Live fotoreport: Seizoensstart in het Ötztal

Ruud op 04 december 2016· 9 reacties

null

Ik ben in Ötztal om de winter op te starten. Een mooie binnenkomer voor een hopelijk skivol seizoen. Ik zat thuis op de bank naar de webcams te turen en te popelen om mijn favoriete jaargetijde in te luiden, dus ik besloot maar te vertrekken.

Dag 1 Sölden: De eerste van het seizoen

Een last-minute is een mooi ding: op het laatste nippertje besluiten, spullen in je tas mikken, nachtje slapen en gaan. Dat ik zo uit het werk en het drukke bestaan stapte, wreekte zich wel een beetje, want ik sliep prompt door de wekker heen. Waardoor ik en Nederland en Duitsland in de spits belandde en best laat in het hotel aankwam. Maar alles was vergeten toen ik vrijdagmorgen uit de stoeltjeslift stapte en boven aan de blauwe 15 ging staan. “Even van genieten, dit is de eerste van het seizoen”, dacht ik.

Op weg naar de eerste afdaling
Op weg naar de eerste afdaling

Het wintergebied

Nu kende ik de gletsjers van Sölden al, de afgelopen twee jaar waren we er met een viertal van de site ook al in -begin- november wezen skiën. In die zin is het al bijna een traditie aan het worden, maar omdat het nu begin december is, is een deel van het wintergebied ook open. In het gebied van de Giggijoch en de Rotkogeljoch is al behoorlijk wat open net als een paar pistes vanaf het middenstation van de Gaislachkogel. Grofweg boven de 2100 meter ligt natuursneeuw.

Hochsölden in de verte nog sneeuwloos
Hochsölden in de verte nog sneeuwloos

Lekker in de zon
Lekker in de zon

Op de ski’s

De sneeuw was lekker, beetje hard. Na een paar afdalingen werd het wel druk, de verbinding naar de gletsjers was dicht, vanwege harde wind. De skiërs die naar boven wilden, bleven dus op de Giggijoch. Ik had die neiging niet, want ik wilde juist een beetje het wintergebied verkennen, maar dat werd wel aanschuiven bij de liften. Gelukkig ontdekte ik de heerlijke en lange rode 11. Die was niet druk en wat een lekkere piste is dat!

Veel wind en veel Roemenen

Omdat het toch al weer een tijdje niet gesneeuwd heeft en beneden ook de wind flink opstak, werden de pistes almaar harder. Je zag de sneeuw er vanaf waaien. Gek genoeg ging de verbinding met de gletsjer juist open. Toch maar eens boven kijken dus. In de verbindingsgondeltjes van de Gletsjerexpress woeien de ski’s bijna uit de bakjes. Mijn medeliftreizigers waren er vol van zo te horen, hoewel ik er niks van verstond; al de hele dag had ik nog nauwelijks Duits gehoord, wel veel Tsjechisch, Pools en Sloveens (?). Dit vroeg om communicatie met mijn liftgenoten: dit bleken Roemenen. Die hebben een nationale feestdag dit weekeinde: ze zijn werkelijk massaal uitgerukt. Het word ook steeds internationaler op de piste.

Op de gletsjers en weer terug

Op de gletsjer was de sneeuw beter van kwaliteit, maar op de Rettenbach woei je uit je skischoenen! In de schaduw was het ronduit guur.

Stuifsneeuw op de top bij de Tiefenbach
Stuifsneeuw op de top bij de Tiefenbach

Op de Tiefenbach was het top, zonnetje en lekkere sneeuw. Ik ging laat eten, maar dat had iedereen bedacht; wat een drukte. Na twee geweldige uren op de Tiefenbach werd het tijd voor de windige afdaling van de Rettenbach. Je hoeft inmiddels de gondeltjes niet meer te nemen om terug te gaan naar het wintergebied. Want de blauwe 30 naar het tolstation is open. Een lange glooiende blauwe die normaal leuk moet zijn, vrijdag was het veel kiezels en ijs. Je moest goed uitkijken. Het grappige is dat de Gletsjerweg ook nog open is; je skiet dus langs de auto’s. Hoewel dat er niet veel waren want bijna iedereen is met de liften omhoog gekomen.

Parkeerplaats bijna leeg
Parkeerplaats bijna leeg

De dag werd afgesloten met een paar afdalingen op de Giggijoch en uiteindelijk met de dalafdaling: de rode was deels dicht, dus het was werken op de ijzige zwarte met korrelige kunstsneeuw aan het eind van de dag. Ik had natuurlijk ook met de nieuwe Giggijochbahn naar beneden kunnen gaan, maar ach.

De nieuwe Giggijochbahn

Over die nieuwe lift gesproken: die is veel sneller dan de oude en vervoert veel meer mensen omhoog. Er waren toch heel wat popelende wintersporters, maar je liep zo de gondels in.

Geen rijen bij de nieuwe lift
Geen rijen bij de nieuwe lift

Over de vormgeving kun je vast wel van mening verschillen: ikzelf vind het dalstation niet zo geslaagd: het valt met zijn moderne vormgeving nogal uit de toon. Maar het bergstation vind ik geweldig: hoogstmodern, maar prachtig.

Bergstation van de Giggijochbahn
Bergstation van de Giggijochbahn

Dag 2 Hochgurgl

Topcondities in Hochgurgl
Topcondities in Hochgurgl

Bijna alles open

Zaterdagmorgen heb ik iets gedaan wat me alleen op de wintersport lukt: vroeg opgestaan. Na het Frühstück naar Hochgurgl-Obergurgl gereden, waar het skigebied op 1800 meter begint en dat een kwartier verder na Sölden het doodlopende dal in ligt. Ten minste: ’s winters doodlopend; ’s zomers kun je de via de Timmelsjoch verder het dal uit naar Italië. In de “Gurgls”, zoals ik ze altijd noem, is het altijd veel rustiger. Er is ook een andere sfeer, want het is een luxer oord. Ondanks de hoge ligging, ligt er onder in het gebied nog geen sneeuw. Boven de 2000 meter wel; daar is alles wit. Toch is vrijwel het hele gebied open; de dalafdalingen zijn voorzien van kunstsneeuw en van prima kwaliteit. Er wordt trouwens nog veel meer bijgemaakt; de hele dag bleven de sneeuwkanonnen spuiten.

Er wordt sneeuw gemaakt
Er wordt sneeuw gemaakt

Alle kannonnen staan aan
Alle kannonnen staan aan

Lekker!

Dat gold trouwens voor het hele gebied; prima sneeuw! Het was gezellig druk op de piste, maar je hoefde nooit te wachten bij de liften.

zwevend in de zon: Kaiserwetter
zwevend in de zon: Kaiserwetter

Het was dan ook een geweldige dag! Het was dat ik op een gegeven moment echt trek kreeg en op een terras neerstreek, anders was ik aan één stuk doorgegaan.

Het terras van het Mountain Crosspoint
Het terras van het Mountain Crosspoint

De “hoofdpiste” van het gebied van Hochgurgl is de piste die vanaf de Wurmkogel op 3000 meter helemaal naar het dal slingert.

de blauwe 26
de blauwe 26

geweldige condities
geweldige condities

Een heerlijke afdaling die je steeds opnieuw kan doen. Bovenin kan je kiezen voor de blauwe 29 of de zwarte 28, die komen samen op de blauwe 26 en vanaf 2400 meter gaat hij verder als de blauwe 32 en uiteindelijk in de rode 33 tot je in het dal weer uitkomt bij de Hochgurglbahn, waar je vervolgens direct weer instapt op weg naar boven.

de dalafdaling
de dalafdaling

On and on and on

Uiteraard heb ik me wel even vermaakt op de Wurmkogel bij het futuristisch vormgegeven Top Mountain Star, vanwaar je geweldig uitzicht hebt. Je kijkt trouwens ook je ogen uit naar al die selfies-nemende wintersporters; een attractie op zich. Afgezien van een fotomoment en een korte eetpauze heb ik aan één stuk door geskied; een waardige aftrap van het seizoen. Nu kun je vanuit Hochgurgl met de horizontale gondels naar Obergurgl, een tochtje van ruim tien minuten. Was ik zeker van plan, maar ik was zo lekker bezig aan “mijn” kant dat ik het erbij heb laten zitten.

Al met al een heel mooi startweekend zo. Geniet even mee van de foto’s. Ik wens jullie allen een goed seizoen toe in mooie gebieden met lekkere sneeuw. Over sneeuw gesproken; nu allemaal even meeduimen dat er gauw meer komt.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Dat ziet er uit als een heerlijke korte trip. Mooi om te lezen dat de Giggijochbahn nu zo goed werkt. Ik denk dat dat nieuwe systeem met 10 gondels op een rij ook veel meer rust geeft bij het instappen. Over een paar weken mag ik het ook zelf ervaren :) En genieten van de 15, want ik vind dat ook een heerlijke piste.

Hoe koop jij trouwens je skipassen? Heb je een tirol snow card? of neem je een 2-daagse pas met een upgrade naar een ander gebied?

Prima omstandigheden zo te zien en te lezen, gaaf hoor!

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿

@Ruud, Die laatste foto is volgens mij in Solden op de tiefenbachkogl genomen? ;)

Vandaag was het nog beter in Hochgurgl : geen ijzige pistes en nog rustiger. Maar dat zal ook wel voor Sölden hebben gegolden

Gang is alles

Very nice! Afgelopen kerst in Sölden geweest, helaas geen uitstapje gemaakt naar Hoch/Obergurgl. Alleen toen zeer groene codities in het dal en ijzige pistes met oud natuur en veel kunst sneeuw. Hopelijk wordt het dit seizoen beter rond Kerst.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@ThomJ: aangezien ik nu niet precies wist welke dag ik waar ging skiën heb ik per dag een pas genomen. Dit is niet de goedkoopste oplossing, maar zo veel scheelt het nou ook weer niet. Het is in alle gevallen prijzig :-) @Jesper: zondag was het in Sölden ook prima en minder druk dan vrijdag tot mijn verbazing. En wat is het bij jullie de laatste dag geworden?@Wagea0: natuurlijk: je hebt gelijk; fout onderschrift; ik heb eea aangepast @Chonn: Ik vind Gurgl een heel fijn gebied; wel een aantal smallere blauwe pistes, noem het paden, maar de meeste zijn wel leuk; geen idee of dat met een zitski extra moeilijk is?

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Gisteren in Hochzeiger geweest. Verrassend leuk gebiedje ! Geen piste modellering en veel hoogteverschil met veelal moderne liften. Heel leuk voor een dagje

Gang is alles

Gisteren in Hochzeiger geweest. Verrassend leuk gebiedje ! Geen piste modellering en veel hoogteverschil met veelal moderne liften. Heel leuk voor een dagje

Jesper op 6 dec 2016 12:02

Gisteren in Hochzeiger geweest. Verrassend leuk gebiedje ! Geen piste modellering en veel hoogteverschil met veelal moderne liften. Heel leuk voor een dagje

Jesper op 6 dec 2016 12:02

Was de Zirbenfall al open? :-)

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Leuk om te lezen. Wij gaan volgend weekend richting obergugl. Krijg er alleen maar meer zin in na je verslag en foto’s.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie