Haideralm (I) (27 maart 2016)

Dit onderwerp gaat over de bestemming Skiparadies Reschenpass

HAIDERALM - 27 Maart 2016

Vanaf 26 maart tot en met 2 april hebben wij een internationale skireis gemaakt ;) We verbleven in Pfunds (Oostenrijk) en hebben de skigebieden van Sankt Valentin (Haideralm), Reschen (Schöneben/Belpiano) (2x), Nauders (Bergkastel) (2x) en Scuol (Motta Naluns). De eerste twee gebieden bevinden zich in Italië, Nauders in Oostenrijk en Scuol in het Reto-Romaanse sprekende gedeelte van Zwitserland.

De reis naar Pfunds verliep vlot in een aangenaam lentezonnetje. We reden de route Retie - Eindhoven - Venlo - Koblenz - Ludwigshaven - Karlsruhe - Stuttgart - Ulm - Memmingen - Lindau - Bludenz - Landeck - Pfunds. Onze autorit startte om 6 uur 's morgens en omstreeks 16 uur in de namiddag zijn we aangekomen in ons ruime vakantiehuis. Enkel op het stuk tussen Karlsruhe en Ulm hadden we enkele vertragingen gehad door een ongeval ter hoogte van Pforzheim en een ‘baustelle’ die een einde nam in Merklingen. Na Memmingen lostte het verkeer zich op en reden we rustig via de Arlbergtunnel naar het zonnige Tirol.

Route:
Pfunds - Nauders - Reschenpass - Reschen - Graun - Sankt Valentin/San Valentino in 25 minuten.

Weer:
In de voormiddag overwegend zonnig met enkele wolken. In de namiddag enkel zon met kleinere wolken. De volledige dag zonneschijn :D

Temperatuur:
's Morgens 5 graden in het dal en -1 in het middenstation. 's Middags 8 graden in het dal en 4 graden op 2200 meter.

Sneeuwhoogte:
Dal = 20 cm
Middenstation = 70 cm
Berg = 100 cm

Sneeuwkwaliteit:
Werkelijk fantastische sneeuw! Tot op de middag nog ribbels te vinden op de piste, de sneeuw bleef lekker firnig gedurende de gehele dag, waardoor het een genot was om de pistes te blijven afgaan, zelfs tot vijf uur. Enkel de laatste 500 meter van de dalafdaling werd na de middag wat papperiger, hoewel de ‘slushhopen’ hier (door gebrek aan een mensenmassa) niet aanwezig waren.

Geopende liften:
6EUB Haideralm
3SB Haideralmlift
1SL Seeboden
1SL Panorama
1SL Valatsch

Gesloten liften:

Geopende pistes:
Allemaal geopend. De blauwe variantjes met nummer 16 op het pistenplan bestaan in werkelijkheid niet (meer). Wel is er boven aan de dalafdaling een rode afsnijding waardoor dit wordt gecompenseerd (die niet op het pistenplan is aangeduid). De linkse rode ‘route’ aan de Seebodenlift is geen piste, ook geen skiroute, enkel off-piste. Potentieel zou men hier wel een piste kunnen aanleggen als men een sneeuwinstallatie inschakelt. De wind heeft veel invloed op het sneeuwdek aan die kant van de sleeplift.

Pistenplan:

null

Wachttijden:
Doorlopen aan alle liften op alle momenten van de dag.

Openingstijden: 8u45 - 16u30. De stoeltjeslift en de sleepliften bleven tot 16u open, terwijl je met de gondel nog ritjes kon maken tot half vijf.

Totaal aantal pistekilometers:
20 kilometer. De exacte verdeling in kilometer per kleur kon ik niet terugvinden.

Na een autorit van een kleine 25 minuten, kwamen we aan in het kleinschalige Sankt Valentin. We hadden met opzet onze eerste dag hier gepland, omdat we in Nauders toch wat drukte verwachtten op paaszondag. Vreemd genoeg konden we in Sankt Valentin net naast de lift onze auto parkeren. De parking die slechts plaats bood aan een twintigtal auto’s was nog maar half gevuld. Nadien vernam ik wel dat er nog andere parkings waren een klein beetje verder, maar je auto naast de gondel zetten is toch wel een luxe.

Een tweede positieve verrassing deed zich voor aan de kassa. In tegenstelling tot Nauders, krijg je in Sankt Valentin (voor dezelfde skipas!) wel studentenkorting. Wij namen een driedaagse skipas voor Skiparadies Reschenpass. Normaal kost deze 113,50 euro (hoogseizoen), maar nu met de studentenkorting kosten hij nog slechts 102 euro voor mij. Voor een dagpas betaal je 40 euro voor een volwassene, 38 euro voor jeugd en 26 euro voor een kind.
De skipas “Skiparadies Reschepass” geeft toegang tot de skigebieden van Nauders, Schöneben/Belpiano en Haideralm met een totaal van 120 kilometer aan pistes.

Hierna volgt het fotoverslag. Deze dag heb ik de foto’s getrokken met een fototoestel, maar de kwaliteit was meestal slecht. Volgende verslagen ga ik werken met foto’s van mijn slimme telefoon die van merkelijk betere kwaliteit zijn.

null

^^Dalstation van de Haideralmbahn met de laatste (brede) helling van de dalafdaling. Op de voorgrond zie je ook de plaatselijke ‘schirmbar’. Het blijft bizar dat je je auto op 25 meter van de liftpoortjes kan plaatsen ;)

Omstreeks 08u45 namen we de eerste gondel naar boven. Al snel zag je een mooi sneeuwdek verschijnen onder de lift. De gondellift brengt je van 1470 meter naar 2200 meter, hier ligt het centrale punt van het skigebied. Je vindt er het (enige) bergrestaurant, een beginnerslift- en piste en de driepersoonsstoeltjeslift.

null

^^Uitzicht vanaf de dalafdaling.

Als eerste hebben we vandaag de dalafdaling genomen. Wat een piste is dat! :D Zevenhonderd meter hoogteverschil, een goede afwisseling tussen steile en meer lopende stukken en een piste in perfecte staat zonder andere skiërs.

De tweede lift die we namen is de korte sleeplift aan de linkerkant van het gebied. Deze steile sleeplift verloopt helemaal door het bos en ontsluit één korte rode piste (nummer 14). Wederom een geweldige stukje rood! De ribbels lagen hier nog maagdelijk op de piste, maar niet té hard, waardoor het echt een geweldige afdaling is.

null

^^Afdaling 14 met uitzicht op de Reschensee en het dorpje Graun aan de overzijde van het meer.
null

^^Bergstation van de 1-SL Panorama.

Na drie keer de rode 14 en tweemaal de dalafdaling, namen we de enige stoeltjeslift ter hoogte van het middenstation. De lift- en pistes hebben al heel wat kritiek te verduren gekregen: de lift zou té kort zijn, te oud zijn, te weinig hoogteverschil overbruggen en de pistes zouden te moeilijk zijn.

Het ritje met deze lift verrasste me in positieve zin. Ze heeft een normale lengte en overbrugt meer hoogteverschil dan vele gelijkaardige liften. De pistes onder deze lift zijn echt fantastisch! De zwarte 11 is een lekker steile piste waar je je als gevorderde echt kan uitleven. Waar de meeste zwarte pistes in de Alpen één of twee steile stukken hebben, heeft deze pistes over de gehele lengte een enorme steiltegraad. Een pluim aan het skigebied voor deze permanent steile, brede en zeer goed geprepareerde piste :) Ik ken echt bijzonder weinig skigebieden die zo een goede zwarte piste in hun rangen hebben.

Boven aan de zetellift kan je het rode stukje naar de Seebodenlift nemen. Deze middellange sleeplift voert je naar het hoogste punt van het skigebied op 2650 meter waar je een bijzonder mooi uitzicht hebt op de omliggende bergwereld en de Reschensee. Hoewel deze lift relatief vlak lijkt van op een afstand, is hij ter plaatse toch best pittig en dat geldt ook voor de zwarte piste er net naast.
Als je vanaf de top van de Seebodenlift helemaal naar San Valentino afdaalt, maak je een hoogteverschil van bijna 1200 meter over echt geweldige pistes! Absoluut een aanrader :)

null

^^Bergstation van de Seebodenlift op 2650 meter boven zeeniveau.
null

^^Uitzicht vanaf de Seebodenlift. Op de achtergrond zie je het Langtauferertal van waaruit men binnenkort een verbinding met de Kaunertaler Gletsjer plant. De gondelbaan zou worden verdeeld in twee secties met aankomst op de Karlesjoch (waar nu de gelijknamige Karlesjochbahn aankomt) op ongeveer 3100 meter. Dat men bij dit project het kleine verouderde skigebiedje van Melag terug gaat rehabiliteren is nog niet duidelijk.
Centraal achterin op de foto zie je ook nog de Weisskugel.

null

^^Slechte foto, normaal gesproken het uitzicht op de rode piste 13.

De rode piste 13 vertrekt helemaal bovenaan het skigebied en gaat aan de buitenkant van het skigebied naar beneden, waarna hij vervoegt met de zwarte piste 11 naast de stoeltjeslift. Het beginstuk van deze rode 13 is briljant voor snelheid te maken. Na enkele smallere bochten kom je daarna dus terug op één van de steilere stukken van de zwarte 11.

null

^^Volledige lengte van de 3SB Haideralm.
Wat je niet kan zien op het pistekaartje, is dat je zowel links als rechts op beeld de piste kan eindigen. Links is het steil en smaller, terwijl je rechts iets minder steil maar breder net voor het restaurant uitkomt.
Opmerkelijk is ook dat we hier gedurende de ganse dag altijd konden doorlopen. Zelfs één stoeltje wachten hebben we niet voorgehad op deze paaszondag.

Er was vandaag ook een soort wedstrijd waarbij skiërs hun freestyle kunstjes konden tonen waarna ze op een reusachtig kussen terechtkwamen. Dat leverde best spectaculaire sprongen op tijdens het middagmaal. Centraal stond er een tentje met een “dj”, zodat het gehele bereik van de stoeltjeslift en het restaurant was voorzien van muziek.

null

^^Wo Sind die Hande? :D

null

^^Klein stukje van de rode 11 richting de Seebodenlift.
null

^^Uitzicht vanop de rode 13.

's Middags hebben we gegeten in het enige bergrestaurant in het gebied ter hoogte van het middenstation. Goed terras in de zon, enig minpuntje was de dure goulashsoep. Als je 6,5 euro betaalt voor één bord soep zonder brood, is dat best duur (Ter vergelijking: in Nauders betaal je 5 euro mét brood, in Lienz betaal je slechts 3,5 euro mét brood).

Net na de middag hebben we de dalafdaling nogmaals genomen. De piste lag er nog steeds uitstekend bij met enkel de laatste 500 meter wat ‘slush’, maar nog goed te skiën.

null

^^Onder de lift door tijdens de dalafdaling.
null

^^Laatste bocht voor de slothang.
null

^^Blik op San Valentino vanuit de kabinelift. Links een brede passage van de dalafdaling.

Op het einde van de dag hebben we voornamelijk nog afdalingen gemaakt naast de 3SB Haideralm en de 1SL Seeboden. De pistekwaliteit was nog steeds uitstekend en de pistes behoorlijk leeg.

null

^^3SB Haideralm met de zwarte 11.
null

^^Begin van de zwarte piste aan het bergstation met uitzicht op San Valentino.
null

^^Rechts de zwarte piste en rechtsboven de Seebodenlift.
null

^^Stoeltjeslift met piste vanuit de rode 14. Je ziet dat er zelfs na de middag nog verse sporen te skiën waren op deze piste.

null

^^Centrale punt in Haideralm met het bergstation van de kabinelift en het restaurant.
null

Op het einde van onze eerste skidag bleven we tot sluitingstijd de Seebodenlift nemen. De liftbediende kreeg ook er duidelijk ook niet genoeg van, want zelfs om 16u10 (10 minuten na sluitingstijd) mochten we nog één keer omhoog :) De zwarte piste 12 net naast de sleeplift wisselt echt steile stukken af met minder steile stukken, waardoor ook deze piste echt top is.

null

^^Zwarte 12
null

^^In de andere richting.

Na de laatste keer de sleeplift zijn we helemaal naar het dal afgedaald om hier nog een laatste keer de kabinelift naar boven te nemen. De zetel- en sleepliften sluiten officieel om 16u00, terwijl de kabinelift tot 16u30 ritjes naar boven verzorgt.
Hierna hebben we in het lekkere avondzonnetje nog een laatste keer die geweldige rode afdaling naar het dal gemaakt om deze éérste skidag af te sluiten :)

null

^^Bovenaan de dalafdaling kan je kiezen voor de linkse of de rechtse route.
null

null

^^Slothang omstreeks vijf uur met het zonnige Sankt Valentino op beeld.

Conclusie:
Haideralm is werkelijk een topgebied. Het telt een aantal steengoede pistes met de nodige steiltegraad. Dit in combinatie met een mooi hoogteverschil en relatief lege pistes maakt elk stukje van het kleine gebied interessant. De Italianen maken hun naam als pistespecialisten ook ten volle waar: elke piste is breed, goed geprepareerd en van uitstekende sneeuwkwaliteit gedurende de gehele dag. De tragere liften bovenin ervaar je niet als negatief (capaciteitsverhoging is niet nodig).
Kortom, een absolute must-see als je in de buurt bent.

Beste piste van de dag: rode 10.
Slechtste piste van de dag: -

Positieve punten:
:D Zeer rustige pistes
:D Geen wachttijden
:D Uitstekende pistekwaliteit
:D Zonnig
:D Echt steile pistes
:D Laatste lift open tot 16u30
:D Groot hoogteverschil
:D Muziek op de piste
:D Studentenkorting op de skipas

Negatieve punten:
:( Relatief duur restaurant

Totaalscore: 5/5 punten.

*bericht bewerkt door moderator (JessicaKroef) op 05 jan 2021 11:22

Ziet er interessant uit! En die studentenkorting is ook een pluspunt ;)

Bedankt! Ik ben benieuwd naar de volgende verslagen.

Leuk! Ik had eigenlijk niet verwacht dat dit gebiedje nog zo interessant was maar het ziet er goed uit. Lekker rustig ook.

Reschenpas stond al op de bucketlist, ben dus erg benieuwd naar de rest…

❄️

Toen ik er langs reed met de voorjaars vakantie stonden ze geparkeerd tot in de hoofdweg. Gelukkig nu rustiger.

May the ski force be with you !!

Leuk! Ik had eigenlijk niet verwacht dat dit gebiedje nog zo interessant was maar het ziet er goed uit. Lekker rustig ook.

joepiedepoepie op 9 apr 2016 23:00

De reden waarom we het gebiedje wilden bezoeken. Als vele mensen het mijden, dan is het vaak daarom juist wel interessant ;)

Toen ik er langs reed met de voorjaars vakantie stonden ze geparkeerd tot in de hoofdweg. Gelukkig nu rustiger.

CJAHulskamp op 10 apr 2016 08:57

De parkeerplaatsen aan de lift zijn echt heel beperkt. Er is nog een tweede parking iets verderop, maar ik heb niet gezien hoeveel mensen daar kunnen staan. In tegenstelling tot de grote parkings in Schöneben en Nauders, ga je hier bij een beetje drukte al snel parkeerproblemen hebben.

@Mathijs! leuk verslag! Zo zie je maar hoe persoonlijk de interpretatie van zo’n gebied is. Ik had het hier een paar jaar geleden in een paar uur wel gezien nadat ik daarvoor al Bergkastel en het mooie Schöneben had gezien.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ziet er puik uit! Dank voor het verslag :)

Gang is alles

Mooi verslagje ook. Wat is er echter met je camera aan de hand? Nagenoeg alle foto’s zijn zwaar overbelicht waardoor alle detail uit de lichte vlakken is verdwenen… Zonde…

@Roel: Die andere twee (goede) gebieden komen ook nog voor in een verslag binnenkort. De pistes vonden wij zodanig kwalitatief dat ze niet verveelden en toch vaak terug het ‘wauw’-gevoel hadden na een afdaling ;)
@Harm: Inderdaad! Geen enkel idee waarom hij plots zo slecht functioneerde, ik schrok me 's avonds ook een hoedje. Vorige skivakanties waren de foto’s altijd degelijk. Voor de volgende verslagen heb ik dan ook mijn slimme telefoon gebruikt.

Ik sluit me bij de vorige ‘sprekers’ aan @Mathijs! , mooi verslag! Ook benieuwd naar je verslagen en mening over de andere gebieden. Maar waarom niet naar Samnaun gegaan? Is met de skibus vanuit Pfunds prima bereikbaar. En, mocht je toch met de auto gaan, dan verdien je met de goedkope brandstof daar de dure pas al weer een stukje terug…

Erg leuk verslag. Wij gaan er met kerst naar toe en staan op de camping bij de gondel…heb er zin in.
De skipas is niet meer in Nauders geldig, maar in Sulden (nieuw ski-verband).

Plaats een reactie