Skischoenen pijn aan de tenen

Hi,

Er zijn hier reeds vele topics over, maar wou toch even mijn situatie schetsen.

Vorig jaar nieuwe Skischoenen gekocht.
Als ik start met skiën heb ik bij de eerste 3 pistes die ik doe best wat pijn aan beide voeten, dit vooral in de lift (dus als ik niet aan het skiën ben).
Dit lijkt me ergens normaal vermits je voeten toch wat moeten wennen aan de schoenen elke dag.
Daarna gaat het goed, maar na een tijdje aan mijn linkervoet de 3 buitenste tenen zo wat steken (lijkt wel alsof ze koud hebben), echter ik ga in maart skiën dus echt koud is het niet meer.
Ik zet de onderste gesp van mijn linkerschoen heel los, zodat dit minder is. Naar mate de week vordert wordt de pijn iets minder, zeker later in de dag.

Kort gezegd als ik de dag start: pijn beide voeten, daarna mijn linkervoet de kleinste tenen.
Als ik de dag start door even kort te skiën en dan een kleine pauze is de pijn in beide voeten weg, echter de kleine tenen blijven.
Kunnen jullie mij wat raad geven? Ik dacht eventueel reeds langs te gaan bij een skispeciaalzaak, maar had toch ook graag even hier wat meningen verzameld.

Grtz

Putteke

Dit kan best veel zijn en langs gaan in een goede winkel kan zeker helpen. In mijn ervaring heeft pijn in de tenen mogelijk te maken met het doorzakken van je voet, waardoor je tenen ´in de knel´ komen. Maar dan had je misschien de klachten later op de dag gehad? Een andere optie is je schoenen te strak (met name die bovenop je voet, zeg maar de 2e van onder), zodat eea wat knelt?

Te ruim kan ook nog, dan gaan je tenen zoeken naar grip en kan je verkrampen, maar ik denk dat je die klachten eerder in je kuit of voet zou krijgen, minder in je tenen…

Ik zou langs een goede winkel gaan, het blijft op internet wat gissen, maar daar kunnen natuurlijk wel dingen bijzitten die kunnen helpen :). Succes!

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Goed zittende skischoenen is zo ongeveer het belangrijkste op de wintersport.
Pijn is niet normaal.
Ga opnieuw beginnen met andere schoenen. Deze gewoon vergeten! Ceremonieel verbranden in de open haard.
Met warmte ruimer maken,zooltjes etc helpt op den duur toch niet.(ervaringsdeskundige)

Pijn aan de start van de dag ook niet normaal?

Goed zittende skischoenen is zo ongeveer het belangrijkste op de wintersport.
Pijn is niet normaal.
Ga opnieuw beginnen met andere schoenen. Deze gewoon vergeten! Ceremonieel verbranden in de open haard.
Met warmte ruimer maken,zooltjes etc helpt op den duur toch niet.(ervaringsdeskundige)

Hooykaas op 19 mrt 2017 15:52

Doe niet zo raar Hooykaas! Wat een onzin.

mama on a mission in the snow

Pijn aan de start van de dag ook niet normaal?

Putteke op 19 mrt 2017 15:57

Je moet echt wel pijnloos kunnen skiën, maar de reactie van Hooykaas is wat overdreven. Ze kunnen juist best veel doen om schoenen goed te laten zitten (maar te groot of echt te klein wordt lastig).

Wat sommige mensen ook doen (in het kader van wennen) is 1 of 2 weken van te voren al met hun (vaak speciale) skizooltjes in hun gewone schonen lopen. Maar ik denk dat jij nog gewoon de standaardzooltjes hebt, toch?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Goed zittende schoenen belangrijk: eens.
Pijn niet normaal: grotendeels eens
Andere schoenen zoeken: wegens het voorgaande misschien nodig, maar gaan adviseren dat dat de enige mogelijkheid is, gaat me te ver. Een bootfitter zal hopelijk kunnen aangeven of zooltje oid beterschap kan brengen, er van uitgaand dat je geen totaal verkeerde maat of leest hebt natuurlijk…

*bericht bewerkt door Elienc op 19 mrt 2017 16:05

Pijn aan de start van de dag is ook niet goed en zéker niet nodig.
Ga even terug naar de shop waar je ze hebt gekocht en leg jouw probleem voor.
Of als je op internet hebt gekocht: zoek een goede shop en ga langs. Woon je in de buurt van Skicentrum Heemskerk dan kan ik je die van harte aanraden.
Jouw probleem kan door van alles en nog wat worden veroorzaakt.
Om een klein voorbeeld te geven waarom ik vind dat Hooykaas onzin kletst:
ik heb uitstekend passende skischoenen met een superfeet-zool erin. Vorig seizoen trok
ik ze kort voor vertrek thuis even aan als check (is een gewoonte). Ze deden me echt pijn! Waar kwamen die drukpunten opeens vandaan?!
Na wat denkwerk en overleg bij Skicentrum hebben we er een andere kleur superfeetzool in gestopt. Probleem opgelost!
Ik hàd natuurlijk de schoenen ritueel kunnen verbranden…dussss…

*bericht bewerkt door Skimams op 19 mrt 2017 16:06

mama on a mission in the snow

Eens met de 2 hierboven: tenzij je echt de verkeerde maat hebt is er echt wel wat aan te doen en is de ‘verbrand’ reactie niet ok (maar misschien hebben we gewoon allemaal een net iets ander gevoel voor humor).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Bedankt alvast voor de reacties!
Ik ga eens langs gaan bij een speciaalzaak en daarna testen, ik laat het weten ?

Bij de start is pijn ook niet normaal @Putteke

Ik wil helemaal niet naar overkomen @Rachel-P Je kent me toch wel zo langzamerhand ? @Roy83 Humor inderdaad ?

Wellicht een kleine toelichting .
Ik had ook schoenen gekocht die van het begin al niet lekker zaten.Ik ben 6 maal terug gegaan naar de winkel om de schoen te verwarmen en een nacht te laten uitrekken. Zodat ze beter zouden passen.Dus dat was 6 maal s’avonds terug brengen en s’morgens weer ophalen (In Oostenrijk) voor het skiën (erg lastig) En elke keer had de winkel weer een andere smoes dat het wel zou lukken.
Ik was zo kwaad( teleurgesteld) dat ik ze daar heb terug gegeven(huur betaald)
Terug in Nederland heb ik totaal onverwacht heerlijke schoenen gevonden waar nooit wat aan gedaan moest worden !
Moraal van dit verhaal voor mij. Als schoenen niet passen in het begin weg ermee geen tijd meer aan verdoen!
En Ja Roy ik had die steeds niet passende schoenen en weer een dag pijnlijke voeten het liefst willen verbranden in de open haard ?
Want je weet het als je eenmaal blaren hebt is het lastig skiën
.
Alles weer OK Rachel-P ?

Jaja @Hooykaas, zéker ken ik jou en jouw humor. Maar de laatste tijd reageer je vaker zo op serieuze vragen. Misschien is dat niet altijd even handig omdat niet iedereen jouw humor kent ?

mama on a mission in the snow

Succes @Putteke.
Het is inderdaad fijn nog eens te horen hoe het is afgelopen.

mama on a mission in the snow

Als schoenen niet passen in het begin weg ermee geen tijd meer aan verdoen!

Hooykaas op 19 mrt 2017 16:49

Uit dat hele verhaal is dit wat mij betreft de kern. En dan nog: het fitten van een schoen kan de laatste paar procenten verbeteren qua fit, maar ik denk persoonlijk dat goede ondersteuning van de voet doorslaggevender is in het hele verhaal.

Dus: custom fitten maakt niet van een slechtzittende schoen een goed zittende schoen; maar hooguit van een goed zittende schoen een nog wat beter zittende schoen.

Beter gezegd.
Dat is het precies!.Helemaal mee eens. @GiGi

Bedankt voor de vele reacties!

Wat ik niet meteen snap is dat ik wel degelijk ook kan skien zonder pijn. Soms voel ik niets voor een paar uur en dan zijn die tenen er weer.

Nu ski ik nog maar 4 jaar, zou het kunnen liggen dat ik soms de techniek verkeerd toepas?

Ik heb ook het ene moment wat last van mijn voeten, het andere moment niet. Ze staan altijd op hetzelfde standje, dus eigenlijk is het enige wat verandert de temperatuur af en toe, hoe veel je loopt/staat, hoe veel je zit, hoe veel hobbels er zijn… Kortom: kan aan zo veel (combinaties van) factoren liggen…

Maar doorbloeding van je tenen lijkt het probleem. En of je schoenen dan te krap zijn (misschien 1 mm maar, op één plekje), of juist te ruim kan niemand op afstand zeggen. Spelen met hoe strak je de schnallen zet kan je wellicht wat informatie oplleveren. Wordt het beter als je ze strakker zet? of juist als je ze losser zet? enz.

Heb afgelopen vakantie de twee onderste schnallen tijdens een pauze open gezet en dan komt het probleem minder voor.

De onderste kan niet meer lossen of hij komt los.
De tweede lijkt me ook goed te zitten.

De eerste dag skiën was het zo: starten even zere voeten, dan alles prima, dan lunch. De schoenen tijdens de lunch niet open gezet. Na de lunch problemen met linkse tenen…

Daarmee dagen er na even twee onderste schnallen open gezet tijdens lunch.

ik herken de problemen een beetje, neem de schoenen die je hebt eens mee naar een specialist, mijn schoenen hebben ze bij de tenen ook iets groter gemaakt, en nu kan ik gewoon pijnloos skien.

Ik gok ook op een doorbloedingsprobleem. Als je te grote of niet helemaal goed passende schoenen hebt, zet je ze snel te strak om niet in je schoenen te gaan schuiven. Dat levert vaak koude en/of zere tenen op, De tenen zelf zitten dan niet per se klem.

Pijn in voeten niet normaal? Voor de geluksvogels onder ons niet nee. Voor anderen helaas gewoon de realiteit. Ik heb verschillende soorten custom made zooltjes, meerdere paren skischoenen, allemaal bij bootfitters gekocht, een paar zelfs echt helemaal aangepast en ski nog steeds niet pijn vrij. Elke lift de schoenen open, dat is mijn oplossing en daar kan ik prima mee leven. Maar, aan een hoop dingen is wat te doen.

Gevoelloze kleine tenen klinkt mij in de oren als schoenen die heel plaatselijk te krap zijn. Ik heb dit (uiteraard ?) zelf ook gehad. Schoenen daar openen helpt natuurlijk, maar tijdens het skien is dit geen optie. Ze kunnen de buitenschaal heel plaatselijk verbreden, het zijn toveraars, die bootfitters.

Pijn aan het begin van de dag, heb ik ook. Ene dag meer dan de andere. Start al drie maanden lang elke dag op hetzelfde tijdstip met exact dezelfde piste. En elke dag voelen mijn voeten weer anders. Ik moet mijn voeten aan het begin van de dag wat meer laten “ademen”. Als ik direct volle bak alles dicht gooi, dan kan ik het de de rest van de dag wel vergeten. Rustig beginnen. Alsof ze even moeten wennen aan het geweld dat ik ze aan doe.

Ik denk dat ik aan het uiterste van het spectrum zit. Ik zie ook mensen die op hele willekeurige schoenen (van de Decathlon of uit de verhuur!) een compleet seizoen pijnloos volmaken. Ongelofelijk. Het andere uiterste. Ik zie een te breed spectrum om pijn of geen pijn als ‘normaal’ te bestempelen.

Iemand een gouden tip voor de meest fantastische bootfitter voor de echte probleemgevallen? Ik houd me aanbevolen.

Ja als je alles al geprobeerd hebt @Eva83 Inclusief bootfitters in Nederland dan blijft er een laatste poging over. Strolz schoenen in Lech Oostenrijk.Ik weet dat je ze in Nederland ook kan kopen maar ik zou ze in Lech laten aanmeten.Maak je er meteen een vakantie van.
Niet goedkoop maar dan heb je ook wat.Ik zou dan de comfort uitvoering nemen.
Want zoals je nu met pijn aan het skiën bent is echt niet goed.

@Eva83 Mocht je ervoor naar Chamonix willen reizen dan kan ik je Steven Rooke van de Sole Bootlab van harte aanraden!
Ik had ook in Nederland de bekende bootfitters al gehad maar bleef pijn houden waardoor ik ook altijd de dag moest starten met de schnallen zo los mogelijk maar zodra ik ze strakker zetten pijn bleef houden.
In Januari zijn @SPAM en ik naar Steve gegaan en daar onze nieuwe skischoenen gekocht en laten fitten, wat een vakman!
Zo bleek het voor mij het beste te zijn om een herenshell (Dalbello Lupo Ti) te combineren met een Intuition foamliner. Hierdoor hoefde hij zelf niks uit te deuken en zat de schoen toch perfect.
(Mijn vorige in Nederland gefitte schoenen zijn overal breder gemaakt en van deuken voorzien…)
Ook fijn: mijn in Nederland op maat gemaakte Superfeet carbon soles vond hij perfect en heeft hij dus gebruikt voor mijn nieuwe schoenen. Scheelde weer een hoop geld!
Inmiddels 3 weken erop geskied en ik ski weer met een grote lach! Het geld en de fles gin die we achter hebben gelaten meer dan waard! :)

Winter is coming

@MiTi
Aan welke prijsklasse moet ik dan denken?

Toch wel interessant. Ik vind mijn schoenen relatief comfortabel, het worden natuurlijk nooit bordeelsluipertjes. Heb eigenlijk geen zere voeten of tenen met skiën, lopen of in de lift. Alleen bij het langer stilzitten tijdens de lunch, dan krijg ik soms wel zere tenen, zo erg zelfs dat ik de schoenen soms lekker even uittrek :) , maar dat is ook weer niet elke dag. En op het moment dat ik weer in beweging kom en de ski’s onder bindt verdwijnt het ook weer snel. Zal dus ook wel te maken hebben met de vorm van de dag, doorbloeding, mate van vocht vasthouden e.d.

*bericht bewerkt door franksplinter op 20 mrt 2017 09:33

@Hooykaas Hij rekent alleen de prijs van de materialen maar midden in het seizoen doet hij niet aan kortingen dus je betaald voor de schoenen de volle mep.
Zo heb ik voor mijn Dalbello’s incl. foamliners 650.- betaald. Dat was toen de gangbare prijs voor die schoenen. @SPAM was veel meer kwijt want die had duurdere schoenen, duurdere foamliners en hij moest nog andere op maat gemaakte zolen hebben. Al met al was hij met Strolz waarschijnlijk wat goedkoper uit geweest! ?

*bericht bewerkt door MiTi op 20 mrt 2017 10:21

Winter is coming

Bedankt voor je antwoord ?
Is toch een redelijke prijs vind ik voor al dat werk.

@Hooykaas Vond ik ook. Hij had toch al gauw 4 uur werk aan ons.

Winter is coming

Zou het kunnen dat je gewoon de eerste paar afdalingen net wat minder relaxed op je ski’s staat? En daardoor net een beetje kramp krijgt.

Ik ken dit van mezelf met boarder en skaten. Als je vervolgens opwarmt en er weer ingekomen bent is het over.

Let it snow, let snow, let it snow!

Ik had aan het begin ook last van mijn voeten (en mijn vriendin ook) ik ben later wat bewuster gaan nadenken over het aantrekken van de schoenen en wat de beste manier zou zijn. Ons heeft het onderstaande enorm geholpen, dus ik hoop dat het anderen ook helpt:

1 - Ga ergens zitten en trek je schoenen aan (nog niet vast maken).

2 - Zet nu je hiel op de grond zodat je voet schuin omhoog staat (je schoenen wijzen schuin naar het plafond) hierdoor wordt je hiel goed achter in je schoen gedrukt.

3 - duw nu de lip naar beneden (erg belangrijke stap) zodat de tenen van de binnenschoen goed tegen tenen van de buitenschoen aan gedrukt worden. Anders komt daar een loze ruimte.

4 - maak nu de binnenschoen vast als je een boarder bent, of de middelste clips voor skiërs, zodat je hiel achter in je schoen gedrukt wordt.
Doe ze niet achterlijk strak, maar gewoon dat je hiel netjes achterin blijft zitten. Je voeten gaan namelijk nog uitzetten tijdens het skieen, dus je wilt ze niet belachelijk strak hebben.

5 - Maak vervolgens de andere clips vast (of veters o.i.d.) en zorg nogmaals dat het goed vast zit, maar niet TE strak.

5 - controleer (nog met je hiel op de grond) of je net aan met je tenen de voorkant kunt raken. Als je tenen vol tegen de voorkant aan zitten, dan zijn je schoenen te klein. Mocht je de voorkant niet kunnen raken, dan zijn ze te groot. Je moet de voorkant dus maar net aan kunnen raken.

Ik ben geen expert, maar het logisch nadenken bracht mij op deze manier van aantrekken.

Het heeft ons ook heel erg geholpen. Geen kramp, blaren of zere tenen meer.
Ik hoop dat anderen er ook wat aan hebben.
Feedback of een reactie hierop is meer dan welkom!

*bericht bewerkt door Bouli op 20 mrt 2017 16:17

Een plank onder je voet maakt alles goed!

Bedankt voor de tips over Chamonix en Lech. Over de Strolz schoenen heb ik wisselende verhalen gehoord. Enerzijds dat ze als gegoten zitten, maar anderzijds dat het technisch niet heel goede schoenen zijn. Niet de beste krachtoverbrenging omdat het allemaal wat achterloopt qua ontwikkeling op de ‘normale’ schoenen. Ik ben een veeleisende skiër, en vind comfort ondergeschikt aan krachtoverbrenging. Maar er zijn grenzen natuurlijk.

Ik blijf, wat ik ook probeer (anders aandoen uiteraard ook al geprobeerd) veel druk voelen onder de bal van mijn voet. Dit voelt koud/gevoelloos/pijnlijk aan. Ik vrees dat ik links zelfs tegen een ontsteking van het bot aan zit want als ik op blote voeten sta/loop doet het ook zeer. Er komt natuurlijk ook een gigakracht op die plaats. Twee verschillende soorten custom zooltjes (Sidas en iets van de lokale bootfitter in Solden) lossen het probleem niet op.

Ik had me er eigenlijk bij neergelegd, na het vierde paar schoenen (voor het laatste paar kon ik 470 euro excl zooltjes aftikken). De schoenen zitten verder fantastisch, hiel muurvast, tenen kunnen een beetje wiebelen, een verademing na andere schoenen. Ik heb het idee dat het meer de zooltjes zijn dan de schoenen. Of misschien is het wel iets in mijn techniek, sta ik te veel op mijn voorvoet… Heb dit nog niet als feedback gekregen, maar wie weet. Zucht.

##frustratie-reactie ;)

Plaats een reactie