Is het seizoen is afgelopen of niet?

Rogier op 23 april 2015· 9 reacties

De sneeuw smelt maar het seizoen is nog niet afgelopen!
De sneeuw smelt maar het seizoen is nog niet afgelopen!

Bijna alle skigebieden zijn dicht of gaan binnen afzienbare tijd dicht. Alleen de grote beroemde jongens als Val Thorens, Ischgl, Zermatt etc rekken het seizoen nog flink op. Met bijzonder goede sneeuw trouwens. Maar voor het grootste deel van de skigebieden zit het er op. Dit is echter het begin van een heel ander seizoen. het toerskiseizoen namelijk. Tot aan juni kan er nog prima geskied worden, overal, voor iedereen die zelf met de benenwagen omhoog klimt. Gisteren was weer zo’n toerskidag waar ik met veel voldoening op terugkijk.

Het dal groen, in de bergen diep winter
Het dal groen, in de bergen diep winter

Weinig sneeuw
In het dal lijkt het alsof het seizoen is afgelopen. Bloemen ontluiken. Vogeltjes fluiten. Ik heb al aardig wat dagen met korte broek rondgelopen. Kortom het is echt voorjaar. Maar zo rond de 2000 meter ligt de grens. Daar is het opeens winter. En hoe! Veel sneeuw. Op zuidhelling firn, van die heerlijke voorjaarssneeuw die op versgeprepareerde pistes lijkt. Zonder de ribbels dan… In de noordwanden is het geen enkel probleem om dikke poeder te vinden. Dus opeens is het gevoel van weinig sneeuw weg. Het voorjaar in de Alpen zijn eigenlijk twee seizoenen in één.

Fietsen of skiën
Eergisteren reden Sandra en ik een trainingsritje (in korte fietskleding) in een heerlijke zonnetje. Het plan was om op woensdag een tocht van een ruime 100 kilometer te fietsen. Maar toen we heerlijk trappend om ons heen keken zagen we de mooie piramidevormige berg van de Peyre Eraute helemaal wit te glinsteren in de zon. De fietstocht werd uitgesteld en we vertrokken woensdag richting deze mooie top.

Eerste beetje sneeuw
Met onze auto reden we tot de laatste parkeerplaats onder de berg. Over een zeer slechte modderweg hobbelden we tot vlakbij de berg. Vanaf deze parkeerplaats restte ons zo’n 1000 hoogtemeters. En ook al was het net aan, we konden zo goed als meteen vanuit de auto op de ski’s. De sneeuw was hard en dat betekende dat we in de steilere passages onze Harscheisen nodig hadden. een soort messen om te zorgen dat we niet wegglijden tijdens de klim.

Klaar voor de start
Klaar voor de start

De eerste sneeuw
De eerste sneeuw

Helaas smelt de sneeuw ook langzaam weg...
Helaas smelt de sneeuw ook langzaam weg...

Harde sneeuw in het bos
Harde sneeuw in het bos

Waar het steil is gaan de 'harscheisen' onder
Waar het steil is gaan de 'harscheisen' onder

Perfecte voorjaarssneeuw
Perfecte voorjaarssneeuw

De laatste meters over het zomerpad.
De laatste meters over het zomerpad.

Top of the world!
Top of the world!

De skivellen mogen af
De skivellen mogen af

:-)
:-)

700 meter lang 35°
De Peyre Eraute is een echt geweldige toerskiberg. Deze top biedt van de 1000 hoogtemeters namelijk maar liefst 700 meter lang een perfecte steilte van zo’n 35°. Als je zoekt soms wat steiler. Alsof je meerdere steile passages van pikzwarte pistes onder elkaar legt. Heerlijk knallen en nooit extreem. Feel-good skiën. En na de klim was het dat ook. De oppervlakte van de sneeuw was net voldoende ontdooit om heerlijke zachte sneeuw te hebben. Iets met warme messen en zachte boter… Kortom geweldige condities met zeer eenvoudige en daarmee fantastische sneeuw. Als het aan mij ligt gaan we dit seizoen nog even door.

Geweldige sneeuw!
Geweldige sneeuw!

Knallen zonder nadenken, en dat zonder pistebully's
Knallen zonder nadenken, en dat zonder pistebully's

null

Lager is het soms zoeken ;-)
Lager is het soms zoeken ;-)

Het voorjaar komt er toch echt aan...
Het voorjaar komt er toch echt aan...

Terug naar de auto
Terug naar de auto

Wie van jullie zou er ook een klim op eigen kracht voor over hebben om nog te kunnen skiën?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik :-)

When life gets too complicated.... SKI

Mooie beelden Rogier, ik beneid je.

Living the good live!

Ben een pisteskiër, dus dit is volledig vreemd voor mij. Vroeg me wel iets af: als je er zo’n dag op uit trekt, hoe lang wandel je dan bergop en hoe lang ben je aan het afdalen/skiën? Is er tijd meerdere afdalingen op één dag?

Super om dat nu nog te kunnen doen. Mocht ik de tijd hebben zou ik zeker de laatste sneeuw willen hebben.

Afgelopen week leren skiën op de Kitzsteinhorn Gletscher, top condities! Vanaf donderdag begon het zelfs flink te sneeuwen waardoor er vrijdag 40 cm neuschnee lag :)
Helaas niet optimaal kunnen benutten als beginnende skiër

Gang is alles

@Yves We deden twee uur over deklim en met foto’s erbij een klein half uurtje over de afdaling. Dus je bent duidelijk langer aan het klimmen dan dalen. Maar dat is een van leuke mooie dingen van het toerskiën…

Click. Click. Peace

Zo dat ziet er goed uit. Ik wil ook sneeuw en bergen. Ben ik de enige die hoopt dat de lente en zomer snel voorbij zijn?

Denk dat die klim wel behoorlijk afzien is. Of valt dat mee? :-)

@ronaldvr Het klimmen is zwaar maar ik vind dit juist ook wel mooi. Echt sporten. Te vergelijken met wielrennen in de bergen bijvoorbeeld.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie