Slijpen en Waxen: in NL of op vakantie

Skivrienden!
Sinds vorig jaar heb ik eigen skies. Vorig jaar laten waxen en slijpen bij Quanjel in Schinnen voordat ik op vakantie ging. Nu zag ik op vakantie (Ellmau) dat ze bij Winkler ook skies slijpen en waxen.

Wat raden jullie mij aan: hier in NL of op vakantie laten behandelen? Gaan ze in oostenrijk niet met de massa huurskies mee? Of kunnen ze het daar beter omdat ze er zoveel doen per jaar?

Wie adviseert?

De meeste grote ski-specialisten hier in de LL hebben ook voldoende expertise, daar zou ik me geen zorgen in maken.
Voordeel is ook dat je dan geen tijd meer verliest ter plaatse

In beide gevallen gaan de ski’s waarschijnlijk door praktisch dezelfde machine. In Nederland is de doorlooptijd een paar weken (!); in de Alpen kan je ze meestal gewoon aan het eind van de middag wegbrengen en de volgende ochtend om 9 uur weer ophalen. Ik weet niet waar dan het tijdsverlies zit.

  • naar de winkel rijden/stappen
  • in de winkel (als er veel volk is nog wat aanschuiven) ski’s afgeven
  • naar hotel stappen/rijden
  • volgende dag naar de winkel rijden/stappen
  • in de winkel (als er veel volk is opnieuw nog wat aanschuiven) ski’s ophalen en betalen
  • naar hotel of skipiste stappen/rijden

=> die tijd verpruts ik liever thuis dan op die weinige dagen die ik in de bergen kan doorbrengen ;)

Als je een shop kiest die onderaan de piste zit, is de ‘reis’ vanaf/naar je hotel er een die je toch dagelijks maakt. Ik zou ze niet naar een shop in een ander dorp brengen, dat lijkt me wat omslachtig… ?

En wachttijden heb ik nooit ervaren behalve op zondagen en vrijdagmiddag. En ja, dat was ook gewoon in het hoogseizoen.

Meestal neem ik geslepen en gewaxte ski’s mee. Soms laat ik ze halverwege de week behandelen in Oostenrijk. Kost eigenlijk geen tijd. Eind van de middag wegbrengen en in de ochtend vroeg ophalen. Kost vrijwel geen extra tijd. Vaak krijg je via het hotel/appartement ook nog korting.

Relax, if you can...

Ja ja, “kost geen tijd” geldt alleen als je van het relaxte type bent :) Wil je van opening tot sluiting skiën, dan kost het bergen tijd. Zeker bij temperaturen waarbij de piste binnen twee uurtjes helemaal kapot geskied is. @Skiwi is denk ik het type dat 's ochtends voor de liftopening voor de poortjes staat te peupelen.

De meeste shops gaan later dicht dan de pistes en eerder open. Ik zie geen probleem (of beter: heb mijn ski’s vaak zat laten slijpen en waxen zonder er een minuut skitijd door te missen).

*bericht bewerkt door GiGi op 06 jan 2017 22:04

Ik laat het hier in NL doen, goed voorbereid op vakantie en dan kan ik 's morgens meteen de piste op ipv. eerst nog met waxen/slijpen bezig te moeten zijn.

Pray for Snow!

Ik ga ook met onderhouden materiaal op vakantie en halverwege de week altijd nog een waxbeurtje. Precies zoals GiGi zegt. Geen tijdverlies en weer heerlijk glijdende latten!?

Ik doe het altijd op locatie. Hier in Nederland zit nou eenmaal niet in elk dorp een ski specialist. Dus hier moet ik er 15km voor rijden (2x) terwijl ik er op de vakantiebestemming voorbij loop. Dan weet ik wel wat sneller is

Gisteren om 16 uur 4 paar ski’s weggebracht in badia Italië en om 18 uur weer opgehaald. Voor 15 euro nieuwe waxlaag op alle skies. Prima om op locatie te doen dus…

Ik laat ze in Nederland doen, in Roosendaal bij Dr. Wax.
Heb ze 2 jaar terug 1 keer in Val Gardena laten doen, onderaan de piste La Longia. Ik had er beter zelf kaarsvet op kunnen uitsmeren. Dat was een waxbeurt die echt helemaal nergens op sloeg. Na een uurtje zag m’n plank er al weer uitgeslagen uit.

Bartje je kan het natuurlijk ook even zelf doen (eens in de 3 dagen) wel zo leuk.Neem een oud strijkijzer (zonder gaatjes) mee en laat je even voorlichten hoe je het moet doen.(YouTube)
Voordeel is dat de wax langer blijft zitten dan de wax in de winkel.Slijpen zou ik dan voorlopig niet zelf doen.
Als je een week gaat is de kans zowiezo klein dat je je ski’s moet slijpen onder normale sneeuw condities.Mochten de sneeuw condities erg slecht zijn ( met stenen etc.) gebruik ik altijd oude ski’s of ik huur er een paar.

Ik laat ze meestal in Oostenrijk slijpen/waxen ,en dan vlakbij de gondel of lift, na de laatste afdaling weg brengen,en volgende morgen weer ophalen .De meeste ski shops zijn al voor de aanvangstijden van de liften open. Ook zijn er bijna altijd wel zaken met expresservice,soms klaar terwijl u wacht.,of even koffie gaan drinken, vooral handig voor de laatste dag.Dan kan je ze weer scherp en gewant meenemen.

Ik heb net skies gekocht en de verkoper laat zijn skies altijd ter plaatse waxen en slijpen. 's Avonds binnendoen en 's morgens zijn ze klaar. Meestal hebben ze zeer veel ervaring of een supersonische robot.
Op enkele meters van mijn hotel hebben ze een Montana Robot, dus lijkt me niet slecht om zze daar te laten prepareren.

Top iedereen!!! Leuke reacties!
Ik denk dat ik inderdaad de eerste dag de skies in oostenrijk wegbreng. Kreeg een mail van de lokale verhuurder die ze voor 23€ wil fixen. 's Avonds brengen en om 9 uur ophalen.

Doen dus!

En zelf waxen: heb al heel veel filmpjes gekeken en het lijkt me super om te doen. Echter: ik ski maar 1 week per jaar en de investering weegt er niet tegen op… Als er iemand in de buur van Sittard het zelf doet: kunnen we het eens een keer samen doen?

Investering? Een strijkijzer voor twee tientjes bij de Blokker, een schraper en een blokje wax. Drie tientjes. Als je een keer in de buurt van Kerkrade bent haal je dat gewoon bij de Decathlon. Conclusie: na anderhalf keer waxen heb je het eruit. Ik heb er vorig jaar al drie waxbeurten mee uitgespaard. Dit jaar even een keertje laten slijpen en ik kan weer vooruit.

Laten jullie nieuwe skies ook even “prepareren” voordat je ze de eerste keer gebruikt? Of is de wax die erop zit goed voor 7 dagen skiplezier?

7 dagen haal je er niet mee, meestal. Die wax is ook op het belag gesmeerd, niet erin, meestal… Ik wax mijn ski’s voordat ik er de eerste keer op ski.

@Bartje @Mike123 ?
Ik ben gisteren even naar de kringloopwinkel gegaan en heb daar een oud (in dit geval nog spiksplinternieuw) strijkijzer gekocht voor 3.50 euro.Een matige waxbeurt kost meestal 10.00 euro per keer op locatie.
Tip:Wax je ski’s voor je ze weg zet.Kan de wax er lekker intrekken gedurende de zomer.

7 dagen haal je er niet mee, meestal. Die wax is ook op het belag gesmeerd, niet erin, meestal… Ik wax mijn ski’s voordat ik er de eerste keer op ski.

GiGi op 8 jan 2017 11:53

Ik hoor dat meer, dat de wax er al na een paar dagen vanaf is. Dan inderdaad hier (limburg: Quanjel… of hebben jullie ander advies??) laten nakijken en gewaxt meenemen. En op vakantie: zelf waxen of ff wegbrengen…

Zin in!!! (moet nog wachten tot carnaval…)

Investering? Een strijkijzer voor twee tientjes bij de Blokker, een schraper en een blokje wax. Drie tientjes.

Mike123 op 8 jan 2017 11:45

Inderdaad! Ik schafte jaren geleden een tweedehands ijzertje aan voor €5, 150g wax voor €5.50 (waarvan de helft verbruikt) en een ijskrabber uit de supermarkt voor €1. Hiermee +/- 35 paar ski’s gewaxt; kosten per beurt: 25 cent. En een beetje stroom + tijd natuurlijk :)

Dat bedoel ik. Het kan echt voor een prima prijs en dat scheelt je ook nog het gekloot met wegbrengen en ophalen elke keer. Zelf doen is een paar minuten werk.

Ik wax zelf tegenwoordig altijd voordat ik een week ga, en dan tijdens de week nog een keer. Gedurende de zomer zet ik ze goed gewaxt weg.

  • naar de winkel rijden/stappen
  • in de winkel (als er veel volk is nog wat aanschuiven) ski’s afgeven
  • naar hotel stappen/rijden
  • volgende dag naar de winkel rijden/stappen
  • in de winkel (als er veel volk is opnieuw nog wat aanschuiven) ski’s ophalen en betalen
  • naar hotel of skipiste stappen/rijden

=> die tijd verpruts ik liever thuis dan op die weinige dagen die ik in de bergen kan doorbrengen ;)

Skiwi op 6 jan 2017 20:52

Alsof je dat in Nederland niet hoeft te wachten/aan te sluiten …
Daarbij kun je je afvragen wat meer “tijd verprutsen” is:
= Op locatie even naar de winkel aan de overkant
of
= hier in Nederland (in mijn geval) 160 km (4x 40 km er)

Rob

Je hebt helemaal gelijk @RCGrootveld
Op locatie is veel makkelijker.En je kan zien welke machine ze gebruiken.

Wat dacht je dat er in Nederland met je ski’s gebeurd.Ze worden in een kooi gezet en worden door het hele land gereden op weg naar een machine.( mag je hopen dat het een goede is)

En maar rammelen met 30 paar ski’s tegen elkaar aan met scherpe kanten
Hoezo krassen.
Die zaten er al op mijnheer!

De betere speciaalzaken in Nederland gaan prima met je materiaal om. Ik breng de ski’s voor we gaan altijd naar Leerentveld Vrijetijd in Zwolle. Die hebben alle apparatuur gewoon in hun winkel. Niks geen transport of lompe machines. Leveren altijd goed werk. Het enige wat ik ook niet goed begrijp is waarom het altijd 1-2-3 weken moet duren voordat je je materiaal weer kan ophalen.
Veel hotels in Oostenrijk hebben vaak ook een werkbank oid in de kelder staan. Vaak ook nog met een strijkijzer erbij. Ik overweeg dit jaar zelf materiaal mee te nemen zodat ik tussendoor zelf een laagje wax kan aanbrengen halverwege de week. Slijpen daar begin ik niet aan ;)

*bericht bewerkt door RemkoZ op 09 jan 2017 10:09

@Hooykaas: Precies wat mijn argumenten ook zijn.
Ik kan ze wel bij de sportzaak op de hoek brengen, maar dan gaan ze inderdaad in die genoemde vrachtwagen.
Als ik ze moet brengen naar een zaak die het ter plekke doet (in mijn geval is dat Zoetermeer), moet ik 40km rijden … 4x
Over verprutsen van tijd gesproken …

Nee, dan liever de sportzaak t.o. de lift op locatie, waar ik ze sowieso 's nachts neer zet …

Rob

De betere speciaalzaken in Nederland gaan prima met je materiaal om.

Dat is ook de issue niet, de issue is in mijn geval dat ik voor die speciaalzaak 40km moet rijden … dus totaal 160 km.
En als ik iets “tijd verprutsen” vind, is het … autorijden

Rob

Laten jullie nieuwe skies ook even “prepareren” voordat je ze de eerste keer gebruikt? Of is de wax die erop zit goed voor 7 dagen skiplezier?

Supersix3 op 8 jan 2017 11:51

7 dagen haal je meestal niet, maar alles is afhankelijk van de sneeuwkwaliteit. Ik wax ze meestal ter plekke na gemiddeld 2 tot 3 dagen skiën.

ik ga ze vanavond laten waxxen. iemand tips voor eindhoven? ga t niet zelf doen maar maakt t nog uit of ik intersport of de wit of iemand anders pak?

Plaats een reactie