Regen en smeltende sneeuw zorgt voor extreme wateroverlast!

Rogier op 04 mei 2015· 20 reacties

Gorges d'Arly
Gorges d'Arly

De winter gaat met een echte eindsprint over naar de lente. Want in plaats van sneeuw valt er momenteel heel veel water uit de lucht in de Franse Alpen. Afgelopen vrijdag sneeuwde het op ongeveer 2500 meter nog prima door, zelfs dat is hoog voor de tijd van het jaar, maar sinds gisteren is het zelfs rond de 3000 meter een natte boel. Het regent overal en met de warme temperaturen doet de smeltende sneeuw er nog een schepje bovenop! Wegen worden weggeslagen door modderstromen. Liften staan onder water en verschillende huishoudens zijn zelfs geëvacueerd. Daarnaast komen er enorme lawines naar beneden! De natuur toont zijn kracht.

Gorges d'Arly
Gorges d'Arly

De duurste weg van Frankrijk is duurder geworden
De duurste weg van Frankrijk, berekent over de aanleg en onderhoudskosten per meter, ligt in de Gorges de Arly. De weg die Albertville verbindt met Sallanches. Bij deze weg vind je de skigebieden van onder andere Mègeve en Saint Gervais. Deze weg is gisteren weer even een slag duurder geworden. Modderstromen en de rivier d’Arly hebben een groot deel van de weg weggeslagen. Sowieso is deze weg vaker gesloten dan geopend. En dat zal komend voorjaar ook zo blijven. Een echtpaar is bijna in deze kolkende rivier meegesleurd. Ze konden net op tijd uit hun 4 x 4 springen voordat de weg instortte en hun auto mee werd gesleurd.

Rails van de Montenvers weggeslagen
Rails van de Montenvers weggeslagen

Treintje boven Chamonix
Veel toeristen kennen het Montenvers treintje boven Chamonix in de Haute Savoie. Deze trein brengt off-piste skiërs terug die de Vallée Blanche hebben geskied. In de zomer brengt dit treintje toeristen en alpinisten naar de Mer de Glace de indrukwekkende gletsjer die vanaf de Mont Blanc naar beneden slingert. De spoorrails zijn hier op twee plaatsen beschadigt en weggeslagen door modderstromen. De trein is dicht tot nader order. En de wandelpaden in het bos zijn verboden terrein geworden.

Skiërs triggeren enorme lawine
Ondanks de vele waarschuwingen en het overduidelijk gevaarlijke sneeuwdek robeerden twee off-piste skiërs de beroemde Couloir Cosmiques boven Chamonix te skiën. Eén bocht en het hele sneeuwdek brak en een enorme lawine denderde naar beneden tot aan het dal. Gelukkig geen gewonden of doden… Maar hoe haal je het in je hoofd… De natuur heeft momenteel niet eens skiërs nodig voor grote lawines.

In de gehele Franse Alpen zijn de lawinecondities sowieso extreem gevaarlijk. Simpel uitgelegd omdat de toplaag van de sneeuw zo ontzettend zwaar wordt vanwege de regen en natte sneeuw, zet deze veel gewicht en druk op de zwakke laag die in het begin van het seizoen voor zoveel problemen heeft gezorgd. Enorm grote lawines komen spontaan los. Vanuit mijn huis zie ik 2000 meter boven mijn dorp enorme breuklijnen door de besneeuwde bergen lopen. Indrukwekkend. Maar ook een reden om lekker in het dal te blijven en niet de sneeuw in te gaan.

Avoriaz
Avoriaz

Waterslide in Avoriaz
In Avoriaz heeft de vele regenval en smeltwater er voor gezorgd dat liften onder water zijn komen te staan. Indrukwekkende beelden in ieder geval. Die heel wat schade opleveren. Ideaal om een ‘waterslide’ op te proberen in ieder geval…

Huizen, kwekers, wegen
In heel de Savoie en Haute Savoie staat laaggelegen huizen onder water. Tuinders zien hun oogst verdrinken, en verschillende huizen en kleine dorpjes zijn ontruimd en de mensen geëvacueerd omdat verschillende ‘Poche d’eau’, natuurlijke waterreservoirs, te vol zitten en op springen staan. Verder staan er heel wat wegen onder water en zijn er kleine wegen weggeslagen door modderstromen en rivieren die wat meer ruimte nodig hebben.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Heb veel foto’s gezien in de krant Le Dauphine. In de bergen is het altijd oppassen wanneer er veel regen valt, maar met deze hoeveelheden des te meer. Zelfs foto’s gezien van een “overstroomde” kade’s van het meer van Annecy. Dat gebeurd volgens mij zelden.

Not all who wander are lost

@Edwin. plus het feit dat de regen ook veel sneeuw smelt. Dat maakt dit soort weer in het voorjaar nog gevaarlijker.

Click. Click. Peace

gaat deze regenval en smeltwater ook voor problemen zorgen voor mij en de andere dutchweekers als we zaterdag teruggaan naar huis, of zijn deze wegen nog goed begaanbaar en lopen ze geen gevaar?

floris veenhoff

Betreft de wegen zijn de grote wegen die jij waarschijnlijk gebruikt gewoon begaanbaar. Dit is een stuk noordelijker en rijd jij waarschijnlijk langs.
@Rogier, heeft het lac d’Annecy wel eens zo hoog gestaan? Ik weet nog dat mijn opa altijd zei: tegen de natuur kan je niet werken. Dat blijkt wel weer want dit is heus niet de laatste keer, al viel er nu in korte tijd wel erg veel regen en juist op het moment dat ook de sneeuw smeltende is.

Not all who wander are lost

@Edwin. Ik weet de precieze cijfers niet. Maar een vriend van mij die in Annecy woont zegt dat hij (en zijn ouders) het meer nog nooit zo hoog hebben zien staan.

Click. Click. Peace

Heftige beelden! Samenloop van omstandigheden en de natuur wint altijd. De mens zal weer wat inventiever moeten worden om hier een oplossing voor te vinden. Grappig om de lift half onder water te zien staan, hoe anders was het een paar maanden geleden dat de liften onder gesneeuwd waren!

@Marijnt inderdaad al was dit allemaal sneeuw geweest… Hier in de Hautes Alpes, waar het minder geregend heeft had ik al zo’n 40 mm neerslag sinds vrijdag. Dat zou ik graag in fluffy poeder hebben gehad ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier Wie niet! Hahahaha! Maar het is nu natuurlijk voorjaar en dan krijgen vooral jullie met veel smeltwater te maken. Dit stroomt weer mooi door de rivieren naar de oceanen, verdampt en komt in de winter weer terug als fluffy poeder, just the way we like it! ;)

@Marijnt Nou ja normaal gesproken ski ik nu nog in mooie bepoedere couloirs. De sneeuwgrens ligt extreem veel hoger dan normaal in deze tijd van het jaar. Maar voor hetzelfde geld dumpt het nog een keer goed in mei. Dat gebeurd regelmatig. Mijn toerski’s zijn nog niet opgeruimd.

Click. Click. Peace

Ik hoop het voor je, geniet er maar goed van mochten de juiste omstandigheden zich nog voordoen.

Ik kom nu net een foto tegen waar het water nog een stuk hoger staat in Avoriaz. Heftig :O

null

Is het alleen in Frankrijk zo erg?
Ik wil komend weekend eigenlijk nog even gletsjerskien in Oostenrijk, maar aks het er daar ook zo uitziet…

Inderdaad heftig, vooral als het het kleine lieve beekje betreft waar je kinderen in de zomer in lopen te spelen. Gelukkig staat ons huis 100 meter hoger op de helling en hadden we geheel geen risico. Het beekje is nu weer rustig, en 3 meter breder(voor een beekje die misschien 2 meter breed was, maar de parkeerplaats hogerop is geheel verdwenen, resultaat van inderdaad een overvolle “poche d’eau”.

null

Na het gele bordje is het beekje pas

Nog een aantal foto’s: http://www.ski-powder.com/articles/tue-05052015-1002/intemp%…
@Sander25, Frankrijk en Zwitserland. Oostenrijk niet!

Not all who wander are lost

null

In Italië (Klausberg) precies ook enkele lawines

Heftige foto’s allemaal, vreemd om Avoriaz nu zo te zien, was het er toch een stuk mooier toen ik er in februari was.

In Val Thorens en Orelle hebben wij afgelopen week het smeltwater ook op meer plekken en met veel meer geweld naar beneden zien denderen dan wat we tot nu toe gewend waren.
We hadden het er nog over, zo van komt dit wel goed beneden in de rivieren?
Hier dus het antwoord op onze vraag.

Even over die lawine in Chamonix…
Nou niet om hier de discussie over offpiste nog eens aan te zwengelen, maar het is bij deze hopelijk maar weer eens des te meer duidelijk dat niet iedereen de gevaren kent zoals al eens eerder door mij neergezet
De condities in Val Tho/Orelle spraken boekdelen en dat geld eigenlijk voor de hele (Franse) alpen als ik het zo lees.
Wetende dat de onderlaag door een slecht begin van het seizoen niet al te best is en dan vervolgens met zulke temperaturen en regenval toch de gok nemen dat doe je niet, al heb je maar weinig kennis (zoals mij?)
Dus of deze skiërs wisten totaal niet wat ze aan het doen waren of ze hebben beiden een aardige slag van de molen gehad.
Zal me niets verbazen dat het nog twee locals waren ook, maar dat mag ook weer niet te hard geroepen worden :)

Bijna winter !

@MrMouse dat mag zeker wel hard geroepen worden. Veel locals begrijpen er helemaal niets van juist. Iedereen met kennis weet dat die zware natte sneeuw nu juist alles weer helemaal op scherp zet. Maar ja…

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie