Damesski oldschool

Voor mijn moeder ben ik op zoek naar een nieuw paar ski’s.
Ze skiet al ruim 35 jaar maar is wel in de techniek van toen blijven steken. Ze komt alle pistes gecontroleerd af maar heeft het niet op ijzige pistes. Ze skiet alles behalve agressief en zal meestal geroetsjte bochten nemen. Ik heb haar nog nooit een bocht zien snijden maar af en toe zit er eens een min of meer geslipte bocht tussen.

Ze zoekt ski’s die erg stabiel aanvoelen met veel kantengrip. Haar huidige ski’s zijn van 2008 en dringend aan vervanging toe. Ze is door het gebrek aan kantengrip erg onzeker op ijzige pistes. Ik wil haar graag wat meer aan het slippen en snijden krijgen maar met haar huidige ski’s begin ik er niet aan.

Voorlopig dacht ik aan:
K2 - Luv it 
Elan - Delight QT
Rossignol - Unique 2
Fischer - Progressor F18W
Dynastar | Active 9 Xpress
Kästle MX 84 Lady

Maar andere en betere opties zijn zeker welkom!

*bericht bewerkt door Goeleg op 26 sep 2017 20:53

Poeh dat is een flink lijstje met nogal zeer verschillende ski’s.
Allereerst zou ik je adviseren om haar op privéles te sturen zodat ze haar skitechniek wat gaat bijschaven. Al is het moeilijk om een gewoonte/bepaalde manier van skiën af te leren na 35 jaar…

Gelukkig zie ik geen atomic dameslijn (cloud) genoemd ;)

Ik ben zelf enorme fan van Salomon, de w-max lijn (koop je nu tegen aantrekkelijke prijzen ivm overjarige modellen), dus een heel objectief advies kan ik je niet geven. De W-max 12 vind ik echt een super ski, zeer sportief, stabiel en geschikt om korte of lange bochten te maken. Het is een ski met veel grip en goede demping. Echter misschien iets te sportief voor iemand die alleen geroetsjt de berg afkomt. Zo is er ook nog een W-max 10 en 8 te krijgen als je goed zoekt. Met de nieuwe Salomon dameslijn ben ik nog niet bekend.
Overigens is een damesski geen must!
Misschien is het goed idee dat je moeder de ski’s eens een dagje kan gaan testen bij Snowworld.

De Elan en Rossignol die je noemt zijn echt beginnersski’s. Die gaan niet heel veel support of vertrouwen geven. De Dynastar, Kästle en de Fischer zijn dan weer pisteski’s voor meer gevorderde dames. Daarmee beter passend bij je moeder, denk ik. Maar wat al eerder gezegd is: zeker een keertje bij Duijvestein in Zoetermeer binnenlopen en daar op de baan een en ander uitproberen.

Les nodig? Waarom. Als iemand prettig en veilig slippend naar beneden skiet is er toch niets mis. Zeker als deze persoon al 35 jaar prima skiet.

Ik zou kijken voor een ski die niet al te getailleerd is, redelijk stijf en niet al te breed.

Click. Click. Peace

Ik zou kijken voor een ski die niet al te getailleerd is, redelijk stijf en niet al te breed.

Rogier op 27 sep 2017 09:45

Jep: grotere radius slipt makkelijker (minder zelfsturend, snijdt minder makkelijk de bocht aan), wat meer stijfheid (en camber) helpt voor meer grip en vertrouwen tijdens vooral geslipte bochten. Als je toch niet carvet (waarvoor je de ski moet buigen) is die extra stijfheid ook geen nadeel als je rustig skiet.
@Goeleg, hoe lang en zwaar is je moeder? Ik vraag dat, omdat veel damesski’s niet al te lang worden gemaakt en ook niet al te stijf (en vaak nog een vrij kleine radius hebben ook). Dus misschien is ze inderdaad beter af met een uniseksmodel (gezien de grotere radius en stijfheid).

Ik zou bijna de Atomic Redster Edge GS aanraden… ;)

*bericht bewerkt door GiGi op 27 sep 2017 09:54

Niet geheel onbelangrijk lijkt me te weten wat je moeder nu skiet. De kans lijkt me namelijk groot dat een ski voor gevorderden uit 2008 redelijk aan de omschrijving van Rogier hierboven voldoet.

