Fischer Vacuüm Fit (bomen, bos etc)

Ik ben op zoek naar nieuwe skischoenen en overweeg Fischer Vacuüm Fit schoenen (maat 27,5).
Nu is het voor mij volkomen ondoorzichtig hoe die productlijn er nou uit ziet, de Fischer site geeft ook weinig helderheid. Er zijn volgens mij al verschillende Vaccum Fit soorten als ik het goed begrijp (‘Full Fit’ en ‘Comfort Fit’) maar wat nou de exacte verschillen zijn en of Full fit de meerprijs waard is?

Dan zijn er de typen: Ranger, Hybrid, Cruzar, Travers, RC Pro (X en WX) en nog veel meer. En allerlei verschillen in kleur en vast ook in de jaargangen, maar hoe dat precies zit… Geen idee bijvoorbeeld of er tussen jaargangen 2014/15/16 nog innovaties zijn geweest die de moeite zijn (of kinderziektes verhelpen). Het lijkt er wel op dat Fisscher en verkooppunten de markt zo ondoorzichtig mogelijk willen maken.

Nu heb ik de Hybrid 11+ CF en de Hybrid 12+ (Full fit) even aangehad (in maat 27,5) en die leken wel goed te zitten, maar wat verschillen die van andere hierboven genoemde typen? Is er ergens goede/betrouwbare info te vinden over het Vacuum Fit systeem en alle smaakjes die worden aangeboden, liefst dus ook ven eerdere jaargangen? Het is me al wel opgevallen dat er ook zaken zijn die oudere typen goedkoper aanbieden, maar ik weet dus niet of dat dan alleen vanwege het kleurtje is of dat er ook technisch eea minder is.

Kortom, wie kan hier zijn lichtje eens over laten schijnen?

Professor U maakt het U veel te moeilijk.Wat maakt het uit of er verschillen zitten tussen modellen jaargang 2014/15/16/17
En of het vacuüm Fit is of Hybrid 12+

Ga naar een specialist op dit gebied en trek een middag uit om in alle rust allerlei schoenen te passen.Zonder te kijken naar een bepaald merk. En U komt tot verrassende ontdekkingen.
Succes ?

1 geluk voor jou: ze hebben bijna nergens al die modellen, dus wordt de keuzestress weer wat minder.

Zonder gekheid: verschil tussen de verschillende fit-methode is in de praktijk nihil; verschillen tussen de verschillende modellen zitten vooral in de leestwijdtes (gewoon vermeld op de site) en overige features zoals vibramzolen, looppfunctie, spoilers etc. Kies dus samen met iemand die er verstand van heeft wat je nodig hebt en je komt er wel uit. Bovendien is pasvorm altijd belangrijker dan al die technobabbel…

Haha, ja ik hou wel van wat research en zelfredzaamheid, dan helpt het om goed geïnformeerd te zijn. Ik hoef het niet beter te weten dan een verkoper maar wil 'm wel kunnen challengen en niet met een overjarig model voor de hoofdprijs naar huis worden gestuurd ;)

De winkel waar ik was (ja een gerenommeerde, ook op dit forum) kwam alleen maar met de Fischers aan en wilde ze me iets te graag verkopen. Niet dat de Fischers slecht waren denk ik, maar het ging me te snel, zonder überhaupt andere merken te passen, weinig vragen over skistijl en wensen, voetkenmerken etc…

Toen ik over canting begon reageerde de verkoper er ook niet echt op. Ik heb nl. wat O-benen en ik kwam er laatste skivakantie achter dat ik veel meer kantengrip en betere sturing kreeg toen ik de canting stand van mijn huidige schoenen naar het andere uiterste had gezet (het zijn Salomon Custom Fits die ruim tien jaar geleden ook in zo’n oventje hebben gezeten). Een openbaring die ik liever 10 jaar eerder had geweten, maar voor nu wel een wetenswaardigheid mbt nieuwe schoenen.

Enfin, qua Fit methoden is er dacht ik wel verschil. Ik meen begrepen hebben dat de full fit ook de buitenschaal vormt en CF (Comfort Fit?) alleen binnenschoen. Maar wie het weet mag het zeggen.

Ook begreep ik dat er komend jaar weer innovaties zijn van Fischer. Dan zou ik beter in oktober/november kunnen gaan shoppen, want die Vaccuum schoenen worden nou niet echt in de aanbieding gedaan volgens mij. En dan betaal ik liever de hoofdprijs als de schappen vol liggen, met maximale keuzeopties en de nieuwste modellen.

Ik ben nog weinig bootfitters van naam tegengekomen die deze schoenen gebruiken. De meesten gaan uit van een collectie van schalen die passend gemaakt worden. Uitgangspunt is de smalste schoen mogelijk en uitdeuken/frezen waar nodig icm custom zool. Evt met custom liner

Professor Als U dan toch Top of the bill wilt. En vakmanschap kan waarderen. Ga dan Internationaal.
Strolz schoenen in Lech Oostenrijk of nieuw voor mij Sole bootlab Mr Steve Rooke in Chamonix Frankrijk.
En laat de massaproductie ver achter U ?

Ach @hooykaas, u hebt uw punt eerder gemaakt en begint nu wat te overdrijven.
Mag ik u verzoeken dit topic te verlaten als u geen verdere inhoudelijke bijdrage levert? Anders ben ik toch echt genoodzaakt u als troll te kwalificeren ;)

Je hebt bij Fischer 2 fitmethoden: Full Fit en Thermoshape. in de praktijk komt dat op hetzelfde neer.

Daarnaast heb je de Comfort Fit liners, wat volgens mij niet meer wil zeggen dan dat die dingen op den duur (en tijdens het fitproces) naar je voeten gaan staan en dan hun vorm behouden. Dit vind je bij praktisch alle merken trouwens, wellicht onder een andere naam.

ik heb zelf de fischer cruzar vacuumfit model 2017 gekocht… Ik heb een brede voet en deze heeft een leest van ongeveer 104 mm. Daarbij wilde ik een comfortabele en niet te stijve schoen en heb daarom flex 8.5 gekozen.

Verwarming van de buitenschoen had ik niet nodig dacht ik (Ik kon me technisch in ieder geval geen reden voorstellen) dus alleen aanpassing van de binnenschoen (thermofit). Maar goed, ik heb dan ook geen O-benen (als kind blijkbaar genoeg vitamine D gekregen). Na een dag skiën gaat de binnenschoen naar je voet staan en zit dan als gegoten. Dagje pijn dus. Je kunt hem ook direct in de winkel laten verwarmen met de schoenenföhn zodat ie gelijk goed zit. Na een week skiën (ik maak de schoenen overdag niet meer los) zitten de schoenen wat ruimer en kun je ze strakker zetten.

Via internet op http://www.amazon.de besteld en dat pakte dus prima en goedkoop uit ( 150 euro incl verzendkosten). )

*bericht bewerkt door yoguido op 20 mrt 2017 14:32

correctie op mezelf: ik heb thermoshape gekocht en geen vacuumfit

*bericht bewerkt door yoguido op 20 mrt 2017 15:21

Ok, inmiddels is me duidelijk dat ‘Thermoshape’ en ‘Full Fit’ vergelijkbaar zijn, waarbij zowel binnen- als de buitenschoen worden gevormd na opwarming in de oven (Full Fit) of met een verwarmingsmantel rond de onderkant van de schoen (Thermoshape).

Er worden ook diverse Fischer schoenen als 'Vacuum Comfort Fit" (CF) verkocht, maar die worden als ik het goed begrijp in principe niet bij aankoop thermisch gevormd, maar obv gebruik en lichaamswarmte (met een fohn verwarmen versneld dat proces). En dan dus alleen de binnenschoen. Erg verwarrend dat deze typen ook ‘Vacuum’ worden genoemd, want mijn logica was dat alle vacuum schoenen de oven in gingen om daarna zowel binnen als buitenschoen te vormen.

Dan de vraag: zijn de Thermoshape en Full Fit schoenen alleen voor de moeilijke voeten, of is er meer voordeel? Ik heb de Hybrid 11+ CF’s in aan gehad en die zaten voor mijn gevoel al best prima. Kosten een stuk minder!

*bericht bewerkt door -JPS- op 20 mrt 2017 22:41

Thermoshape en full fit zijn 2 hele verschillende dingen. Thermoshape is lokaal verwarmen en uitbollen. Kan niet met je eigen voet, moet echt heel warm gemaakt worden en dan aangepast. Full fit is het verwarmen en aanpassen van de gehele schoen.

Thermoshape en full fit zijn 2 hele verschillende dingen. Thermoshape is lokaal verwarmen en uitbollen. Kan niet met je eigen voet, moet echt heel warm gemaakt worden en dan aangepast. Full fit is het verwarmen en aanpassen van de gehele schoen.

Fox op 20 mrt 2017 22:36

Ja ok, helder, maar op zich is het vervormingsproces dmv verwarmen en afkoelen wel hetzelfde toch? Ik heb de tekst hierboven wat bijgesteld, thx voor je reactie.

Ik wil niet afgeven op deze schoenen maar het woord vacuüm fit doet mensen geloven dat het niet alleen wijder wordt waar nodig maar ook smaller wordt waar nodig. De meeste bootfitters hebben problemen met de laatste bewering. Materiaal kan niet zomaar verdwijnen. De meeste bootfitters gaan uit van de smalste schoen die past bij het smalste deel van je voet en vervormen of frezen ruimte waar je het nodig hebt. Bij veel merken met de betere plastics kan dat vrij extreem. Moeten ze meer dan passen ze een custom liner toe zoals van intuition. Moeten ze nog meer dan gaan ze over tot het schuimen van een binnenschoen op een iets ruimere leest. Naast het aanpassen van stance, casting en tilt hebben ze nog vele trucs in de aanbieding op basis van je voet, skiervaring en ontwikkelingswensen.

Deze vragen en Ontwikkelingen worden zelden meegenomen bij vacuumfit fitting. Al was het maar omdat ze dit al na een middag cursus mogen aanbieden.

Als een goede bootfitter dit aanraad dan zou het een oplossing kunnen zijn maar stap niet zomaar een shop binnen die het Fischer vacuüm fit bordje op de gevel heeft gespijkerd. Die wil de kosten van de cursus en de apparatuur eruit hebben en ik betwijfel of dit soort zaken mensen met wat moeilijkere voeten echt kan helpen.

Omdat een schoen niet een gesloten geheel is (verschillende schalen die allemaal een ‘out’ hebben voor een overschot aan materiaal) is dit geen probleem. Bovendien gaat het ook niet om cubieke centimeters materiaal natuurlijk. Ikzelf heb met mijn zeer smalle enkels en kuiten veel baat bij het feit dat de schoenen van Fischer dus ook nauwer gemaakt kunnen worden. Ik voelde het verschil zeer duidelijk tussen de gefilterd schoen en na het fitten. Het sluit veel beter aan. Okoop de canting wordt meteen geregeld met de Full fit, trouwens.

@SPAM: Een goede bootfitter die elk detail bekijkt zal bij moeilijke voeten zeker meerwaarde hebben boven dit vacuum systeem, en begrijp ook dat ze kritisch zijn naar zo’n (grotendeels marketing) systeem. Mijn voeten zijn denk ik niet zooo moeilijk dat het echte maatwerk nodig is (wel hoge wreef, bijna een maat verschil tussen mijn voeten en dus wat canting door O-benen) en ik denk dat vacuum Full systeem (of misschien zelfs CF) voldoende oplossing moet kunnen zijn in mijn situatie. Maar misschien voor de zekerheid toch maar de Full Fit’s laten aanmeten door de bootfitter om zeker te zijn van de juiste pasvorm.

Ook de canting wordt meteen geregeld met de Full fit, trouwens.

GiGi op 21 mrt 2017 07:01

Kijk dat is interessant te weten! Op zich wel logisch natuurlijk :)

ik kan beamen dat de Fischer fullfit zeker werkt bij het smaller maken van de schoen. Ook is er gelijk een canting correctie gedaan.

Ben bij verschillende bootfitters geweest en het mooie was dat zowel de mensen van Strolz in Malden als van Daleboot in Duiven los van elkaar zeiden dat de Fischer vacuum fit een betere keuze voor mij zou zijn…ze hebben zelfs dezelfde schoen aangeraden.

In mijn geval is de volumemaat 4 (!!) maten kleiner dan de lengtemaat. Ik draag een maat 40 schoen. Er is een maat 38 Fischer schoen gebruikt, zodat ze minder hoefden te versmallen. Na het fitten zijn beide grote tenen nog extra uitgedeukt zodat ik er toch in pas.

Na 4 paar schoenen in 5 jaar heb ik vorige week voor het eerst een week lang pijnloos kunnen skien met schoenen die niet soppen om mijn voeten. Wat een verademing!!

Dit heb ik van de website van een bekende bootfitter in het noorden en is precies hetgeen wat een andere hele bekende bootfitters ons vertelden:

“Uitdeuken
Dit kan op vele plaatsen in de schoen bv bij een hallux valgus of op het breedste punt van de voet of bij de enkel. Het materiaal van niet iedere skischoen is uit te deuken. Het ene materiaal heeft te veel memory en zal zeer snel weer terug gaan naar de oorspronkelijke vorm. Het is trouwens ook een fabeltje dat een skischoen die te breed is in elkaar geperst kan worden om een goede pasvorm te creëren. Er zijn geen materialen die en geschikt zijn voor skischoenen en die inpersbaar zijn en in die stand blijven staan. Dus ook de Fischer Vacuum techniek niet! Puur marketingconcept.”

Tja, de meningen van diverse forumleden zijn dus wel heel positief dus je kan het geen puur marketingconcept noemen
Maar toch vraag ik me af waarom de bootfitters die ik ken hier zo negatief tegenover staan.

Winter is coming

Of het nou echt werkt of slechts als placebo - mijn huidige schoenen zijn de eerste waarop ik hele dagen pijnvrij kan skiën. Dus ik ben allang blij :)

Maar de claim van Fischer of van hen die beweren dat het onmogelijk is om materiaal op een bepaalde manier te vormen (waarbij het vervolgens die vorm behoudt) moet toch quasi-objectief te testen zijn? Volgens mij kan je bewegingen / krachten nabootsen en metingen verrichten op de veerkracht en andere aspecten van het materiaal. Feit is in ieder geval dat er een patentbureau is geweest die de samenstelling en eigenschappen van het materiaal dat Fischer gebruikt uniek genoeg vindt om een patent te verlenen (of: dat was ooit zo in elk geval).

Fischer heeft hier denk ik best een mooi systeem, dat voor de meeste mensen een acceptabele oplossing kan bieden. Zeker middelmatige skiërs zullen al snel geholpen zijn omdat de krachten in de schoen relatief beperkt blijven. Er wordt alleen wel een boel marketing ruis omheen gecreëerd en dat was ook precies mijn aanleiding voor dit topic. Inmiddels heb ik hier wat meer helderheid in gekregen dankzij de reacties

Het kleine deel skiërs met bijzondere voeten of erg hoge eisen (comfort/prestatie) zal nog wat nabewerking nodig hebben waar het specialisme van een bootfitter van pas komt.

Ik ben er zelf nog niet over uit of mijn voeten nou zo bijzonder zijn om er voor naar de bootfitter te gaan.
@Hooykaas: ik ben in mijn literatuuronderzoek ook geregeld die Strolz schoenen tegen gekomen, maar dat is mij far too much… :)

Of het nou echt werkt of slechts als placebo - mijn huidige schoenen zijn de eerste waarop ik hele dagen pijnvrij kan skiën. Dus ik ben allang blij :)

GiGi op 21 mrt 2017 17:43

Precies, daar gaat het om: pijnvrij kunnen skiën. Ongeacht hoe de skischoenen passend gemaakt zijn. ?

Winter is coming

Ik heb ook Fischers vacuüm fit (Rc4 130). Na 1 keer skiën voelden ze al te ruim aan, na de vakantie om kunnen ruilen voor een kleinere maat. 27.5(42 2/3) ik heb zelf schoenmaat 44. Deze heb ik daarna nog meerdere keren laten bewerken, afgelopen krokus goed mee geskied. Ben nog niet overtuigd maar geen pijn gehad of het gevoel van een losse schoen.

*bericht bewerkt door tomwillem op 21 mrt 2017 20:00

tsja marketing of niet…het werkt hoe dan ook. Echter blijf ik erbij dat een goede bootfitter nog altijd de juiste schoen uit moet kiezen en moet customizen. Fischer of geen Fischer. Daar begint het toch mee. En een goede zool is een must.

En een goede zool is een must.

elisabeth101 op 21 mrt 2017 21:28

Ja goed dat je dat ook even noemt, ik zag er ook al verschillende topics over.

Komen deze dan in de plaats van de standaard zooltjes of er bovenop? Ik zie dat er vaak wel gekozen wordt voor bijv Superfeet zooltjes en in sommige gevallen maatwerk. Wat is precies het voordeel van die zooltjes?

En een goede zool is een must.

elisabeth101 op 21 mrt 2017 21:28

Ja goed dat je dat ook even noemt, ik zag er ook al verschillende topics over.

Komen deze dan in de plaats van de standaard zooltjes of er bovenop? Ik zie dat er vaak wel gekozen wordt voor bijv Superfeet zooltjes en in sommige gevallen maatwerk. Wat is precies het voordeel van die zooltjes?

-JPS- op 21 mrt 2017 22:02

De oude zool gaat er uit. Is vaak niet meer dan een 3 mm dik plat zooltje. Je krijgt er een standaard of custom gevormd zooltje voor terug. Voordeel is gezonde voetboogstand en hielfixatie. Heb je echt bijzondere voeten dan komt de podoloog om de hoek die een profisteunzool kan maken. Dit moet voor het aanpassen van de schoenschaal. Je voet wordt namelijk smaller en korter als dit zooltje gemaakt is.

*bericht bewerkt door SPAM op 21 mrt 2017 23:10

Om het topic even af te sluiten:
Vandaag zijn mijn vrouw en ik geslaagd met nieuwe schoenen. Beiden hebben we een Fischer Hybrid full vacuum (en bijpassende zooltjes). Een 12+ voor mijzelf en een 10+ damesmodel voor mijn vrouw. Modellen uit 2014 en daardoor met forse korting, gefit en wel, we zijn er content mee.
Komende weken nog een keer of 7 op de rolband en dan het seizoen afsluiten in Tignes. Dank voor alle hulp en adviezen!

*bericht bewerkt door -JPS- op 24 mrt 2017 19:49

OK, nog even het topic helemaal afsluiten met de praktijkervaring :)

We zijn net terug van een geweldige skiweek in Espace Killy (Tignes Val Claret). De Fischer skischoenen zijn ons uitstekend bevallen en gaven veel meer controle. Nou is dat niet verwonderlijk want mijn oude schoenen (Salomon Sensifit) waren een maat te groot en mijn vrouw had nog goedkope beginnersschoenen.
We hebben beiden geen knelpunten o.i.d. en zijn dus echt blij met deze aankoop.

Plaats een reactie