Wintersport fotografietips

Wintersport fotografietips voor tijdens de vakantie? Tsja, als je dan toch al zo gek bent om je kostbare skitijd te gebruiken om anderen op de foto te zetten dan kun je er maar beter voor zorgen dat het ook een lekker plaatje wordt. Want een wintersportfoto verpesten is zo gebeurt. We leren je camera in te stellen en geven je fotografietips voor de compositie. Daarnaast vertellen we welke camera het meest geschikt is voor wintersportfotografie. We belichten simpelweg alle do’s en don’ts van fotograferen in de sneeuw.

Aan welke eisen moet een goede wintersportfoto voldoen?

Als het goed is weet je inmiddels welke camera het meest geschikt is voor jouw type wintersportfotografie. Dan geven we je nu tips over het fotograferen. De belangrijkste eis aan een foto is, is dat deze iets laat zien. Dus stel jezelf als fotograaf altijd de vraag wát je wilt laten zien. En als je de foto eenmaal gemaakt hebt, wees dan ook streng. Wil iemand anders dan jij, je moeder of je partner, deze foto ook zien? Zal een onbekend persoon die er niet bij was de foto ook mooi vinden? Als je hier ja op kunt antwoorden, heb je een goede foto. Om dit soort foto’s te maken, is het van belang dat je veel ervaring opdoet en erg streng bent naar jezelf. Neem dus altijd een camera mee en maak foto’s. Bekijk wat werkt en wat niet, je kunt niet zonder ervaring opeens een goede wintersportfotograaf worden. Neem je camera dus ook in de zomer mee en leer om precies op beeld te zetten wat je wilt laten zien.

null

Fotografietips om je camera in te stellen

In een besneeuwd berglandschap is alles mooi, dus lijken fotografietips bijna onnodig! Dus klik je wat weg met je camera. Als herinnering in een mooi fotoboek, om thuis aan de muur te hangen als spectaculaire wandposter of om via social media vrienden en kennissen jaloers te maken. Maar helaas vallen de gemaakte foto’s nog weleens tegen. De sneeuw is te wit of te blauw, de actie blijkt niet scherp of de foto heeft het gewoon ‘net niet’. Dat is jammer. Lees daarom eerst onze basisregels voor het instellen van je camera tijdens de wintersport. En pas daarna onderstaande fotografietips toe waarmee je beelden gegarandeerd een stuk beter worden.

Overbelicht je wintersportfoto

Een goede wintersportfoto komt tot stand door een samenspel van sluitertijd (bepaalt hoelang er licht op de sensor valt), diafragma (bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt) en ISO-waarde (bepaalt de lichtgevoeligheid). Dit kun je leren uit de basisregels van fotografie. Wat je echter niet leert, is het feit dat een sneeuwrijke, dus witte, omgeving jouw camerasensor in het ootje neemt. Hierdoor denkt de camera dat er genoeg licht voorhandig is waardoor de belichting wordt verkort. Dit resulteert in een donker beeld met grauwe sneeuw, of een blauwe gloed (onjuiste witbalans). De oplossing? Belichtingscompensatie. Overbelicht de foto handmatig door de belichtingswijzer enkele ‘stoppen’ naar rechts – dus in de plus – te tikken. Veelal voldoet één stop. Dit kan in de automatisch stand middels de +/- knop. Bij een smartphone doe je dit door je scherpstelpunt op een donker gedeelte in te stellen.

Maak gebruik van het histogram

Ga bij het beoordelen van de belichting ook liever niet uit van het onnauwkeurige camera display. Door de felle zon is deze sowieso moeilijk af te lezen. Liever maak je gebruik van de histogramfunctie die door middel van een grafiek laat zien hoe de verdeling van licht en donker is op de foto. Bijna ieder type camera heeft zo’n functie onder de infoknop.

Gebruik een hoge sluitertijd om actie te bevriezen

Wie wil nu niet een mooie actieplaat van zichzelf, zoals een diepe carvebocht, dikke spray of hoge sprong. De kunst is echter om deze snelle beweging ook scherp vast te leggen. Dit doe je door het beeld te bevriezen middels een snelle sluitertijd, veelal 1/1000 sec of hoger. Bij camera’s met beperkte instelmogelijkheden gebeurt dit via de ‘sport’knop. Is deze ook niet aanwezig dan kun je proberen de ISO-waarde te verhogen. Het vastleggen van de actie kan op twee manieren. Zo kun je meedraaien met de actie en op een geschikt moment de foto maken. Voor een extra dynamisch effect verlaag je de sluitertijd naar de bewegingssnelheid van het onderwerp terwijl je het onderwerp blijft volgen. Dit kan middels ‘pannen’ (opzij) en ‘zoomen’ (frontaal). Hierdoor blijft het onderwerp scherp terwijl de achtergrond een gestreepte bewegingsonscherpte vertoont. Dit vergt echter flink wat oefening.

