van onze partners

Skibril

Skibrillen bestaan in veel verschillende varianten. Een goedkope skibril heeft vaak slechts één lens, daarentegen hebben de betere modellen een dubbele lens. Verder zit er bij skibrillen een groot verschil in gebruikte lenzen en de kleuren en 'behandeling' van deze skibrillenzen. Betere skibrillen zijn vaak contrast verhogend en werken (en beschermen) daarmee goed in verschillende weertypes.

skibrillenBeschermingsfactoren
Zonnebrillen en skibrillen worden in 4 verschillende beschermingsfactoren aangeboden. Van 1 tot 4. Alle goede zonnebrillen weren UV licht voor 100%, zelfs de factor 1 biedt ook bescherming tegen UV. Maar de enorme hoeveelheid licht in de bergen is door het licht gekleurde glas nog steeds schadelijk en zeer vermoeiend voor ogen bij het gebruik van een factor 1. Factor 4 daarentegen filtert heel veel licht, deze brillen zijn alleen geschikt voor extreem zonnige dagen. (En verboden in het verkeer!) Persoonlijke gevoeligheid voor licht speelt ook mee in de beslissing voor de gewenste beschermingsfactor.

skirbrilSkiën met zonnebril
Een zonnebril voor het skiën heeft andere eisen dan een ‘terras-zonnebril'. Ten eerste moet de bril de ogen beschermen tegen wind en kou (zie hieronder: zonnebril versus skibril). Tevens moet de bril goed afsluiten zodat het schadelijke zonlicht niet onder het montuur door in de ogen van de skiër straalt. Vervolgens moet de bril een goed contrast geven en in snel veranderende lichtsituaties een duidelijk beeld geven. Denk aan het skiën als schaduw en licht elkaar snel afwisselt. Last but not least moet de bril 'behandelt' zijn zodat deze niet snel beslaat.

Skibril versus zonnebril
Qua bescherming tegen UV maakt het verschil tussen een skibril en een zonnebril weinig uit. Het enige verschil is dat met een skibril geen licht onder het montuur kan komen. Verder heeft de skibril verschillende voordelen. Ten eerste is het gezicht volledig beschermt tegen kou en wind. Dit is vooral voor skiërs die graag snel skiën een groot voordeel. Tranende ogen zijn verleden tijd. Verder heb je met een skibril een veel ruimer blikveld omdat het montuur niet voor je ogen zit. Hiernaast is een skibril ook veel prettiger te dragen bij het gebruik van een helm. Voor de off-piste skiërs en echte poederjunks is de keus natuurlijk ook simpel: een skibril houdt je ogen sneeuw- en ijsvrij.

skibrilWaar op letten bij de aanschaf?
Als je van plan bent een skibril te kopen, let er dan bij de aanschaf op dat de skibril een dubbele lens heeft. Dit voorkomt condens in de bril. De bril moet goed zitten, een ruim blikveld bieden en een afdoende beschermingsfactor bieden. Een hoge kwaliteit spiegelend glas is erg prettig.

Kleur glas
Skibrillen zijn in veel verschillende kleuren te krijgen. Als je voor een spiegelend glas kiest kun je voor een vrij lichte kleur kiezen. Deze geeft zodoende een enorm contrast. Geel en oranje werken op de sneeuw heel goed, zeker in snel wisselende omstandigheden.

skibrilBrildragers
Voor brildragers bestaan er skibrillen waar een speciaal brilletje ingezet kan worden. Daardoor kunnen er glazen op sterkte in.  Een uitkomst voor de brildragers onder ons. Er bestaan ook skibrillen die over een gewone bril passen. Let hierbij op dat dit vaak zeer slecht zit onder een helm en dat de elastieken banden het montuur van de gewone bril plat drukken en hiermee kunnen beschadigen.

Nog wat tips
Mocht er na een val sneeuw in je skibril zijn gekomen, klop dit dan uit de bril , en raak in geen geval de binnenlens aan. Dit om krassen te voorkomen, maar vooral om de speciale coatings niet te beschadigen. Probeer ook grote temperatuurschommelingen te voorkomen want deze vormen snel condens.

Lees meer over Ski’s, Skischoenen, Ski bindingen, Skikleding, Skihelm, Skistokken, Ski tas, Ski rugzak of Skislot.

Rogier woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten. Rogier blogger wintersporters.nl
Nordica Mammut Adidas
van onze partners

Zoek accommodatie

Bestemming:
Incheck datum:
zoeken

Mis het niet

Like ons op facebook
Volg ons op twitter
Om Wintersporters goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk onze disclaimer.
sluiten