Wintersport met jaarwisseling / oud en nieuw

Hallo allemaal,

Wij (2 stelletjes ±25jr) willen dit jaar voor de eerste keer gaan wintersporten.
Wegens werk etc. zijn we “gedwongen” om tijdens de kerstvakantie weg te gaan.
Het idee is om de dag na kerst te vertrekken en 1 of 2 januari terug te rijden.
In Nederland gaan we enkele lessen nemen en wat oefenen, maar wellicht nemen we ter plekken ook nog een ochtendje les.
Het is voor ons geen probleem om alles zelf te regelen. Willen sowieso met eigen vervoer i.p.v. dubbelgevouwen in een bus zitten.

Voor ons zijn de volgende zaken belangrijk:

  • Sneeuwzekerheid eind december/begin januari.
  • Makkelijk gebied met pistes voor beginners, wel mogelijkheid om wat moeilijker te gaan (1 iemand is al wat meer ervaren).
  • Leuke en gezellige après-Ski mogelijkheden, vooral tijdens de jaarwisseling.
  • Prijstechnisch niet de hoofdprijs… Maar we hebben nog geen beeld van wat goedkoop of duur is!

Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp en hopelijk zijn er meer mensen die iets aan deze post hebben?!

*bericht bewerkt door moderator op 31 aug 2015 15:38: In goede subforum geplaatst

Hier vind je alvast wat boekinformatie: https://www.wintersport.nl/forum/topic/199776

Gezien de wensen kom je snel in Oostenrijk terecht. Denk dan aan gebieden als Serfaus-Fiss-Ladis of de Kitzbüheler alpen (Kitzbühel-Kirchberg, Skiwelt, Skijuwel). De prijzen in Wagrain-Flachau zijn ook nog altijd schappelijk.

Als beginner zou ik zeker ook ter plaatse les nemen. Een paar lesjes in NL zijn ruimschoots onvoldoende. En zelfs al ski je op echte kunstsneeuw, in de Alpen voelt het witte tapijt toch echt anders. Ander voordeeltje van les is dat de skileraar je vaak meeneemt naar plekken waar je anders niet was geweest of had durven komen; je leert het gebied beter kennen.

Anderen kunnen hier vast zinniger dingen over zeggen, en hebben dat ook al uitvoerig gedaan. Zoek maar eens op kerstvakantie of december op dit forum en je krijgt een hoop goede tips te zien.

Een tip voor wat betreft de lessen in Nederland: het mooie van al die kunstsneeuwbanen, is dat je skiet op “echte” kunstsneeuw. Dat doe je in de Alpen rond kerst meestal ook :). Als je het echter goed wil leren, is een mattenbaan - indoor met roltapijt of outdoor met borstels - wel echt veel effectiever. Je leert het daar namelijk in veel moeilijker omstandigheden, waardoor het in de echte bergen bijna vanzelf lijkt te gaan. Bij een indoorbaan is je lestijd ook nog eens maximaal benut en zie je al je bewegingen direct terug in de spiegel. Het nadeel daarvan is echter dat je niet leert 'liften". En je ook niet leert om te gaan me wisselende weersomstandigheden.

Qua gebieden zouden jullie ook nog aan Saalbach-Hinterglemm kunnen denken, het Zillertal of Overtauern. Daar vinden jullie ook zeer levendige apres ski. Als je het iets minder wild wil doen na het skiën kan je ook voor kleinere gebieden kiezen. Daar kan je na het skiën ook goed een biertje drinken, maar is het niet elke avond bal en met skischoenen op tafel. Het voordeel is dat het een stuk gemoedelijker en goedkoper is. Je zou dan bv kunnen denken aan Nauders, Zugspitzregion, Brand, de “andere” dorpen in het Paznaundal (kan je ook nog 1 of 2 dagen naar Ischgl om te skiën of te feesten), Jerzens, Alpbach, Zell am See…

In Nederland gaan we enkele lessen nemen en wat oefenen, maar wellicht nemen we ter plekken ook nog een ochtendje les.

Bram89 op 31 aug 2015 15:38

Dat is wel heel optimistisch. ‘Enkele lessen pakken, dan nog een voormiddag les ginder en hopsakee’

Zo gaat het dus niet. Reken best maar op een hele week les. (En als je echt plezier wil hebben aan skiën, nog een paar weken de komende jaren.)

Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental
Niet al te moeilijk gebied en apres ski is oké.
Prijstechnisch ook niet verkeerd en ondanks dat het relatief laag ligt behoorlijk sneeuwzeker.

Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental
Niet al te moeilijk gebied en apres ski is oké.
Prijstechnisch ook niet verkeerd en ondanks dat het relatief laag ligt behoorlijk sneeuwzeker.

Maxrik23 op 31 aug 2015 19:35

Is toch echt wel een gok rond kerst, en als beginner heb je ook niet zoveel pistes nodig…

Wildkogel Arena voldoet prima aan jullie eisen. Aprèsski is niet bijzonder uitbundig maar zeker in Bramberg prima gezellig. Het deel op de berg is hartstikke sneeuwzeker (boven de 1750 meter en niet pal in de zon) maar de dalafdalingen zijn vanwege hoogte en ligging vaak dicht of een kleur moeilijker op het eind van de dag vanwege slechte sneeuw. Het gebied bestaat vooral uit blauwe en rode pistes, er zijn maar 2 zwarte pistes waarvan ik er 1 meer rood vond en de ander een lastige buckelpiste. Aanrader: als de dalafdaling naar Bramberg open is, vind je op 80% naar beneden een heel gezellige tent, als beginner kun je hier skiënd komen over een lang pad dat tevens als rodelbaan in gebruik is. Eventueel neem je de gondel naar het middelstation en ga je vanaf hier over een stukje rood en daarna een deel van hetzelfde pad om er te komen.
Zie hier veel grote gebieden langskomen, zou me persoonlijk alleen richten op gebieden met minder dan 100 kilometer piste in Tirol of Salzburgerland. Let wel, niet al deze gebieden beschikken over leuke apres-ski.

❄️

Hmm, klinkt weer goed, een paar lesjes en dan zoefff in het echt nog een ochtendje. Ik zou je aanraden om veel les te nemen vooraf op een rollerbaan, of bijvoorbeeld bij skidome de september-oktober en de november-december cursussen, heb je in totaal 10 keer les gehad. Daarna moet je echt nog lessen nemen in het echt, maar na zoveel indoor kun je misschien na of voor de les nog even zelf van de blauwe piste…

Kijk echt voor de hogere gebieden in of andere plaatsen die sws een sneeuwzekere ligging hebben. Op deze site hebben ze daar een leuke zoekmachine voor. Klik aan geschikt voor beginners, sneeuwzeker in december en/of hoogste punt boven de 2000m en dan heb je wat goede ideeën.

#proudtobepartofleswintersporters

Allereerst allemaal hartstikke bedankt voor jullie hulp en tips!

Wat betreft het lessen waren we inderdaad van plan om indoor op een band te gaan lessen.
Daarnaast is een vriend van mij instructeur en hij wilde ons ook wel helpen.

Qua gebied gaan we eens op zoek en de gebieden bekijken, meer tips zijn altijd welkom!

Gr. Bram

Ik vind frankrijk ook leuk, les 2 alpes is betaalbaar en gezellig. Ook best oké voor beginners. Val torens is wat duurder maar wel ook veel mooie pistes in het val tho gebied.

Work less || Board more

Plaats een reactie