Oostenrijk mikt op het weekend

Roel op 23 november 2015· 14 reacties

Kaiserwetter boven een vers besneeuwd Zillertal 3000
Kaiserwetter boven een vers besneeuwd Zillertal 3000

Vandaag een korte update, want we gaan zo de piste op. De nieuwste kaarten laten voor woensdag/donderdag weinig verandering zien, behalve dat ons model zich helaas aan mijn wat pessimistischere prognose heeft aangepast. Het wordt een over de Noordalpen uitgesmeerde sneeuwval die in de Franse en Zwitserse Alpen (max. 40cm) wat dikker zal zijn dan in Oostenrijk (ca. 10-20cm).

Duimen
De storing die voor het weekend op het programma staat heeft iets meer potentie voor Oostenrijk. Een eerste front trekt zaterdag al over met wat sneeuw en wordt meteen gevolgd door een actievere storing op zondag en/of maandag. Weer zijn het Frankrijk en Zwitserland die op de voorste rij zitten, maar misschien gaat Oostenrijk meedoen. Wel denk ik dat het eerder weer om 20 tot 50cm gaat dan om echte dumpwaarden. Groot voordeel is dat deze week volop met kunstsneeuw gespoten kan worden. Hier in Sölden draaien de sneeuwkanonnen al twee dagen non-stop en dat is toch de basis die vorig jaar op veel plaatsen compleet ontbrak.

Sneeuwkanonnen in actie in Ellmau am Wilder Kaiser (O)
Sneeuwkanonnen in actie in Ellmau am Wilder Kaiser (O)

Lake effect snow
Over Oostenrijk gesproken. Gisteren was er een bijzonder fenomeen te zien in het westen van Oostenrijk. De Bodensee die nog relatief warm water heeft veroorzaakte, net als in Denemarken, het zogenaamde Lake effect snow. De koude lucht streek over het water en nam tegen het middaguur zoveel vocht op dat er immense wolken ontstonden die delen van Vorarlberg bedolven onder een dik pak sneeuw.

De sneeuwwolken die gisteren boven de Bodensee ontstonden
De sneeuwwolken die gisteren boven de Bodensee ontstonden

Op deze foto zie je immense sneeuwwolken die boven de grote meren in de Verenigde Staten niet zouden misstaan. Linksboven in beeld de Bodensee. Hieronder een foto van de sneeuw die mede hierdoor nu in het Kleinwalsertal ligt.

null

Morgen meer weer.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik zit vol jaloezie te kijken. Zuid-Tirol, waar ik met kerst heen ga, heeft maar een centimetertje ofzo kunnen meepikken. Gelukkig zie ik wel de sneeuwkanonnen hun werk doen. :)

Wat prachtig zeg, zo’n fenomeen als bij de Bodensee. Mooi om te zien, dank voor het delen!

hoi roel! Erg leuk en spannend om je berichten over de alpen te volgen. Wij zitten telkens te kijken wanneer jullie de sneeuwhoogte van Val Thorens aanpassen want die staat vooralsnog op 0.0 en op de webcams is duidelijk te zien dat er al een halve meter is gevallen??

Kleinwalsertal staat op de agenda voor de 27e!!! Ik hoop op vrieskastweer tot die tijd.

Hoi Roel, hoe is het daar in Solden? Wij gaan vrijdag zaterdag en zondag skiën daar. Is de kwaliteit van de pistes goed?

Vandaag even wezen kijken hoeveel sneeuw er nu daadwerkelijk ligt boven in de Portes du Soleil. Viel tegen met wat er van te voren was opgegeven, 35cm op 1900m, terwijl er het dubbele was voorspeld. Nu is dat sowieso een trend die ik nu al een jaar lang zie dat alle modellen en weersites, een week van te voren veel neerslag opgeven (ook in de zomer), maar dat er hoe dichter bij het komt er toch al wat van de voorspelling wordt afgehaald, of gehalveerd en er dan uiteindelijk in 90% van de gevallen ook nog eens minder valt als een dag van te voren voorspelt is. Ook in deze zomer was dat vaak het geval, en bleef voorspelde regenval uit of lang niet zo veel als voorspelt. @Roel, kan jij dat verklaren?

null

Life is fun, so enjoy it

@arnh: het weer is in Zuid-Tirol momenteel prima om kunstsneeuw te maken, dus ik verwacht een prachtige piste als het maar koud genoeg blijft.

Sowieso kan ik mij geen kerst heugen met groene pistes in Zuid-Tirol. Wel twee jaar terug een kerst met zoveel sneeuw dat de liften een dag stil stonden. ;)

Dus: geen zorgen maken. Het komt gewoon goed daar.

En hoe die Roel dan begint he: want we gaan zo de piste op :) puh !

@freestyler dat komt vermoed ik omdat de data uit het skigebied zelf komt als je op klikt:

http://www.valthorens.com/nl/live/livecams–webcams.61.html…

En je klikt op het zonnetje bovenin zie je ook 0 cm.
@Alke Dat is mij ook wel eens opgevallen!, enerzijds komt dat door het ietwat overmoedige (meestal naar mijn mening) GFS rekenmodel anderzijds denk ik dat exacte hoeveelheden heel erg lastig te voorspellen zijn. Als je naar de kleuren kijkt zijn het ook bet wel grote bandbreedtes. Roel kan daar vast meer over vertellen.

Seriously snow addicted family!

Weet iemand of je al ergens in oktober zou kunnen snowboarden en skiën. Wij willen volgend jaar met de herfstvakantie een weekje gaan.

@freestyler we zijn afhankelijk van wanneer de skigebieden hun sneeuwhoogtes aan ons doorgeven.  Zo gauw dat gebeurt staat het op wintersporters.

@josvanleeuwen de Gigijoch gaat een dezer dagen open want ze zijn volop aan het spuiten incl de dalafdaling. De gletsjers zijn al prima.

Wij zijn net klaar van een geweldige dag in Obergurgl. Ongelooflijk hoe ze in 2 dagen tijd de pistes op orde hebben gekregen, eergisteren was het nog niet denderend.

@Alke zou kunnen maar ik kan dat niet bevestigen. Iedere dag zijn er meerdere berekeningen per model die zeker ver van tevoren sterk uiteen kunnen lopen. Je onthoudt volgens mij ook intuitief de hoogste prognoses dus dat kan mogelijk vertekenen.

Afgelopen weekend is op sommige plaatsen de meeste neerslag voor de kou uit gevallen in plaats van in de koude lucht en daar kan de sneeuwhoeveelheid inderdaad kleiner zijn uitgevallen. Hogerop waar vanaf het begin sneeuw viel (>2500m) zou dat niet zo mogen zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Eijsski: Nou hè!?! ;-)

Bedankt Roel! Veel plezier nog daar!!!

Ben alweer op de terugweg ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie