Vraagje hoe is het nu met lawine gevaar?

Misschien een “domme vraag” maar ik was erg benieuwd na alle schermutselingen van afgelopen week in de Alpen of de sneeuwdek juist vaster of onstabieler geworden is.

Als voorbeeld familie van mij zitten op dit moment in Saint Gervais ( Evasion- mont blanc) en hebben gister alleen al 45 centimeter sneeuw gehad en het sneeuwt nog steeds daar. Dus je zou denken ideaal voor off piste. Maar is dit eigenlijk wel zo? (verstandig)?

Zelf absoluut geen off piste skiër en de groep familie ook niet echt.

In grote lijnen is het er niet veiliger op geworden, veel verse sneeuw en daarbij een harde wind zorgt voor hele gevaarlijke omstandigheden. Als deze laag zich eenmaal goed gezet heeft kan het er voor zorgen dat het juist wel weer stabieler wordt dan dat het was. Maar dit is het gewoon even in hele grove lijnen, voor gedetailleerde lawineinformatie enz kan je het beste naar wepowder.nl

Born to Ride

@Daphne76, Die info staat in het lawine bericht van die regio, Op dit moment een stufe 3.

Het is er beslist niet veiliger op geworden. Je kunt heerlijk poeder rijden, zolang je maar aan bepaalde spelregels houd. o.a onder de 30 graden steil blijven. Maar @rogier, kan je hier alles over vertellen

echte mannen lopen naar boven,

Het lijkt me sowieso niet handig om zonder kennis off-piste te gaan.

Lawineberichten zijn wel gewoon online te vinden. hier een linkje: http://www.meteofrance.com/previsions-meteo-montagne/bulleti… Nog even zonder details: boven de 2000m was het al 3, nu onder de 2000 m opgeschaald van 2 naar 3. Redelijk hoog risico dus.

Ik bedoel eigenlijk in het algemeen omdat er absoluut geen intentie is om off piste te gaan skien.

Eerder Omdat je eigenlijk altijd wel mensen meteen hoort roepen bij een sneeuwdump, “lekker nieuwe sporen trekken, poederen etc” Was ik nieuwsgierig of dat het in dit geval wel zo verstandig zou zijn.

*bericht bewerkt door Daphne76 op 01 mrt 2017 10:35

Sneeuwval, temperatuurstijgingen- of dalingen en wind zijn allemaal zeer belangrijke factoren die invloed hebben op het wel of niet veiliger/stabieler worden van het sneeuwdek. En dat is echt best complex. Het beste wordt dat (doorgaans) uitgelegd in het Lawinebericht. Daar wordt namelijk niet alleen de geldende lawineschaal genoemd, maar ook hoe dat zo gekomen is en welke specifieke gevaren die specifieke situatie met zich meebrengt.

Wat dat vervolgens betekent voor mensen die wel off-piste de poeder in willen, is weer het volgende hoofdstuk. Het leuke van de huidige sneeuwhoeveelheden is dat je op de (geopende!) piste al lekker kan poederen. Zonder 3-eenheid, zonder vergroot risico, maar mét het plezier (en soms de frustratie) van het skiën in verse, soms diepe sneeuw…

Voor Oostenrijk is het lawinegevaar gistermiddag al 1 stap toegenomen, boven bepaalde hoogte geldt nu lawinegevaar 3. Door verse sneeuwval en zeker de wind van de afgelopen dagen neemt het lawinegevaar toe. Dan is er nog de hardnekkige oude onderlaag die een gevaar blijft opleveren zonder de juiste kennis.

Mij lijkt het ook een te groot risico met zo’n vers pak sneeuw. Was gewoon benieuwd.
Het is wel heel apart om te zien dat gister de sneeuwhoogte berg 80 en dal 20 was en vanmorgen berg 140 en dal 80 is. Daar is echt een dump gevallen gisteren en vannacht.

Hier het lawinebericht voor Tirol van vandaag:

null

Wat we zien is de lawineschaal (Stufe 3 boven 2000 meter, daaronder verschillend per deelgebied) en wat de grote gevaren zijn:

  1. Triebschnee: sneeuw die door de wind is getransporteerd. De sneeuwvlokken verliezen daardoor hun ‘weerhaakjes’, waardoor de sneeuwvlokken minder goed aan elkaar hechten. Dat betekent een laag sneeuw die intern niet goed gehecht is en dus als los zand aan elkaar hangt. Nu al gevaarlijk, maar vooral ook als daar weer een laag bovenop valt, die intern wél goed gehecht is. Die bovenste laag kan dan makkelijk gaan glijden over de ‘kogellagers’ die die Triebschnee-vlokken eigenlijk zijn… In het Lawinebericht staan rechtsboven dat er op noordelijke aspecten een Triebschnee gevaar is vanaf 2000 meter hoogte.
  2. Altschnee: oude sneeuw. Een zwakke laag die al eerder in het seizoen is gevormd kan nog steeds als glijbaan dienen. Dit gevaar vind je op diezelfde noordelijke aspecten, vanaf 2400 meter, vooral in sneeuwarme gebieden.

Verder staat in de tekst dus netjes uitgelegd waar het gevaar zich bevindt en hoe dat ontstaan is…

Je kan ook zien dat het vooral de Noord- en Oosthellingen zijn die het lawinegevaar kennen, West- en Zuidhellingen zijn dan iets veiliger, maar ook daar kunnen altijd lawines ontstaan wanneer je niet de gevaren ziet en geen reductiemethode toepast. Met Lawinestufe 3 kan er nog steeds prima off-piste gegaan worden, mits je wel weet waar je wel en niet moet en kan zijn. Be safe out there!

Hier vind je het per land en regio:

http://www.avalanches.org/eaws/en/main.php

Not all who wander are lost

Plaats een reactie