Er zijn maar heel weinig vakantieskiers die lekker van een ijzige piste afkomen en logischerwijs nog minder die dat rutschend lekker kunnen. Daarmee bedoel ik niet dat een nieuwe ski daar niet een paar procent mee kan helpen, maar een echt stijve lat kan ook wel een nadeel zijn op andere vlakken. Bijvoorbeeld na verse sneeuwval waarbij er snel hopen op de piste ontstaan of in buckelig terrein of pap. Welke condities tref je meer en waar kun je nog meer onzeker worden?

Klein voorbeeld, afgelopen voorjaar een week lang redelijk warme temperaturen gehad, dus aardig wat pap en buckels. In onze groep zat ook een dame met 25 jaar + ervaring en een echt rutschende stijl, maar die trok de condities echt niet meer. Ik heb ze vervolgens mijn Rossignol Soul 7’s gegeven (een brede freeride ski) en daar skiede ze vervolgens dusdanig makkelijk (draait heel eenvoudig) en vertrouwd op dat ze na een paar dagen een damesvariant heeft aangeschaft. Waar ze ook de week erop, met koude temperaturen en wat verse sneeuw, met veel plezier en vooral heel relaxt en met vertrouwen heeft geskied.

Wat ik dus eigenlijk bedoel te zeggen is dat ik me zeker niet blind zou staren op de kantengrip op ijzige pistes, want elk voordeel heeft zijn nadeel.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ze is ongeveer 1m60 en weegt ongeveer 60kg gok ik. (We hebben toch ongeveer hetzelfde postuur)
Les is niet nodig, ze heeft geen behoefte om bij te leren, skiet overal veilig vanaf, blauw-rood-zwart-wit alleen op ijzige stukken valt haar tempo erg terug. Voor de rest skiet ze vlotter als menig vakantie-skier. Techniek alleen heel oldschool.
Ze is echt een stoere skister voor haar bijna 60 jaar alleen mist ze iets vertrouwen als het wat hard ligt. Ze vraagt zelf ook niet voor andere latten maar ik weet dat ze heel blij zou zijn ermee.
Zelf heb ik ook al eens op haar ski’s gestaan en ze hebben echt geen grip. Het zijn fischers maar ik kan niet terugvinden welke. 1m52 met korte radius je krijgt ze heel vlot in rebound. Denk niet dat het ski’s voor gevorderde zijn, ze zijn absoluut niet stijf alleszins.

*bericht bewerkt door Goeleg op 27 sep 2017 12:44

Wanneer ze met haar bijna 60 jaar nu een heel soepel skietje met een korte radius skiet, dan zou ik een al te stijve lat echt wel afraden. De stap kan dan wel eens te groot zijn, waardoor andere facetten eronder lijden.

Veel dames van die leeftijd en techniek vinden de korte radius en een bepaalde soepelheid (moet niet overdreven zijn uiteraard) ook juist fijn, omdat ze de soepele tips van de ski’s gebruiken om de bocht in te zetten. Maar dat is nu met een lekkere dosis rocker in de tip ook op te vangen.

Ik ben zelf bij lange na niet zo ingevoerd in het materiaal als velen hier, maar zou op de fabrikantensites gewoon filteren op dames piste-ski’s (geen allmountain!) van gevorderd tot expert en inderdaad eens kijken of je kunt testen. Op zondagmiddag ligt het middengedeelte van de piste in zoetermeer er volgens mij vaak behoorlijk stevig bij ;).

I can stick uphill ice, on my saucer...

Grappig.
Je moeder is 60 jaar.
Weegt 60 kg.
Is 1.60 lang.
En gaat waarschijnlijk nog 60 jaar mee.
We hoeven het niet altijd eens te zijn op dit Forum toch.
Als je moeder 6x60 minuten les zou nemen is ze waarschijnlijk niet meer bang op een ijzige en zwarte piste.
Maakt skiën zoveel leuker.
Oud ben je pas als je geen nieuwe dingen bij wil leren.

null

Deze man staat nog op de ski’s en is 100 jaar.Je moeder komt pas kijken hoor.En heeft net een modern setje ski’s gekocht hoor.

Ze komt alle pistes gecontroleerd af maar heeft het niet op ijzige pistes. Ze skiet alles behalve agressief en zal meestal geroetsjte bochten nemen. Ik heb haar nog nooit een bocht zien snijden maar af en toe zit er eens een min of meer geslipte bocht tussen.

Ze zoekt ski’s die erg stabiel aanvoelen met veel kantengrip. Haar huidige ski’s zijn van 2008 en dringend aan vervanging toe. Ze is door het gebrek aan kantengrip erg onzeker op ijzige pistes. Ik wil haar graag wat meer aan het slippen en snijden krijgen maar met haar huidige ski’s begin ik er niet aan.

Goeleg op 26 sep 2017 20:14

Ik denk dat de oorzaak van “het gebrek aan kantengrip” en het onzeker zijn niet aan de ski ligt, maar vooral aan (afwezigheid) van techniek.

Ik zou vooral investeren in (prive) skiles.

Als er nieuwe ski’s moeten komen zou ik een “simpele beginnerlat” nemen. Zo’n ski koop je voor 300-350euro, overjarig voor nog minder.

*bericht bewerkt door RRski op 27 sep 2017 16:57

@RRski
Want materiaal maakt toch geen enkel verschil of ben je, in jouw optiek, wanneer je wat onzeker bent op een ijzige piste het beginnersniveau nog niet ontstegen?

Ik kan me voorstellen dat je op je zestigste als prima skier geen zin meer hebt in les, zeker omdat vrijwel niemand je wedeltechniek zal kunnen verbeteren, maar je vooral een compleet andere manier van skien aan wil leren.

Maar misschien is de beste oplossing wel gewoon rekening houden met de tijd en locatie, zowel op dag als de tijd van het jaar om ijzige pistes zoveel mogelijk te vermijden…

I can stick uphill ice, on my saucer...

*bericht bewerkt door RRski op 27 sep 2017 19:45

@RRski
Want materiaal maakt toch geen enkel verschil of ben je, in jouw optiek, wanneer je wat onzeker bent op een ijzige piste het beginnersniveau nog niet ontstegen?

Shane op 27 sep 2017 19:27

Je begrijpt me verkeerd.

Er wordt gevraagd voor een ski met “meer kantengrip” omdat men het niet zo op ijzige pistes heeft 9 van de 10 keer geeft men zelf onvoldoende of onjuiste input i.p.v. dat de ski de oorzaak. Als je een ski met “meer kantengrip” koopt betekent het niet dat je automatisch meer grip hebt op ijzige pistes. Dat ligt echt grotendeels aan de techniek.

Betreft de tip op het lesgeven, ik niet zeggen dat met het beginnersniveau nog niet is ontstegen, ik wil alleen aangeven dat de juiste priveles heel veel skiërs een zekerder gevoel kan geven, zodat met niet meer bang is op ijs.

Gezien het beeld dat ik erbij heb (vrouw, niet de jongste, rustig, oude skistijl) lijken mij “beginnerslatten” het beste.
Deze zijn makkelijk te skiën en geven veel vertrouwen en worden toch niet te zwaar belast.

.

*bericht bewerkt door RRski op 27 sep 2017 20:00

Ja, je hebt 100% gelijk dat je eigen input de belangrijkste factor is, alleen is ijs (wat is ijs blijft natuurlijk de vraag) natuurlijk een ontzettend moeilijke ondergrond, zeker zonder gesneden bocht in je arsenaal en die omscholing zou ik denk ook niet meer aan beginnen.

Kan me overigens wel vinden in je omschrijving, daarom leek me een stijve gs lat ook geen optie. Maar gemiddeld stijf damesskietje met lekkere dosis tiprocker moet toch prima te doen zijn en geeft toch net wat meer dan een pure beginnerslat.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ik geef zelf sinds een paar jaar skiles en toen ik me eindelijk had voorgenomen les te geven, viel ze. Torsie breuk in haar enkel en 10 maanden werkonbekwaam. Maar nog 3 maanden later stond ze, met een klein hartje, wel terug op haar latten. Dus heb ik ze even met rust gelaten om haar vertrouwen terug te krijgen. Het plan is om haar nu op nieuw ski’s te zetten en dan wat techniek bij brengen. Maar echt les volgen gaat ze nooit doen.

Haar huidige ski’s zijn blijkbaar Fischer exhite visioen van 1m50 met radius 13.

*bericht bewerkt door Goeleg op 27 sep 2017 20:27

Elan en Rossi niet doen ivm te slap

K2 zou ik in plaats van de Luv it eventueel de Luv Machine 74ti aanraden. K2’s zijn vaak heel toegankelijk, makkelijk te skien en vergevingsgezind terwijl ze toch de nodige stijfheid hebben bij de pistemodellen. Wellicht iets teveel taillering…misschien eens kijken wat voor radius ze nu heeft…en deze is te testen bij Duijvestein!

@Goeleg Beginners fout van je zelf.
Nooit je moeder of familie les geven hoe goed bedoeld ook.

Ik dacht dat K2 erom bekend stond dat het een zware ski is met een trage kantenwissel.(althans 6 jaar geleden) @elisabeth101

Ik dacht dat K2 erom bekend stond dat het een zware ski is met een trage kantenwissel.(althans 6 jaar geleden)
@elisabeth101

Hooykaas op 28 sep 2017 08:07

Volgens mij heeft geen enkel merk meer één ding waar ze goed of minder goed in zijn. K2 heeft zich (in ieder geval in de allmountain- en freeride-lijnen) juist gespecialiseerd in eenvoudig te skiën, vergevingsgezinde, speelse ski’s met een ‘smooth’ flex. In de pisteski’s hadden ze met de AMP-serie wel wat bakstenen, die kocht dan ook niemand.
Toen ze vorig jaar met de Charger, Super Charger en Speed Charger kwamen, hadden ze ineens een ook qua flex niet zo heftige pistelijn, die wel lekker torsiestijf is en dus echt dikke grip en stabiliteit heeft. Dit jaar komt daar nog de Turbo Charger bij, een soort consumenten slalom ski (pittig, korte radius). Die moet ik nog testen.

Haar huidige ski’s zijn blijkbaar Fischer exhite visioen van 1m50 met radius 13.

Goeleg op 27 sep 2017 20:25

Dit is een ski met kapconstructie en schuimkern van het oude soort, wat Amerikanen ‘shit foam’ noemen. Dat schuim valt na een jaar of wat van ellende uit elkaar. Gewoon van ouderdom, niet eens per se van intensief gebruik.
Dat die ski na 10 jaar dus niet meer de stabiliteit of torsiestijfheid heeft (wat je toch op zijn minst een béétje nodig hebt voor wat grip en vertrouwen), dat kan zomaar kloppen. Dus even los van de discussie of je moeder wel of niet lessen nodig heeft, met welk doel en door wie - een nieuwe ski kan geen kwaad. Qua constructie zou ik dan op zijn minst kijken naar een houten kern en sidewall en een niet te kleine radius. Wat rocker is ook lekker (maar eerlijk is eerlijk: vind nog maar eens een gewone pisteski zonder rocker in de tip), maar voor grip en vertrouwen is een gelijkmatige flex en een niet al te extreme taillering denk ik de sleutel voor gecontroleerde geslipte bochten in alle omstandigheden (ook verse sneeuw, ook op ijzige pistes).

*bericht bewerkt door GiGi op 28 sep 2017 08:49

@Goeleg

Ik dacht dat K2 erom bekend stond dat het een zware ski is met een trage kantenwissel.(althans 6 jaar geleden)
@elisabeth101

Hooykaas op 28 sep 2017 08:07

Zou kunnen dat dat toen was. Maar tegenwoordig is K2 wel hét merk dat je ook met je ogen dicht kan skien. Lekker makkelijk lekker speels maar toch sportief wanneer je dat wil. Ik ben er fan van! Overigens wel de hoger segment skies, de rest heeft foam kern en daar heb je niet zoveel aan.

Lol @GiGi bakstenen? Ik voel me trendsetter haha!!

@GiGi bedankt voor je uitgebreide toelichting. @elisabeth101 bakstenen daar kan ik me nog wat van herinneren met de AMP-serie.

Super! Bedankt voor de reacties! Hier kan ik iets mee!

Resumererd
Het makkelijkste is gewoon op locatie een paar ski’s testen in de SNEEUW.
(Trouwens altijd het beste.Kan het ook nooit tegenvallen)
De beste koop je dan. Klaar ben je.

Plaats een reactie