Reizen "zoeker" wintersport

Hallo wintersporters, ik begin een bedrijf waarbij ik voor particulieren (die zelf niet zo houden van het zoeken naar wintersportreizen) op zoek ga naar een passende wintersportplaats en accommodatie, eventueel met tips voor horeca, skilessen en dergelijke. Deze reis gaat de client dan boeken bij de accommodatie zelf, de betalingen gaan dus niet via mij. Ik reken een prijs voor het “zoeken”. Heeft iemand hier ervaring mee? Er zitten natuurlijk wat haken en ogen aan deze opzet…Graag ook reageren als je haken en ogen denkt te weten waar ik wellicht nog niet aan heb gedacht…

Je begint, met andere woorden, een reisbemiddelaar/reisbureau maar dan zonder de verplichtingen tegenover de reiziger? Een menselijke search-engine?

Ik kan me voorstellen dat, in Vlaanderen, de reisbranche en bijhorende wetgeving daar een kritisch oog op zou werpen. Wat bv als een tip/hint die je geeft niet kan worden nagekomen?

Hoi Lars dank voor je reactie, inderdaad: persoonlijke zoekmachine! Ik zou dan dus bijvoorbeeld een hotel adviseren, dat dan gedurende het proces van overleg toch volgeboekt blijkt te zijn? Dan zal ik een ander voorstel moeten doen. Dat risico loop je inderdaad. Of bedoel je het anders? Met welke wetgeving zou dit botsen denk je?

Op zich denk ik dat het heus wel mag, maar willen mensen hier echt voor betalen? En dan elke keer hier een topic maken zeker ;)?

Als er markt voor is en je vindt het leuk, dan is het een prima zakcentje denk ik. Betalen voor advies zou ik alleen doen als het topadvies is en ik dat via via zou horen. Je tips moeten denk ik altijd helemaal raak zijn, maar misschien kan dat…

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

ik vraag me af wat jouw toegevoegde waarde is? Mensen die niet zelf willen zoeken, kunnen daarvoor dan toch ook een reisbureau inschakelen, dan hoeven ze ook niet meer zelf te boeken én kunnen ergens op terugvallen als er iets niet goed zou zijn. Stel dat jij goed gaat zoeken, als bedrijf zijnde reken je daar een uurtarief van €50,- voor en daar ben je 2 uur mee bezig (en dat is niets), wat is dan mijn voordeel als ik het alsnog verder zelf moet regelen? Daarbij komt bij adviseren toch ook wel en stuk aansprakelijkheid kijken, lijkt me.

De eerste vraag hierbij is al waar woon je ? Nederland of België, is het België best ook even de gewest meegeven.

Hallo, fijn dat jullie zo meedenken! Ik woon in Nederland. Mijn toegevoegde waarde kan zijn dat ik op zoek ga naar kleinschalige hotelletjes die niet in de bekende reisgidsen sta. Inderdaad, ik denk niet dat iedereen hierin wil investeren maar ik neem toch een deel zoekwerk uit handen en daarnaast onderhoud ik ook de contacten met de aanbieder zodat de klant amper contact met hem of haar heeft, alleen voor het betalen.

Ik vraag me af waar je dan van wil leven…
De betere zoektochten heb je zo minimaal twee uur werk in zitten en dat maal uurtarief. Dat wordt of te duur of je legt er zelf op toe (tenzij je voor de tips kunt putten uit een bij jou bekend bestand, dan pak je veel tijdswinst).

Ik zou dan wel de reis als bemiddelaar ook helemaal regelen anders weet je nooit of er wat met je tip gedaan is en dan kun je mogelijk niks factureren.
Je zou het zo kunnen regelen dat de reisovereenkomst dan wel rechtstreeks tussen klant en accomodatie wordt gesloten en dat je zelf slechts tussenpersoon bent maar de boeking dus wel door jouw handen gaat (al weet ik even niet of dat met de huidige consumentenregels kan)

Ik zie hier niet echt de meerwaarden van in. Mensen vinden het zelf leuk om hun vakantie te regelen, zo niet dan stappen ze wel naar een reisbureau.
Jijzelf zal ingeschreven moeten staan bij de kamer van koophandel, een registratie bij de belasting dienst voor je inkomens belasting, administratie daarvan bij houden etc. Wel een heel gedoe voor ws weinig omzet.

Dienten Die Alte schule

Ik denk er ook over om met een aantal specifieke aanbieders (plekken waar ik al geweest ben en plekken waar ik over gehoord heb en ga bezoeken) rond de tafel te gaan en zo een soort eigen aanbod op te zetten. Dit alles overigens naast een parttime vaste baan… Heb zeker niet de illusie dat ik hiermee snel een fortuin ga verdienen! Daarnaast wil ik blogs gaan bijhouden om zo “bekendheid” op te bouwen. En zeker zal een grote groep mensen graag zelf het speurwerk verrichten, maar niet iedereen. Hessel: ik moet inderdaad zorgen dat de boeking wel via mij verloopt. Ga me eens flink verdiepen in de regelgeving hieromtrent. Er is weinig te vinden over hetgeen ik voor ogen heb. Maar wil geen zelfstandig reisadviseur worden die dan alleen met een vast bestand via een franchise onderneming kan werken.

Jammer in Belgie had ik je wel kunnen helpen met de wetgeving maar ik Nederland niet.

Als ik je een raad kan geven: bezig eer ge begint. had vorig jaar namelijk het idee om zelf mini-ski te organiseren. Met een slaapbus naar winterberg/la Bresse etc … Echter mij in de regelgeving verdiept en tot de conclusie gekomen dat er wel heel wat komt bij kijken en dat de aansprakelijkheden van een reisorganisator niet min zijn.

Huh… de site bleef even hangen… Dit is wel veel dank voor je, Glenn… haha

Ik zie het voordeel niet voor de klant en voor de verhuurders van accommodaties ten opzichte van een regulier reisbureau of bijvoorbeeld een booking.com.

Het idee is wel leuk denk maar je zult onderscheidend en exclusief moeten zijn met je aanbod en de mogelijkheden.

Uiteindelijk denk ik dat je wanneer je zoiets goed gaat uitwerken je al snel uitkomt bij een daadwerkelijk reisbureau. Maar dan bijvoorbeeld met een specialisatie in wintersport/sneeuw/ijs vakanties.

🏂

Hallo Martin, ja dat denk ik ook. Maar ik zal niet voldoen aan SGR eisen en dan is het moeilijk een echt reisbureau te zijn… Vandaar dat ik de betalingen buiten mij om wil laten gaan.

nou ik vind het een prima idee. Voor mensen die geen zin of tijd hebben om het hele internet af te struinen is het heel handig. Ik vind reisbureaus echt vreselijk, eenheidsworst met altijd dezelfde hotels en slechte voorwaarden, allemaal uitwisselbaar voor mekaar…is hier wetgeving voor nodig dan? Ze levert een dienst en daar betaalt men voor. De daadwerkelijke overeenkomst wordt rechtstreeks met de accomodatie gesloten, dan is er toch geen wettelijk probleem (?)

Hoi Elisabeth, dank voor je reactie, ik zie dat wettelijke probleem inderdaad ook niet zo…Heb het ook voorgelegd bij een paar instanties, om te voorkomen dat het mis gaat qua aansprakelijkheid!

Een probleem zou bijv kunnen zijn dat jij iets adviseert en dat dat in werkelijkheid anders (minder) blijkt te zijn. Wat doe je als iemand jou aansprakelijk stelt voor een verpeste vakantie? Als je een bedrijf maakt van het adviseren, wordt je als ‘expert’ gezien en daar horen verantwoordelijkheden bij. Met ‘het stond zo in de folder’ kom je niet weg.

Hallo Userd, ja het zal inderdaad ook gaan om de uitleg van “advies”. Ik heb het voorgelegd bij de SGR en bij een instantie voor kleinere bedrijven in de reisbranche… Ik ben benieuwd of zij me hierover meer duidelijkheid kunnen geven.

De uitleg maakt niet zoveel uit, jij als bedrijf adviseert, dat is niet geheel vrijblijvend als je daar vervolgens een factuur voor stuurt. Ik zou eens gaan informeren bij de KvK, met een beetje mazzel weet je meteen of je idee levensvatbaar is.

Ja maar uiteindelijk hakken mensen zelf de knoop door als ze boeken. Wat is dan de aansprakelijkheid voor TS? Volgens mij geen.

Dank je Elisabeth, ik denk er ook zo over, maar wil inderdaad uitsluiten dat er toch een lastige aansprakelijkheidskwestie uit kan voortvloeien.

Ik ben een beginnende skiër en zoek een gebied met echt eenvoudige pistes en wil daarbij graag een luxe appartement. Ik laat me adviseren door TS en boek op haar advies, zelf geen verstand van want eerste keer, een bepaald gebied en een bepaald onderkomen. Dat gebied blijkt veel te lastig te zijn en dat luxe appartement was veel kleiner en had als enige luxe alleen een magnetron. Waar ga ik klagen?

Ik begrijp je punt Userd, naar dat antwoord ben ik dus ook op zoek. Natuurlijk kan ik op mijn site aangeven welke afspraken hierover ik hanteer, maar toch.

Ik zou het in het absolute topsegment zoeken. Zo luxe en duur mogelijk, dus meer als een soort PA alles regelen. Is zeker wel een markt voor denk ik, en niet alleen voor wintersport. Maar je netwerk is dan wel van levensbelang.

Klopt HN65, dat is precies wat mijn man ook adviseerde haha! Wil komende tijd vooral investeren in netwerk opbouwen en informatie verzamelen, hoop voor volgende winter dan eerste “klanten” te hebben!

Ik denk ook dat je echt een niche moet zoeken. Een appartement voor 6 personen in een groot skigebied met een zwembad kan ik zelf in een uurtje wel vinden.

Slapen op een boerderij, met een klein oefenliftje voor de kinderen, lunch bij de boerin, slapen op een hooizolder voor de kinderen (ik ga even 25 jaar terug in mijn eigen herinnering): Dat is lastiger te vinden. Of inderdaad topsegment zoals @HN65 aangeeft.

Precies Karel, ik ga niet met een …vakantiegids op schoot een bekend hotel vol Nederlanders zoeken!

Zijn hier wellicht mensen die ooit een dergelijk geval van aansprakelijkheid hebben meegemaakt? Dus als ontevreden klant een item gemaakt van bijvoorbeeld tegenvallende hotelkamer, te moeilijke piste en ,populair topic:, tegenvallende sneeuwcondities waarbij de klant echt dacht dat dit verwijtbaar was?

Ik denk dat je hier min of meer onder valt. Je hebt zorgplicht, eea hangt wat af van wat je rekent (reisadvies met vergoeding voor een dag werk van 2 tientjes of €1000,-?) en wanprestatie met evt schadevergoeding. Bedenk daarbij dat je alleen al vanwege de juridische kosten dit goed afgedekt wil hebben.
https://www.advocaten-amsterdam.nl/165/advocaat-beroepsaansp…

Userd, wat fijn dat je zo meedenkt! Ik neem dit zeker mee wanneer ik ga kijken naar verzekeringen.

Heb je toevallig nu al een rechtsbijstandverzekering? Deze zou je eens kunnen bellen voor wat info. Is dit iets wat je wil gaan doen omdat het je leuk lijkt en waarvan je denkt dat dat je dat ook wel moet kunnen of heb je ook nog wat achtergrond in het toerisme? 2x pj op vakantie tel ik niet mee ;)

Plaats een reactie