Een sneeuwrijke week voor de Alpen

Morris op 07 februari 2016· 18 reacties

null

Roel is een week naar Oostenrijk en neem ik zijn weerstokje over. Toen ik een week geleden richting Canada vertrok zagen de voorspellingen er voor de Alpen slecht uit. Er volgde regen en warme temperaturen maar gelukkig lieten de weerkaarten toen al een glimp van de winter zien. Nu een week later zijn de vooruitzichten een stuk beter. Er viel de afgelopen week al een mooi pak sneeuw aan de noordkant van de Alpen en sinds gisteravond sneeuwt het eindelijk voor het eerst dit seizoen eens fatsoenlijk aan de zuidkant van de Alpen. Wetende dat het in de nacht van zondag naar maandag ook weer in het westen sneeuwt is het credo van dit artikele een makkelijke: sneeuw voor noord, zuid en west maakt de Alpen op zijn best.

Niet dat het diep winters is, maar de gehele Alpen zijn de komende week wit als gevolg van natuurlijke sneeuw en dat is deze winter wel eens anders geweest.

Genua laag en westlage brengen sneeuw
Genua laag en westlage brengen sneeuw

Veel sneeuw voor de zuidalpen
​​Afgelopen nacht is het begonnen met sneeuwen aan de zuidkant van de Alpen en dat zal vandaag niet anders zijn. In de rest van de Alpen staat dan een stevige föhnwind en is het onnig en mild. Pas aan het eind van deze zondag volgt er een zwakt koufrontje dat ook sneeuw naar het noordwesten van de Alpen brengt. Een frontje dat zelfs tot aan Vorarlberg weet te komen. De maandag start dan overal met een mix van bewloking en zon waarbij de zon in eerste instantie de overhand heeft.

Sneeuwsandwich op dinsdag
In de nacht naar dinsdag begint het dan weer te sneeuwen in de Franse Alpen. Sneeuwval die in de loop van de dinsdag zich uitbreidt naar de Zuidalpen. Aan de noordkant van de Alpen is het dan nog zonnig en mild. Enkel de gletsjers van Oostenrijk krijgen dan al wat sneeuw mee. In de nacht van dinsdag naar woensdag blijft het dan sneeuwen aan de zuidkant van de Alpen en slaat de sneeuwval steeds vaker over de hoofdkam heen naar Oostenrijk. De woensdag zelf lijkt weer zonnig te worden.

Donderdag sneeuw vanuit noordwest
Vanaf donderdag draait de stroming dan naar noordwest. Geen föhn meer voor de noord- en westalpen, maar intense sneeuwval en koudere temperaturen.

Nog eens samenvattend. Zondag:

  • Italië: gehele dag sneeuwval, sneeuwgrens tussen de 900 en 1500 meter
  • Frankrijk: gehele dag sneeuwval in de Franse Zuidalpen, nog droog in de Franse Noordalpen. Later in de middag ook daar sneeuw.
  • Zwitserland: gehele dag sneeuwval in de gebieden op de grens met Italië. Nog droog in het noorden. Later in de avond ook daar sneeuw
  • Oostenrijk: föhn en mild aan de noordkant. Pas in de nacht naar maandag afkoeling en sneeuw in voornamelijk Vorarlberg. Sneeuw in Ost-Tirol en Karinthië.

Maandag:

  • Italië: laatste sneeuwval in de Dolomieten, verder zonnig
  • Frankrijk: zonnig met hier en daar wat bewolking
  • Zwitserland: zonnig met hier en daar wat bewolking
  • Oostenrijk: laatste sneeuwval in Ost-Tirol en Karinthië.

Dinsdag:

  • Italië: toenemende sneeuwval in de loop van de dag
  • Frankrijk: sneeuwval
  • Zwitserland: sneeuw vanuit het westen
  • Oostenrijk: sneeuw in de gletsjergebieden einde dag, rest start met föhn en zon

Woensdag steeds meer zon en vanaf donderdag kouder en sneeuw aan de noordkant van de Alpen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Mooi, dank je.
we zullen het gaan zien.
vanmiddag auto pakken en vannacht naar ehrwald :-)

Het gaat los in Madonna: dikke sneeuw,!:-)

null

Morris,
bedankt voor de zeer deskundige uitleg, maar wij zitten eigenlijk op het puntje van onze stoel om het weerbericht van 13 -20 februari , dan zijn we namelijk in Wilderkaiser (Ellmau) en hopelijk geef je op het einde van de komende week weer zo een prachtig overzicht !!!

Heerlijk voor het zuiden! Het is ze gegund.

Dat zonnige en milde is hier wel te merken. Aan het randje van de (Duitse) Alpen hebben we gewoon een warme voorjaarsvakantie, en buiten een paar pistes op de noordhelling bij Oberammergau en Unterammergau is alles van de afgelopen dagen weggesmolten… Gelukkig hadden we daar rekening mee gehouden en komen we vooral voor onze rust en de natuur dit jaar. Volgend jaar al weer geboekt in een sneeuwzeker gebied ;-) Dan gaan we weer volop voor het skiën!

Wat doe ik daar rechts op die weerkaart dan? :P

Not all who wander are lost

Zon naar de Krim brengen?

❄️

in Alta Badia lichte sneeuwval, maar van een echte Sudstau is vooralsnog geen sprake, hopelijk valt er vanavond en vannacht meer…

null

@Henrik: Dat wordt een mooie vakantie als het van de sneeuw afhangt :)

Op dit moment begint het in Faschina ook te sneeuwen. Was onderweg vandaag soms voorjaar. Bij Nenzing op ongeveer 600 m was het ruim 15 gr. Hier in Faschina (1480 m) bij aankomst om 12.00 uur 10 gr.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

In Argentiere/ Chamonix begon het rond 11.30/12 uur echt hard te sneeuwen ( tenminste, rond de 2000 m).
Ivm het bijkomende slechte zicht maar op tijd gestopt en nog genoten van de beelden van de Freeride World Tour op het centrale plein. Erg gezellig!
Voor dinsdag zijn de voorspellingen helemaal heftig! Ben benieuwd of we de voorspelde bijna 2meter in 6 dagen gaan halen…

Winter is coming

Argentiere rond 12 uur vanmiddag:

null

Chamonix centre:
null

Winter is coming

Veel plezier iedereen! Wordt een mooie week lijkt me.
Laat maar vallen, mooie onderlaag voor begin maart ❄️

@Pieter5 Bergfex geeft nu ook maar 12 cm aan op de top van Sulden am Ortler. Gisteren was het nog 30 en vanochtend 20. Van een echte südstau is idd geen sprake, maar de sneeuw stond volgensmij zoiezo wel voor in de avond op de planning dus er is nog een klein kansje…

Hier in solden heel de dag lichte sneeuwval harde wind en beetje zon. Ze zeggen vannacht meer sneeuwval. Roel fijne dagen in Oostenrijk en morris bedankt.

Als ik dit zo lees en ook de webcams zie houdt het allemaal niet over ten oosten van innsbruck. Wanneer komt er nu in tirol en salzburgerland serieuze sneeuwval? Lees vooral fohn wind of valt het mee?

@Martijnwessel

Morris heeft alles duidelijk opgeschreven, vanaf woensdag weer sneeuwval voor de noordkant van de alpen, dus het Salzburgerland…

In Salzburgerland ligt er toch minimaal wel 70cm…op sommige plekken 1 meter…

Wow net even naar het grand domaine zitten kijken, tot volgend weekend gewoon bijna 2m sneeuw erbij. Er kan daar niet genoeg vallen komende weken :D Hoe dikke die base is boven de 1500m des te beter gaat het worden als wij er over 5 weken zitten.

Born to Ride

null

5 à 10 cm vers in Nendaz gisteren namiddag

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie