Sneeuw, vanaf maandag langere tijd droog

Roel op 25 november 2015· 18 reacties

Dikke sneeuwvlokken in La Tania (F)
Dikke sneeuwvlokken in La Tania (F)

Het is alweer begonnen met sneeuwen. Vandaag valt er in Frankrijk en Zwitserland zo’n 20-30cm, en tot en met morgen doet Oostenrijk dat dunnetjes over met 10-20cm. Zondag volgt nog zo’n storing maar daarna wordt het mogelijk voor wat langere tijd droog en ook zachter.

Val Thorens opent toch
Goed nieuws dus voor de noordelijke Franse Alpen, en er is zeker goed nieuws voor Val Thorens. Met ruim 50cm in het dorp heeft Val Thorens besloten toch al wat pistes te openen. Vanaf vandaag zijn er acht pistes in gebruik tegen een gereduceerd tarief. Dit weekend volgt de (verschoven) echte opening en dan zijn de condities gewoon prima.

In het zuiden ziet het er allemaal wat zorgwekkender uit, voor zo ver kunstsneeuw daar geen uitkomst biedt. Het is er koud genoeg, maar op natuursneeuw zullen de zuidelijke Franse Alpen en Italië nog zeker een week moeten wachten. Ze zullen het dus moeten doen met dit soort landschappen als in Val Gardena.

Selva/Wolkenstein in Val Gardena (I)
Selva/Wolkenstein in Val Gardena (I)

Volgende week zachter
De stroming is deze week immers (noord)westelijk en daarmee is de meeste sneeuw voorbestemd voor de Noord- en Westalpen. De sneeuwgrens ligt op ca. 800 meter vandaag en stijgt zondag naar 1000-1200 meter. Deze stijging hangt samen met een weersverandering vanaf maandag die voorlopig geen extra sneeuw meer geeft. Een nieuw hogedrukgebied gaat zich namelijk met de Alpen bemoeien en aan de noordflank stroomt zachtere lucht binnen. De sneeuw van zondag zou daardoor op maandag over kunnen gaan in regen. Gelukkig niet voor lang want in de zachtere lucht wordt het snel droger.

De zachte lucht laat zich in eerste instantie vooral op hoogte gelden. In de dalen kan de koude lucht zich met de laagstaande zon redelijk handhaven, en ook de sneeuw in de bergen houdt zich lang goed in de droge lucht. Wel is de grote vraag wat daarna gebeurt. Enkele berekeningen laten de zuidwestenwind later in de week aantrekken waarmee het overal langzaam een stuk zachter wordt.

In Hinterglemm (O) wordt de basis van kunstsneeuw gemaakt
In Hinterglemm (O) wordt de basis van kunstsneeuw gemaakt

...maar in Balderschwang (Zuid-Duitsland) daarentegen aan sneeuw geen gebrek
...maar in Balderschwang (Zuid-Duitsland) daarentegen aan sneeuw geen gebrek

Prima week, maar weinig sneeuw meer
Denk aan een nulgradengrens die stijgt naar ongeveer 2500m, en de Noordalpen kunnen bovendien wat last krijgen van zwakke storingen die soms een beetje regen kunnen veroorzaken. Tussendoor schijnt de zon echter volop, en in het zuiden blijft het sowieso uitgesproken mooi weer. Volgende week zit je bij genoeg kunstsneeuw dus goed in de Alpen, zeker als de zuidwestenwind in toom gehouden wordt. Tekenen dat de sneeuw daarna terugkeert zie ik op dit moment niet.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat in hinterglemm de basis van kunstsneeuw gelegd moet worden hoeft niet perse negatief te zijn, of zie ik dat verkeerd. Omdat de kunstsneeuw langer blijft liggen, en er dus een goede onderlaag gevormd kan worden. Hoe zal de natuursneeuw die daar gevallen is zich onder deze omstandigheden verhouden?

Wij vertrekken 18 december naar S - F - L ! Tot nog toe weinig hoopgevend moet ik zeggen :-(
Tirol is dus qua sneeuwzekerheid ook niet echt bijster. Toch beter echt in de Arlberg - Vorarlberg gaan?

Dit wil ik helemaal niet horen/lezen. Ik wil in de poeder skiën ;-)

Click. Click. Peace

Zit nog net goed tm dinsdag in tignes dus.

@77steve
dan vraag ik mij toch af wanneer dat pak er is uitgevallen :-)
Dat is toch meer dan die 20 à 30 cm’rs dat ze voorspeld hebben/hadden voor regio Tirol.

Afin je maakt alleszins mijn dag goed :-) tnx

ik hou m’n hart vast…

Volgens mij is het 10 cm optische natuursneeuw (behalve in Masner, daar is het meer) en de rest kunstsneeuw. Maar ze zijn al dagenlang flink aan het kunstsneeuwen, vooral in Serfaus. Het nieuwe meer wordt dus direct volop ingezet. Alles beter dan weer zo’n slechte seizoensstart als vorig jaar denken ze :).

@Gerrit: SFL is een gebied waar ze nooit extreme hoeveelheden vangen, een dal verder kan dat al anders zijn. Maar het gebied ligt vrij hoog en ze hebben ontzettend goede voorzieningen qua sneeuwkanonnen. Ze kunnen, ook met matige sneeuwhoeveelheden, prima kwaliteit leveren. Ik zou me er niet te druk om maken.

Ik vertrek 19 December naar Val Gardena…
Het mag daar toch stilaan beginnen sneeuwen.
Hoe zijn de verre vooruitzichten? Die van deze week zijn alvast somber…

@jessehuijers, klopt die kunstsneeuw is voor de pistes helemaal niet slecht omdat ie veel compacter is. Laat daarop een laag sneeuw vallen en je hebt in 1 klap het idee dat alles natuursneeuw is.
@Gerrit, de dalstations van Fiss en Ladis zijn nog wel groen dus het is maar net waar je de foto maakt. Bij de dalstations wordt in ieder geval volop kunstsneeuw gespoten dus skiën gaat wel lukken.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Toch niet weer zo’n thriller voor de zuidkant he kaarten zijn weinig hoopgevend. Komt vast goed, zoals altijd. 1 of 2 genua depressies en het is opgelost!

Seriously snow addicted family!

Altijd spannend wanneer en hoeveel sneeuw er valt. En is het gevallen dan nog eens die verdomde föhnen die ons mooie gevallen sneeuw nog eens kunnen verpesten. Pfff… het valt niet meer hoor de aanloop naar een wintersportvakantie. hahaha
Ff serieus… In de regel komen de echte dumps die levensvatbaar zijn pas in december. Dus alles komt goed net voor of na de kerst!

Nu we het daar toch over hebben zie ineens dat er neerslag valt in het zuiden ;) Het is niet veel maar beter iets als niets :D

null

null

Alpe cermis Val di Fiemme

Seriously snow addicted family!

Ja een beetje sneeuw valt er nu ook in Italië. De rest van de week, en ook volgende week is het neerslagsignaal helaas grotendeels ‘dood’.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Maargoed, als de zachtere periode eind deze week wordt ingezet, is de kans des te groter dat er net voor kerst nog een dump valt, stay positive!

jessehuijers zo denk ik er ook over.
Stel dat het nu volle bak winter is de kans dat er tegen de kerst niks meer inzit.
Ik zou zeggen ,het kan alleen maar beteren.

willen we anders van de Benelux een beetje neerslag sturen ,hier genoeg

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie