Waarom wordt toerskiën steeds populairder?

Rogier op 03 oktober 2015· 8 reacties

Geluk door het zelf omhoog klimmen
Geluk door het zelf omhoog klimmen

Je ziet het steeds vaker vanuit skigebieden, vanaf de bergcols waar je overheen rijdt richting de skigebieden en op foto’s op skiwebsites en in skitijdschriften. Toerskiën is booming, en niet zo’n beetje ook. Steeds meer, vooral locals, trekken er in het weekend op eigen beenkracht op uit om de mooiste sneeuw te vinden, maar vooral om lekker buiten te zijn. Het is sinds een aantal jaar de voornaamste markt in het wintersportsegment waar nog flinke groei in zit. Ik zal het hoe en het waarom proberen uit te leggen.

Het bewijs
Het bewijs dat toerskiën steeds populairder wordt is overal te zien. En zoals zo vaak in onze maatschappij is het belangrijkste bewijs de handel. Marker en Look brengen echte toerskibindingen op de markt, en zelfs de grootse namen in de ski-industrie nemen hele toerskilijnen op in hun assortiment; Wat te denken van Nordica met de NRGY lijn en een verlichte toer versie daarvan, Rossignol met de CHAM en Salomon met een hele kit van schoenen, tot ski’s en puntjesbindingen. Dit zou natuurlijk niet gedaan worden als er geen geld mee te verdienen was. Een paar jaar geleden liep ik rond in de fabriek van Rossignol en Dynastar en daar werd het zonder knipperen met de ogen gezegd: Toerskiën is de enige tak van wintersport waar echt groei in zit.

Het is mooi maar ook keihard werken
Het is mooi maar ook keihard werken

Locals vs Toeristen
Wel maak ik meteen een kanttekening bij dit steeds populairder worden van het toerskiën. Het zijn voornamelijk de locals die steeds meer opzoek gaan naar de ongerepte natuur op hun toerski’s. Dit is opzich wel logisch, voor vakantiegangers is de ratio skiën/moeite wel heel negatief om een week lang te gaan toeren. Als je maar zes dagen hebt om te skiën willen velen daar zo veel mogelijk afdalingen in maken. Ook moet je om veilig te kunnen toerskiën goede kennis hebben, de bergen goed kennen en flink getraind en geaclimatiseerd zijn. Iets wat voor locals toch net even iets makkelijker is dan voor laaglanders. Maar ook in Nederland en België groeit het aantal toerskiërs gestaag.

Is dit geen droombeeld?
Is dit geen droombeeld?

Beter materiaal
Een van de redenen dat toerskiën zo’n vlucht heeft genomen is zeker het zeer veel betere materiaal. Waar je vroeger als gevorderde skiër meer in de sneeuw lag dan lekker aan het skiën daar zijn tegenwoordig de ski’s zo goed dat zelfs matige skiërs prima beneden komen. Toerskischoenen skiën even goed als skischoenen en bindingen zijn licht en sterk. Het toerskimateriaal is volwassen geworden. Ik zou zelfs willen zeggen het is uitmuntend goed geworden. Daarmee is toerskiên opeens veel makkelijker geworden, voor iedereen.

null

Slechts 4 uur per dag op de pistes
Aan de ene kant kun je natuurlijk zeggen dat toerskiën een slap aftreksel is van het piste skiën qua skimeters. Maar als je naar de statistieken kijkt zie je dat er gemiddeld helemaal niet heel veel geskied wordt in skigebieden. Gemiddeld staat een skiër 4 uur per dag in het skigebied (eerste tot de laatste lift) al reken je daar de lifttijden bij en de eventuele pauze, wacht momenten etc dan blijft er helemaal niet zoveel skiën over. Een dag toerskiên is vaak langer dan dat. Natuurlijk is een flink deel van die dag de weg omhoog, maar dat is voor veel toerskiërs net zo genieten als de weg naar beneden. Dit kun je goed vergelijken met racefietsen of mountainbiken.

null

Natuur
Wat voor veel mensen de belangrijkste reden is om op toerski’s de bergen in te gaan is de natuur. Grote massale skigebieden zijn niet ieder z’n ding. Grote skigebieden hebben weinig met natuur te maken. Mensen die opzoek zijn naar rust en natuurschoon hoeven maar een kwartiertje met de skivellen omhoog te lopen en je bent al weg van de massa. Toerskiën is misschien wel makkelijkste manier om snel diep in de natuur en de bergen te zijn. Je beslist zelf waar je heen gaat, waar je loopt en de je loopt langs compleet maagdelijke hellingen. Dat is heel wat anders dan uitgezette pistes, luidruchtige restaurants en om de 200 meter een sneeuwkanon.

En dat als beloning, lijkt het jullie wat?
En dat als beloning, lijkt het jullie wat?

Even helemaal los van bureau en computer
Daarbij maakt dat toerskiën echt wel even heel anders is dan skiën in een skigebied. Ik betrap er me er regelmatig op dat ik in het skigebied mijn telefoon nog vaak check. Op de toerski’s raak ik hem eigenlijk niet aan. De beleving is compleet anders. En dat maakt dat toerskiën echt even helemaal weg is. Weg van alles. Je komt er meer mee tot rust dan met gewoon skiën.

Niets bijzonders voor toerskiërs
Niets bijzonders voor toerskiërs

Lekker sporten
Daarnaast komt de sportkant van het toerskIën kijken. Om een standaard zondagochtend in de Alpen zie je veel toerders 's ochtends vroeg vertrekken, een paar uurtjes toeren om daarna zich de hele dag bezig te houden met familieverplichtingen (hier hoor ik zelf ook vaak bij). Net zoiets als het rondje hardlopen en racefietsen wat veel Nederlanders en Belgen elke zondagochtend doen. Omdat je kunt vertrekken wanneer je maar wilt. Je niet elke keer een skipas hoeft te kopen ligt toerskiën voor de hand. Veel wielrenners en hardlopers die 's winters door willen trainen zijn de afgelopen jaren overgestapt van het langlaufen naar het toerskiën dankzij het betere materiaal.

Prijs
Dan komen we ook bij een punt waarvan veel mensen denken dat dat een reden is om te toerskiën, de prijs. Nou misschien is dat wel excuus dat thuis gebruikt wordt. Wat zonder skipassen lijkt het goedkoper. Als dat zo is, dan mag je dat smoesje van mij prima gebruiken. Het is alleen niet waar, want voor de kosten van een goede toerskiuitrusting kun je heel wat seizoenspassen inclusief alpine-ski uitrusting kopen. Goed toerskimateriaal is duur. Om wat ideetjes te geven, goede vellen zo rond de 150 euro (2 seizoenen), bindingen snel zo’n 300-400 euro, ski’s afhankelijk van wat je wilt, maar 500 euro is niets, schoenen zit je ook snel aan de 400 euro. Dan heb je de kleding nog. Toerskikleding is heel erg veel duurder dan gewone skikleding omdat je niet mag oververhitten tijdens de klim en tijdens de afdaling moet het je goed warm houden. Natuurlijk komt er bij dit alles ook een drie eenheid en eventueel Lawine airbag om de hoek kijken. Maar dat heb je ook nodig als je off-piste gaat in een skigebied.

Voor veel locals is het gewoon de hond uitlaten
Voor veel locals is het gewoon de hond uitlaten

Geen poederstress
Poederskiën is ook vanwege het veel betere materiaal veel populairder geworden. Dankzij moderne ski’s kan iedereen tegenwoordig behoorlijk door de poeder heen komen. Dat betekent dat de hellingen in de skigebieden snel afgekrast zijn zoals dat in het jargon heet. Je moet er de eerste dag al bij zijn om de poeder te pakken. En daarmee soms ongeoorloofde risico’s nemen. Met toerskiën heb je meer tijd om de poeder te vinden. Soms vind je weken na een dump nog heerlijke poeder. Dit is voor mij samen met volgende reden, de belangrijkste drijfveer om op toerski’s de bergen in te trekken.

The sky is the limit
The sky is the limit

De sky is the limit
Ik kan geen helikopter betalen. En skigebieden gaan niet altijd naar de mooiste toppen toe. Met toerski’s, ski-vellen, stijgijzers en een ijsbijl in de hand is letterlijk the sky the limit. Elke berg waar maar een beetje sneeuw op ligt is opeens mogelijk skitterein. Waar je ook bent hoe de berg er ook uit ziet. In mijn loopbaan als toerskiër ben ik dan ook op de meest indrukwekkende plaatsen geweest op mijn toerski’s. Op rokende vulkanen, door natuurlijke tunnels in bergen, absurd steile couloirs en de hoogste Alpentoppen. En dat allemaal als er sneeuw lag. Dus vanaf de eerste sneeuwval in de herfst tot aan het begin van de zomer sta ik dankzij mijn toerski’s op de lange latten. Alles is mogelijk, overal. Dat is nog eens een indrukwekkende hoeveelheid ski-kilometers ;-)

Snel een blog over hoe je het beste kunt beginnen met toerskiën…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik begrijp het volkomen, de natuur heeft de overhand en de mogelijkheden zijn inderdaad zowat onbeperkt maar zoals je al zei de vakantie toerist waaronder ik dus met mijn 6 weken wil ook vakantie hebben :)
Mijn vrouw moet altijd een luxe residence hebben met zwembad en sauna voor savonds te relaxen en als het erg hard sneeuw en ze niet meer wil skien.
Optijd pauze nemen om te genieten van een drankje en hapje etc. zo deelt en ziet zij haar vakantie in.
Ik ben een sportman in hart en nieren en als ik een Local zou zijn dan had ik het denk ook wel gedaan toerboarden dan :P
Maar na 3X krachtraining en 3X tennis en 2X hardlopen en dagelijk naar het werk 1 uur fietsen houd ik het wel voor gezien op wintersport en wil ik vooral genieten van de afdaling inplaats van het hele zware klimmen :D
Maar mocht ik ooit in de franse alpen gaan wonen dan weet ik je te vinden @Rogier ;)!

Wij van WC eend adviseren WC eend ;-)

4 uur van de eerste tot laatste lift? Kan ik me haast niet voorstellen eigenlijk. 7 a 8 uur komt hier eerder. En dat geld voor tot nu toe alle mensen waarmee ik ben weg gegaan. Zijn er zoveel mensen die zo lang uitslapen en weer zo vroeg stoppen??

4 uur klopt eerder als je de skiliften en lunchpauzes niet meerekent volgens mij.

@Waah dat denk ik ook. ik ben van 8:15 tot 16:15 op de piste dus dat is 8 uur. daar trek ik 4 uur vanaf aan tijd in de lift en evt. wat eten met elkaar.
@Rogier op de een of andere manier trekt mij dat toerskiën niet. ik ben een echte kilometervreter en ik kan mezelf ook niet voorstellen dat dit voor iedereen is weggelegd. als ik op wintersport ben probeer ik elk jaar zo “hardcode” mogelijk van de berg te racen. leuke blog weer!

Die cijfers van 4 uur skiën rekent zelfs de liften mee. En deze cijfers komen van de Franse overkoepelende organisatie van skigebieden. Er zijn mijn weinig kilometervreters, en veel familieskiërs…

Click. Click. Peace

Hier op het forum vind je natuurlijk ook alleen maar de echte diehards

Genieten

En pipo’s die reageren op oudere topics…

Die vindt je natuurlijk ook altijd…

Genieten
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie