Wintersport in Zweeds Lapland

Steven. op 02 januari 2017· geen reacties

Het Zweedse Lapland, zo’n 110.000 km² groot, bevindt zich in het Noord-Zweedse landsdeel Norrland en is zeer dun bevolkt met ongeveer 1 inwoner per km². Dit ruwe landschap is één van de laatste overgebleven stukjes wildernis in Noord Europa en omvat prachtige kustlijnen, wouden, bergen en zuivere rivieren. In wintertijd ligt alles bedekt onder een mooi dik sneeuwtapijt wat vele opties biedt qua wintersport. Tijdens mijn bezoek legde ik de focus op cross country skiing, touren met sledehonden en sneeuwscootersafari.

Horizontaal skiën

Cross country skiing is in Zweden één van de favoriete nationale sporten en wij hebben wel een vermoeden waarom. Het is een uiterst gezonde en intense buitensport die je hele lichaam doet werken. Na enkele meters stijgt je hartslag en versnelt je ademhaling. Terwijl je door een prachtig landschap glijdt, vullen je longen zich met de zuivere lucht terwijl je begint te transpireren van de gezonde inspanning. De parcours zijn vaak exclusief voor cross country skiing wat maakt dat de loipen er uitstekend bijliggen. Dames die de perfecte B-B-B training zoeken, je hebt ze bij deze gevonden.

null

Mushen: Sleetochten met huskies

Ook een tour met sledehonden biedt je een unieke ervaring. Wanneer je op de huskykennel toekomt, kijken de honden je met hun helderblauwe ogen enthousiast aan. Wanneer hun baasje de sledeteugels tevoorschijn haalt, springen ze van opwinding. Want vergis u niet, deze dieren doen niets liever. Voor je vertrekt, krijg je extra warme kleren toegestopt en wordt een korte veiligheids- en instructieles gegeven over de ar en het aansturen van de honden. Dan is het tijd om te gaan. Aanvankelijk voelt het allemaal een beetje onwennig aan maar dit gevoel slaat al snel om in pure euforie wanneer je voelt dat je alles meer onder controle hebt. Vanaf dat moment is het alleen maar genieten geblazen van de natuurpracht en je nieuw verworven skills om een roedel huskies voor jou te laten samenwerken. Een echt aan te raden avontuur!

null

Speeden met de sneeuwscooter

De Saami, de lokale bevolking, verplaatsen zich het liefst per sneeuwscooter. Sneeuwscootertochten zijn ook voor ons een fijne manier om Zweeds Lapland te verkennen. Ook hier trek je speciaal voorziene thermische kleding aan om je te beschermen tegen de barre winteromstandigheden op de scooter. Na een stuk gereden te hebben door de Lapse bossen krijgen we een echt gevoel van snelheid bij het oprijden van een groot ijsmeer waar we vlot snelheden van meer dan 60km per uur haalden. Wel oppassen voor de fishing holes! Hier houden we ook halt bij een trappershut. Onze gids steekt meteen het vuur aan en bereidt ons een lekker warm bessensapje genaamd Blabärssoppa, typisch voor de streek. Na een klein halfuurtje zijn we allen voldoende opgewarmd om onze tocht voort te zetten. De scooters zijn zeer comfortabel en gemakkelijk te besturen, héérlijke ervaring! Persoonlijk ben ik wel meer fan van het mushen waarbij geen ronkende motor de natuurlijke stilte breekt en zonder kwalijke benzinegeur.

null

Niet voor watjes

Zweeds Lapland kent maar 2 seizoenen; zomer en winter. Tijdens het zomerseizoen zijn de dagen zeer lang en heb je in het hoge Noorden het fenomeen van de Middernachtzon. Hoe noordelijker je trekt in putje winter, hoe kouder het wordt en hoe minder uren daglicht je hebt. Zo is het in Stockholm dan gemiddeld -2.8° en heb je 6 uren daglicht (10-16u) maar valt dit meer noordelijker, in bijvoorbeeld Kiruna, terug tot -16° en 24 op 24 het duister van de nacht.

Hoe er te geraken?

Je moet er iets voor over hebben. Vanuit Brussel kan je via Stockholm vliegen op bijvoorbeeld Umea. Van daaruit bereik je per auto na goed anderhalf uur rijden het Zweedse Lapland. De toeristische sector is er vrij goed ontwikkeld. Je vindt er verschillende organisaties die hun diensten aanbieden. Voel je je aangetrokken tot het land van de Kerstman of zijn de condities toch iets te ruw voor jou?

Steven.
Steven is ski initiator en gepassioneerd door de bergen. Het liefst staat hij de hele winter door op de latten!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie