Alles over skischoenen

Skischoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je skiuitrusting. Het is een cliché, maar dat is het niet voor niks: volgens mij is het waar. Ze vormen de verbinding tussen de skiër en de ski. En als de schoen niet goed is, beïnvloedt dat direct het skiën. Een te strakke skischoen kan pijnlijk zijn; een te grote skischoen kan pijnlijk zijn en maken dat je inlevert aan controle. Maar voordat ik verder ga over de maat en het pasproces, eerst andere belangrijke zaken.

Flex
De Flexwaarde bij skischoenen is niet een universeel systeem. Een schoen van 120 flex bij Salomon is niet even stijf als een schoen met 120 flex bij Atomic. Sterker nog: een schoen met 120 flex in de ene lijn van Salomon is niet eens even stijf als een schoen met 120 flex in een andere lijn van Salomon. Het enige wat de flexwaarde zegt, is dat een schoen met een hogere flexwaarde een directer effect heeft op de ski dan een schoen met een lagere flexwaarde binnen dezelfde serie.
Flex is ook niet alleen de stijfheid van het materiaal. Het is een combinatie van de stijfheid van het materiaal, de constructie en dikte van de binnenschoen en de voorwaartse hoek van de schacht. Dat laatste staat zelden vermeld op een skischoen, maar kan wel van groot belang zijn. Hoe verder een schacht naar voren staat, hoe meer het onderbeen naar voren wordt gedwongen door de schoen en hoe agressiever, directer het sturen met de voorvoet is. Een alpine racer zal waarschijnlijk een schacht hebben die veel verder naar voren staat (16-18 graden) dan iemand die een schoen heeft om lekker op te cruisen (13-16 graden).
Maar hoe kies je nou de juiste flex? De range gaat voor mannen van (ongeveer) 70 tot 140, bij vrouwen van 60 tot 130. Hoge flex (resp. 120-140 en 110-130) kies je als je precies wil skiën en op hoge snelheid te allen tijde optimale input wil geven aan je ski’s. Medium flex (resp. 90-110 en 80-100) kies je als je meer een ervaren cruiser bent; lage flex als je echt beginnend bent of precisie in het skiën minder boeiend vindt dan een comfortabele schoen. Maar let wel even op: een te lage flex skischoen in combinatie met een stijve ski kan een probleem opleveren. Een ski krijgt input van de skiër (via de skischoen), maar een ski krijgt ook input van de sneeuw (oneffenheden, vibraties). Als je hard gaat en de signalen die de ski krijgt van de piste sterker zijn dan wat de skiër door zijn schoen heen bij de ski krijgt, dan wordt de ski dus eigenlijk bestuurd door de piste, en niet door de skiër. In een te zachte, ruime schoen kunnen je bedoelde impulsen dus verloren gaan en niet doorkomen. Nou komt dit niet snel voor, maar wel als je in een flex 70 schoen op volle snelheid op een niet al te egale piste gaat raggen met raceski’s.
Hoe dan ook, kies een flex die past bij het soort skiër dat je bent en het soort skiën dat je daadwerkelijk doet. Maar het belangrijkste is: het moet wel passen bij jouw stijl, voorkeuren en fysiek. En dat brengt ons bij de pasvorm.

Pasvorm
Anders dan bij schoenen die je in het dagelijks leven draagt, is het in een skischoen niet de bedoeling dat je uitgebreid kan bewegen (je voet afrollen e.d.). Deze mag dus vrij strak om je voet heen zitten. Voor de directheid van het skiën kan je zeggen: hoe strakker, hoe beter, maar niet dat het zenuwen of bloedvaten afknelt.
Gelukkig zijn er daarbij wat maten om je te helpen. Allereerst is er de mondopoint-maat van een skischoen. Dat is eigenlijk de lengtemaat van de binnenkant van de skischoen in centimeters. Ze gaan per 0.5 omhoog, en daarmee moet je iets weten. De buitenschoen van de 26.0 is exact even groot als de buitenschoen van maat 26.5. De extra 0.5 cm die er aan ruimte is in de 26.5 wordt gecreëerd door wat extra ruimte in de binnenschoen in combinatie met het zooltje. Een goede manier om te checken of de lengtemaat van de skischoen juist is, is de zogenaamde ‘shell check’. Haal de binnenschoen eruit en ga in de skischoenen staat met de tenen tegen de voorkant. Achter de hiel mag 1,5 cm ruimte zitten. Is het meer, dan is er een grote kans dat de schoen te groot is.
Maar de lengtemaat is niet het enige wat telt. Er is ook nog een breedtemaat, de zogenaamde ‘leestwijdte’, doorgaans aangegeven in mm bij een skischoen in de refenrentiemaat 26.5. De smalste skischoenen zijn 95-100 mm, de breedste zijn 102-106 mm op het breedste punt van de schoen. Die apparaten die skischoenfabrikanten altijd meeleveren laten ook altijd naast de lengtemaat van de voet die breedte van je voet zien. En net zoals bij de lengtemaat geldt dat dat een beetje moet kloppen. Ik heb vrij smalle voeten en men heeft mij een keer skischoenen aangemeten met een breedte van 104 mm: kramp en dus helse pijn tot gevolg. Later in een veel smaller model gestapt, en niks aan de hand.
Elk merk heeft schoenen in alle breedtes tegenwoordig, dus in dat opzicht maakt het niets uit welk merk je kiest, zolang het maar goed past en zit. Waar per merk (en lijn) nog wel verschil kan zitten, is bijvoorbeeld de vorm van het voorste deel van de schoen, dat om je tenen heen zit (de ‘toe box’): deze kan wat vierkanter of juist wat puntiger zijn. En het kan ook nare drukpunten opleveren als dit niet lekker zit. Ook de ‘heel cup’ kan net anders zijn gevormd, waardoor je met een smalle hiel net wel of net niet omhoog komt als je lekker in de vorlage gaat hangen. Het moet dus allemaal kloppen. Nu hoef je zelf niet te weten welke schoenen een smalle of een brede ‘heel cup’ hebben, daarvoor ga je immers naar die specialist. En als die het ook niet weet: pas schoenen met dezelfde lengte- en breedtematen van verschillende lijnen en merken en voel zelf welke het beste zit.

Bootfitten
Een skischoen moet in basis goed zitten. Voor kleine drukpuntjes kan je de schoen definitief laten ‘fitten’. Geen twee voeten zijn hetzelfde, dus er zijn altijd wel verschillen tussen links en rechts bijvoorbeeld (bij mij is mijn rechtervoet 99 mm breed, maar mijn linker 103 mm – best een verschil dus). Vroeger betekende dat een tijdrovend proces van uitduwen, slijpen en drukken door een mannetje die niets anders deed dan dat – maar wel met de kans dat het niet in één keer goed was.
Tegenwoordig hebben steeds meer merken een of ander systeem van ‘custom fit’, waarmee de schoen in een oventje wordt verwarmd en dan rondom je voet afkoelt in de juist vorm: exact in de vorm van jouw voet. Innovatie in de samenstelling van het plastic heeft dit mogelijk gemaakt. En het scheelt de bootfitter een heleboel tijd (en dus geld). En het mooiste: de kans dat het niet precies bij jouw voet past is 0. Het immers je eigen voet die de skischoen in die nieuwe vorm drukt.
Elke schoen kan je verwarmen en dan makkelijk vormen naar de voet. Er zijn wel wat dingen waar je aan moet denken. Merken waarbij het niet zo bedoeld is (Lange, Nordica, Rossignol, onder andere) hebben het plastic van de buitenschaal er niet voor uitgerust. Het kan dan dus zo zijn dat het plastic na verloop van (lange) tijd weer teruggaat naar zijn oorspronkelijke vorm, wat pasvormproblemen kan veroorzaken.
Het Vacuüm-fit principe van Fischer werkt net anders. Ook daar wordt de schoen verwarmd en die trek je vervolgens aan om de schoen om je voet heen te vormen. Maar anders dan bij merken als Head, Salomon, Atomic etc. worden de Vacuüm-fit schoenen van Fischer door luchtkussens onder grote druk van buiten naar binnen tegen je voet aan gedrukt. Bij alle andere merken drukt je voet van binnen het materiaal naar buiten. Dus als je juist heel smalle delen hebt (kuiten, enkels, voorvoet), leent het systeem van Fischer zich beter dan de andere methodes. Als je zaken juist breder moet hebben dan wat er standaard uit de doos komt, dan kunnen al deze systemen een uitkomst bieden.

Andere overwegingen
De flex en pasvorm zijn zo belangrijk, dat die als eerste besproken zijn. Maar er zijn nog andere zaken die je kan kiezen bij het selecteren van de juiste skischoen voor jou. Als je er veel mee moet gaan lopen, bijvoorbeeld, is een loopfunctie fijn. Veel allmountain- en freeride schoenen hebben die functie, waarmee je eigenlijk de voorwaartse hoek minder groot maakt en kantelruimte creëert in de schacht, wat het lopen een stuk aangenamer maakt. De meeste skischoenen die die functie hebben, hebben ook rubber onder de zolen, wat meer grip geeft dan het harde plastic.
Als je veel moet lopen (omdat je op zoek gaat naar maagdelijke poeder, maar bijvoorbeeld ook omdat je skileraar bent en de hele dag in het kinderland peuters loopt te rapen) is een schoen met wat minder gewicht ook wel fijn en zeker iets om op te letten. Neem bijvoorbeeld de Atomic Redster Pro 120 en de Atomic Hawx Ultra 120 (beide seizoen 2017): qua flex (120), fit (mondo 26.5; breedte 98 mm) en mogelijkheden zeer vergelijkbaar (ik heb ze allebei gepast: echt praktisch hetzelfde), maar één groot verschil: de Redster Pro weegt 2250 gram per schoen en de Hawx Ultra slechts 1717 gram. Dat is een verschil van maar liefst 24%.
Ga je echt veel toerskiën en lange tochten omhoog maken, dan zou ik kijken naar een specifieke toerskischoen en zogenaamde ‘tech’-bindingen (pin-bindingen). Hier ligt niet mijn expertise en zou ik eens gaan snuffelen op het forum van WePowder. De basisprincipes van het kiezen van een schoen (en flex) voor de juiste toepassing en skiër en natuurlijk de juiste pasvorm zijn ook hier van toepassing uiteraard, maar waarschijnlijk iets complexer omdat het ook allemaal goed moet bewegen en lopen tijdens het omhoog vellen.

Samenvattend

  • Kies een flex en attributen (loopfunctie e.d.) die past bij het niveau en soort skiën dat je doet;
  • Laat je voeten allebei goed opmeten in in ieder geval de lengte en de breedte;
  • Zoek een schoen die in basis goed zit (wegstrepen van modellen die op papier zouden moeten voldoen aan je maten is een prima proces, maar het duurt lang);
  • Laat je helpen door iemand die weet wat hij/zij doet. De gemiddelde medewerker van de Perrysport is dat doorgaans niet;
  • Neem er uitgebreid de tijd voor. Als je precies weet wat je wil en zelf goed kan voelen, kan het in een uur of anderhalf gepiept zijn, maar het kan ook zo maar 3 uur duren. Zeker als er ook nog uitgebreid gefit moet worden of zooltjes moeten worden gemaakt.

Als iemand nog een goede toevoeging kan schrijven over het nut en het aanmeten van goede zooltjes (niet mijn expertise), zou dat het verhaal heel compleet maken.

Bedankt voor de info gigi

Nou, je wordt bedankt @Gigi! Nu heb ik meteen zin om nieuwe schoenen te kopen

Mooi verhaal. De ‘shell check’ had ik nog niet van gehoord. Wel dat je de complete schoen aantrekt en rechtopstaand met je tenen de voorkant mag/moet raken. Wellicht ten overvloede deze tips:

  • kies een winkel met ruim assortiment. Niet zo vervelend dan wanneer je een tijd bezig bent met passen en er is geen schoen die goed past vanwege een krap assortiment. Ik kocht mijn schoenen een paar jaar geleden bij een grote winkel waar ze tientallen modellen op voorraad hadden. Heerlijk alles passen!
  • let niet teveel op de prijs. Schoenen die je helemaal ‘op’ draagt, kosten per weekje skiën niet zo veel (op basis van minimaal 10 a 15 weken skiën).

Die shell check wordt eigenlijk alleen gedaan als er echt zekerheid nodig is over de juiste maat. Meestal volstaat het om een maat kleiner ook te passen en de beat zittende te kiezen.

Zeer informatief, dank!

Goede info!!!

Toch nog een vraagje… Een vriend van mijn heeft erge platvoeten. Zijn schoenen en zooltjes zijn op maat gemaakt maar alsnog pijn in zijn voeten. Schoenen zijn in Oostenrijk zelfs breder gemaakt voor zijn voeten, maar dat helpt niet. Heb je tips?

Wintersport.. daar kan je me 's nachts voor wakker maken!

Leuke info!
Maar meen me te herinneren dat ik dit vorig jaar hier ongeveer hetzelfde heb gelezen of ben ik nu fout?

@Brrian ik ben zelf geen bootfitter, laat staan podo-therapeut. Ik heb in dit stuk puur en alleen de kennis over skischoenen die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan in één stuk gezet.

Voor advies zal je vriend echt naar een podo-therapeut moeten denk ik. Voor dat soort schijnbaar complexe voeten kan je het beste terecht bij Dutch Bootfitter in Amsterdam. Er zijn er vast nog meer, ook in andere regio’s, maar bij Dutch Bootfitter heb ik zelf goede ervaringen en ik heb ze bij anderen bezig gezien met vergelijkbare voeten als die van jouw vriend.
@Bruno ik weet wel dat er de behoefte was, maar een artikel of draadje met deze info heb ik niet gevonden hier. Vandaar dat ik mijn eigen hersenpan op het onderwerp maar eens heb geleegd. Gelukkig blijft goede informatie over courante zaken en artikelen altijd zinnig.

@GiGi versta me niet verkeerd, vind het fantastisch wat je doet en schrijft. Vele kunnen daar iets aan hebben.
Maar mogelijk ben ik verkeerd dacht dus vorig jaar gelijkaardig iets gelezen te hebben hier…

@GiGi je heb weer goed je best gedaan! Nuttige informatie voor de skiers onder ons aangezien naar mijn idee een groot deel van de skiers op verkeerde schoenen staat (vooral te grote maat).
@Brrian Mijn vrouw heeft ook een zeer moeilijke voet, deze is op jonge leeftijd gebroken geweest en dat is nooit goed gezet geweest, en bij belasting snel pijnlijk. Zij heeft toen bij Norbert Maier in Rotterdam schoenen aan laten meten en sindsdien heeft ze zelfs na een dag shoppen op gewone schoenen meer last van haar voeten dan na een dag skien. Die schoenen zitten haar nu echt helemaal als gegoten. De binnenschoen is op bepaalde gevoelige plaatsen aangepast en verstevigd en daarna is de buitenschoen met het vacuumfit systeem er helemaal omheen gekrompen. Hier is dus gebruik gemaakt van zowel het “ouderwetse” als het “nieuwe” bootfitten.

Born to Ride

@Brrian ik ben zelf geen bootfitter, laat staan podo-therapeut. Ik heb in dit stuk puur en alleen de kennis over skischoenen die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan in één stuk gezet.

Voor advies zal je vriend echt naar een podo-therapeut moeten denk ik. Voor dat soort schijnbaar complexe voeten kan je het beste terecht bij Dutch Bootfitter in Amsterdam. Er zijn er vast nog meer, ook in andere regio’s, maar bij Dutch Bootfitter heb ik zelf goede ervaringen en ik heb ze bij anderen bezig gezien met vergelijkbare voeten als die van jouw vriend.

@Bruno ik weet wel dat er de behoefte was, maar een artikel of draadje met deze info heb ik niet gevonden hier. Vandaar dat ik mijn eigen hersenpan op het onderwerp maar eens heb geleegd. Gelukkig blijft goede informatie over courante zaken en artikelen altijd zinnig.

GiGi op 22 aug 2016 07:56

Dutchbootfitter kan ik zeker aanraden. Ben er zelf twee keer naar toe geweest vanuit Groningen, inclusief een dagje testen in Zoetermeer. Beste zittende ski-schoenen die ik ooit gehad heb. Werd bijzonder goed rekening gehouden met mijn oude blesure (afgescheurde achilles, met complicaties). Zitten perfect zowel bij het piste als het off-piste skieen.

Ik kan zeker aanraden als je wat last hebt, of als je lastige voeten hebt bij deze bootfitter en podoloog langs te gaan.

Ik heb besloten om mijn eerste eigen paar skischoenen te gaan kopen. Ik ben een vrij beginnende skiër (4 weken ervaring) en twijfel eigenlijk nog tussen twee modellen. De Salomon XPro 80 en de Salomon XPro 90.

Kan iemand mij advies geven over welke schoen het best bij mijn niveau zou passen? Ik ga ze uiteraard beide, en eventueel andere nog zelf in de winkel passen.

Hoe zwaar ben je? Dan is ook nog van belang. En verder moet van deze twee modellen maar net breedte en pasvorm een beetje bij je voet passen… Het verschil tussen de 80 en de 90 is niet zo groot. Voornaamste verschil is dan de 90 wel Custom Shell technologie heeft en de 80 niet. De 90 is daar dus beter voor uitgerust. Maar qua flex is het verschil niet zo groot.

Ik huur altijd ski schoenen, toch heb ik nu besloten om mijn eigen ski schoenen te gaan kopen ik heb nooit last van mijn voeten toch heb ik zo nu en dan een pijnlijk scheenbeen, ik denk van de druk die daar op komt te staan aan mijn rechter been. Heeft iemand hier tips voor mbt aanschaf ?

Kan heel veel oorzaken hebben, waaronder te grote schoenen, uitgelubberde binnenschoen, verkeerde ‘canting’ of ouderwetse ‘shin bang’… ga naar een echte specialist en laat je goed adviseren en pas veel verschillende modellen.

Specialisten waar ikzelf goede ervaringen mee heb: Wim Jaquet in Amersfoort (niet alle verkopers trouwens), Duijvestein in Zoetermeer, Norbert Maier in Rotterdam zijn de eerste die in me opkomen.

*bericht bewerkt door GiGi op 08 sep 2016 13:13

@GiGi

Ik ben een aardig lichtgewicht met mijn 63 kg.
@FJieux

Ik heb een soortgelijke klacht gehad. Bleek mij bij om Shin splints (springschenen te gaan). Heb bij de podotherapeut inlegzooltjes laten maken, met goed resultaat.

Ik heb ook last van mijn scheenbenen en heb een Sidas Custom zooltje laten aanmeten, en daarnaast scheenbeen beschermers van Sidas. Dit is een soort van siliconen beschermer welke je vaker kan gebruiken (afwasbaar). Nu heb ik er nauwelijks last meer van :)

http://www.sidassport.com/en/our-products/winter-sports/shin…

Zo’n scheenbeschermer zal zeker werken, maar is natuurlijk symptoombestrijding. Het feit dat je zo veel ruimte in je skischoen hebt dat je scheen kan schuren of klappen, wil zeggen dat je skischoen niet goed past.

@gigi het is niet perse dat mijn schoen te ruim zit denk ik, het voelt meer als een constante druk en dan vooral als ik stil sta, met skiën gaat alles verder prima.
Ik zal eens naar een specialist gaan en kijken wat die er van zeggen inderdaad, bedankt voor je tip

Zo’n scheenbeschermer zal zeker werken, maar is natuurlijk symptoombestrijding. Het feit dat je zo veel ruimte in je skischoen hebt dat je scheen kan schuren of klappen, wil zeggen dat je skischoen niet goed past.

GiGi op 8 sep 2016 18:11

@GiGi ik vind de opmerking over niet passende skischoenen iets te kort door de bocht! Voor mijn boots kan ik met zekerheid zeggen dat ze volledig passen en deze kunnen alleen of behoorlijk strak of te strak zitten. Race-boots, volledige bootfitting, Sidas zolen, enz, enz. Daarnaast heb ik dit probleem al decennia lang. Bij sommigen (dus ook bij mij) ligt het probleem in het feit dat we te veel hangen op onze scheenbenen. Ik ben heel erg gewend om de bochten te initiëren met druk op de voorkant van de ski, dus met druk uit te oefenen op de schacht. Hoe je dan went of keert krijg je scheenbeen irritatie die kan oplopen tot blaren en wonden. Ja, als ik de hele dag aan het carven ben dan heb ik het probleem bijna niet maar als je door de pisteomstandigheden de hele dag gaat paralellen dan gaat het dus mis.
Oplossing is gelukkig gevonden in de siliconen plakken. Die van Sidas vind ik persoonlijk iets te hard en ik gebruik al meer dan 10 jaar plakken van Epithelium.
NB Een oorzaak van geïrriteerde scheenbenen en andere boot problemen kunnen ook slechte skisokken zijn!

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!

NB Een oorzaak van geïrriteerde scheenbenen en andere boot problemen kunnen ook slechte skisokken zijn!

Lange op 8 sep 2016 20:21

Eens. Ik denk alleen dat in meer dan 90% van de gevallen je skischoenen te groot zijn (of uitgelubberd), waardoor er überhaupt een laagje van meer dan 3 mm dikte tussen je scheen en de voorkant van de skischoen past.

Vorige week een paar Salomon X MAX 100 gekocht, een lagere flex dan mijn voorgaande Technica (Diablo 120 flex) pantoffeltjes. Echter is er zoals de verkoper mij vertelde wel behoorlijk wat veranderd op het gebied van de huidige flex t.o.v. enkele jaren geleden. De fabrikanten zouden zich momenteel meer focussen op zijwaartse flex (zijkanten schoen) en minder op de voorwaartse flex… De flexwaardes van oude schoenen zijn dus volgens hem absoluut niet te vergelijken met de huidige generatie skischoenen. Dit zal dan waarschijnlijk ook de reden zijn dat ik voor een schoen met “maar” 100 flex heb gekozen.

Tevens kwam ik er achter dat ik pech heb met mijn voetlengte en precies tussen 26/26.5 en 27/27.5 val. Hierdoor is er bijna geen enkele exact passende schoen bij mijn voet te vinden ? Na veel overleg, passen en meten. uiteindelijk de Salomons gepast. Deze irriteerde vrijwel gelijk dat ik ze aanhad, maar volgens de verkoper moest ik ze echt even passen nadat hij ze in de oven had gedaan (een minuut of 10). Volgens hem zou dit probleem dan 100% verholpen zijn en de schoen zou doorbzijn smallere leest na verwarming perfect om mijn voet sluiten. Hiermee kon ik volgens hem ondanks dat de schoen een minimaal stukje te groot was toch zo goed mogelijk zitten.

Ik was redelijk sceptisch, maar ben het proces begonnen met als eindresultaat een perfect passende schoen in de winkel (op de latten in de sneeuw moet nog blijken). De Salomon voelt ondanks zijn lagere flex veel stijver aan als de Technica die achteraf toch wel aardig te groot was…

Een heel verhaal, maar misschien helpt het mensen die ook net een tussenlengte qua voet hebben.

*bericht bewerkt door Jeffvdv op 19 sep 2016 21:54

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿

Voor mensen met echt lastige voeten en speciale wensen wil ik graag nog 2 adressen vermelden: Patrick Rademakers van skicentrum Edelweiss in Brummen en als absolute top Sole Bootschop in Chamonix.

Geen enkele bootfitter is bescheiden en alle concullega’s zijn koekenbakkers. Ervaring delen zoals op deze site is dus echt belangrijk.

Nou, dan wil ik mijn zeer goede ervaring delen die ik heb met Strolz. Uitstekende pasvorm door geschuimde binnenschoen.
J

Geschuimde binnenschoenen, gevormde binnen- én buitenschoenen… er zijn zat technieken op de markt om skischoenen goed passend te maken. Maar een fatsoenlijke analysen van de voet en van de skiër (stijl, niveau etc.) zijn nog altijd het belangrijkst. En als de relevante vragen niet worden gesteld of de voeten maar voor de helft worden opgemeten kan je nog zulke mooie geavanceerde skischoenen kopen; ze zullen alleen nooit goed skiën als ze niet passen bij de skiër. Dat los je niet op met schuim of Custom Shell of Vacuüm Fit, etc.

Afgelopen zaterdag eens wezen kijken bij Norbert Maier te Rotterdam. Zeker geen Daka qua oppervlakte, het is uiteindelijk maar een klein winkeltje. Norbert stelt je een paar vragen en weet dan al vrij snel wat voor soort skiër je bent en welke schoen jij nodig hebt. Het komt er eigenlijk op neer : jij hebt geen keus, Norbert kiest de juiste schoen voor jou. Wij kwamen alleen om even te kijken dus we hebben een afspraak gemaakt voor vandaag om de schoen te bootfitten.

Vandaag de winkel dus weer bezocht. Je krijgt wat te drinken en je mag gaan zitten. Eerst wordt alles nog eens na gemeten en dan begint Norbert er vrolijk op los te knippen. Op diverse punten plakt hij stukjes rubber om hiermee ruimte te creëren in de schoenen. Daar ik graag een schoen met loopstand wilde hebben heeft hij de hybride schoen gepakt van Fischer. De buitenschoen wordt opgewarmd. Na in de binnenschoen gestapt te zijn mag je daarna in de warme buitenschoen stappen. Vervolgens ga je op een apparaat staan en wordt het geheel vacuüm getrokken. Na zo’n 1,5u was het gebeurd.

Mijn schoenen zijn meteen voorzien van een ander zooltje. Bij 80% van de schoenen die hij verkoopt vervangt hij het zooltje.

Ik moest mijn ski’s meenemen zodat hij deze meteen kan afstellen. Over 2 weken kan ik de ski’s weer komen afhalen. Kosteloos worden mijn ski’s gewaxt en geslepen. Hij zegt dit te doen zodat hij zicht houd op mijn materiaal en mij op tijd kan informeren over de staat hiervan. En ook de komende jaren kan ik dus kosteloos mijn materiaal bij hem afleveren en krijg het verzorgd weer terug.

Om mijn nieuwe skischoenen uit te kunnen testen kreeg ik ook nog een waardebon voor een gratis uurtje op de rollerbaan te Rotterdam.

  • Kies een flex en attributen (loopfunctie e.d.) die past bij het niveau en soort skiën dat je doet;
GiGi op 20 aug 2016 14:36

Ik heb uiteindelijk dus niets gekozen anders dan te vertrouwen op de kennis en ervaring van Norbert.

  • Laat je voeten allebei goed opmeten in in ieder geval de lengte en de breedte;
GiGi op 20 aug 2016 14:36

Ik loop al heel wat jaartjes op deze aardbol rond en nog nooit gehoord dat mijn rechter voet breder is dan de linker. Vanavond dus voor het eerst gehoord.

  • Zoek een schoen die in basis goed zit (wegstrepen van modellen die op papier zouden moeten voldoen aan je maten is een prima proces, maar het duurt lang);
GiGi op 20 aug 2016 14:36

Ik heb niets gezocht anders dan de winkel te Rotterdam. Van het forum wist ik al dat de Fischer een goede schoen zou zijn dus volledig meegegaan in de keus van Norbert.

  • Laat je helpen door iemand die weet wat hij/zij doet. De gemiddelde medewerker van de Perrysport is dat doorgaans niet;
GiGi op 20 aug 2016 14:36

Done …

  • Neem er uitgebreid de tijd voor. Als je precies weet wat je wil en zelf goed kan voelen, kan het in een uur of anderhalf gepiept zijn, maar het kan ook zo maar 3 uur duren. Zeker als er ook nog uitgebreid gefit moet worden of zooltjes moeten worden gemaakt.
GiGi op 20 aug 2016 14:36

Inderdaad klaar in 1,5 uur.

Als iemand nog een goede toevoeging kan schrijven over het nut en het aanmeten van goede zooltjes (niet mijn expertise), zou dat het verhaal heel compleet maken.

GiGi op 20 aug 2016 14:36

Norbert verkoopt de zooltjes van Superfeet. Mijn vriendin de blauwe voor in haar rollerskates en skischoenen en ik de groene voor in mijn skischoenen.

*bericht bewerkt door Unit106 op 07 okt 2016 22:43

Wie slaapt in een democratie, wordt wakker in een dictatuur.

Even een domme vraag: kun je een tweedehandsschoen ook verhitten om passend te maken? Of kun je dat maar eenmaal doen met een nieuwe schoen?

In principe kan je dat vaker doen. Maar schoenen die er niet voor zijn gemaakt, behouden die nieuwe vorm niet lang. Schoenen die er wel voor zijn gemaakt, kan je vaker vormen. Fischer garandeert bijvoorbeeld dat 6 keer prima kan.

Het zal er ook aan liggen of de schoen 1 jaar oud is of 12 jaar. Bij een hele oude schoen zou ik er niet meer aan beginnen.

Übung macht den meister!!!

ik keek naar deze uit een andere forumpost: http://www.marktplaats.nl/a/sport-en-fitness/skien-en-langla…

Plaats een reactie