Skischoenen die pas na een paar dagen pijn gaan doen.

Hallo allemaal,

Ik heb in 2010 nieuwe skischoenen gekocht in een sportzaak in Rotterdam. De Tecnica Phoenix 100 Air Shell. Ik heb de laatste jaren regelmatig van ski’s gewisseld, van korte slalomski’s tot een iets langere GS ski. Toentertijd heb ik alle merken schoenen gepast die voorhanden waren, en deze pastte mij het best. Ik had daarvoor ook Tecnica schoenen gehad, dus ik dacht eigenlijk dat dit de ideale schoen zou zijn voor mij. Mijn voet is aan de voorkant breder dan gemiddeld, en ik heb een redelijke platvoet ;-)
Ik maak echter geen gebruik van zolen of steunzolen. De zool die standaard in de schoenen zit, zit er nog in.
Wel heb ik echter iedere vakantie hetzelfde probleem, dat is de pijn die aanvoelt als een blauwe plek onderaan mijn scheen. Ik heb met de schoen echt van alles geprobeerd. Vaster gezet en losser gezet, de air shell meer gebruiken(die pompt op de achillespees en bovenop de wreef lucht in de binnenschoen), maar niets helpt.
En halverwege de dag zorgt de pijn dat ik heel geforceerd mijn schenen ga ontzien, wat het ski comfort niet ten goede komt.

Ik ben nu inmiddels bij diverse winkels geweest en zij raden me allemaal uiteraard een op maat gemaakte schoen aan. Ik ben echter bang dat dit het probleem niet oplost, aangezien ik dat tijdens het passen niet aan voel maar pas na een paar dagen. Zelfs testen op een baan als Snowworld heeft weinig zin omdat ik het niet direct aanvoel.
Zelf ben ik een technische skiër, dus ik forceer mijn bochten niet met kracht. Ik ben nu 36 jaar en heb zo’n 30 jaar ervaring. En ski de laatste jaren vooral met het gezin op een redelijk tempo.
Heeft iemand enig idee wat hier aan de hand kan zijn en vooral, waar ik op moet letten bij de volgende schoenen. Ik ben voornemens om voor komend seizoen een paar nieuwe schoenen te kopen maar heb geen idee hoe ik er nu op voorhand achter zou kunnen komen of ik ditzelfde probleem weer ga krijgen.

Dat gevoel van die blauwe plek klinkt als iets wat Amerikanen ‘shin bang’ noemen: letterlijk met je scheen tegen de tong aan knallen. Dat gaat irriteren.
Een zooltje zou best wel eens kunnen helpen, net zoals iets als een hiellift en andere manieren om je voet goed te positioneren en stabiliseren. Ik ben geen bootfitter; zoek iemand op die dat wel is. Of een nieuwe schoen ook nodig is kan ik uiteraard ook niet beoordelen.

Dat je een nieuwe schoen pas echt kan beoordelen na een paar afdalingen is niet zo raar. Je bent (doorgaans) de eerste die in die schoen skiet en krachten gebruikt. De binnenschoen gaat daardoor naar je veten staan, wordt op plekken ingedeukt, etc. Als dat ruimtes, randjes of knelpunten oplevert is vrij normaal. Wat (in mijn ervaring) ook normaal is, is om na een paar keer skiën - als je dus weet welke ongemakken eventueel zijn ontstaan - terug te gaan naar degene die je de schoen heeft aangemeten. Geef dan goede en zo exact mogelijke feedback over waar die ongemakken zitten en wat je exact voelt en wanneer (tijdens het skiën? of juist als je stil staat? etc.). Een goede bootfitter kan dan die ongemakken voor je verhelpen, daar heeft hij als het goed is vele manieren voor.

@Bernard Zonder meteen aan nieuwe schoenen te denken:

Ook kan het zijn dat je iets te ver naar achteren wordt gegooid als je skiet en je niet continu genoeg voordruk houdt daardoor klap je weer tegen de tong aan van je ski schoenen. Dat in combinatie met te stijve skischoenen kan voor deze pijn zorgen. Zorg dat je voordruk houdt op de ski’s en niet te ver achterop komt te zitten.

Dit kan ook ontstaan door te stijve schoenen die je niet genoeg gebogen krijgt. Waardoor je dus continu tegen een te harde schaal drukt. Dat wil je schenen ook gaan irriteren.

Last but not least: betere sokken kunnen ook helpen.

En verder bestaan er ook speciale (herbruikbare) siliconen-pleisters om op je schenen te plakken, deze verzachten de pijn en drukpunten heel erg. Deze kun je na elke dag skiën afspoelen en de dag erna weer opplakken.

*bericht bewerkt door Rogier op 05 okt 2017 10:29

Click. Click. Peace

Bootdoc gel pads. Ik had altijd last van mijn rechterscheen, zo erg dat ik zelfs een paar jaar niet heb geskied. Op het laatst kon ik na een dag al niet meer skiën. Sinds ik die pads heb, geen problemen meer. Iedere goede bootfitter heeft ze. Ze zijn niet duur, drie tientjes of zo. ze gaan ook lang mee. Afspoelen en klaar is kees.

Alternatief: Compeed blarenpleisters, de grootste maat. Die zwellen op, er komt lucht onder. Zeker als je er een paar op de zere plek plakt, kun je de plek grotendeels ontlasten. Die gebruikte ik voordat ik de pads had. Maar dat is een lapmiddel, en het haalt het niet bij de pads. Maar voor een kleine plek zou het misschien kunnen, zeker als je ze al meteen erop plakt, bij wijze van preventie. Ze blijven de hele week zitten, je kunt er gewoon mee douchen. Maar ik zou eerst de pads kopen.

En inderdaad, niet te stijve schoenen. Flex 100 is voor de absolute max, stijvere schoenen gaat voor mij echt niet.

Last but not least: als je precies weet welke plek het is, plakt de bootfitter er een verdikking op bij het fitten. Je schoen houdt dan een uitsparing op die plek, zeg maar. Het gevaar is wel dat dat nieuwe drukpunten oplevert.

Ik zou mijn geld zetten op de bootdoc pads. Vrijwel zeker de oplossing.

*bericht bewerkt door DrPhil op 05 okt 2017 11:03

@Rogier.
Ik ben mezelf ervan bewust dat ik soms wat minder druk op de voorkant zet. Hier heb heb ik behoorlijk op getraind tijdens de laatste vakanties. Helaas hielp dit niets of nauwelijks.
De schoen is ondanks flex index 100 behoorlijk stijf voor mijn gevoel, dus wellicht dat een iets minder stijve schoen beter zou zijn als volgende paar.
Betere sokken is een goeie, alsmede de tip van @DrPhil voor de bootdoc pads.
Daar ga ik me eens in verdiepen. Mocht iemand een goede bootfitter weten in regio Zuid Holland/Zeeland, dan hoor ik het graag. Want uiteindelijk zullen er op termijn toch een keer nieuwe schoenen aangeschaft moeten worden.

Ik zou eerst een paar tientjes investeren in goede zooltjes. Eventueel zooltjes op maat laten maken. Heb ik zelf in het verleden gedaan en veel profijt van gehad. Als blijkt dat het met zooltjes niet werkt dan kun je altijd nog voor nieuwe skischoenen gaan maar wie zegt dat een nieuw paar garantie is voor pijnvrij skien???
En een goed paar sokken kan zeker geen kwaad.

Norbert Maier in Rotterdam, Duijvestein in Zoetermeer. Veel verstand van voeten en schoenen en de mogelijkheden om te fitten.

MK Skiservice en Wim Jaquet, niet ZH/Zeeland, maar veel kennis en goede bootfitters! Groot assortiment ook.

Ik kom ook uit ZH, maar ritje naar Wim Jaquet in Amersfoort is het zeker waar wat mij betreft!

Maak wel van te voren even een afspraak, dan kunnen ze echt de tijd voor je nemen.

Duijvestein best prima, maar te beperkt assortiment en te weinig mogelijkheden om de schoen goed aan te kunnen passen.

+1 voor Norbert Maier, keer advies vragen kan geen kwaad

Probeer nou maar gewoon eerst de Bootdoc gelpads 😀 Zooltjes helpen echt niet tegen scheenpijn. Ik heb op maat gemaakte zooltjes. En op maat gemaakte schoenen.
(Wedden dat hij het toch niet gaat doen 😀)

*bericht bewerkt door DrPhil op 05 okt 2017 17:55

Ik ga iets geks zeggen, maar ik ben het met Dr Phil eens 😉. Die gelpads werken, zelfs bij mijn vrouw 😜.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ik heb daar ook last van door een plaat in mijn been. Ik gebruik, sorry, maandverbandje. Goed alternatief voor te ontdekken of dat het probleem is. Succes.

@annie-s: dat heb ik ook geprobeerd. (Ik heb echt alles geprobeerd). Maar bij mij gingen ze schuiven. Hoe voorkom je dat?
(De gelpads blijven goed zitten)
Vroeger hadden ze een hele grote Compeed, zo groot dat je hele scheen was bedekt. Die was echt geweldig. Maar die maken ze niet meer 😡

*bericht bewerkt door DrPhil op 05 okt 2017 19:16

Je hebt toch van die ‘wings’ tegenwoordig?

Je hebt toch van die ‘wings’ tegenwoordig?

GiGi op 5 okt 2017 19:16

Dat klopt, maar bij mij bleven ze niet zitten.

*bericht bewerkt door DrPhil op 05 okt 2017 19:17

Die grote gelpads hebben ze nog steeds in elke Franse pharmacie in de bergen hangen ze in de schappen.

Click. Click. Peace

@rogier: welk merk is dat, weet je dat? Ik heb de Bootdoc pads. Die kun je ook heel makkelijk online kopen (maar één maat).

Dat moet ik even kijken.

Click. Click. Peace

Ik lees heel veel adviezen maar alleen en specialist die de voeten en de schoen in handen heeft kan echt bepalen wat er aan de hand is.

Ook lees ik onderkant scheen. Ik ga er even vanuit dat dot ook echt de onderkant is. Dan helpen alle Shinbang middelen niet die zijn voor de echte scheen problemen. Een goede ondersteunende zool kan het onderste deel van je scheen (vanaf de voet de eerste 5 a 10 cm) echt naar beneden/achteren brengen.

Een echte specialist ziet aan de voet en je verhaal direct welke shell jij moet gebruiken. Dus als je het er voor over hebt is de betere specialist de beste optie.

Wel de plakkant op je been plakken. Misschien voor de heren eerst even scheren. 😛

@annie-s: Haha. Ik ben niet blond 😁

Op de huid plakken? Dat is vast niet hoe de dames en heren van Always, Libresse etc. het bedacht hebben, vermoed ik…

Sorry, kon het niet laten.

Ik ga mij dit weekend maar eens laten informeren bij Norbert Maier. Ik kan er maar beter vroeg in het seizoen mee beginnen, voor ik het week sta ik op de piste en ben ik het weer vergeten. ;-)

@Annie-s Recycling van maandverbandjes in de skischoenen voor HEREN lijkt mee geen goed plan.
Stel je komt onverwacht op de afdeling orthopedie te liggen en de dokter moet eerst al dat maandverband uit je schoenen halen.
Wat moet het medisch personeel wel niet denken 😃

@hooykaas, die vliegen vanzelf weg, voor de zekerheid nog wat Red Bull geven.
PS ik ga mijn weddenschap winnen. Ik voel het.

*bericht bewerkt door DrPhil op 06 okt 2017 19:40

@Bernard, laat je weten wat ze daar adviseerden/wat het is geworden?

@Dr Phil helaas dit weekend geen tijd voor gehad. Komende 2 weken op vakantie richting de zon, dus het zal nog even duren. Maar zodra ik ben geweest laat ik het hier weten.

Vandaag eindelijk voor advies geweest. Al snel bleek dat mijn skischoen niet stijf genoeg is voor mijn manier van skiën(flex 100). En het ontbreken van een fatsoenlijke inlegzool zorgt ervoor dat mijn voet blijft schuren in de schoen met dus de pijnlijke schenen. Heb 2 mogelijkheden gekregen. Of ik laat een nwe binnenschoen aanmeten in mijn huidige(te slappe) schoen met inlegzool of ik koop de nieuwe Salomon X Pro 120 met inlegzool.
Blij met het advies, maar had even geen rekening gehouden met aanschaf van nieuwe schoenen + zool à €500.
Maar eens gaan overdenken wat ik wil.

Loop voor 2nd opinion evt eens binnen bij outdoorxl in barendrecht, vraag naar Jack. Prima ervaringen mee, stond in het verleden bij MK. gr. Edwin

Edwin van Riel

He @evr66! Volgens mij kennen wij elkaar ergens van… 😉

Bedankt voor de tip!

Klopt helemaal, heeft niets met skiën te maken, maar is ook leuk :). Ik ga bij Jack deze week nog ff kleinigheidje aan mijn nieuwe schoenen weg laten frezen en dan zijn ze helemaal 100% voor de kerst :)

Edwin van Riel

Plaats een reactie