Sneeuw in Winterberg, maar nog geen opening

Roel op 25 november 2015· 17 reacties

Volop sneeuw in Winterberg
Volop sneeuw in Winterberg

De natte sneeuw in Nederland gisteren deed vermoeden dat het in Sauerland wit ging worden, en dat deed het ook. Wat een prachtbeelden zien we daar vandaag en het regent inmiddels vast aanvragen voor een weekendje Winterberg. Maar levert die sneeuw ook iets op?

Nog geen opening
Op diverse plaatsen in het Sauerland ligt nu een mooie laag sneeuw. Het is de eerste serieuze sneeuwval van het seizoen, en een perfecte timing voor het weekend zou je zeggen.

Kleine Büre (Winterberg)
Kleine Büre (Winterberg)

Vergunningen niet geregeld
Maar is die timing wel zo perfect? Wat nader onderzoek leert dat Skiliftkarussell Winterberg vooralsnog niet opengaat. Daar zijn meerdere redenen voor. Zo melden zij op hun Facebookpagina dat, hoewel de liften zo in bedrijf zouden kunnen, nog niet alle vergunningen binnen zijn. Op zich vreemd natuurlijk, dat laat je als skigebied niet gebeuren zou je zeggen.

Zacht weer op komst
Een tweede punt is dat het na deze week belangrijk zachter wordt, en dat is een legitieme reden. Ze vragen zich hardop af of het zich dus loont. De sneeuw die er nu ligt maar ook de kunstsneeuw die ze moeten gaan bijspuiten moet na deze week natuurlijk wel blijft liggen. Een gegronde reden zou ik zeggen want kunstsneeuw kost natuurlijk handenvol met geld.

Het is dus de vraag wanneer het gebied echt open kan. Het is in ieder geval te hopen dat het zachte weer volgende week niet te lang aanhoudt, want anders kunnen er zo nog een paar weken overheen gaan en is deze sprookjesachtige wereld eigenlijk voor niets geweest.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel of @Frans

Wat ik me nou eigenlijk zo afvraag, mag je ondanks dat de liften niet open zijn en het gebied niet officieel open is hier wel van de pistes af gaan als je zelf omhoog klimt ?

@Roel je hebt het over de kunst die ze zouden moeten gaan spuiten, maar ze hebben de afgelopen 3 nachten sneeuw gespoten. Als we geluk hebben valt neerslag van zondag en maandag toch misschien nog als sneeuw?

#proudtobepartofleswintersporters

@Freerider Ik spreek hier niet specifiek voor Winterberg. Maar het is extreem moeilijk voor skigebieden/gemeentes om dit te verbieden.(Gelukkig maar) Vaak ook omdat het terrein waar de pistes overheen lopen helemaal niet van de skigebieden zelf is. Hier snel een keer meer over. Er is een ‘domme vraag’ die in deze richting gaat

Click. Click. Peace

Wij hebben al een hotel gereserveerd voor 14 -15 dec, hoop dat we dan kunnen skien:)! Wat denken jullie? Slecht idee:P?

Jeroen

@vic2000 Ik denk dat ze echt op twee gedachten aan het hinken zijn. Veel investeren in geld en menskracht terwijl je weet dat het misschien maar voor even is. En van de andere kant de honderden of misschien wel duizenden wintersporters die graag een dag of weekend overkomen.

De neerslag zaterdag/zondag hangt erom, net wel of geen sneeuw op 800 meter en daarna sneeuwt het sowieso niet meer. Lastig allemaal, ik zou niet met ze willen ruilen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel jep dat zal hun dilema ook zijn… op fb hebben ze gezet dat misschien 1 piste geprepareerd zou worden maar verder niks. Hun kunstsneeuw opbrengst van de laatste nachten was zo weinig dat het maar net genorg zal zijn.

Hmm das wat minder… dan kunnen we de opening volgende week zondag met de whatsappgroep wel vergeten…

#proudtobepartofleswintersporters

Stay positive @Vic2000 De Ruhrquelle gaat open :P

A winter without powder isn't a winter!

Aangezien het in Winterberg vaker karig is met de hoeveelheid sneeuw lijkt mij dat ze vaker met dit bijltje gehakt hebben. Soms moeten ze wel meerdere keren per seizoen open en dicht. Ik denk dus dat er op dit moment onvoldoende vooruitzicht is om rendabel te draaien. Ik denk echter dat wanneer Winterberg duidelijk communiceert wanneer ze open zijn, dat het dan wel druk genoeg is.

Het bericht dat de vergunningen nog niet rond zijn, dat komt natuurlijk ronduit amateuristisch over. Naar mijn idee zouden ze vanaf 1 oktober vergunning moeten aanvragen. Mocht er dan een keer sneeuw vallen, dan kunnen de liefhebbers gewoon gaan skiën.

Ik weet niet precies waar, maar ik meen ook ergens te hebben gelezen dat er door werkzaamheden niet alles gereed is. Ik kan dit bericht niet terugvinden. Dus mogelijk gaat het om een gedateerd bericht, of een bericht dat niet meer actueel is.

Mocht Winterberg dit weekend open zijn geweest, dan was ik er denk ik wel een dagje gaan skiën. Jammer dat het nog niet kan…

Wacht op de Nederlandse berg

Ik denk niet dat het om vergunningen gaat maar om dat de nieuwe liften nog niet allemaal goedgekeurd zijn. Als het nog koud genoeg wordt zullen ze toch wel flink kunstsneeuw gaan produceren. Als was het maar om te hopen dat er dan een basis blijft liggen tot de kerst, zodat ze dan bij de minste sneeuwval kunnen openen.

Hoi Roel,

Het zal om de vergunningen gaan, want er wordt nu volop kunstsneeuw geproduceerd. Ook Neuastenberg en andere sub-skigebieden zijn nog niet geopend, ondanks het feit dat er vanaf 600 meter zeker 20 centimeter ligt. Ik kom net terug uit het Hochsauerland, maar het personeel van Skiliftkarussel geeft niet precies aan waarom de boel nog dichtblijft. De sneeuwkanonnen draaien op dit moment overuren.

@mauritsoussoren sinds gisteravond laat wordt er geen sneeuw meer gemaakt. De temperaturen liggen maar net onder 0. Waarom ze niet openen is vrij logisch hoor. Als ze gaan prepareren kunnen ze dit weekend goed draaien, maar de neerslag van maandag die dus wss als regen valt maakt zo’n compacte sneeuwlaag sneller kapot dan de losse laag die er nu ligt. In pricipe komt het er dus op neer dat ze hopen dat zoveel mogelijk sneeuw deze warme periode overleeft tot de volgende koudere periode voor kerst hopelijk.

#proudtobepartofleswintersporters

Wel hebben ze op fb gezet dat er ‘misschien’ 1 piste geprepareerd wordt. En vanmiddag zijn er netten op de Remmeswiese gezet.

#proudtobepartofleswintersporters

@Jos_B & @Roel: De vergunningen die nog niet rond zijn betreffen in dit geval de zogenaamde “Betriebesgenehmigungen”. Deze kunnen pas aangevraagd worden als de lift is goedgekeurd door de TüV. Dat is bij de Poppenberg maandag gebeurd en bij de Büre-Herrloh vandaag. Nadat de TüV hun OK heeft gegeven moeten echter nog een paar ander zaken geregeld worden, voordat je een lift officieel kan aanmelden, zoals je ook een auto moet aanmelden, alvorens je er legaal mee op de openbare weg mag rondrijden. Alleen is de procedure bij een lift aanzienlijk wat meer werk en in Duitsland uiteraard met bureaucratie verbonden.

Dat er op dit moment nog geen officiële vergunning voor personentransport op tafel ligt, heeft er gewoon mee te maken dat het hele bouwproject enkele weken vertraagd is geweest. Dat alles “volgens plan” zou verlopen is dus een beetje gelogen. De reden hiervoor is de actuele vluchtelingensituatie. De betreffende bouwfirma’s werden tussentijds elders voor o.a. AZC’s genodigd. De liftfabrikanten zelf hebben hier weliswaar niks mee van doen, maar zij zijn dan ook alleen verantwoordelijk voor de montage en functionaliteit van de lifttechniek, maar niet voor alles eromheen. Dat doet een lokale aannemer.

Helaas heerst in Duitsland een taboe om hierover openlijk te communiceren, omdat men bang is op nog meer vluchtelingenhaat. Zeker in het Sauerland ligt het thema gevoelig, hoewel hier naar verhouding bijna geen vluchtelingen zitten. Denk ook niet dat de beste marketing dame die de Facebook-site van het skigebied runt dit openlijk zal toegeven.
@Freerider & @Rogier: In Winterberg is het gewoon toegestaan om langs de kant van de piste omhoog te lopen om vervolgens gewoon af te dalen. Bijna alle pistes zijn in grondbezit van de betreffende lifteigenaren. Je mag je alleen niet op de pistes begeven als deze expliciet zijn afgezet en/of er geprepareerd wordt. Dit geldt eigenlijk in het hele Sauerland. Alleen in Willingen kunnen ze soms wat boos worden, ook al staat nergens dat afdalen verboden is. Maar Willingen is Hessen en de facto geen Sauerland meer, maar Upland. Daar tikken de klokken wat anders. ;)
@mauritsoussoren: Dat het personeel niks aangeeft is opzich wel logisch, omdat ze zelf eigenlijk ook nog niet zo weten

@ iedereen :
Aankomend weekend staat vast dat de Ruhrquelle open gaat en op zaterdag er gratis kunt skiën. Voor de rest zou ik me niet teveel verheugen. Met de Remmeswiese die heel misschien opengaat schiet je t.o.v. de Ruhrquelle nu ook weer niet zoveel mee op.

En nog een keer @Roel: Het is inderdaad een soort van hikken tussen het ene of het ander. Diverse liftondernemers hebben in de laatste twee jaren deels de fout gemaakt te laat met sneeuwproductie te starten. Zo’n fout wil men natuurlijk niet nog een keer maken en zijn nu op voorhand al begonnen. Of dat slim is is uiteindelijk natuurlijk de vraag. Ondernemen betekend nu eenmaal risico’s nemen. Men weet het zelf ook niet echt en er rest dan niks op als in de glazen bol van Frau Holle te kijken en wat te gokken.

Sneeuwproductie is inderdaad erg kostbaar. Als al deze geproduceerde sneeuw weer verloren zou gaan zonder inkomsten is dat erg zuur. Nog zuurder is echter wéér een kerstvakantie zonder een fatsoenlijk geopend skigebied.
@Jos_B: Meerdere keren in de seizoen open en dicht komt bij diverse liften nog wel eens voor, maar in principe is het kerngebied vanaf januari toch altijd wel doorlopend geopend tot minimaal maart. Sowieso lijken de skiseizoenen regelmatig langer te duren en met de huidige sneeuwproductie kan in het Sauerland steeds vaker tot half april i.p.v. half maart geskied worden. Het probleem is echter elk jaar de start, omdat er geen basislaag is. En dan kan het in december inderdaad nog wel eens gebeuren dat men kort opent en later weer volledig moet sluiten. Maar voor aankomend weekend ga ik eerlijk gezegd niet van een serieuze opening uit.

Om nog even kort terug te komen op de vergunningen. Ongeacht de oorzaak… Voor een klein en (sneeuw)onzeker gebied zou ik denken dat ze ieder moment aan moeten grijpen om te het gebied open te gooien. Als vergunningen het tegenhouden om twee weken eerder open te gaan, dan had dat in mijn optiek al in oktober rond moeten zijn. Als je weet dat als je alles in juni aanvraagt, dat het dan pas in december goedgekeurd is, dan moet je er al in april mee beginnen… Op deze manier loopt de plaatselijke middenstand natuurlijk behoorlijk wat mis. Vandaar dat ik vind dat het amateuristisch over komt.

Laten we in ieder geval hopen dat er spoedig voldoende sneeuw ligt en alle vergunningen in orde zijn, zodat er snel in Winterberg geskied kan worden.

Ik vind het namelijk leuker om in Winterberg te skiën voordat ik in de alpen ben geweest. Dan is het meer voorpret t.a.v. je week (of weken) in de alpen. Als je al in de alpen geweest bent, dan valt Winterberg zo tegen, zowel qua omvang als omstandigheden.

Ik hoop dus voor 13 februari nog zeker één of twee keer naar Winterberg te kunnen.

Wacht op de Nederlandse berg

@Jos_B: Ja, maar dan moet er dus veel eerder gebouwd worden en daar gaan liftfabrikanten dus zeker niet in mee. Die hebben hun handen in hartje zomer vol aan liften die in onherbergzaam gebergte gebouwd moeten worden, waar de sneeuwvrije tijd slechts beperkt is tot pakweg juli en augustus. Die gaan dan echt niet hun capaciteiten in Winterberg inzetten, waar je ook nog prima in oktober en november kunt bouwen. Dat is dus gewoon het nadeel van het Sauerland… Het bouwseizoen voor liften is laat en daarom kunnen vertragingen wat minder gunstig uitpakken.

Dat heeft dus niks met amateurisme te maken. Sterker nog: Het zou voor liftfabrikanten amateuristisch zijn om eerst in middelgebergtes te gaan bouwen om vervolgens pas aan hooggebergtes te denken. Beiden parallel uitvoeren zou buiten alle proporties uitschieten.

weet iemand een leuk hotelletje in winterberg in de buurt van de lift???

Gotta go fast
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie