Preventief dragen van een kniebrace?

Ik overweeg om preventief een kniebrace te dragen.

We dragen helmen en ook rugbeschermers zijn gemeengoed. Waarom eigenlijk geen kniebrace?

Ik heb dit jaar voor het eerst met een CTI brace geskied ivm een afgescheurde kruisband 2 jaar geleden.
Dit beviel mij erg goed; tijdens het skien merkte ik niets van de brace. Het is een dure brace die ik destijds via het ziekenhuis ‘kreeg’ t.b.v. de revalidatie.
Ergens in het forum las ik iemand enthousisast schrijven over een (Futurosport) kniebrace met scharnieren. Die is met een prijs van ca 60 euro veel goedkoper.
Ik overweeg om zo’n brace aan te schaffen om risico’s met de andere knie te verkleinen.

Natuurlijk kun je door goed sporten de spieren om de knie versterken, maar dit is helaas niet altijd afdoende (in mijn ervaring dan).
Ook kun je je afvragen hoe ver je moet gaan met beschermen en met het verkleinen van risico’s? Toch lees je erg veel in het forum over kniebeschadigingen.

Hoe kijken jullie hier tegen aan? Zijn er meer mensen die preventief een kniebrace dragen?

Ik heb ook een knibrace, voor onder andere verminderd kraakbeen, fout positie van het gewricht,…

Mijn specialist gaf me het advies om zo weinig mogelijk dat ding te dragen, omdat je knie hierdoor net verzwakt. De brace neemt de steun over van de spieren.
Ik heb nu mijn brace nog heel weinig aan, bij andere sporten dan skiën eigenlijk nooit, bij het skiën afhankelijk van mijn last. Maar zelfs niet elke skiweek.

Mijn artsen hebben ook altijd gezegd: hoe minder hoe beter! Maar vraag dit zeker aan je eigen sportarts/specialist.

Click. Click. Peace

Inderdaad zo min mogelijk dragen. Ik heb ook een kniebrace die ik primair gebruik(te) voor het tennissen. Ik draag hem nu bijna nooit meer omdat ie me beperkte. Ik heb hem 1x met skien gebruikt, maar dat was helemaal niet fijn.

When life gets too complicated.... SKI

Vanwege een probleem met de banden van mijn linker knie heb ik ook jaren met een brace geskied.
Ik had ook echt het idee dat deze brace mijn banden extra ondersteuning gaven om de belasting van het skieen op te vangen.

Tot dat ik na een wintersport vakantie besloot om 2 a 3 uur per week naar de sportschool te gaan om te spinnen. Een jaar later was ik veel kilo’s lichter, had een goede conditie en ook mijn beenspieren waren sterker geworden.

Aarzelend heb ik toen geprobeerd om zonder brace te gaan skieen. Dat was in het begin een beetje eng, maar al snel bleek dat de extra ondersteuning van de brace niet nodig was doordat mijn beenspieren sterker waren geworden. De laatste jaren heb ik dus zonder brace geskied.

Maar sinds afgelopen zomer loop ik met mijn rug te tobben. Samen met een fysio-therapeut heb ik eerst een trainings-programma opgesteld om mijn buik- en rug spieren sterker te maken. In de tussentijd bleef ik ook spinnen, maar wel minder intens. Ik ging met kleine stapjes vooruit, maar zodra ik mijn rug wat extra ging belasten kreeg ik meteen een terugval.

Uiteindelijk hebben we in december besloten om mijn rug volledig te ontlasten en volledige rust te geven tot aan mijn wintersport-vakantie eind januari. Dus geen oefeningen en niet meer spinnen. In de tussentijd had ik inderdaad geen last meer van mijn rug. Ik was benieuwd hoe het tijdens het skieen zou gaan. Gelukkig ging het met mijn rug helemaal goed.

Maar ik merkte wel dat mijn knie-banden van mijn linkerknie de belasting minder goed aan konden, doordat ik minder getraind was. Ik had na de eerste dag meteen een moe gevoel in mijn knie. Mijn oude knie-brace heb ik gelukkig voor noodgevallen altijd in mijn koffer mee. Deze heb ik de rest van de week ook weer gedragen, waardoor het met mijn knie ook weer beter ging.

Zo heb ik zelf ervaren dat het voor mijn knie heel belangrijk is dat ik mijn beenspieren goed blijf trainen. Zolang mijn beenspieren voldoende getraind zijn, heb ik geen brace nodig.

Dus mijn tip is : zorg dat je je beenspieren voldoende train zodat je minder afhankelijk wordt van een brace.

*bericht bewerkt door zenith op 24 feb 2017 19:07

Het algemene advies is om zo’n knie brace zo weinig mogelijk te dragen omdat het je spieren verzwakt. Ik merkte dat ook: na de week wintersport duurde het weer een paar dagen voordat mijn gehandicapte knie weer zo stabiel was als voor de vakantie.
Dat ik voor deze knie een brace draag vind ik evident. Ook al merk ik geen instabiliteit in deze knie, ik wil voorkomen dat ik bij een val de knie nog zwaarder beschadig, Voor mij, voor mijn partner, voor mijn omgeving en voor mijn werkgever.
Maar goed, maar vraag ging over het preventief dragen van een kniebrace voor de gezonde knie.
Alles overziend heb ik besloten om volgend jaar ook een brace te dragen voor mijn gezonde knie. Dat het daarna een paar dagen kost eer de spieren weer in oude conditie zijn vind ik niet opwegen tegen het risico van een tweede handicap.
Iedereen bedankt voor het meedenken en voor zijn/haar bijdrage.

*bericht bewerkt door WillemJona op 28 feb 2017 08:26

Plaats een reactie