Gebruik losse scherpstelpunten

Moderne spiegelreflexcamera’s zijn steeds beter in het volgen van een bewegend object middels de servo autofocusfunctie. Gebruik dan wel bij voorkeur het middelste losse scherpstelpunt en beslist niet de verzamelde scherpstelpunten, deze zijn vaak te langzaam voor de snelle actie. Maar je kunt natuurlijk ook van te voren afspreken waar de actie precies zal gaan plaatsvinden. Dan kun je een hoek uitkiezen met een mooie achtergrond, en ook alvast een manueel scherpstelpunt mocht je camera niet over een snelle autofocusfunctie beschikken. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij goedkopere compactcamera’s en smartphones. Houd er sowieso rekening mee dat er een vertraging op dit soort toestellen zit, dus druk enkele seconden eerder af. Of houd de ontspanknop al half ingedrukt tot de actie plaatsvindt.

null

Fotografietips om een mooie compositie te maken

Ook al staan je camera-instellingen nog zo perfect, zonder fotografietips over de compositie kom je er niet. Zo zijn er een paar standaardregels voor het maken van een mooie compositie. Lees hieronder wat extra trucjes om de foto vervolgens te perfectioneren.

Zorg voor gelaagdheid

Een goede foto is niet plat maar gelaagd. Dit kun je op meerdere manier bereiken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat zowel op de voorgrond, als in het middendeel, als achterin de foto iets van interesse is te zien. Het oog moet als het ware door het landschap kunnen navigeren. Denk aan een slingerende piste, berghutjes, pistepaaltjes of rotspartijen. Dit kun je weer versterken met een interessant scherptediepte effect – dus bijvoorbeeld voor- en achtergrond onscherp en middengedeelte scherp.

Speel met licht

Een andere cruciale tip bij gelaagdheid is het gebruik van licht. En dan het liefst het gebrek eraan. Want tijdens het overgrote deel van de dag geeft de zon een overload aan licht van bovenaf wat het landschap plat maakt. Juist als de zon laag staat, ontstaan er interessante schaduwpartijen die diepte creëren. Ga je voor perfectie tijdens je wintersportfotografie, dan kies je voor het ‘gouden uurtje’. Dit is een korte periode tijdens de zonsopkomst en tijdens de zonsondergang wanneer het licht een mooie warme gloed heeft. Speel ook met de lichtinvalshoek. Met licht van opzij (strijklicht) worden bijvoorbeeld alle oneffenheden geaccentueerd. Denk aan windpatronen in de sneeuw.

Varieer je hoeken

Ook de hoek is belangrijk. Wil je een extra spectaculair effect creëren, schiet dan een sprong bijvoorbeeld vanuit een lage positie. En dan het liefst met een groothoeklens. Bij een extreme groothoek (fisheye) geldt hoe dichter op de actie hoe beter. Bochten schiet je liever van opzij of omlaag. Naar boven gericht ziet de piste er namelijk flauwer uit. Mik je echter op een recht tegenoverliggende flank dan zal deze er steiler uitzien. Houd wel altijd je horizon recht!

Maak het niet te abstract

Tenslotte is het ook handig om te kunnen zien hoe de actie zich afspeelt. Dus waar komt de persoon vandaan, en waar gaat hij naar toe? Hierdoor wordt het beeld niet te abstract en kunnen mensen zich vereenzelvigen met de persoon op de foto. En wie wil dat nu niet met die schitterende sneeuwlandschappen?

null

Handige fotografietips op een rij

  • Altijd cameratas dichtristen als deze op de piste ligt.
  • Thuis cameratas gesloten op temperatuur laten komen om condens te voorkomen.
  • Reservebatterijen en accu’s gaan dicht op het warme lichaam langer mee.
  • Geen statief voorhanden? Gebruik een muurtje, hek of desnoods een schouder.
  • Hoe later in het seizoen, hoe beter de fotografievoordelen.
  • Een zonnekap helpt om de sneeuw uit de lens te houden.
  • Schiet ook eens een actieshot tegen de zon in. De combinatie strijklicht en opstuivende sneeuw is magisch.