Getest: met het vliegtuig op wintersport

Kristof op 27 januari 2012· 104 reacties

null
Met het vliegtuig op wintersport, een aparte beleving

Onlangs zag ik een interessante statistiek waarin een vergelijking werd gemaakt tussen de verschillende vervoersmiddelen bij wintersporters. Slechts vier procent van de reizen wordt gemaakt met het vliegtuig, terwijl het op ons forum toch een vaak gestelde vraag is. Wij namen afgelopen weekend de proef op de som en trokken vanuit België naar Paradiski, met name Les Arcs.

Appelen met peren vergelijken
Je ziet het vaak in de advertenties staan: “2 uur vliegen en je bent er!” Helaas is de werkelijkheid wel wat anders. Je reis begint immers van aan je voordeur en eindigt van zodra je je hotel of chalet binnen wandelt. Je rekent dus best wat extra tijd om van en naar de vlieghaven te trekken. Hierbij schets ik kort het reisschema dat wij ondergaan hebben:

null
Vroeg uit de veren maar totaal geen drukte op de vlieghaven van Brussel

4u30: vroeg opstaan, je moet er iets voor over hebben
5u00: vertrek naar de luchthaven van Brussel
5u30: check in aan de balie, inclusief skilatten en skischoenen
7u00: vertrek vlucht
8u15: aankomst Lyon
9u00: vertrek met een gehuurde wagen richting Les Arcs
11u30: aankomst in skigebied Les Arcs

Omgerekend zijn we van deur tot deur dus 6,5 uren onderweg geweest. Met de wagen is het volgens de GPS met 2 korte stops vanuit Mechelen al makkelijk 10,5 uren rijplezier, dus kan je stellen dat het tijdsverschil met het vliegtuig toch nog aanzienlijk is. En dan was de luchthaven van Lyon nog niet eens vlakbij het skigebied. Vlieg je bijvoorbeeld naar Geneve of Innsbruck, dan zit je vlak bij een aantal interessante skigebieden en wordt je reistijd zelfs nóg korter.

Voordelen versus nadelen
Sommige mensen kiezen bewust voor het vliegtuig omdat de reistijd hen zo bevalt. Je komt uitgerust in het skigebied aan en hebt geen zorgen over slechte wegen en files in vakantieperiodes. Maar er is ook een publiek dat zich resoluut kant tegen de vliegtuigtrip. Zo ben je minder flexibel ter plaatse als je nog met een bus of taxi naar het gebied moet, zijn de kosten vaak hoger dan met de wagen en ben je gelimiteerd in bagage. Het is dus opnieuw iets persoonlijks, je moet je er goed bij voelen. Hou er rekening mee dat ook vertragingen met een vliegtuig niet uitgesloten zijn.

null
Lage wolken en besneeuwde bergtoppen geven de Alpen vaak een aparte dimensie

Heb jij al eens gevlogen naar de sneeuw?
Mijn ervaring was behoorlijk positief. Je moet je enkel goed voorbereiden voor als je aankomt op het vliegveld. Zoek al even uit of je best ter plaatse een auto huurt, een taxi neemt of per bus naar het skioord trekt. En bij ons was Brussels Airport ook niet al te stipt met het afleveren van de ski’s. Hou daar ook zeker rekening mee als je met het vliegtuig reist. Heeft iemand van jullie ook al ervaringen met vliegen naar de sneeuw?

Kristof

Plaats een reactie

Inderdaad, de kwestie ‘bagage’ speelt bij mij wel een rol. Ik sleep het liefst al mijn dikke truien mee uit angst dat ik ter plekke niet genoeg kleding bij me heb, dus een koffertje van max 20 kilo is niet mijn ding voor wintersport. Daar komen dan nog eens mijn skischoenen bij.
Bovendien zitten we dit jaar met een groep in een appartement en slepen al het eten voor de hele week mee vanuit Nederland.
Zouden we met het vliegtuig gaan, dan zit je inderdaad allereerst met vervoer ter plekke – geen vervoer is dus inkopen doen in het plaatselijke supermarktje, wat inhoudt dat de kosten voor eten ook verdrievoudigd worden.

Bovendien rijden we nu met twee leaseauto’s, dus de benzinekosten vallen voor ons ook mee.

Kortom, in onze situatie niet aantrekkelijk!

Ben net terug van wintersport met het vliegtuig. Op de heenreis moeten uitwijken naar Munchen ivm teveel sneeuwval in Innsbruck. Beetje jammer. Maar op de terug weg om 13:00 nog op de ski’s/board en om 18:00 in Amsterdam. Zeker een aanrader!

Jaarlijks vlieg ik vanaf Dusseldorf (tot 3 kwartier inchecken)naar Zurich.Nog geen uur vliegen. Dan 2 uur met trein en ter plaatse. Op terugweg gaan ski’s al voorop naar vliegveld.
De rust tijdens het reizen vind ik het grootste voordeel.

Wel een keer teruggegaan met het vliegtuig vanuit St. Anton am Arlberg: met de trein naar Innsbruck in een uur + kwartiertje met de stadsbus was prima te doen. Vond het wel erg relaxed inderdaad!
Dit jaar ga ik vliegen naar Geneve en dan waarschijnlijk een auto huren om naar Les Gets te gaan (vanwege de lokatie van ons verblijf is een auto ter plekke wel handig).
Met de huidige brandstofprijzen is vliegen niet eens zoveel duurder als met de auto…

Seg Kristof, je woont dus in Mechelen ? Volgende keer kom eens bellen hé dan reis ik mee ;)

Er gaat volgens mij niets boven de slaapbus! Geen tijdverlies, spotgoedkoop (50 à 60 euro H/T), je vertrekt 's avonds, rond 23u worden de zetels platgelegd en dekens uitgedeeld, je komt uitgerust aan bij je hotel, waar je kan ontbijten en dan meteen kan gaan skiën. Terugreis idem, rond 7u ben je weer thuis en kan je zelfs gaan werken.

Leuk bericht. Waarom vertrek vanaf Brussels?

Ga zelf bijna elk jaar op wintersport. Ben 1 keer met de auto, 1 keer met de bus en 1 keer met de trein gegaan. Conclusie: nooit meer.
Voor de rest altijd met het vliegtuig naar Zwitserland, dit jaar voor het eerst naar Oostenrijk via Salzburg.
Lang in de auto zitten vind ik verschrikkelijk en vind vliegen zelfs heerlijk!
Heb het geluk dat ik nog geen half uur van Schiphol zit, vlieg nu om 07:15 naar Salzburg en iets voor 12 word ik afgezet bij mijn hotel. Zo’n 6u bezig en (voor mij) lekker ontspannen. Voor 174 Euro incl.!

Enig nadeel is en blijft natuurlijk de bagage…

Nog niet, maar aanstaande maandag gaan we het uitproberen. We vliegen vanaf Rotterdam-The Hague Airport (10 minuten met de auto) naar Salzburg. Daar moeten wij even geduld hebben want de taxi rijdt volgens een schema. Vervolgens brengt de taxi ons naar Hinterglemm. Ben heel benieuwd hoe het is om wat uitgeruster aan te komen daar.

Ik ga over 2 weken voor het eerst met het vliegtuig naar de sneeuw.
Aangezien we zelf een taxibedrijf hebben zal deze wel op tijd zijn denk ik, hahaha.

Verder hebben we een taxi gereserveerd op de luchthaven van Innsbruck die ons naar Fugen brengt.

Na mijn vakantie zal ik een verslag uitbrengen hoe het reizen met het vliegtuig is bevallen.
Normaal gesproken gaan we namelijk ook altijd met de auto, maar we hebben nu een shortski van 4 dgn en dan wil ik optimaal genieten van de tijd.

@Makke, ik woon in Bonheiden, vlak bij Mechelen.
@SFD, omdat ik in Vlaanderen woon en dan is Schiphol toch wat ver :)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Ik heb het geluk dat we een vaste verblijfplaats in Oostenrijk hebben. Daarom liggen al de skispullen al in in Kleinarl, Salzburgerland. In de carnavalsvakantie vliegen we van Rotterdam naar Salzburg (1,5 uur), waar we opgepikt worden door de taxi à € 26, - p.p. welke ons binnen een uur in Kleinarl afzet. We hebben dus geen koffers of watdanook bij ons.

Totale kosten:
Vliegticket enkele reis: € 55, -
Taxirit enkele reis: € 26, -
Totale reistijd 4,5 uur!!!

Hup Willem II

@ Nicky, kosten vast verblijf gemakshalve maar niet meegeteld?

OK.
Het ligt er denk ik ook aan hoe ver het vliegveld reizen is t.o.v - eigen huis en vliegveld - vakantiebestemming.

Het kan een goede optie zijn. Mijn ouders gingen vliegen ipv bus vanwege rugklachten (hoef je niet zolang te zitten) en bij die reis was vliegen maar 50 euro pp duurder. Echter… op de heenreis: vlak voor de landing in Innsbruck bleek een technische storing en moesten ze uitwijken naar Munchen omdat daar een langere baan is. Uiteindelijk na reparatie toch nog naar Innsbruck. Ruim 3 uur vertraging. Dan de terugvlucht afgelopen zaterdag. Er kon niet gevlogen worden op Innsbruck (teveel sneeuw, te korte baan). Wachten op bussen naar Munchen, dan natuurlijk dik in de file staan. Al met al was terugkomst op Rotterdam 21.26u ipv 10.55u!
Goed, hoeveel pech kun je hebben…
Maar als alles goed gaat, lijkt een een mooie optie, dat vliegen. ;)

Zowel naar Zwitserland én Oostenrijk diverse malen met het vliegtuig en het bevalt me prima!! daarna door met de trein of de taxibus, afhankelijk van de eindbestemming. De eerste reisdag ervaar ik dan ook al als een echte vakantiedag!

Ik woon in eindhoven en vind brussel,amsterdam en dusseldorf ook erg ver en dus vertrek ik vanuit eindhoven naar Chatel volgende week donderdagnacht.
Iemand die MEE WILT?

Hoe zit het eigenlijk met de ski’s e.d.? Kunnen die zomaar (veilig) meegenomen worden, of moet daar nog apart voor bijbetaald worden?

Geen haar op mijn hoofd die er over denkt om te vliegen. Voor mij is de auto ideaal. Je gooit al je spullen er in, kart naar de wintersportlocatie, pakt uit en klaar is Kees.
Zeulen met bagage, inchecken, als haringen in een ton in te krappe vliegtuigstoelen, wat een ramp voor een paar uurtjes tijdwinst. Zeker als je veroordeeld bent tot onze ‘nationale trots’ Schiphol. Ik kan mij voorstellen dat onze Belgische vrienden beter af zijn, maar dan nog.
Ieder zijn meug, maar de auto blijft voor mij ideaal.

Ik zal het je volgende week weten te vertellen :)

Ben nu al drie jaar een lang weekend wezen skieen vanaf Rotterdam Airport. Binnen 1,5 uur ben je in Innsbruck. Daarna met de taxi door naar Stubaital. Opstaan in Nieuwegein om 05.00 uur, op de latten in het Stubaital om 11.30 uur. Ideaal. Laatste dag skieen to 14.00 en om 20.00 uur weer thuis in Nieuwegein :-)

Ik ga het ook niet proberen om te vliegen.
Wij gaan lekker chinesen. Dan 2 kopjes koffie en om 21:00uur in de auto. Om 06:00 uur in Leogang. En dat op de drukste dag van het jaar. De nacht van 24 op 25 februari 2012.
En terug? Gelukkig op zondagochtend achter de zwarte zaterdag aan dus.

Super, gister om 13.00 uur nog aan het bier op de piste en om 17. 00 uur alweer in de file bij Rotterdam

Heb het gedaan met easyjet vanuit schiphol. Niet echt heel erg relaxed. Was voor een weekemdje. Met alle spullen mee toch niet ideaal en best duur wanneer je een trollie en een tas voor je schoenen moet meenemen. Auto is toch het meest ideaal! :) voor mij dan

naar geneve vanuit brussel is een makkie,en dan 1 uurtje auto of busje naar cham=om 700h opstaan om 1400h op de latten!

@kristof
Ik ben net terug uit Les Arces. Met de trein vanuit Amsterdam. 4;45 opstaan 5;40 vertrek vanaf centraal station. Stop op Brussel. Uiteindelijk om 16;15 aan het bier in ons appartement in Arc1950.
Zeer goed bevallen en weer teveel bagage,skies en wat eten meegenomen. Geen enkel probleem.
Voor precies 200,- pp heen en terug

Mijn toenmalige vriendin is ook een keer met het vliegtuig gegaan omdat zij rugklachten had. Wij zijn toen met de auto gegaan. Op de heenweg was zij er een uur eerder en op de terugweg was ze 10min eerder terug door sneeuwval, vertraging op het spoor etc. Haar baggage hebben wij toen meegenomen. Onder ideale omstandigheden is het sneller en vooral voor de korte tripjes is het makkelijker maar als je met kinderen op vakantie gaat en veel spullen mee neemt kies ik toch liever voor de auto. Met nae vanaf het noorden van Ned. Vanaf Eelde gaan tegenwoordig ook trouwens.

Ik kan me goed voorstellen dat vliegen qua reistijd erg handig is alhoewel er nog een paar uurtjes bijkomen voor het van deur tot deur reizen. Ook de prijs wordt t.o.v. een duurder wordende benzineprijs steeds interessanter. Gek genoeg lees ik in geen van de reacties iets over de belasting op het milieu als je vliegt. Is dat voor niemand een reden om misschien niet te gaan vliegen?

Wij zijn net terug van een vliegtuig wintersport vakantie naar Chamrousse (bij Grenoble). Het kostenverschil met de auto was kleiner dan we hadden verwacht. De benzine is duur en tolwegen tikken ook aan. Met een ticketprijs van zo’n 100 euro p.p + zelfuitgezochte bustransfer (ca 35) vonden wij het uiteindelijk een prima deal.

Kan ook anders,

2uur reizen naar Schiphol, 2uur van te voren inchecken, 1uur vliegen, 1 uur wacht bij autoverhuur, 1,5 rijden naar bestemming.

In 7,5uur heb ik bijna alle bestemmingen in Oostenrijk en Zwitserland bereikt vanuit Zuid-Nederland. En vooral veel voordeliger.

Ik ben twee jaar geleden met het vlietuig van Schiphol naar Geneve en vanaf daar de auto naar Châtel. Uiteindelijk ongeveer 6 uur onderweg geweest. Maar wel compleet uitgerust en een heel stuk sneller dan de traditionele bus.

Bagage vond ik niet zo’n probleem, gewoon een tube handwas mee om eventueel wat sokken/truien uit te wassen. En klaar is kees

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie