'Westwindwetter': veel sneeuw voor de Westalpen

Roel op 03 februari 2016· 32 reacties

Sneeuwverwachting komende zes dagen
Sneeuwverwachting komende zes dagen

Zo maak je ze niet iedere vakantieweek mee. De weercontouren voor de carnavalsweek worden langzaam duidelijk en de Alpen gaan heel veel sneeuw zien! Een sterke westelijke stroming zorgt ervoor dat de ene na de andere storing op de Westalpen klapt. Hoe oostelijker hoe minder, maar met de sneeuw van vandaag en morgen erbij ligt er komende week bijna overal meer dan genoeg. Mits je niet te laag zit; de sneeuwgrens blijft een puntje van aandacht.

Westwindwetter
Het is vanaf zondag typisch ‘Westwindwetter’ zoals de Duitsers zo mooi zeggen. De straalstroom is pal op de Westalpen gericht waardoor storingen elkaar in rap tempo opvolgen. Deze ontwikkeling lijkt veel op begin januari toen we grote hoeveelheden sneeuw zagen vallen in Frankrijk, Zwitserland, maar natuurlijk ook het Oostenrijkse Vorarlberg.

De straalstroom is volgende week diep westelijk
De straalstroom is volgende week diep westelijk

Naar het oosten toe minder sneeuw
Hoeveelheden van meer dan 1 meter sneeuw in de Franse Alpen zijn ook nu te verwachten, maar net als toen zal de sneeuwgrens niet altijd in de dalen liggen, kenmerkend als de sneeuw uit het westen komt. Juist de afwisseling van Atlantische kou- en warmtefronten (waarachter zachtere lucht zit) maakt dat er zoveel neerslag valt. De sneeuwgrens pendelt daardoor tussen de diepste dalen en zo’n 1500 meter.

De Westalpen komen in de vuurlinie te liggen, en hoe verder je naar het oosten gaat hoe minder sneeuw er valt. In Tirol en Salzburg zullen het daardoor wat kortere sneeuwmomenten zijn, met tussendoor ruimte voor de zon. Ook hier kan er in de dalen wat regen tussenzitten, maar over het algemeen verbeteren de condities flink.

Gisteren waren de condities in Adelboden-Lenk al verrassend goed (foto: Rogier)
Gisteren waren de condities in Adelboden-Lenk al verrassend goed (foto: Rogier)

Oostenrijk vandaag en morgen sneeuw
Dat de condities verder verbeteren heeft te maken met vandaag en morgen. Dan draait het júist om de Noordalpen. Vandaag vallen er tot in de dalen bijna de hele dag sneeuwbuien door een koufront, en vanaf morgenmiddag komt daar het aaneengesloten sneeuwgebied van een warmtefront overheen. Ik hou alleen over deze twee dagen al rekening met een halve meter sneeuw erbij (boven 1000 tot 1200m) voor Oostenrijk en Zwitserland!

Onzekerheid voor Zuidalpen neemt toe
Bijna overal komt het de komende dagen dus goed. Alleen de Zuidalpen heb ik nog niet genoemd, met een reden. Daarover roerde het Amerikaanse GFS-model zich gisteren al enigszins. Zoals in een reactie onder dit weerbericht goed werd gesignaleerd gaven de laatste berekeningen gisteren van GFS minder sneeuw op voor zondag. Dat is vanmorgen ook weer het geval, maar het overgrote restant van de berekeningen in het GFS-ensemble slaat nog steeds goed uit (lees: veel neerslag). De groene hoofdberekening ligt zo’n beetje als enige onderin (zie omcirkeling).

In het omcirkelde gebied zit de hoofdberekening met nauwelijks neerslag
In het omcirkelde gebied zit de hoofdberekening met nauwelijks neerslag

Ware het niet dat het Europese model (ECMWF) vanmorgen de südstau ineens ook wegrekent. Die ontwikkeling kunnen we niet langer negeren, dus het wordt voor Italië nog even spannend of de gehoopte sneeuwval goed uit de verf komt. Gelukkig krijgen ze daar vandaag al wel een laagje.

Het is net aan in Winterberg (D)
Het is net aan in Winterberg (D)

Sauerland
Tot slot het Sauerland. Daar blijft het kwakkelen. Vandaag en morgen is het koud genoeg en gaat er 5-10cm sneeuw vallen. In het weekend wordt het echter weer zacht met zo’n 4 tot 7 graden boven nul en vooral op zondag regen. Het is duimen dat er begin volgende week iets meer noordcomponent in de wind komt. Dan zit er nog wel een verrassing in. Een fijne dag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

In hoeverre kan die westelijke stroming nog draaien richting noord zodat Skiwelt, Kitzbuheler Alpen etc ook nog een pakje sneeuw mee krijgen?

Een persoon die volgend weekend met me mee richting Sölden gaat wees me op deze link: http://www.wintersportweerman.nl/2016/02/02/73034/groenland-…. Ik vind het in grote lijnen geen sterk verhaal, maar wat ik wel aardig vind is hoe er beschreven wordt hoe het weer vanuit Groenland het weer in de Alpen beïnvloedt.

Bedankt weer voor je update @Roel en tot morgen.

@Tim. zoals je kunt zien op https://www.wintersport.nl/skigebieden/skiwelt/sneeuwverwach… zal er al bijna een halve meter sneeuw gaan vallen deze week.

Übung macht den meister!!!

Mmm… het is het al dagen ‘net niet’ in Winterberg volgens mij. Het lijkt witter dan het is door 1cm cosmetische sneeuw. Jammer maar helaas.

Piste riderrrrr

Ironisch voor de zuidalpen dat dan weer wel :( Die Sudstau moet toch een keer gaan komen, een winter zonder sudstau is geen winter ;)

Seriously snow addicted family!

Klopt helemaal @RFKANGOO en @Tim en staat genoemd onder de foto van Adelboden-Lenk. Check vandaag en morgen de webcams daar :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@ Roel; wij vertrekken vrijdag voor een weekje naar Leysin (CH). Ik vraag me al heel de tijd af of het nu de Noordalpen zijn of de Westalpen?
Ik lees nml elke keer iets anders. Iemand een idee?
Tzal sneeuw vreten zijn komende week… Bah!

@RFKANGOO klopt vanaf nu, maar ben er volgende week en zou graag nog even ergens de poeder in willen duiken. Dus Nord-stau tafferelen zijn welkom

Stap zo de auto in naar Kirchberg voor een paar dagen.
Als de sneeuwverwachtingen uitkomen kan het echt niet meer stuk!!!
Roel bedankt voor de info

@Tim. die kansen komen later maar ik denk dat je wel aan je trekken komt.
@Anneke241179 Zowel Noordalpen als Westalpen. Dat kun je nakijken, de termen zijn in de tekst clickable gemaakt. Voer Leysin in en je ziet waar het toe behoort:

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Anneke241179 Roel was mij net voor :-) Kijk eerst eens op de gehele site, veel is al beschreven. Dat voorkomt telkens dezelfde vragen.

Fijne vakantie.

Piste riderrrrr

Volgens mij staat er wel regelmatig veel wind. Puntje om soms op te letten. Savoie, Haute Savoie en Wallis weer goed in de prijzen.

Even stukje geen wintersport/Alpenweer: Wellicht zware storm voor de Benelux en Duitsland?! Sowieso veel regen en een winderige tijd, maar zondag t/m dinsdag zou het er wel eens heel ruig aan toe kunnen gaan. Frappant genoeg in het noorden juist minder wind. Uiteraard nog ver weg, maar kwam al vaker dan 1 keer terug. We gaan het de komende runs maar eens bekijken

http://forum-fok.digidip.net/visit?url=http%3A%2F%2Fwetterka…

null

null

Not all who wander are lost

Roel, wat heeft er nu voor gezorgd dat de Zuidalpen ineens veel minder sneeuw krijgen/verwachten te krijgen? De windrichting?

Traantjes van gelukt hier :)

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

@Roel, wij vertrekken volgende week naar de Feldberg waar ook kleinere pistes zijn (voor de kinderen) die weliswaar wel wat lager gelegen zijn.

Dit kleine gebied wordt niet vaak besproken uiteraard, maar baseer ik me dan in jou voorspellingen eerder op wat de Noordalpen krijgen, wat de Westalpen krijgen of op de situatie in Sauerland (Winterberg)?

Dankjewel Roel! Ik heb me al blind gestaard op die kaarten maar ik snap er meestal de ballen van!

Patrick71: Ik weet hoe irritant die vragen zijn over hoeveel sneeuw er overal gaat vallen, maar moest ik snappen waar ik het kon opzoeken ivm de ligging van Leysin dan had ik die vraag niet gesteld he!

@DirkVe, De Feldberg ligt vol op die weststau. De top ligt op 1493 meter, dus er zal genoeg sneeuw gaan vallen, maar door een ietwat zwabberende sneeuwgrens zal dat ook soms wat regen kunnen of in ieder geval temperaturen in de plus. Zeker lager in de dorpen. Toch denk ik dat de sneeuw en kou zal overheersen en gezien de hoeveelheden die verwacht en prima geskied kan worden. Heel simpel kun je kijken bij wetteronline.de bij profi-modelle-niederslachsmenge voor de hoeveelheden. Hoe verder weg hoe vaker dat nog gaat veranderen. of een simpelele tabel: http://www.wetteronline.de/wettertrend/feldberg

Not all who wander are lost

@Anneke241179 snap ik wel, maar via zoeken op het Forum kom je heel veel tegen. Het is net Google maar dan op wintersporters.nl. Zoals je kunt lezen helpt iedereen je wel, maar zie het ook als tip voor volgende vragen :-)

Piste riderrrrr

Thx @Edwin.

@ernie0001 wel/geen sneeuw in de Zuidalpen zit in de aanstroming. Vanmorgen was die westelijk terwijl hij o.a. bij het UKMO-model mooi met een boog om de Alpen heendraait (zuidwestelijk). Maar het hangt erom, een paar graden bijdraaien en het is geregeld.

Westelijke aanstroming (GFS):

null

Zuidwestelijke aanstroming (UKMO):

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dank Roel!

Wat is de weervoorspelling voor Les Trois Vallées voor de komende week?

@ralphgeeraert
Ik verwacht heel veel rode duimpjes in dat gebied :P
nee zonder gekkigheid dat zijn de westalpen meer dan een meter sneeuw dus!
kijk ook eens op de sneeuwverwachting en typ je gebied in dat kun je het makkelijk zelf zien!

In de zuidalpen is het sneeuwen begonnen, wel hoge sneeuw grens zo rond de 1500m. Lijkt wel te intensiveren, hopen dat het snel daalt. Radar alhier:

http://www.provinz.bz.it/wetter/radarloop.asp

Seriously snow addicted family!

Vanaf a.s zaterdag zitten wij in Chamonix en de 2 weken daarna in L3V, geloof dat wij vol de sneeuw pakken!

Winter is coming

In Mayrhofen sneeuwt het ook weer! (gezien op de cams :))

@MiTi, ik denk dat je daar niks te kort gaat komen nee

L3V is begonnen hoor! Deze foto was van vanmorgen ca 11:30 op de piste boven Meribel…

null

Sneeuwt nu ook als een malle sinds 15:00 uur in St. Martin de Belleville…

null

Vuurlinie op het westen is goed te zien, maar de overige gebieden doen ook erg goed mee. Er wordt behoorlijk wat neerslag verwacht de komende week. In de Alpen erg veel sneeuw, laagland veel water en daarnaast vaak veel wind.

null

Not all who wander are lost

10.00 uur vanochtend en 21.00 vanavond, zuidalpen eindelijk…

Link naar webcam: http://www.foto-webcam.eu/webcam/gummer/#/2016/01/18/0850…

null

Seriously snow addicted family!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie