Zachte lucht gearriveerd, en gaat niet meer weg

Roel op 30 november 2015· 19 reacties

Prima condities voor eind november in Les Trois Vallées (F)
Prima condities voor eind november in Les Trois Vallées (F)

Hoe winters Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk er dit weekend ook uitzagen, de sneeuw die gisterochtend viel is voorlopig het laatste winterse wapenfeit. De komende 5 tot 8 dagen is er van winterweer geen sprake meer en zullen we het moeten doen met stralingsvorst in de nacht. Het wachten is op de volgende weersomslag, en wanneer komt die? Een analyse.

Live vanuit Zugspitz Arena
Allereerst weer een kort filmpje over de sneeuwcondities. Op de terugweg vanuit Italië stopte Arjen gisterochtend bij de Zugspitz Arena, om precies te zijn in Bichlbach waar hij prima condities aantrof.

![](https://cdn.wintersport.nl/img/16x9.png )
Na deze opname kreeg ik van hem bericht dat de sneeuw was overgegaan in regen. Helaas onvermijdelijk als je de weerkaarten bekijkt want een krachtige westelijke stroming, waarvan we vrijdag nog allemaal hoopten dat ie beperkt bleef tot West-Europa, blaast op dit moment de kou uit de Alpen. Daarbij valt er in Oostenrijk geregeld wat neerslag. Boven 1500 tot 1800 meter is dat sneeuw, maar het zet weinig zoden aan de dijk en lager dooit het helaas flink.

In Gerlos is het voorlopig gedaan met de kunstsneeuw
In Gerlos is het voorlopig gedaan met de kunstsneeuw

In het zuiden vriendelijker
In het zuiden dooit het ook maar zijn de wolken een stuk spaarzamer. Het algehele weerbeeld is er veel vriendelijker. Bovendien zijn de heldere nachten er waarschijnlijk nog koud genoeg voor kunstsneeuw, en dat is maar goed ook. In het zuiden viel de afgelopen weken überhaupt nauwelijks sneeuw dus Italië kan alleen maar teren op kunstsneeuw.

Het weerbeeld voor de komende laat wat dat betreft weinig ruimte voor illusies. Bij wijze van uitzondering plaats ik dit ensemble van het GFS-model dat ik normaal gesproken alleen ‘achter de schermen’ gebruik. Ook de leek kan hieruit opmaken dat de Zuidalpen nog minstens een week saai, zacht en droog weer kunnen verwachten.

null

Voor Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland ziet het er een klein beetje beter uit. GFS voorziet rond vrijdag/zaterdag een kleine temperatuurdip met mogelijk wat lichte sneeuw doordat twee hogedrukgebieden elkaar niet helemaal lekker opvolgen. Daar blijft het waarschijnlijk bij. Het is een feit dat ook de Noordalpen voorlopig gewoon ruim boven hun stand leven. Zoals het een groot deel van november eigenlijk ook was.

3 tot 4 keer zoveel sneeuw
Maar we eindigen positief, de uitgangspositie ten opzichte van vorig jaar is door de sneeuw van de afgelopen week vele malen beter. De Zwitserse Alpen hebben zelfs 3 tot 4 keer zoveel sneeuw als normaal eind november. Het zijn de vroege seizoensopeningen in gebieden met weinig sneeuw die je anders willen doen geloven.

null

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wauw denk dat Bichlbach er nog nooit zo goed bij heeft gelegen in deze tijd. Jaloers op Arjen die skiet op de berg waar ik 30 jaar geleden heb leren skiën, good old memories

tja…

Pfff, ziet er niet goed uit voor kronplatz …

Al kan dit nog steeds veranderen tegen 17 december :)

Roel, bedankt weer voor je duidelijk weerpraatje. Jammer ff geen goed nieuws voor nieuwe sneeuw in de Alpen. Wellicht in december een herhaling van zetten als november. Zou mooi zijn, maar dan wel met meer sneeuw voor de hele Alpen :-)

Droevig maar waar, die GFS run is diep triest :(

Seriously snow addicted family!

Beetje jammer inderdaad, er moet toch nog flink wat sneeuw bij om veel gebieden te openen, maar ook om de geopende gebieden in goede staat te houden.

Net terug van 4 dagen Obergurgl/Solden (nav verslag Roel), donderdag en vrijdag waren de pistes
perfect, maar de grote meute die het weekend is geweest, heeft de lagere pistes niet echt goed gedaan.
Komen al flink wat stenen door, en vanaf het middag uur worden ze erg ijzig.
En op de hoger gelegen pistes heeft de harde wind/storm de sneeuw ook niet echt goed gedaan.
Ze hebben wel dag en nacht de sneeuwkanonnen aanstaan, maar zondag was het op 2000 mtr al plus 1
gr. dus weet niet hoelang ze daar nog mee door kunnen gaan.

Lets pray for snow !!

Ik zag bij snow-forecast de voorspellingen voor het weekend al weer wat gunstiger (kouder) worden voor Val d’Isere… Hoop doet leven :)

De geschiedenis leert dat er woensdag plots heel positief nieuws kan komen omdat er een weersomslag plaatsvind, ik weer dat je ong 3 dagen redelijk vooruit kan kijken, langer is het bijna onmogelijk om te doen, jullie zullen zien dat er volgende week een heel ander perspectief ligt

Hier in Obertauern is het nog vet aan’t sneeuwen anders!

@Laura, jij zit op ruim 1700m. In Zauchensee is het regen, op deze webcam zie je precies de sneeuwgrens

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Iemand een idee voor Val Gardena (Plan de Gralba), word wel veel gespoten, maar is het wel dik genoeg, ik vertrek 6-12 er naar toe.
Reisbureau zegt dat het goed is?

Ik zie de vorstgrens voor de komende dagen zelfs stijgen tot over de 3000 meter…ik zit op dit moment niet bepaald in mijn vrolijke wintersport"mood"…helaas.

Zo te lezen, ziet het er niet goed uit. We gaan 12 tot 19 dec naar zell am see/kaprun. Zie dat in kaprun de sneeuwhoogte geslonken is van 100cm naar 60cm, in korte tijd, dat gaat wel erg hard.
we hebben al verschillende jaren perfecte condities gehad, half dec. Vorig jaar was het nagenoeg overal groen, nu ook verre van goed. Hebben dit jaar, besloten in de omgeving van kaprun te gaan, kunnen we in ieder geval skien. ( dachten we) Wat denken jullie zouden we nog iets aan sneeuw kunnen verwachten,deze 10 dagen. Misschien wordt half dec toch een te grote gok. Zou het toch door de opwarming komen, we hebben al jaren half dec geskiet, in gebied tot 2000 meter, en zelf nog af en toe met dalafdaling., en perfecte sneeuw.

Mensen ! de geit is nog niet gemolken :)
Komende week lijkt inderdaad niets, maar wat daarna gebeurt kan zomaar weer op afgelopen week lijken :)

Vandaag een volle dag kaiserwetter gehad in Tignes! Temperatuur is zoals Roel al heeft aangegeven wat hoger dan een aantal dagen geleden en laat de wind wel van zich horen op grotere hoogte (gletsjer grande motte was gesloten) des al niet te min, zijn de condities echt super met de lichte sneeuwval van gister. Pistes aan het eind van de dag wel wat harder maar zeer goed te doen voor het eind van het jaar! Persoonlijk denk ik 1 van de plaatsen waar je nu moet zijn als je wilt wintersporten.

"respect the mountains"

Eind van het jaar = tijd van het jaar

"respect the mountains"

Ik hoop dat er niet een scenario zoals vorig jaar zit aan te komen.
Maar ik heb nog steeds hoop in een dump in de komende 2 weken die volgen na de zachte temperaturen.
Want zoals men zegt na regen komt zonneschijn kunnen we ook zeggen na zonneschijn komt sneeuw ;)

normaal gaan ze kunnen sneeuwspuiten in les trois vallee , het blijft vriezen s’nachs

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie