemen.
Het enige wat me tegenstond was wat hierboven ook staat. Het appartement zelf was flink uitgewoond. Dat zie je in Oostenrijk nooit. Maar ja, je gaat er heen om te skiën en dat app is alleen om te slapen ;-)

Peter Pos

Ik ga altijd voor ski-in ski-out.
Ik ga om te skiën en heb graag alles kort bij elkaar, ik kom namelijk niet om te wandelen of om op het appartement te zitten. De gezelligheid of authenticiteit van het dorp zal me een worst wezen. Ambiance maak je zelf wel, met de hoop vrienden waar je mee op reis bent. En de faciliteiten op het appartement kunnen we ook weinig schelen. Na de après-ski merk je daar toch niet veel meer van :-)
We hebben eens gehad dat de kast in de living uitklapte tot een tafel, en je dan over het bed naar de keuken moest kruipen. Of dat het toilet vlak naast het fornuis in de keuken stond, heel hygiënisch koken. We lachen er nu nog om :-P

Zonder kinderen vond ik de Franse hokken ook niet zo erg.
Met 3 kleine kinderen en na enkele echte appartementen in Oostenrijk bezocht te hebben, ben ik daar van mening veranderd.
Maar dan zit je ook al wel vanaf 16 uur op je appartement of wandel je door het dorp.
Nu qua gezellige dorpen is het in Oostenrijk ook niet altijd top hoor. Vaak zit je appartement in een of ander boerengat waar je ook niet meer buitenkomt LOL

Wat ik inderdaad belangrijker vind, is dat men bij besprekingen het aantal bedden + totale lifcapaciteit zou vermelden. Natuurlijk ben je nog nergens als er zich daartussen een bottleneck bevindt, maar het geeft wel een indicatie voor het hoogseizoen.
Zo zie ik in veel Franse gebieden dat men maar Blokken en parkeergarages bijbouwt, maar bijna nooit liften uitbreid/vernieuwd.

Glij blij door die brei :-)

Die “factor 1,5” van @havana en de voorbeelden van @AidaPida komen me ook wel bekend voor. :)
Slapen in de woonkamer, betekende een volle slaapkamer, zodra het bed was uitgeklapt. De stoelen aan de eettafel moesten opzij gezet worden, anders kon men de 'badkamer" niet inkomen. Hetzelfde geldt voor de keuken in komen, dat was ook een ware obstacle run. En hadden we een balkon, dan kon hier niet eens een stoel op staan. Groot voordeel, de eindschoonmaak was ook altijd snel gepiept.

Maar dat was nog in onze tijd dat we budgettechnisch op vakantie gingen met Husk en er vervolgens wel een klein kapitaal achterbleef in de plaatselijke bar/dancing. Cultuursnuiven stond destijds niet echt op ons to-do-lijstje.

*bericht bewerkt door Veenhoorn op 20 dec 2016 15:52

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

mwah die franse studenthokken daar pas ik voor… zelf vond ik les arc 2100 (of 1950 o.i.d.) wel aardig… dat is dan ook alweer ruim 7 jaar geleden… La france kennende zal t nu wel naar de kl#te zijn… Zelf ben ik ook wel fan van de faciliteiten die ze in Bramberg hebben neergezet… de charme van een Oostenrijks dorp, ski-in/lift out, mooie acco’s en een overzichtelijke apres ski (welgeteld 1 goed adres). Klaar vrij compleet allemaal t.a.v een w-sport…

Wij kiezen als het even kan voor de gezelligheid en die is overwegend in Oostenrijk te vinden. Leuke, kleinschalige restaurantjes, authentieke hutjes op de berg om te lunchen, een schirmbar onderaan met bijbehorende duitstalige schlagers. En dan is een appartement op loopafstand van de lift inderdaad vaak een uitdaging. Dat is voor komend seizoen dus ook niet gelukt voor de voorjaarsvakantie. Dan toch maar Frankrijk, maar dan wel een ‘normaal’ dorp en dat is La Clusaz geworden. Nog steeds niet de Oostenrijkse ‘gemütlichkeit’ maar zeker geen purpose-built betonkolossen. Liever een paar minuten lopen dan.

Ik denk dat het beeld dat je hier schetst voornamelijk voor de Franse Ski-in Ski-out bestemmingen geldt. Kijk bijvoorbeeld naar Seiseralm of Die Tauplitz. Stuk voor stuk prachtige locaties met sfeervolle hotels en appartementen. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar deze zijn absoluut niet onoverkomelijk.

Maar na 1 dag heb je de Seiser Alm wel gezien. Een gevorderde skiër althans… Een prachtige locatie inderdaad, maar op een plek (stukje van het skigebied) dat voor ervaren wintersporters en snowboarders niet heel boeiend is, en de connecties met de rest van het gebied is suboptimaal. De Sella Ronda is al helemaal niet te doen als je niet eerst een bus of auto naar bijvoorbeeld Selva neemt, wat de Seiser Alm niet echt ski-in / ski-out maakt (behalve voor de Alm zelf dus).

Het begint een aardig Frankrijk vs Oostenrijk topic te worden.
Beide landen kunnen er wat van hoor. In Frankrijk de welbekende studentenhokken maar in Oostenrijk ook de oostblokkamertjes (dat heet dan ‘traditioneel ingericht’ :) ).
Maar er zijn ook steeds meer modern ingerichte appartementen in beide landen die ski in ski out bieden zonder dat het een troosteloos gebeuren wordt.
Diverse dorpjes in Frankrijk hebben mooie nieuwe en ruime appartementen. Ook in Oostenrijk (of eigenlijk alle alpenlanden) vind je mooie, ruime en moderne ski in ski out die ook nog eens passen in de omgeving.

Het artikel heeft als titel “nadelen van ski in ski out” maar gaat eigenlijk over slechts enkele Franse megagebieden. En zelfs in die gebieden is men aan het moderniseren.

@Hessel. Bij jouw verhaal sluit ik me volledig aan. Het valt me overigens op dat je bij de veelheid aan skigebieden nooit in Trois Vallees bent geweest. Daar heb je namelijk alles van beide werelden verenigd. Een aantal authentieke dorpen zoals Saint Martin de Belleville, Meribel Village, Brides les Bains, la Tania en de welbekende echte ski-in Ski-out stations, waarvoor overigens ook het in je laatste alinea gestelde van toepassing is. Franse hokken en bezemkasten zijn weer echt van die denigrerende aanduidingen.
En @AidaPida…zo is het maar net.

Hen48

Ski-in, ski-out is denk ik vooral een voordeel als je bijv. tussendoor nog wel eens bij je plekje moet zijn (zoals met kleine kinderen). Die keren dat wij nog een twintig minuutjes met de auto of de bus moesten om op onze bestemming te komen hadden we een geweldige rustige en authentieke locatie en was het extra reizen helemaal niet erg. Maar: dat was met een vriendengroep waarbij we heel de dag door het gebied crossten en niet terug hoefden naar onze woning. Nu, met kleine kinderen, kies ik liever voor dichtbij de piste. Eer dat je je grut in de auto hebt, en dan bij de piste een plekje zoeken, dan allemaal schoenen wisselen en nog een stuk(je) lopen met de ski’s, dat is met kleintjes al een hele heisa. Dan is het prettiger als je er ‘zo’ bent.
En in de kleinere gebieden hoeft dat niet hokkerig te zijn (al kan ik me de betonnen Bijlmer van Les Deux Alpes nog herinneren…). Met carnaval zitten wij in het kleine gebiedje Fendels in een appartement op een bio-boerderij direct aan de piste. Speciaal daarop uitgezocht!

Beetje prijzig maar wel één van de weinige echte ski-in-ski-out plekken in Oostenrijk: Oberlech.
's Avonds met het gondeltje naar beneden voor een ‘blokkie om’.

Goh authenticiteit en Oostenrijk, dan toch zeker niet Ischgl en Sölden…

Heb in Sölden paar jaar geleden nog in een appartement gezeten, ruim, netjes maar enorm verouderd, lang niet alles is modern in Oostenrijk, helaas.

Gwn goed zoeken, in Zwitserland en Italië zit je meestal ook niet ver van de piste.

Die allerlaatste foto, das La Plagne hè?

*bericht bewerkt door DavidW op 20 dec 2016 17:43

Als ik zo die cijfers zie, dan komt Espace Killy er wel met de beste cijfers uit. Al kan ik niet zo goed 34 sleepliften voor de geest halen in dat gebied :)

Wat hier al een keertje genoemd werd: Het voordeel van de franse ski-in-ski-out dorpen is wel dat er weinig auto’s rijden. Meestal is er geen doorgaande weg, enkel 1 weg om bij je appartement te komen, en that’s it. In het ‘centrum’ van het dorp kom je geen auto tegen. Dat is Oostenrijk dan wel weer anders…

@Jamie010 Vaak zijn dit ook liftjes bij kinderweides e.d.

Click. Click. Peace

@Rogier. Idd niet aan gedacht. Daar ski je al snel aan voorbij

Geld zeker niet voor Zuid-Tirol. Pittoreske dorpjes mét ski-in/ski-out. Wij zitten elke jaar in Colfosco, van het kerkje en zicht op het Sella massief, is er zelfs een puzzel gemaakt. Kleine en zeer goede hotelletjes…

Genoeg authentieke en betaalbare SiSo te vinden, zowel in Oostenrijk als Frankrijk.

OT: Mij best dat Avoriaz kennlijk lelijk is, ik vind het wel gezellig om met een paardenslee door een autovrij besneeuwd en verlicht dorpje te glijden. Dat het vol staat met hoogbouw klopt, maar deze heeft doormiddel van veel houten betimmering toch een authentiek karakter gekregen. Mijn punt is; vergeet de verschil in smaak van de mens niet.

Oh Santa! Fresh snow, my favourite! How did you know?

Het mooiste, sfeervolste en leuk ski in ski out plaatsje vind ik toch wel Bettmeralp. Idilischer kan bijna niet, skigebied is ook leuk, zeker met een gezin. Aardige mensen, geen hoogbouw en autovrij.

Kan van dit gebied geen nadelen vinden.

De Franse hoogbouw gebieden mijden we liever ook. Al is Valmorel ook een erg leuk plaatsje voor Franse begrippen

*bericht bewerkt door Jst81 op 20 dec 2016 19:03

Nog een niet genoemd voordeel van ski in ski out: als je met meerdere wintersporters bent en er zijn medeskiers bij die eerder willn stoppen, dan is dat met ski in ski out veel makkelijker dan wanneer je met de auto naar de piste bent gekomen

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Meestal kom ik uit op de ideale tussenoplossing: een appartement in de buurt van de piste (loopafstand, zeg 250 - 500 mtr) zodat je snel genoeg op de piste bent (met als bonus dat je direct een korte ‘warming-up’ gedaan hebt), niet de absolute hoofdprijs betaalt en ruim de keuze hebt tussen fraaie accomodaties en dorpen.

Niet in de woonkamer slapen is hier overigens ook een uitgangspunt, herkenbaar.

Ski-in Ski-out ook wel gedaan, bevalt opzich prima maar de keuze is best krap (modern app. goede staat en voldoende ruim tegen fatsoenlijke prijs) en het aantal dorpen waar dit enigszins stijlvol gerealiseerd is, is ook beperkt.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie