Alpenweerpraat: veel sneeuw op komst

Roel op 25 januari 2010· 5 reacties

In het westen van Zwitserland en in Frankrijk is gisteren weer wat sneeuw gevallen. Grote hoeveelheden zijn echter niet genoteerd (dat wordt deze week anders). Verder heeft het overgrote deel van de Alpen een prachtig zonnig weekend achter de rug, inclusief ikzelf in het Zwitserse Disentis. Daarover binnenkort meer.

Eerst koud
De komende dagen zien we het eerst flink koud worden. Een langgerekt hogedrukgebied van Scandinavië tot aan de Azoren stuurt koude lucht naar de Alpen. Het koudst wordt het in Oostenrijk waar het dinsdag en woensdag op 2000m niet warmer meer wordt dan -12 graden. Ook in de dalen vriest het overdag. Richting Zwitserland en vooral Frankrijk gaan de scherpste kantjes er wel van af maar ook hier is het koud voor de tijd van het jaar. Vandaag is Zwitserland nog gevoelig voor wat lichte sneeuw, morgen geldt dat voor Oostenrijk. Verder schijnt de zon regelmatig, woensdag lijkt zelfs helemaal een zonnige dag te worden.

Noordwest
Donderdag gaat de winter in een hogere versnelling. Dat uit zich nu niet in kou maar in forse sneeuwval. Eindelijk mag je zeggen, zeker aan de noordkant van de Alpen waar je de meeste wintersportgebieden vind.

Oorzaak van de omslag ligt in het feit dat het hogedrukgebied geleidelijk zijn greep verliest over Scandinavië. Het trekt zich terug naar de oceaan waar het een nieuwe rug opwerpt naar Groenland. Daarmee komt de weg vrij voor koude maar ook veel vochtigere lucht uit het noordwesten. Het temperatuurverschil tussen de lucht op grote hoogte en het zeewater zorgt ervoor dat veel vocht wordt aangezogen vanaf zee. Omdat Nederland zo goed als plat is trekken deze onstabiele luchtmassa’s ongehinderd en met grote snelheid over ons land. Dat staat garant voor afwisselend (natte) sneeuwbuien en zon, bij temperaturen overdag van iets boven nul.

Alpen ander verhaal
In de Alpen gaat het er anders aan toe. De buien botsen op de bergen en sneeuwen ten noorden van de Alpenhoofdkam leeg. Zoals de kaarten nu liggen zou het van donderdag tot en met het weekend op sommige plaatsen zelfs door kunnen sneeuwen. De noordweststroming houdt het namelijk ook zo lang vol. Dat staat op de meeste plaatsen garant voor minimaal een halve meter sneeuw maar er zullen ook plaatsen zijn waar aan het eind van het weekend veel meer dan een meter is gevallen. Denk dan aan de Arlberg, omgeving Seefeld, Davos en andere typische staulagen aan de noordkant van de Alpen.

Wat bij nord(west)stau vaak de vraag is is in hoeverre de Franse Alpen meeprofiteren. De hoofdkam maakt bij de Mont Blanc een knik naar het zuiden zodat de wind niet al te noordelijk moet worden, dan zit Frankrijk in de neerslagschaduw. Veel sneeuw hoef je in dat geval niet te verwachten. Hiernaast de ECMWF-kaart van komende vrijdag. Met deze kaart zou Portes du Soleil en Grand Massif veel sneeuw meepikken. Voor Val Thorens, Les Arcs en met name Les Sybelles is het nog maar de vraag of dat lukt. Nu blijft de stroming niet dagenlang identiek dus de mogelijkheden zullen de ene dag wat groter zijn dan de andere.

Hoe dan ook, in Zwitserland en Oostenrijk gaan de gebieden er fors op vooruit en daar kunnen ze het ook het meest gebruiken. Italië zal dankzij nordföhn wel kou maar weinig sneeuw krijgen. Hier zal de zon de boventoon blijven voeren.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Hoera, goed nieuws… We vertrekken vrijdag naar Saalbach en kunnen we gaan genieten van nieuwe sneeuw!!!

Goed nieuws Leon… ik heb liever dat het pas vanaf zaterdag (liefst middag dan ben ik er denk ik al wel!) gaat sneeuwen dan hoeven we weer niet met zn allen vast te staan bij munchen!

Weer of geen weer, mijn ervaring is, dat je zaterdags om München praktisch altijd in de ‘Stau’ terecht komt :-( 's Morgens in de ene richting, 's middags in de andere…

laat maar vallen 20feb naar saalbach dus kom maar op met die sneeuw

Hoi Roel

Hoe zijn de sneeuwcondities in La Plagne ?
13 februari ga ik er 10 dagen heen

Alvast bedankt

Jeroen

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie