Lawine waarschuwing Tirol "Stufe 3"

Boven de 2200 meter moeten we volgens de experts rekening houden met natte sneeuw lawines die vanzelf getriggerd worden i.v.m. de druk van natte sneeuw (Feuchtschneerutschen).

De experts van de Lawinedienst in Tirol waarschuwen dat het vooral in de tourengebieden boven de 2200 meter niet uitgesloten is. Op de schaal van 5 is het nu “Stufe” 3. Het gevaar zit vooral in de schaduwzijde van de steile hellingen.

Er is op dit moment niet veel voor nodig om een lawine te veroorzaken. Dit heeft te maken dat het sneeuwdek z’n stevigheid verliest doordat deze doorweekt raakt.

I am a skiing dad, just like a normal dad. Except much cooler | retired :-(

Natte sneeuwlawines ontstaan over het algemeen op hellingen waar de zon vat op heeft en dat zijn geen schaduwhellingen.

Het gevaar op de schaduwhellingen (NO-N-NW) is het gevolg van de nog altijd aanwezige altschnee.

When life gets too complicated.... SKI

Even het Lagebericht erbij zodat je een goede vertaling kunt maken:
Die Lawinengefahr in den Tiroler Tourengebieten ist leicht angestiegen und oberhalb etwa 2200mn verbreitet als erheblich einzustufen.
Gefahrenstellen für trockene Schneebrettlawinen befinden sich in steilen, schattseitigen Hängen oberhalb 2200m. Eine Lawinenauslösung ist vereinzelt schon durch geringe Zusatzbelastung möglich.
Allgemein zu beachten ist der Festigkeitsverlust der Schneedecke auf Grund der Durchfeuchtung. Besonders im Höhenbereich zwischen etwa 2200m und 2600m ist daher mit Selbstauslösungen von Feuchtschneerutschen und Nassschneelawinen zu rechnen.

En een plaatje bij het praatje:

null

@Alex en @EdTirol bedankt voor de correctie. Het gevaar van de schaduwzijde is inderdaad niet vanwege natte sneeuw. M’n excuses.

I am a skiing dad, just like a normal dad. Except much cooler | retired :-(

Ho ho…niet helemaal @mv :). Je zit volgens mij niet helemaal verkeerd hoor. Je moet ook rekening houden met natte sneeuw lawines. In het bijzonder tussen de 2200 en 2600 mtr kunnen Selbstauslösungen voorkomen. Ik lees geen specifieke exposities in het Lagebericht dus dat kan ook op schaduwhellingen (noord expostities) gebeuren. De kans is allicht wat kleiner dan de hellingen die in de zon liggen.

Als er hier expert zijn die hier anders over denken, roept u maar! Daar leren we allemaal van!

Bedenk ook dat schaduw hellingen door opwarming gevaarlijker worden. Het worden geen natte sneeuw lawines maar door de opwarming verandert de spanning in het sneeuwdek en daarmee kan een slab makkelijker loskomen.

Click. Click. Peace

Plaats een reactie