lange reis en compressie kousen

De laatste jaren merk ik dat mijn voeten/enkels bij lange auto- bus en vliegreizen (10 uur of meer) dikker worden. Ik heb gelezen dat dit een ophoping van vocht is dat veroorzaakt wordt door een mindere doorbloeding vanwege het langdurig in een houding zitten.

Ik probeer mijn benen tijdens de reis wel te bewegen en als het mogelijk is een stukje te lopen. Maar dat helpt niet echt. Na een nachtje slapen is het vocht weer verdwenen en is er niets meer te zien. Bij zomervakanties maakt dat niet zo veel uit omdat ik bij aankomst meteen mijn slippers aantrek.

Maar met wintersportvakanties gaan we bij aankomst meteen skien. Mijn skischoenen krijg ik nog wel aan, maar ik kan ze niet lekker dicht schnallen. Hierdoor zitten mijn skischoenen de eerste zaterdag niet helemaal lekker en eigenlijk te los. Dat skiet niet prettig zeker niet als er veel sneeuwhopen op de piste liggen.

Ik zit er aan te denken om dit probleem te voorkomen door tijdens de reis compressie-kousen te dragen. Maar ik vraag me af of dit werkelijk helpt.

Op internet heb ik al gezien dat je deze bij verschillende winkels kan kopen. Varieerend van de ANWB, Hema, Kruidvat en leveranciers van orthopedische producten.

Nu ben ik benieuwd of er iemand ervaring heeft met het dragen van compressie-kousen tijdens een lange reis (positief of negatief). Ook zou ik graag willen waar ik op zou moeten letten als ik een paar compressie-kousen ga kopen.

Weet niet of dat fijn is als je stil zit, bewegen is het beste, zorg dat je voldoende drinkt, dan ga je ook vaker plassen ;) Kun je niet halfuurtje met je benen omhoog voordat je gaat skiën? Weet niet hoe oud je bent? maar moet als je even gaat liggen, fietsen met je benen, wel weg zakken.

Dienten Die Alte schule
  1. bezoekje aan de huisarts. Eventueel onderliggende oorzaak (vaatklep defect!!) proberen aan 't licht te krijgen. Indien groot defect: vaatchirurg voor verder advies.
  2. goede steunkousen handelaar zoeken waarbij je deskundig advies krijgt en ook de dingen kunt passen. In de zuid-oost hoek van NL heb ik wel een adres voor je. Eventueel kun je ook nog een podotherapeut vragen, daar zijn ze met deze materie ook steeds meer bezig.
  3. tijdens de reis regelmatig stoppen en tijdens de stop ook een kwartiertje echt doorwandelen (niet slenteren dus).
  4. ook bij aankomst en voor het skiën eerst een stukje lopen voordat je de ski-schoenen aantrekt.
    (toelichting: bij het lopen treedt de zogenaamde spierpomp in werking. Deze zorgt ervoor dat de kleine vaten in de onderbenen nauwer worden en zo wordt het bloed weer sneller terug naar boven gepompt, waarbij vocht dus weer wordt afgevoerd. )

@zenith Zorg dat je goed beweegt. Want niet in je skischoenen komen is misschien wel het minste probleem. Dit kan echt gevaarlijk zijn. Dit zijn onderwerpen waar je het best met je arts over kunt praten.

Inderdaad lopen, veel drinken.

Ik heb compressie sokken gedragen nadat ik mijn enkel heb gebroken, maar in overleg met mijn fysio waren dat gewoon strakke model x-socks. Heb je goede ski-sokken en compressie ineen.

Click. Click. Peace

@interjrs + heleboel!

Click. Click. Peace

Ik heb een paar maanden geleden deze aangeschaft ter ondersteuning van een enkelblessure: https://www.falke.com/nl_nl/energizing-wool-heren-kniekousen…

Ik heb ze ook gedragen tijdens mijn vlucht naar Curaçao en dat is prima bevallen.

When life gets too complicated.... SKI

@interjrs + heleboel!

Rogier op 28 nov 2017 13:26

:D
Thnx. Maar goed, ben dan ook enigszins onderricht in deze materie (Rx laborant, echografie specialisatie, werkzaam bij een podotherapeut en nieuwsgierig in het welbevinden van de mens in het algemeen)

@zenith
Het is inderdaad altijd goed naar de dokter te gaan, oedeem is namelijk een symptoom van een onderliggende ziekte: https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/oedeem/item3211….

Bij een verhoogd risico op trombose is het voor het vliegen ook belangrijk het advies van de huisarts op te volgen, lees hier meer over risicofactoren: https://www.trombosestichting.nl/media/pagecontent/documents…. Zij zeggen hier ook dat je de steunkousen zelfs gewoon op Schiphol kan kopen.

Ook terwijl je stilzit in de auto of het vliegtuig is het goed oefeningen te doen met je voeten en benen. Ook is het belangrijk dat je geen strakke kleding of schoenen draagt. Reiskousen kunnen helpen, maar zijn niet voldoende. Voor algemene tips voor een gezonde reis, kijk bijvoorbeeld hier: http://www.butik21.nl/blogs/weblog-van-butik21/reiskousen-en….

Het beste is natuurlijk te voorkomen dat je benen opzwellen tijdens de reis, dan kan je wel gewoon gelijk gaan skiën. Ik hoop dat dat lukt!

*bericht bewerkt door Naoemi op 16 jan 2018 19:39

Plaats een reactie