Diedamskopf / Mellau / Damuls / Alberschwende & hard gaan (januari 2017)

Dit onderwerp gaat over de bestemming Damüls - Mellau en Diedamskopf

Zonovergoten in het Bregenzerwald, dat hebben we al van aankomst en is in de afgelopen dagen maar minimaal veranderd. Aan @Roel de mededeling dat we vandaag schaapjeswolken hebben gezien en er een heel licht briesje was wat het op hoogte best koud maakte. Onder in het dal zwaar negatieve temperaturen en mist. Kortom: unten Grau, oben Blau.
Gisteren een volledige dag op Diedamskopf kunnen rondcrossen met ons drietjes. Oma en de kleine bengel op het terras van het bergstation kunnen achter laten, in de volle zon hebben ze kunnen spelen & bakken. Wij met niet veel andere mensen het hele gebied doorgeskied. Weinig verrassends, maar een paar dingen die de moeite van vermelden waard zijn:

  • Vanaf de stoeltjeslift boven (hoogste punt bregenzerwald) gaat er een pad naar piste 9. Een training/wedstrijdpiste die helemaal tot de overkant (Breitenalm) doorgaat, als je dat wil. Deze lag er zo super lekker bij dat we 'm verschillende keren hebben gedaan, super sneeuw, weinig mensen en dus vol gas, inclusief sprongetjes over de heuvels die erin liggen. Heerlijk.
  • Een kleine misrekening op de Breitenalpe bracht ons niet naar een zwarte piste, maar naar zwarte ski-route nummer 19: een ongeprepareerd stuk wat toch ff slikken was. Harde sneeuw, deels verskied en zwaar opgevroren en soms steil. Het was werken maar met een voldoende ondergekomen, een paar high-fives waard! Weer grenzen verlegd. Eigelijk hadden we gezien dat afdaling 19, Sunagur, open was, een forse maar mooie zwarte afdaling. Die is nou dus (helaas) nog dicht.
  • Verder op de 1, een rechte, mooie, zwarte afdaling vanaf het bergstation gezien wat angst met iemand kan doen: een kleine bengel van een jaar of 10, samen met mama, lag net na de eerste heuvel op de piste en durfde niet eens meer op z’n benen te gaan staan. Hoe mama ook riep dat hij slechtere en steilere pistes had gehad, hij stond niet op. Onder het motto “vreemde ogen dwingen” heeft vrouwlief (zelf instructeur) hem opgeholpen er een stuk omlaag gepraat. Vanaf boven met 2 man de piste “veilig” gehouden omdat ze juist onder de heuvel en dus uit zicht stonden, en na een tien minuutjes was de bengel toch op “veilig” gebied en kon hij in ploeg weer verder. Zelf verder geskied en later mam met hem nog eens tegen gekomen, beetje smile op z’n bakkus en mam blij met de hulp. Skiën kon hij weer als de beste.

Vandaag een dag met alleen schoonvader, omdat schoonmoeder met m’n vrouw zo nodig moest gaan schoppen (of hoe ze dat ook noemen). Gelukkig namen ze de kleine bengel ook mee zodat ik de rug vrij had. Schoonvader dacht hetzelfde en dus in Mellau de lift in gestapt voor een dagje rondtoeren. Met 2 schilt weer de nodige “discussies” over welke te volgen route, we hadden geen verplichte plaats voor middagpauze en dus behoorlijk wat meters kunnen maken. Leukste feiten van de dag waren de afdaling langs de Uga (rood): kort en overzichtelijk, maar ik had 'm nog nooit gedaan. Vol ingezet en whooops, die was steiler en geniepiger (door vele kleine bulten) dan ik had verwacht. Later zagen we pas dat we op die afdaling snelheden ruim boven de 80 km/h hadden gehaald (ski-tracks meting, beiden op 'zelfde moment). Leuke afdaling dus!
Verder richting Ober-Damuls, tussen de hotels door, op de blauwe 5 was het ook hemels skiën. Goede grip, weinig volk en dus gewoon kei hard omlaag. Met de temperatuur en wind van vandaag wel ijspikkels op je gezicht maar wat een lekker gevoel.
De dalafdaling naar Mellau is een vrij saai bospad, voor het grootste gedeelte, lag in de nevel en het vroor hard dus ijspegels in de baard. Op 't end ligt er een steile piste, die was kei hard, nabij ijs. Zowat iedereen vergreep zich erop, soms met valpartij en angst tot gevolg. Zelf redelijk staande door 't eerste stuk gekomen en toen voluit naar beneden geknald: op is op. Onder genoten van weer een heerlijke skidag.

Als kers werden schoonouders in hun vaste restaurant gehuldigd wegens 40 jaar vakantie in Alberschwende. Idioten dat ze zijn: ze zijn nooit in een ander gebied gaan skiën en de laatste jaren blijven ze ook in de zomer honkvast daarheen gaan. Maar goed, gemeente medewerker, pension eigenaren, lekker eten, restaurant eigenares opent extra bubbels, speeches en wat details over de nieuwe (hopelijk!!!) lift in Alberschwende gehoord. Gezelligheid ten top, Mohrer erbij en verdomme, we moesten ook nog drie kwartier terug naar Schoppernau. Nou is 't dus laat, morgenvroeg weer hier omhoog, maar wegens bier-quotum eerst ff de ski’s laten slijpen. kuch

null

null

*bericht bewerkt door moderator (JessicaKroef) op 04 jan 2021 17:02

Plaats een reactie