Nog 1 keer sneeuwkettingen om?

Roel op 13 mei 2016· 17 reacties

Sneeuwkettingen aanbevolen op de Grossglockner Hochalpenstrasse (O)
Sneeuwkettingen aanbevolen op de Grossglockner Hochalpenstrasse (O)

Net nu we aan het heerlijke zomerweer gewend zijn, slaat het weer dit Pinksterweekend om. In de Alpen is het echter al een paar dagen onrustig met veel regen en in het hooggebergte veel sneeuw. De komende dagen daalt de sneeuwgrens nog een keer tot in de hogere dalen en klopt de winter op de deur.

Meer dan een meter sneeuw
Een actieve depressie is de afgelopen dagen vanaf de Golf van Biscaye naar de Alpen gewandeld en heeft eerst in de Zuidalpen en Frankrijk voor veel regen gezorgd, en nu zijn ook Oostenrijk en het noorden van Zwitserland aan de beurt. Bij de Refuge des Ecrins (3200m) bij Serre Chevalier is deze week al meer dan een meter sneeuw gevallen meldt Rogier mij. Er stond helaas teveel wind om veilig steile wanden te kunnen skiën, anders had hij natuurlijk al lang weer op de latten gestaan.

Ook in Saas Fee (Zwitserland) ligt een vers dik pak sneeuw
Ook in Saas Fee (Zwitserland) ligt een vers dik pak sneeuw

Ook lagere gebieden sneeuw
Met de naderende afkoeling zijn vanaf morgenavond ook de lagere gebieden aan de beurt. De Noordalpen kunnen sneeuw vanaf een meter of 1000 tot 1300 verwachten. Niks vreemds half mei, de lente kenmerkt zich door dit soort snelle overgangen.

Niettemin gaan we zondag mooie beelden zien want koude poollucht stroomt de komende 48 uur uit over Europa. Sneeuwvlokken vallen hierdoor lager en lager om uiteindelijk beneden de boomgrens uit te komen en voor een wit landschap te zorgen.

De weerkaart voor zaterdag waarop de uitstroom van poollucht mooi te zien is
De weerkaart voor zaterdag waarop de uitstroom van poollucht mooi te zien is

Radons, Zwitserland (1870m) zit al net in de sneeuw
Radons, Zwitserland (1870m) zit al net in de sneeuw

Ook veel regen
Op dit moment is dat witte landschap nog voorbehouden aan gebieden boven 1800 tot 2200 meter. Radons bij het Zwitserse Savognin heeft net sneeuw op 1870 meter, lager is het nog een trieste boel. De lage gebieden in de Alpen kunnen tot en met het weekend zelfs rekenen op meer dan 100 millimeter hemelwater.

Gaschurn, Montafon nu nog in de regen, vanaf morgen valt mogelijk ook sneeuw
Gaschurn, Montafon nu nog in de regen, vanaf morgen valt mogelijk ook sneeuw

Tijdelijk gebeuren
Laten we voor alle Alpenbewoners hopen dat de sneeuwgrens laag genoeg uitkomt, ook voor mogelijke wateroverlast die anders ontstaat. Gelukkig is voor hen het water- en sneeuwballet een tijdelijk gebeuren. Vanaf dinsdag knapt het op en gaat de temperatuur in stijgende lijn. Er kan echter nog wel een bui blijven vallen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

En weer komt die graf kou in het weekend :P. Vandaag kan het hier nog 23/24 graden worden en morgen maar 12. man…man…man!

Levert inderdaad wel mooie beelden op. Morgenochtend maar eens een paar webcams bekijken. Overigens valt er wel erg veel neerslag wat in sommige gebieden al wateroverlast geeft. Dat zal de komende dagen niet minder worden en de Rijn en Donau wel flink doen stijgen.

Not all who wander are lost

Niet alleen de Alpen, wat dacht je van zuid Spanje, hier werd begin Mei ook gewoon nog geskied

null

Inderdaad @Jasper1 ik zag ook al wat prof-wielrenners in Spanje en omstreken klagen vanwege sneeuw op hun hoogtestage.

Click. Click. Peace

@Jasper1 Die uit de Sierra Nevada had ik toevallig ook gedeeld op twitter. Een groot deel van Spanje had vandaag maar 10-16 graden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Fantastisch dat zo nog het seizoen verlengd kan worden op de gletschers. Altijd leuk nog voor een shortski (mits omstandigheden dat toelaten natuurlijk).

Nu valt er weer sneeuw tot zo’n 1600m in Mürren:

null

En hier lijkt het ook weer winter… In Les Orres:

null

Vars:

null

Click. Click. Peace

Ja, ook wij hebben tijdens onze Epique cursus ruim kunnen profiteren in Hintertux van de verse sneeuw. Het zicht was mede daardoor wel een stuk minder, maar we hebben desondanks toch heerlijk kunnen genieten van de verse sneeuw. Er viel zelfs, af en toe lichtjes sneeuw tot op 1550 meter in het dorp waar wij verbleven. (Madseit)

Ski or Die

En vandaag alweer: Val d’anniviers:

null

Click. Click. Peace

@rogier gaan ze wel de Col D’agnel opkomen met de Giro van de week?

zelfs op 1400m in Valmorel ligt er sneeuw…

null

Born to Ride

@Jasper1 Ja hoor geen probleem! de weg is schoon en in deze tijd is 20 cm sneeuw op het zwarte asfalt zo weg. En morgen is de nul graden grens alweer rond de 3000 meter. Maar grote kans dat je toerskiërs op de bergen rondom de Agnel gaat zien. ;-) Ik ga daar of naar Risoul in ieder geval Steven aanmoedigen.

Click. Click. Peace

Tignes vanmorgen:

null

Click. Click. Peace

null

Kleine Scheidegg (Jungfrau Region) ook goed in de sneeuw…

Mr. Slow

Beaufort

null

Click. Click. Peace

Montenvers Chamonix:

null

Click. Click. Peace

plaatselijk zakt de sneeuwgrens al richting de 1000m… Onderstaande webcam in Morillon staat op 1100m…

null

Born to Ride
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie