Na de filmpjes over de opbouw van de ski’s, en de benodigdheden voor ski onderhoud beginnen we in dit filmpje met het echte werk. Ik laat zien hoe je je eigen ski’s kunt slijpen. Dit is een stuk makkelijker dan veel mensen denken.

Dit filmpje is mede mogelijk gemaakt door Tignes

Geertje
staat als wedstrijd skiër de hele winter op de lange latten. Haar standplaats is Zell am See in Oostenrijk.

Plaats een reactie

@ Geertje, thanx voor deze filmpjes handig!

Ik betwijfel of ik dit zelf eens ga doen, maar ik vind het wel heel leuk om te zien hoe het moet! Ik heb nu ongeveer 1,5 week op mijn ski’s geskied en heb wel eens dat ik op mijn kanten door glij en mijn ski’s dus niet vastgrijpen. Is het dan eventueel al nodig mijn ski’s te laten slijpen, of is dat ‘te snel’ gezien het een nieuwe ski is?

Serfaus

na 1.5 week zou het best tijd kunnen zijn om even te slijpen.
zeker als jij aangeeft dat jij op je kanten door glijd.

4 geertje, thanks for the tips en tricks. leuk en handig filmpje. wel nog een vraag: ik heb zelf zo’n multi tuner waarbij je ook de onderkant van de kant kunt vijlen. dit doe ik meestal ook en daarna de zijkant. is dit juist en zo ja welke hoek zou je adviseren voor een allmountain/ freeride ski?
daarbij raak ik ook nog weleens een steen en heb ik aardige bramen aan de kant voordat ik ga slijpen, deze krijg ik ook niet echt weg geslepen, heb je hier misschien ook een tip voor. dank alvast!

@Dennis
Ik gebruik zo’n slijper voor de onderkant zelf zelden. Maar als je die wilt gebruiken, begin dan inderdaad met de onderkant, en doe daarna de zijkant.
Voor het vrijskiën is een hoek van 88 graden meer dan voldoende. 89 graden kan ook.
Het verwijderen van flinke bramen doe ik met een grove diamantvijl. Je hebt ze in verschillende grofheden, en dan pak ik de meest grove, die heeft de aanduiding 100 of 200. Als je daarmee de bramen voorbewerkt, dan slijten je vijlen ook minder snel. Ik krijg echt flinke bramen er ook niet altijd uit. Dan zou je heel veel moeten slijpen, en dat is het me niet waard, omdat de kanten vaak nog wel even mee moeten gaan. Die laat ik dan ook gewoon zitten, maar dan maak ik ze wel zo glad mogelijk en zonder scherpe stukjes. En dat kan dus met een grove diamant. Eventueel na de grove diamant nog een fijnere diamantvijl gebruiken om het mooi af te werken.

@ geertje.
merci. goede tips wederom! ik denk dat ik toch maar voor het betere tune werk ga en eens een los hoekje en vijlen ga gebruiken. zaterdag mag eindelijk m’n skies weer de sneeuw in sturen…

Merken beginners die pas 2 skiweken onder de knie hebben de verschillen? Maakt het echt veel uit?
Is het voor iedereen aan te raden na 1.5 week skien of hangt het af hoe en hoeveel je skiet?
Perse laten doen bij een winkel in Nederland of in skigebied?
Thx

Mooi blog! Ik had het waxen eerder dan het slijpen verwacht, denk om de één of andere reden dat je dat makkelijker zelf zal doen. Heb je dat overgeslagen omdat het te voor de hand ligt of mogen we dat nog verwachten? Ik kijk er naar uit in ieder geval.

@ greetje,wauw terug met mijn beide voeten op de grond.ik dacht dat ik het slijpen wel door had ,en dat is voor de grote lijnen ook wel zo maar het houd toch wel iets meer in dan ik dacht.maar ik had dan ook een sterk vermoeden dat ik van jou wel veel zou leren.mercikes voor dit blog

@Bacchus Denk dat slijpen eerst wordt behandeld is omdat je dit meestal ook voor het waxen doet.

@Bacchus en @Martijn
We hebben er inderdaad voor gekozen om eerst het slijpen te behandelen, omdat je als je beiden wilt doen, altijd eerst slijpt.
Uiteraard volgt er ook nog een filmpje over waxen!

@beginners
Het is helemaal afhankelijk van de omstandigheden of je verschil merkt. Als de pistes namelijk heel de week erg zacht zijn (door verse sneeuw), dan zul je minder verschil merken omdat je de kanten dan minder nodig hebt. Is de piste hard of zelfs ijzig, dan zul je zelfs als beginner het verschil merken tussen scherpe kanten en botte kanten.
Hoe snel de kanten bot gaan, is ook weer afhankelijk van de omstandigheden. Hoe harder de piste, hoe sneller de kanten bot zullen worden. En hoe meer je skiet, hoe sneller de kanten bot worden.
Er is een forum over het laten prepareren van de ski’s in Nederland of juist in het buitenland: https://www.wintersport.nl/forum/topic/8337
Beide heeft voor- en nadelen.

Dank Geertje, ik zou er nooit zelf aan beginnen maar nu heb je mijn interesse gewekt en ga ik het zelf ook eerst eens proberen op mijn oude ski’s. Het lijkt in ieder geval minder moeilijk dan ik verwachte, dank.

RoCo

Nu nog goeie skies! Blizzard werd toch gebruikt als spalk voor gebroken benen vroeger. :-p

Ik heb dus vol interesse de weblog posts gezien met video’s van Geertje over het zelf waxen en slijpen.

Ik vind dit erg interessant. De kosten voor een startersset vind ik niet heel bijster interessant. Ik heb weinig moeite om 100,- euro uit te geven voor een min of meer eenmalige investering. We gaan met meerdere mensen op wintersport, en als we allemaal 1x een kleine onderhoudsbeurt uitsparen hebben we het geld eruit.

Ik maak me om iets anders druk: vervoer. Zaken als een vijl en houdertje, strijkbout en wax zijn nog wel te overzien. De houders/klemmen voor de ski zijn echter een stuk groter, over een workmate maar te zwijgen.
Ook zie ik verder bij die startersset die klemmen niet inbegrepen.

Dit plus andere forumposts doet vermoeden dat dit onderdeel voor huis-tuin-en-keuken gebruik te skippen valt. Klopt dit? Hoe pakken jullie dit aan?

@Steffen
Een set klemmen om je ski’s in vast te zetten zijn wel aan te raden! Als je niet kiest voor klemmen die speciaal voor ski’s gemaakt zijn, zorg dan dat je de ski’s op een andere manier goed vast zet. Waxen kan nog wel door de ski’s met voor en achterkant ergens op te leggen (laten hangen), maar zodra je gaat afkrabben of slijpen, dan is het handig dat de ski’s vastliggen. Je werkt namelijk met scherpe kanten, of kanten die je scherp gaat maken, en daar kun je je lelijk aan snijden. Ski’s zelf prepareren is veel relaxter en leuker als je ze fatsoenlijk kunt vastmaken. Dat maakt het een stuk makkelijker en veiliger!

Geertje, goede instructie hoor!
Ik slijp al geruime tijd mijn ski’s zelf en heb hierover inmiddels ook een website gemaakt: http://www.ski-waxen.nl

@geertje

Super uitleg en blog, duidelijker kan je het toch niet krijgen. Zo’n diamantvijltje, kan je dat gewoon bij de gamma ofzo kopen? Bij de skizaak zijn ze zo absurd duur…
Dank

@Ppp
Heb in een bouwmarkt nog nooit iets van een diamantvijltje gezien. Ik denk dat het vrij specifiek is voor het prepareren van ski’s.
Ik weet niet voor welke prijs je de diamantjes in de winkel hebt zien liggen, maar kijk anders een op volgende site: http://www.snowsportsacademy.nl/NEW%20SITE%20SA/Shop/formuli…
Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat ik met Vola werk. Ben er heel tevreden over, en vind dit de beste diamantvijltjes die ik tot nu toe heb gehad. Werken prettig en goed. Mocht je er 1 aanschaffen, dan is die van 600 prima.

Is de hoek van de "losse hoek" / "Feilenwinkel" (bijv.) 88 graden? Dan wordt de hoek van de staalkant toch juist 92 graden? Of is de hoek van de Feilenwinkel 92 graden en maak je daardoor een hoek van 88 graden aan de staalkant?

Te gekke dingen doen met leuke kleine internationale groepen in de bergen! crazycamp.org

@Geertje, super video hoor, beste uitleg over slijpen!

Nog even een vraagje, ik had vorig jaar mijn skis geslepenop 89 graden echter ze hapten behoorlijk, maar ik had geen diamantvijl gebruikt. Kan dat inderdaad kloppen dan? Maakt dat zo’n verschil?

Ik heb ze toen laten slijpen in frankrijk op 90 graden.
Nu wil ik eigenlijk toch op 89 graden slijpen en heb een diamantvijl gekocht. Kan ik dit nou gewoon zo doen of moet ik ook nog iets aan de onderkant doen?

Verder nog 1 ander vraagje, mijn zoon heeft freestyle skis, weet je op welke hoek deze moeten?

Onwijs bedankt!

Om bramen weg te werken, zou een afbraamsteen van de bouwmarkt ook? Die is aanzienlijk goedkoper dan een diamant vijl

@geertje en anderen, ik ben me aan het oriënteren welke slijper ik kan gebruiken voor mijn ski’s. Nu twijfel ik:

null

Of
null

Je gaf aan dat een klem minder handig is. Nu zou ik graag voor de race file guide gaan (geen klem nodig hier), maar die is enkel in 88 graden beschikbaar. Aangezien ik recreatief ski (gevorderd) denk ik dat 89 graden prima is. Kan ik beter dan voor de losse hoek van 89 graden gaan (met klem) of voor de iets handigere slijper en mijn kanten naar 88 graden gaan slijpen?

Let it snow, let it snow, let it snow

@Msc1
Optie 2! Hier maak je veel minder snel fouten mee. Deze is beschikbaar in 87 en 88 graden. Ook voor een recreatieve skiër is 88 graden prima. Mocht je met het skiën merken dat je dit toch wel erg scherp vindt, dan kun je de ski’s altijd iets botter maken (scotch brite doekje, of desnoods een houten piste paaltje ;-) ) Probeer dan ook om eerst alleen de voorkant en achterkant wat botter te maken. Maar ik verwacht eigenlijk geen problemen met een hoek van 88 graden.

ik heb een slijper die kan op 4 verschillende graden zie de fotos en 2 klemmen.

null
null
null
.

Ik heb wat vragen hierover.
als ik ze in de klem zet en wil slijpen dan kom ik bij de binding raar uit omdat de onder kan van slijper tegen de binding aan komt.

daarnaast met waxen heb ik ook een vraag. bij de voor en achterkant met schrapen wil de ski gaan klapperen omdat er dan te veel neerwaartse druk komt en de ski dus gaat steigeren.

Weet iemand hier wat voor?

aanvulling op bovenstaand.
Mijn slijpsteen zit er los in kan ik deze ook vastzetten?

Ik heb 1 keer geoefend op gratis ski’s van marktplaats en wil nog eens oefen om het goed onder de knie te krijgen.

Ikzelf heb de Elan Amphibio 14

null

Deze is dus zo ontworpen dat de kanten verschillende functie heeft.
Moet ik deze dan ook anders slijpen?

Dan nog een vraagje over mijn schraper.
Ik heb een schraper van Holmenkol en hier zit een hoekje in voor de kanten. dit is bekend wat ik er mee moet. Maar er zit ook een afgeschuinde kant aan. weet iemand het nut hiervan?

@MattR1983,

  • Slijper tegen binding: ik denk dat je de rem van de ski of een van de klemmen bedoelt? De rem kun je fixeren met een bandje of elastiek. Misschien is je slijper te groot zodat hij tegen de klem aankomt. Je kunt misschien beter een slijper aanschaffen zoals Geertje laat zien (of vergelijkbaar model). Het kan ook zijn dat je je klemmen verkeerd om hebt. De grote klemmen horen op je werkblad/tafel en de kleine op je ski. Als je je klemmen toch goed hebt staan, kun je ook nog je ski omkeren. Misschien geeft dat net iets meer ruimte.

  • Klapperende ski tijdens schrapen: je moet je ski goed vastzetten. Ik fixeer de ski altijd bij de binding en span een rubberband om de top zodat de ski op twee plaatsen vast zit. Het scheelt ook als je schraper goed scherp is, je hoeft dan minder kracht te zetten. Om de schraper te slijpen kun je een gewone vijl gebruiken.

  • Losse slijpsteen/vijl: bedoel je dat de steen/vijl eruit kan vallen of zit er speling in? Bij speling zou ik zeker een nieuwe slijper kopen. Misschien een iets beter model van metaal. Als je noodoplossingen toepast zoals een stukje karton ertussen, dan kan je hoek een paar graden gaan verschillen waardoor je compleet verkeerd slijpt.

  • Elan Amphibio 14: al is deze ski asymmetrisch, de kanthoek is overal gelijk. Je hoeft er met slijpen dus geen rekening mee te houden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie