Willingen vs. Winterberg

martijn op 24 november 2011· 63 reacties

null
De Ettelsberg Seilbahn en de dalafdaling in Willingen. Alpensfeer pur sang! Foto: Stefan Wrubel

Zo langzamerhand komt de winter weer dichterbij en wordt het tijd om plannen te maken voor een dagje Sauerland. Maar welk skigebied gaat het worden? Zowel onder de Nederlanders als onder de Duitsers lopen de meningen over Winterberg en Willingen breed uiteen. Het is telkens weer opnieuw een soort “Apple vs. Windows” strijd. Willingen kent net zoals Apple een groep fanatieke fans, terwijl de meerderheid gewoon naar Winterberg gaat. Maar welke van de twee skigebieden is nu echt hét beste?

Willingen
De sfeer, de vergezichten, de gondelbaan, de skipisten: Willingen is de Alpen in het klein. Een dalafdaling van 2 kilometer en een gondelbaan van 1,4 kilometer is ongekend voor het laaggebergte. Brede pistes tot wel 240 meter hoogteverschil en een hypermoderne gondelbaan met veel capaciteit, waardoor zelfs tijdens drukke weekenden de verhouding tussen wachten en op de piste staan ruim aanvaardbaar is. Daarbij raken de pistes vrijwel nooit overvol en kan je bij veel natuursneeuw stukjes off-piste skiën. Bovendien zijn de parkeerplaatsen gratis. Daar staat wel tegenover dat de mogelijkheden veel minder zijn. Minder pistes, geen mogelijkheid om kleine ‘ski safari’ routes te skiën, meer afhankelijk van natuursneeuw en geen levendig dorp.

Winterberg
Het grootste skigebied van het Sauerland met inmiddels negen stoeltjesliften en een groot aantal skipistes voor elk niveau: Dat is Winterberg. Dankzij de enorme hoeveelheid sneeuwkanonnen kan er vanaf half december tot half maart bijna altijd wel geskied worden. Daarnaast zijn er veel après-ski en lunch mogelijkheden en heeft Winterberg een gezellig centrum. Daar staat tegenover dat de pistes (zeer) kort zijn en er weinig vergezichten te vinden zijn. Bovendien sta je tijdens drukke weekenden 90% van je tijd te wachten. Dat zijn geen normale verhoudingen meer. En om de laatste centen uit je zak te kloppen heeft Winterberg vrijwel overal betaald parkeren ingevoerd.

null
De Brembergkopf 6er Sessel en de Brembergpiste in Winterberg. Comfort pur sang!

Eindoordeel
De conclusie is eigenlijk niet zo makkelijk. Het beste skigebied kan bepaald worden aan de hand van je persoonlijke prioriteiten en voorkeuren. Als je de bovenstaande plussen en minnen voor jezelf op een rij zet kan je makkelijk voor jezelf kiezen wat voor jou het beste skigebied is. Ben je een liefhebber van stoeltjesliften en ski je graag kleine routes i.p.v. steeds dezelfde piste? Dan is Winterberg de beste optie, terwijl Willingen voor vergezichten en langere pistes de ‘place to be’ is. Wat dat betreft zijn de uiteenlopende meningen heel subjectief, want iedereen bekijkt het vanuit z’n persoonlijke voorkeur.

Welk skigebied presteert het beste?
Als we de statistieken erbij pakken zien we duidelijk dat Winterberg de absolute koploper is van de Sauerlandse wintersport. De gondelbaan van Willingen (Ettelsberg-Seilbahn) haalt slechts 30% van haar jaarlijkse omzet uit het winterseizoen. Daarnaast is er weinig geld beschikbaar voor verdere vernieuwingen van sleepliften die onder aparte bedrijfjes vallen en alleen in de wintermaanden geopend zijn. Winterberg haalt daarentegen ruim 50% van haar jaarlijkse omzet uit het winterseizoen, waardoor het bijna elk jaar opnieuw kan investeren in nieuwe infrastructuur voor de wintersport. Hierdoor kan Willingen amper de concurrentie aan en loopt het complete skigebied circa acht jaar achter op de ontwikkelingen in Winterberg. Daar hoeft Willingen zich overigens niet voor te schamen, want Winterberg is inmiddels bijna het modernste skigebied van heel Duitsland.

Advies
Mijn persoonlijk advies is om bij een lang weekend beide skigebieden uit te proberen. Zo pak je het beste van twee werelden. Natuurlijk ben je hierin niet altijd even mobiel, maar als je de kans hebt kan je met de driedaagse skipas beide skigebieden bezoeken. Bovendien zou je op de derde dag ook eens een compleet ander skigebied kunnen uitproberen, zoals bijvoorbeeld Neuastenberg of Altastenberg.

Welk skigebied geniet bij jullie de voorkeur en waarom? Maken jullie hierin een overwogen keuze of gaat het volledig automatisch?

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Plaats een reactie

Ik vind idd een combinatie van allebei in een weekend leuk. Voor een dag zou ik een van 2 kiezen.

Member of global cooling initiative

Ik ben eens benieuwd. In december de eerste keer naar Winterberg.

Ken beide gebieden maar heb absoluut de voorkeur voor Willingen. Leukere en langere afdalingen, minder druk en minder Nederlanders… Ik ga overigens altijd in 1 dag op en neer, nooit een heel weekend of zo…

Tot nu toe 3 keer in winterberg geweest.
Alles meegemaakt van inderdaad 90% van de tijd in de rij staan tot helemaal geen rijen. Dit jaar ga ik een vergelijkend warenonderzoek doen door Willingen en Winterberg beide te bezoeken.

Ik vind Winterberg altijd wel wat benauwd om het zo maar te zeggen. Als ik het uitzicht op die foto vanaf de Ettelsberg zie lijkt me dat wel een erg groot pluspunt van Willingen.

Leuk stuk Frans. Altastenberg is echt te klein. Mocht je een beginner zijn, dan kan ik me voorstellen dat het best leuk kan zijn!! Druk is het er in elk geval niet, dat scheelt.

Ik ga binnenkort richting Sauerland. Als er sneeuw is, dan ga ik op vrijdag Winterberg pakken en op zaterdag Willingen!

Voor een weekendje weg, gezellig zat!

Dat hierboven was ik. Was weer eens niet ingelogd

Don`t eat yellow snow

ik ben nu een aantal keer in winterberg geweest en idd onwijs druk, altijd op zaterdag overigens. ik twijfel mischien om in het vervolg op een maandag te gaan ofzo in de hoop dat het rustiger is.

En wil zeker een keer Willingen proberen als ik dat zo bekijk lijkt me dat ook onwijs mooi.

Iemand ervaringen met doordeweekse dagen?
en de wachttijden dan?

Gaan na onze wintersport in de 3 V met een grote groep vrienden voor het eerst 4 dagen naar Winterberg. Ben nog nooit in het Sauerland geweest dus ben heel erg benieuwd, maar als ik het zo lees dan denk ik dat we vooral in Willingen zullen gaan skien.

Winter is coming

Ik ga in het winterseizoen doordeweeks nog wel eens in één dag op en neer naar Willingen. We komen dan vaak om half tien aan. Geen enkel probleem om te parkeren en heerlijk rustig op de pistes…

Lekker makkelijke reactie Jan. Voor mensen die niet naar Oostenrijk (of een ander Alpenland) kunnen is het een prima alternatief…

Een keer een midweek in Winterberg geweest. Was erg leuk, maar kan niet tippen aan Oostenrijk. Willingen wil ik volgden keer wel eens proberen.

@Jan: Sauerland is nog te doen voor een dag of een weekeind. Oostenrijk niet echt voor de meesten van ons. Als je het dan gelijk niets waard vind kan je dat ook zeggen van de Alpen. ook niets waard. In Amerika en Canada moet je zijn. Jammer dat het maar voor weinigen van ons is weggelegd.

Tijdje geleden een hotel in Willingen geboekt, en toen een dag Willingen en een dag Winterberg gedaan. Veel geluk met de sneeuw gehad en door de hoeveelheid sneeuw was Willingen misschien danwel een stukje keiner, maar veel meer wintersport gevoel dan Winterberg!

voor de freestylers onder ons zou ik naar Postwiese gaan!
heb je een profi park(je)

de 21e december voor 3 dagen die kant op en ik ga voor alle 3 deze keer. dus zowel skiliftcaroussel als willingen en postwiese. wil nu echt weleens kijken wat het leukst is. ga trouwens door de week dus drukte valt hopelijk mee

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

mijne blijft de Wurmberg in de Harz

JAB

@Jan lekker negatief weer… een dagje of weekendje is echt wel tof daar! of ben je daar te goed voor?

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Vorig jaar kerst in Willingen en Winterberg geweest. Goed kunnen vergelijken. Waar ik in Willingen een soort Oostenrijk in het klein-gevoel kreeg (nooit verwacht, echt super!), had ik in Winterberg een onvervalst skihal-XL gevoel. Vreselijk druk, ontzettend veel luidruchtige en vooral heel erg slecht skiënde medelanders en nauwelijks tot geen Alpengevoel, mede door het feit dat je vrijwel nergens mooi uitzicht hebt.
Een volgende keer vind je mij weer terug in Willingen!

tijdens drukke periodes kun je het best naar Neuastenberg of Altastenberg gaan, daar hoef je nooit te wachten voor de liften en in altastenberg heb je ook een hele mooie piste:de Westfalenhang 1

@ Jeroen, Jan (en onder vele andere namen) was een vervelende troll. Hij is geblokeerd.

Click. Click. Peace

Dit jaar voor het eerst naar het Sauerland en van plan beide skigebieden uit te proberen en de kids ook maar eens op ski’s te zetten. Laat de sneeuw maar vallen!!

Züschen is ook erg leuk. Zit best een lekkere afdaling bovenin en is echt niet zo druk. Ook nog eens vrij brede piste en een bijna vlak stuk waar ik mijn eerste meters skiede. Ideaal plekje om het te leren en erg knus.

Mijn voorkeur: Willingen. Leukere en langere afdalingen, de gondelbaan en doordeweeks lekker rustig (buiten de vakanties uiteraard).

Winterberg door de week is goed te doen. Je kan leuke tochtjes maken. maar toch vond ik willingen een meer alpen gevoel geven. Plus bij sneeuw kun je off piste. Ook leuk. En ja het is natuurlijk nooit zoals de echte bergen… leuk voor een dag. Weekend zou ik toch kiezen voor zuid duitsland of oostenrijk.6-7uur rijden.

in mijn prille middelbareschooltijd in neuastenberg geweest om te langlaufen, maar kan me door de vele passoa en ammarato niet veel meer van herinneren.
paar jaar geleden 2keer naar winterberg geweest, leuk voor een dag maar meer dan dan is het niet.
wel 2 keer opgevallen dat de huurski’s van dramatische kwaliteit waren.

mogelijk rond oud en nieuw een dagje naar het sauerland, ik zal aansturen op willingen. Hoe zou het daar zijn met de skihuur/huurski’s?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Beide leuk voor een dag. Voor een weekend rijdt ik naar de Alpen.

Ben in beide gebieden geweest. In drukke periodes zou ik naar Willingen gaan, in rustiger periodes naar Winterberg.

Bödefeld-Hunau is leuk voor een daagje met de kids. Lekker rustig, weinig dronken slechte skiërs, parkeren voor de deur, een prima geprepareerde brede blauwe van ca. 3 km, rodelbahn. En kost bijna niets. Maar als ik de keuze heb voor langer dan een weekend: GEEN Hochsauerland, maar Oostenrijk of Frankrijk…

Ik ben een enorme Willingen fan. Het is rustiger, voor de gevorderde skier veel interessanter en de hutten op de piste zijn waanzinnig gezellig.

De mooiste combinatie zou zijn geweest dat Winterberg met al haar mogelijkheden in het landschap van Willingen was geplaatst. Dan zou jet het beste van beide werelden hebben. In Willingen is namelijk nog zoveel uit te breiden!! Er zijn zelfs hellingen rondom Willingen waar 350 meter hoogteverschil mogelijk is!

Even a bad day skiing is better then a good day at work

Winterberg heeft idd als pluspunt dat je er een kleine tocht kan maken maar vaak wel met de nodige wachttijden. Qua verhuur zit je daar ook wel goed, genoeg spullen / verhuurlocaties aanwezig. Ga je met eigen spullen neem dan het meest oude mee, op 1 of andere manier zijn wij mensen niet zo waarde bewust als het gaat om andermans spullen.

Willingen daarentegen mooie pistes lekker lang, makkelijker je nieuwe gear uit te proberen ook ivm de gondel het blijft hier over algemeen wel heel. Nadeel is als je GEEN eigen spullen mee hebt je het risico loopt geen spullen meer te kunnen huren door gebrek aan voorraad.

Onze voorkeur gaat zeker uit naar Willingen maar dan puur door lengte piste en "rustigere" entourage.

Ik haat Winterberg. Verschrikkelijk! 2 Jaar terug aan het einde van 't seizoen een nieuw snowboard gekocht. Deze wilde ik natuurlijk nog even uitproberen, dus snel de opvolgende zondag naar Winterberg gereden (2 kleine uurtjes)… Had ik het maar nooit gedaan! Veel te druk, maar vooral veel te druk met mensen en kinderen die helemaal geen controle hebben. Resultaat; board nog geen dag in mijn bezit en er zitten al krassen op de bovenkant van *%@^#&-beginnende skieërs die er bij een liftje overheen glijden… omdat ze simpelweg niet kunnen remmen! :-@ Woest was ik! Tel daar de te korte afdalingen en de te lange wachtrijen bij… het was een verschrikkelijke morgen!

Willingen ken ik niet, maar hoewel beide gebieden heus hun opperste best zullen doen, rij ik gewoon 5 uur verder en glij heerlijk van echte bergen af.

Wel interessant stukje. Ik denk dat veel mensen vaak twijfelen over deze 2 bestemmingen voor een dichtbij shorttrip. Mijn voorkeur gaat uit naar Willingen. Maar ja, 4 uurtjes verder en je zit in Lermoos of Kleinwalsertal (het echte werk). Kost wel meer tijd maar niet meer geld.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie