Met het vliegtuig op wintersport

Vliegen naar de wintersport is de snelste manier om op skivakantie te gaan. Om 6.00 uur ‘s ochtends vanaf Schiphol of Rotterdam/The Hague Airport en Eindhoven vertrekken en vier uur later al op de piste in de Alpen staan. Klinkt ideaal toch? Het is niet voor niets dat reizen met het vliegtuig naar de wintersport zo populair is, vooral vliegen naar Innsbruck is erg in trek. Maar naast de vele voordelen kleven er uiteraard ook wel wat nadelen aan vliegen naar de sneeuw. Niet voor niets is het een terugkerend topic op ons forum. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Misschien is met het vliegtuig op wintersport wel wat voor jou!

Voordelen van vliegen naar de wintersport

Het grootste voordeel van het vliegen naar wintersport is natuurlijk de gigantische tijdwinst die je pakt ten opzichte van de meer traditionele vervoersmiddelen naar de wintersport zoals de auto, trein of bus. De vlucht naar bekende vliegvelden in de Alpen, zoals Salzburg, Innsbruck of Genève duurt altijd maar een uurtje. Dat betekent dus dat je ‘s ochtends kan vertrekken en een paar uur later al van de piste glijdt, terwijl andere wintersporters nog bij Keulen in de file staan. Als je de prijzen goed in de gaten houdt, kan je al voor een paar tientjes een vlucht boeken.

Vliegveld Innsbruck
Vliegveld Innsbruck

Nadelen van vliegen naar de wintersport

Tijdwinst is natuurlijk ideaal als je maar enkele dagen tot je beschikking hebt, want dan telt elk uurtje dubbel. Maar dat is echt het enige voordeel aan vliegen naar wintersport want er kleven meerdere nadelen aan vast.

1. Beperkte keuze skigebieden bij vliegen

Tenzij je een godsvermogen wilt uitgeven aan je transfer van het vliegveld naar het skigebied, is het aan te raden om een wintersportbestemming te kiezen in de buurt van de luchthaven waar je heen vliegt. En dat zijn er meer dan je denkt. We hebben een handig overzicht gemaakt van de afstand en reistijd van diverse skigebieden tot de dichtstbijzijnde luchthavens op wintersport.nl/vliegvelden. Je kunt op die manier direct zien hoe lang je nog onderweg bent wanneer je de vliegreis erop hebt zitten.

2. Vliegen is niet goedkoop

Met het vliegtuig op wintersport is geen budgetoplossing, zeker wanneer je als familie met het vliegtuig op reis gaat. Een vliegreis naar de Alpen voor een gezin met twee kinderen is simpelweg duurder dan een autoreis naar de Alpen voor datzelfde gezin. En dan laten we de kosten voor de transfer nog even buiten beschouwing. Daarentegen is vliegen naar wintersport (puur vanuit financieel perspectief gezien) dus wel interessant voor duo’s en mensen die alleen reizen.

3. Vliegen naar wintersport belast het milieu

Vliegen is de meest vervuilende manier om te reizen. Het vliegtuig heeft een behoorlijke impact op het milieu vanwege de enorme CO2-uitstoot op grote hoogte en is dus zeker niet de meest duurzame oplossing qua vervoer naar de Alpen. Milieuvriendelijker is de trein, bus of de (elektrische) auto, mits er meerdere personen meerijden. Natuurlijk bieden diverse luchtmaatschappijen CO2-compensatie aan in de ticketkeuze waarmee ze bijvoorbeeld bomen planten of investeren in groene projecten. Bedenk voor jezelf of dit de juiste manier van aanpak is als je voor duurzaamheid gaat.

Vliegen naar de sneeuw is niet heel duurzaam
Vliegen naar de sneeuw is niet milieuvriendelijk

Hoeveel bagage neem je mee op je vliegreis?

Houd er rekening mee dat je in het vliegtuig niet je hele huisraad mee kan slepen. Wanneer je één paar ski’s of een snowboard (met schoenen) mee wilt nemen, dan is vliegen naar wintersport een prima optie. Bij maatschappijen als Transavia en KLM worden hele schappelijke tarieven gerekend voor het meenemen van je ski’s of snowboard op een vlucht. Transavia biedt zelfs een service waarbij ze je ski-uitrusting op de wintersportbestemming afleveren vanaf 20 euro enkele reis. Andere wintersporters gaan voor nog meer travel light-luxe en huren ski- of snowboardmateriaal op de bestemming. Dit verhoogt het reiscomfort aangezien je dan niet meer hoeft te sjouwen met langgerekte skitassen of snowboardtassen in drukke menigtes.

Transfers op de luchthaven

Wanneer je aankomt op het vliegveld wil je natuurlijk zo snel mogelijk naar je wintersportbestemming. Bijvoorbeeld een transfer met een busje naar het skigebied. Voor veel wintersporters is dit een reden om niet te vliegen naar wintersport. Want hoe regel je zo’n transfer van luchthaven naar hotel? Het antwoord is simpel. Maatschappijen die dit aanbieden zijn bijvoorbeeld Ben’s Bus (Frankrijk), Ski lifts (hele Alpen) en SMS Flughafentransfer in Oostenrijk. Gelukkig zijn ook de skigebieden zelf gebaat bij een goede en snelle transferverbinding dus zijn er diverse busdiensten en shuttleverbindingen die je kunt terugvinden op hun websites. Hetzelfde geldt voor diverse hotels die eigen taxidiensten aanbieden, soms zelfs bij het verblijf inbegrepen. Natuurlijk is er ook nog het openbaar vervoer; een goedkope oplossing als reistijd geen rol speelt. Bijna alle skigebieden in de Alpen zijn namelijk aangesloten op een bus- of treinnetwerk. Wil je liever zelf in controle zijn dan kun je ook een auto huren op het vliegveld. Dit huurproces kent de nodige aandachtspunten dus lees je er goed over in.

Boeken van vluchten

Ben je tot de conclusie gekomen dat vliegen naar de sneeuw voor jou de beste optie is, dan wil je natuurlijk weten hoe je dit moet aanpakken. Want hoe plan je het beste zo’n vliegreis naar de Alpen en waar moet je als wintersporter op letten? Middels een stappenplan voor het boeken van een wintersportvlucht geven we alle tips en tricks rondom dit thema. Tevens checken we wat het voordeligst is: zelf boeken of via een pakketreis? Want er zijn diverse aanbieders die een vlucht in hun pakketreis aanbieden. Wij hebben bijvoorbeeld een vliegreisfilteroptie in onze accommodatievergelijker.

Paklijst voor handbagage wintersport

  • Paspoort/id-kaart
  • Boarding pass (of via smartphone)
  • Smartphone
  • Wintersport Magazine
  • Hoofdtelefoon
  • Medicijnen
  • Kauwgom
  • Pilletjes tegen vliegangst
  • Oordoppen (tegen oorpijn)
  • Rijbewijs (ivm autohuren)
  • Bankpas & creditcard
  • Verzekeringspas