snowworld

snowworld overgenomen door marc coucke , 64% van de aandelen
http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/3265096…

https://www.nu.nl/beurs/4932839/snowworld-krijgt-belgische-e…

En misschien moet een van onze Belgische vrienden (voor de Hollanders onder ons) even uitleggen wie Marc Coucke is…

*bericht bewerkt door GiGi op 21 sep 2017 22:53

Hij slaagde erin om van het in 1987 door hem en studiegenoot Yvan Vindevogel opgerichte bedrijf Omega Pharma een beursgenoteerd bedrijf te maken, met een omzet van één miljard euro. Het bedrijf stelt drieduizend mensen tewerk en is actief in dertig landen. Oorspronkelijk verkochten de zaakvoerders zelf de door hen geproduceerde shampoo, van deur tot deur, aan de Vlaamse apothekers.

Omega Pharma maakte dertien jaar lang deel uit van de 20 bedrijven in de Bel20-aandelenkorf die de Brusselse index vanEuronext bepaalt, tot Coucke eind 2011 het grootste deel van de aandelen opnieuw verwierf [1].

Met zijn investeringsmaatschappijCouckinvest beheert hij nog steeds meer dan een kwart van de aandelen van Omega Pharma. Na een korte sabbatical als voorzitter van de raad van bestuur, is hij sinds11 maart 2008 weer actief als afgevaardigd bestuurder van het bedrijf.

Op zes november 2014 raakte bekend dat hij zijn bedrijf Omega Pharma verkoopt aan het Amerikaanse bedrijf Perrigo, voor een som van 3,6 miljard euro (inclusief alle schulden van Omega Pharma).[2] Er was wat controverse omdat hij op de meerwaarde van 1,45 miljard euro zogezegd geen belasting hoeft te betalen.[3] Initieel werd door de media over het hoofd gezien dat deze meerwaarde via een managementvennootschap werd gerealiseerd waardoor echter een roerende voorheffing van 25% moet worden betaald indien het voor persoonlijke doeleinden zou worden gebruikt.[4] Echter ging hij dit naar eigen zeggen volledig investeren in nieuwe bedrijven om zo werkgelegenheid te creëren.[5] Hij investeerde het in: de Oostendse bouwgroep Versluys, waarvan Coucke nu de helft van de aandelen bezit, het Luikse farmabedrijf Mithra Pharmaceuticals, het durfkapitaalfonds Volta Ventures, het farmabedrijf Pharco, het diergeneesmiddelenbedrijf Ecuphar en de start-up ondernemingen Midiagnostics enUest, het bedrijf achter de slimme armband voor senioren ‘Embracelet’.

Met zijn holding Alychlo heeft Coucke nog participaties in Fagron (3,38%), het Luikse biotechbedrijf MDxHealth (3,32%), Pairi Daiza(2,5%), Lotus Bakeries (2%), het beursgenoteerde koffieautomatenbedrijfFountain (7,4%), ) en Option (obligaties).

In december 2008 kreeg Coucke opnieuw veel media-aandacht, deze keer minder positief. De lancering van de E-waves Phone Chip door Omega Pharma, waarbij Coucke persoonlijk de mediacampagne op gang trok, leverde veel scepsis op. De chip werd na enkele dagen uit de handel gehaald, Omega Pharma moest toegeven dat de werking van het product niet kon worden bewezen. Voor de pers werd dit als een persoonlijke blamage voor Coucke ervaren.
Coucke verwierf ook bekendheid door zijn sponsoring van allerlei sportploegen in het wielrennen, voetbal en basketbal. Met de merknamen Davitamon, Predictor, Silence enOmega Pharma steunde hij van 2005 tot 2011 de Belgische wielerploeg Lotto. Sinds 2014 is hij sponsor van de wielerploeg Etixx-Quick Step. Ook in de voetbalwereld werd Coucke actief als sponsor. In het seizoen 1998-1999 was Omega Pharma hoofdsponsor van KV Oostende, dat op dat moment in eerste klasse aantrad. In augustus 2013 kocht Coucke 60 procent van de aandelen van KV Oostende en werd daar mee hoofdaandeelhouder en voorzitter van de raad van bestuur van de club waar hij van kindsbeen af voor supportert. Voorzitter-manager Yves Lejaeghere bleef voor 30 procent eigenaar van de club. In juli 2014 verwierf Coucke ook het resterende deel van de aandelen en werd hij officieel voltijds voorzitter van KVO. Lejaeghere werd erevoorzitter.[6] In 2014 verwierf Coucke ook 5 procent van de aandelen van de Franse voetbalclub Lille OSC waarvan hij shirtsponsor werd. In 2015 werd hij met Mithra ook sponsor van basketbalclubCastors Braine. Sinds 2014 werken heel wat clubs in de hoogste voetbalafdeling met voedingssupplementen van Etixx Sports Nutrition, een merk van Omega Pharma.

Entertainment

Marc Coucke is eigenlijk gegroeid van succesvolle zakenman (wat hij nog altijd wel is) tot zowat een dorpsnar, met alle respect. Is een karikatuur geworden, die graag, heel graag, in de belangstelling staat.

Hij is idd ooit begonnen in de Gentse regio met het maken en verkopen van shampoos aan apothekers. Natuurlijk heel erg knap als je van daar groeit tot een beursgenoteerde multinational, om die dan te verkopen voor miljarden aan een Amerikaanse gigant.

Hij houdt zich nu vooral bezig met het investeren in startende bedrijven of ondernemingen waarin hij echt gelooft en die na zijn investeringen ook meestal sterk groeien (bouwgroep Versluys, Pairi Daiza, Durbuy adventure,…) en nu dus Snowworld.

Hij is ook al lang verbonden met sport, met als belangrijkste wapenfeiten natuurlijk het wielrennen en als eigenaar/voorzitter van eersteklasser KV Oostende.

Oh ja, en hij woont in een prachtig kasteel in de gemeente waar ik ben opgegroeid, Merelbeke, wat hij eigenlijk volledig heeft afgebroken (stond al jaren te verkommeren) en opnieuw, volgens de originele plannen, heeft opgebouwd.

Goh, nadat onze Nederlandse vrienden het online gedeelte monopoliseren, waaronder deze mooie site en bol.com consoorten :-)), mag het ook eens andersom zijn

Glij blij door die brei :-)

Hij wil de rest ook kennelijk :
Vlaamse zakenman doet bod op alle aandelen SnowWorld http://nu.nl/beurs/4942394/vlaamse-zakenman-doet-bod-alle-aa… (via @NUnl)

Plaats een reactie