Tweedehands materiaal aanschaffen

Rogier op 12 februari 2009· 1 reactie

Wintersport materiaal is niet goedkoop, 2e hands spullen kunnen uitkomst bieden. Voor weinig een mooi board of een paar ski’s kopen is natuurlijk ieders wens. Helaas is er in de tweede hands markt ook veel rommel te koop. Waarop letten bij de aanschaf van een 2e handsje?

null
Staalkanten
Allereerst check je de staalkanten van de ski. Deze moeten niet helemaal weggeslepen zijn, te dunne staalkanten kunnen niet meer geslepen worden en hebben dus een te korte levensduur. Ook moeten er geen beschadigingen in de staalkant zitten. Let erop dat staalkanten niet in de ski zijn gedrukt, of juist van de ski zijn losgetrokken. In slechte winters met weinig sneeuw hebben staalkanten veel te lijden.
Natuurlijk zijn volledig verroeste staalkanten ook geen goed teken.

Belag
Enkele krasjes in het belag zijn natuurlijk geen enkel probleem. Wees echter ‘streng’ bij grote gaten. Beschadigingen dicht bij een staalkant, zijn ook een no-go. Diepe gaten waarbij de de kern van de ski of board is beschadigt moeten zijn gerepareerd met een stans. Reparatie plastic is op deze plekken te zwak.

null

Binding
Let erop dat de binding ook op je schoenen past. Een binding kan verplaatst worden, maar te vaak boren maakt een ski zwak. Pas dus op met teveel verplaatsen van een geboorde binding. Bij toerskibindingen is het zeker opletten want als een schoen niet past kan er niets aan gedaan worden.

null

Flex
Controleer de flex van het te kopen board of ski. Ski’s die een paar seizoenen zijn meegegaan zijn soms behoorlijk ‘vermoeid’. De flex is eruit. Dit is voor een getrainde hand te voelen, maar het gezond verstand zegt ook wat. Een ski waar een skileraar een seizoen op geskied heeft zal ‘vermoeider’ zijn dan een vier seizoenen oude ‘vakantie-skiër’ ski. Hier geldt ook dat een hogere kwaliteit ski’s zijn flex langer behoudt.

Test
Goede ski’s zijn niet plat. Test een occasion als volgt: zet de tips van de ski’s tegen elkaar, nu moeten de ski’s onder de voet iets loskomen. Als dit niet het geval is, is de ski verouderd en rijp voor het grootvuil. Op de rechter foto is een verouderde ski te zien die totaal geen flex meer heeft.

null

Loslaten
Let er ook op dat de verschillende lagen van de ski of van het board (kern, belag, deco) niet loslaten. Als het materiaal begint te ‘delamineren’ kan er vocht in de kern komen. Dit heeft funeste gevolgen heeft voor de betrouwbaarheid. Dit ‘delamineren’ ontstaat vaak aan de achterzijde van de ski of direct onder de voet.

Prijs
De prijs voor een goede occasion is niet makkelijk te bepalen. Als stelregel gaat er per jaar ongeveer 40 % van de waarde van het materiaal af. Maar bij ski’s of boards in hele goede of juist slechte staat kan dit anders zijn. In Frankrijk is er een lijst opgesteld met de aangeraden prijzen voor ski occasions. Een goed handvast. Klik hier voor deze lijst.

Skiën
Als het mogelijk is om het tweedehands materiaal te testen alvorens tot de aanschaf over te gaan, doe dat dan zeker!. Alleen in de sneeuw kom je erachter of het een goede deal kan zijn!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

ik wax en slijp al 18 jaar mijn ski’s en snowboard zelf en dat van vrienden of familie.en er komen inderdaad veel lijken over de vloer,maar er zijn wijnig ski’s of boards die ik niet in orde krijg .maar zoals in het artikel al gezegegd aan de flex kan je niets meer veranderen , het belag kan je meesta wel redden ,het ijzer moet inderdaad vol doende zijn .

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie