Gaan we de meter halen?

Roel op 23 april 2016· 15 reacties

Sulden am Ortler, Italië
Sulden am Ortler, Italië

De dag waarop de winter terugslaat is gekomen. Kijk maar eens naar dit voorproefje uit de Italiaanse Alpen. We kunnen ons de komende dagen verheugen op nog veel meer poederbeelden uit de Alpen én uit Sauerland! De wind draait naar het noorden waarmee er een nordstau komt te staan met tussen zaterdag en woensdag bijna iedere dag sneeuw. De grote vraag wordt, tikken we ergens de meter aan?

Prognose
Dit is wat ons model verwacht de komende zes dagen voor Zwitserland en Vorarlberg:

null

Het model zit al een paar dagen tegen een meter sneeuw aan te rekenen. Dit is de sneeuwval top 10 van zaterdagmiddag:

null

Merk daarbij op dat de dalen goed meedoen. In de nacht naar zondag buldert de kou namelijk op alle hoogtes binnen. De temperatuur daalt maandagmorgen zelfs naar -7 graden op 1500 meter. Op een goeie 5 kilometer hoogte zitten we dan op -25 graden wat garant gaat staan voor felle sneeuwbuien tot in het dal. Tel daar een stormachtige noordwestenwind bij op die een nordstau veroorzaakt en je weet dat er een forse wintereinbruch zit aan te komen.

Van de noordelijke Franse Alpen, via Zwitserland tot aan Oostenrijk verwacht ik tot in de hogere dalen tientallen centimeters sneeuw waardoor de pas uitgegraven Timmelsjoch Hochalpenstrasse waarschijnlijk opnieuw uitgegraven kan gaan worden.

De Timmelsjoch in het Ötztal werd eergisteren sneeuwvrij gemaakt, via FB
De Timmelsjoch in het Ötztal werd eergisteren sneeuwvrij gemaakt, via FB

Extra impuls
Ik heb ook van andere modellen de kaarten er nog even bijgepakt, en dan denk ik dat we die meter lokaal wel gaan halen. Dinsdag komt er een actieve depressie stationair boven de Benelux te liggen waarmee de nordstau een extra impuls zal krijgen. Bizarre ontwikkelingen zo tegen het einde van april, ook voor het Sauerland waar tot en met woensdag 10-20 centimeter mogelijk is.

In de tweede helft van de week wordt het langzaam zachter en is het ergste achter de rug, maar tot die tijd krijgen we een indrukwekkende reeks nordstau-dagen. Deze winter waren ze schaars.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Fijne opfrisser voor onder meer de gletscherskigebieden en de skigebieden die nog open zijn!

Mr. Slow

Fijn mooie beelden!

Seriously snow addicted family!

Ik probeer de winter te vergeten omdat het nog tot einde oktober duurt voor ik naar de Gletsjer kan, en dan kom jij gewoon even met een dikke meter sneeuw af en mijn jaarpas is nog geldig op de Gletsjers in Oostenrijk maar ik heb geen tijd om er naar toe te gaan niet leuk :-(

Prachtig!
Zouden ze de sneeuw al zat zijn daar?

Zijn er dan ook skigebieden die reeds gesloten zijn, die toch besluiten om nog even te openen?

NJoosse

Twee jaar terug zijn ze bijvoorbeeld in het Kleinwalsertal weer open gegaan toen er nog een bak gevallen was, dus wie weet…

ideaal voor de gletschergebieden!

14 mei gaan we naar het Zillertal met de familie. We wilden gaan genieten van mooi weer, terrasjes en bergwandelingen. Eventueel een dagje Hintertux, maar de skispullen staan al klaar en ik ‘vrees’ dat ik daar meerdere dagen te vinden ben :-)

@nickyjoosse Ondanks goede sneeuwcondities is de kans dat een skigebied opengaat minimaal en als dat überhaupt gebeurt dan gaan ze zeer beperkt open. Meeste skigebieden zijn namelijk onrendabel in het late skiseizoen. En dan praat ik over de maand maart. Laat skiseizoen trekt te weinig bezoekers om de boel rendabel te draaien laat staan nu alles opnieuw opstarten en inrichten voor een paar laag bezochte dagen. Situatie aan het begin van het seizoen is precies andersom omdat men dan hongerig is naar sneeuw en een vroege opening brengt hoge aantallen skitoeristen. Meeste profijt van deze late sneeuw hebben alleen gletsjergebieden.

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!

Geweldig!

Ha Roel,

ik stap nu in de auto met onbekende bestemmimg in Oostenrijk. Heb je nog tips?

alvast bedankt voor je reactie.

Groeten Joram

Sneeuwgrens in Grindelwald (1000m)

null

Wie vertrekt er zaterdag richting val thorens dutchweek

@Arjen2, Mooi te zien dat de grond nog warm is waardoor de sneeuw alleen op de daken blijft liggen.
@Jee284, Gaaf! Vorarlberg krijgt het meeste maar kijk vooral welke liften open zijn. De gletsjerskigebieden zijn de eerstkomende dagen minder geschikt want zonder bomen is het zicht slecht.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Zou in december een keer zo moeten zijn, maar leuk voor de Dutch week gangers.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie