Oostenrijkse sneeuwbuitjes, maar verder kurkdroog

Roel op 02 december 2016· 19 reacties

Cosmetisch laagje natuursneeuw in Hochkönig (O)
Cosmetisch laagje natuursneeuw in Hochkönig (O)

Vanochtend worden sommige Oostenrijkers wakker met een suikerachtig laagje sneeuw. Het is het product van een afgezwakte ::nordstau: die in Tsjechië en vooral Slowakije meer sneeuw brengt. Perfect voor een vroege seizoensstart daar want de komende dagen komt de zon in bijna heel Midden-Europa terug om bijna een week lang niet meer te verdwijnen.

Zwakke nordstau

Gisteren liet ik dit op twitter zien als impressie waar we het over hebben als ik over een zwakke nordstau praat. Met een weinig spannend radar- en satellietbeeld maar het is in Oostenrijk wel even niet meer zo zonnig als we gewend waren met zelfs wat lichte sneeuw, vooral ten oosten van Salzburg. Vandaag kan dat ook nog gebeuren. Verder geldt hoe westelijker, hoe zonniger.

">1 december 2016

Zon, helder weer en blauwe lucht

Vanaf morgen zijn de schermutselingen voorbij en is de zon weer aan zet. Langdurig. Gisteren werd in de reacties over saai weer gesproken. Ik kan niet anders dan die mening delen, tenzij je er midden in zit en op de piste staat. Sterker nog, zo ziet de weergrafiek er voor de komende dagen uit voor een doorsnee bestemming in Oostenrijk, ik neem Damüls - Mellau.

null

Binnen de relatief betrouwbare termijn gebeurt er gewoon helemaal niks, behalve dat de temperatuur lichtjes oploopt. Dit is het gevolg van een hogedrukgebied dat in de loop van volgende week vanuit het zuidwesten wat zachtere lucht laat binnensijpelen. In de westalpen ligt hierdoor de nulgradengrens een paar honderd meter hoger dan in dit plaatje.

Regen?

Gisteren haalde ik het al aan. We moeten in de gaten houden wat er richting volgend weekend gebeurt. Enkele berekeningen voorzien nog steeds een wat vochtigere zuidwestelijke stroming met vooral in de noordalpen een toenemende kans op regen. Nog altijd niet helemaal zeker, maar het wordt eerder dat dan dat het weer kouder wordt. Laat dat hogedrukgebied dus nog maar even hangen. Dan kan er 's nachts tenminste kunstsneeuw gemaakt worden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ohh machteloos afwachten :) word er niet erg happy van… kom op westalpen, nog maar 18 dagen?

Weer veel te spannend, kunnen de sneeuwgoden ons 1 kerst goede sneeuw gunnen?

Ik vond vanmorgen de webcams van noord -west tsjechie er niet zo wit uit zien :( (a kan klinovec en plesivec)
Maar gelukkig koud genoeg voor kanonnen en een vroege seizoenstart voor de grotere gebieden, wat ze al jaren lang niet meer gelukt is! @eef23 ; 18 dagen moet genoeg zijn voor de westalpen toch?! Ik heb er alle vertrouwen in.
Hoewel de echte natuursneeuw misschien nog wel eens spannend kan worden

@NvRavenhorst ?? positief blijven, zo is het! Ik vind het erg krap worden, zeker met de sneeuwgrens volg week. Wij gaan naar massif des aravis en is niet gek hoog. En ik zie nog niet zoveel kanonnen aan? (maar weinig webcams). Maar c’est ca hoor. In maart hadden we daar beste week vh seizoen en in januari gaan we naar Montafon, dus niets te klagen ?
Duimen maar!

@Roel zal die lichte temperatuurstijging de al opgespoten kunstsneeuw op dalafdalingen ersntig kunnen aantasten? Is het verder nog interessant om met die temperaturen 's nachts bij te blijven spuiten?

Tjonge, wordt de kerst de vierde billenknijper op rij? in mijn dorp (Dienten) is de regel: 1 op de 7 kerstvakanties is ‘groen’. Maar het dreigt nu toch al flink uit de statistiek te schieten de laatste jaren…geen goed teken. Ik had nog wel zo’n goed gevoel…

@skibeppie , de sneeuwkanonnen staan tegen die tijd toch wel aan?
Ik hoop tenminste wel dat we tegen die tijd niet in de x aantal graden boven 0 zitten?

@ThomJ Kunstsneeuw kan wel wat hebben, zeker als hij nog niet helemaal is uitgereden. Daarbij is warmer weer op zich niet eens zo erg. Wordt de lucht vochtig dan gaat het sneller. Stel die zachte fase breekt aan met een hoge luchtvochtigheid en wat regen dan moet die gewoon niet te lang duren. Kunstsneeuw maken gaat ook heel slecht bij een hoge luchtvochtigheid.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ja jongens,

Neem me het niet kwalijk maar ik ga vanaf morgen echt genieten van dat weekje zon.
En met voldoende sneeuw vanaf 2000 meter (wel een deel kunstsneeuw) gaat dat zeer leuk worden !

Groeten

Vorig jaar ook niet veel soeps tijdens kerstperiode. Dit jaar ziet er weer niet goed uit maar positief van nature uit… dus please 20-23 december full snow en heaven it will be…

Kerst duurt nog even. Nu al billenknijpen heeft geen enkele zin (los van die ellendige kramp die je ervan krijgt).

De tendens van de klimatologische veranderingen… meanderende straalstroom, meer südstau’s, grotere temperatuur zwenkingen, ene moment super veel sneeuwval volgende dag weer boven nul etc. etc… Klinkt niet leuk, maar het is wel aan de gang…

We zullen nog wel sneeuw hebben tegen de kerst!
Maar ben bang dat het niet veel beter zal worden de komende jaren…
Jammer, want het is jullie en mijn plezier en tevens mijn beroep!

Never ski faster than your guardian angel can fly!

Ach, 1 goede winter en al het geklaag is weer voorbij. Het is maar heel zelden dat er echt niet geskied kan worden, we zullen wel steeds meer afhankelijk worden van de sneeuwproductie, dus ja, vaker witte linten. Verder is dec al zo lang ik me kan herinneren tricky voor wintersport en ja, toen was men ook al daarover aan het klagen ;)

Alsof vorige winter zo slecht was? Het kwam alleen laat. Misschien moeten mensen gewoon echt eens wat minder laag gaan zitten ;). Veel gebieden boven de 2000/2200 meter liggen er gewoon prima bij en zelf veel beter dan vorig jaar

Not all who wander are lost

Vorige winter kwam inderdaad laat op gang en was in zijn geheel ondermaats, al hadden de Franse Alpen begin maart heel veel sneeuw. Ik ben het wel met @SanderKan eens. Wel kan die meanderende straalstroom bij de juiste positionering ook juist veel sneeuw geven in de Noordalpen. Wat dat betreft hebben de Noordalpen de afgelopen jaren vaak gewoon pech gehad.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik ga ervan uit dat er ook vandaag weinig verandering is in het weerbeeld voor de komende 10 dagen?

@ivarros, ja het wordt volgende week langzaam warmer. De regen lijkt weer even van de kaart verdwenen. Morgenvroeg een uitgebreid weerbericht.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vroeger jaren 80 was er geen internet, geen webcam geen wintersporters.nl . Het enige was de teletekst op de tv. Dan ging je gewoon, en was het spannend, of er wel of geen sneeuw was. Soms zag je onder in duitsland hier en daar een sneeuw plekje, en dan gilden we in de auto" sneeuw".Nu zoek je het hele internet af, in de hoop, goede omstandigheden te hebben, en zijn blij met elke cm sneeuw. Het is nu billenknijpen, hebben we genoeg om te skien 15 dec. Oke het is vroeg in het seizoen , maar ik heb het gevoel dat in de tachtige jaren altijd voldoende natuursneeuw was, in oostenrijk.hopelijk komt het nog goed voor de kerst gangers. Voor ons zit het er dan al weer op?

20 cm LTV op 12 Dec, het komt goed ??

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie