Lente in La Plagne

Ruud op 14 april 2015· 5 reacties

Brede en lege carvepistes in prima kwaliteit!
Brede en lege carvepistes in prima kwaliteit!

Het is april en Nederland denkt niet meer aan wintersport. En Nederland heeft hartstikke ongelijk, want er kan nog geweldig geskied worden. Ik ben net terug uit La Plagne en heb daar de beste dagen van mijn seizoen gemaakt.

Genieten
En we waren lang niet alleen want het was, zeker op vrijdag, best bedrijvig. Er waren vrijwel uitsluitend Belgische gezinnen want die hadden Paasvakantie, een luxe de we in Nederland helaas niet meer kennen. Op zaterdag en zondag was het eigenlijk vrij rustig, wat ons gevoel van bevoorrecht zijn alleen nog maar vergrootte. Zeg nou zelf: drie lange lentedagen in een topgebied met prachtig weer en heerlijke sneeuw. Niets deed meer denken aan de winter, geen gedoe met colletjes, thermo-ondergoed, skimaskers en koude handen en voeten. Nee, skiën in de lente betekende voor ons grote carvebochten maken op de lege brede pistes van La Plagne in je dunste ski-jasje, lunchen in je t-shirt op zonovergoten terrassen en pas tegen half zes van de piste stappen, want de liften zijn lang open.

Wat was het goed toeven...
Wat was het goed toeven...

Actief
Nu zaten we helemaal niet eens veel op terrassen, want we waren hartstikke actief. Na een lange skidag op vrijdag gingen we op zaterdag sneeuwschoenwandelen via een mooie route vanaf La Plagne 2000 door het bos naar Le Doux du Praz, waar we op een zonovergoten terras -dat dan weer wel- heerlijk lunchten. Onderweg kwamen we langs een iglocomplex, dat niet meer gebruikt werd, maar waar in het grootste deel van het seizoen gegeten en geslapen kan worden. Jammer dat dat nu niet meer kon, anders had ik het zeker willen doen. Na de lunch betrok het weer een beetje en toen we al sneeuwschoenlopend bij ons hotel aankwamen, vielen er zelfs even wat vlokken.

Na een uurtje chillen was de zon al weer terug, net op tijd voor de volgende activiteit; “la luge” oftewel: we gingen sleeën, maar liefst 5 kilometer lang. Je zou niet denken dat iemand van ons geluisterd had naar de instructie die we bij de start hadden gehad, want we vertrokken met die dingen alle kanten op behalve de goeie en het sturen en remmen resulteerde vaak in kapseizen en kopje over. Hilarische activiteit! Na een tijdje kregen we het onder de knie, hoewel er van veel vaart geen sprake was. Daarvoor was de sneeuw eenvoudig te papperig. Aan de finish wachtte ‘vin chaud’, waarvan vooral het tweede glas er een beetje inhakte.

Sneeuwschoenwandelen tegen een machtige bergcoulisse
Sneeuwschoenwandelen tegen een machtige bergcoulisse

Beste dag van het seizoen
Op dag drie zijn we natuurlijk weer op de latten gestapt en ik moet zeggen; ik heb zelden een betere skidag meegemaakt. Het eerste uur waren de pistes leeg - de hele dag bleef het trouwens rustig- en we gingen non-stop door met grote carvebochten op al die heerlijke pistes. Want wat is dit toch een topgebied! Het is gevarieerd, landschappelijk erg mooi en de pistes zijn geweldig, met hier en daar speelse afsteekjes. Niet veel zwart of moeilijk rood, maar ik vind ze evengoed heerlijk. Voor meer uitdaging kun je natuurlijk naar Les Arcs oversteken met de grote gondel, maar wij vermaakten ons voor die drie dagen prima in La Plagne, waar trouwens opvallend veel animatie was.

null

Kom ook in de lente!
In Valmorel waren we al geconfronteerd met de promotie-activiteiten van “Le printemps du ski” die ervoor moeten zorgen dat het skien in de lente onder de aandacht komt van wintersporters in landen waar ze net als in Nederland, denken dat het seizoen eindigt na de voorjaarsvakantie. In La Plagne maakten ze er zelfs een hele happening van; op ieder van de zes toppen in het gebied was iets extra’s georganiseerd.

Op iedere top een andere activiteit
Nou moet ik daar normaal gezien niet zoveel van hebben, van al die extra activiteiten, maar in La Plagne hadden ze toch echt een paar echt leuke dingen bedacht. Zo hebben we de human sling shot gedaan waarbij je de lucht werd ingeschoten (wat een mooi uitzicht op de bergwereld bood en de mogelijkheid salto’s te maken) wat super gaaf was, en we hebben een sprong in een airbag gemaakt. Op een andere top was het thema “beach” met zitjes, een DJ en een “waterslide” waar je als je er hard doorheen skiede vrijwel zonder nat pak weer aan de overkant uitskiede. Op weer een andere top kon je op de piste in een hot tub en sauna. Vooral die hot tub zag er heel cool uit: relaxen in de bubbels met uitzicht over de bergwereld.

Hot tub with a view
Hot tub with a view

Ik was er graag ingestapt, ware het niet dat ik geen zwembroek bij me had. Die behoort namelijk gek genoeg niet tot mijn standaarduitrusting als ik de piste op ga. Verder waren er allerlei activiteiten voor kinderen met speelkastelen, prijsvragen en speurtochten en was er iets met het thema Lapland, waarvan me de link met skiën ontging, maar de huskies en de jonge rendieren die op die top te vinden waren trokken groot bekijks en moeten tot de meest gefotografeerde Lapse fauna ter wereld behoren.

Hou het geheim
Kortom; de Franse toeristenbureau’s doen er alles aan om ons in april naar de skigebieden te lokken. Daar heb ik wel een dubbel gevoel over, moet ik zeggen. Ik gun iedereen de geweldige dagen die wij in deze apriltrip hebben gehad, maar eigenlijk wil ik geloof ik liever dat het een goed bewaard geheim blijft, dat lenteskiën.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Klinkt goed Ruud!
Wel met een beetje jaloerse ondertoon, want ik moet al weken met lede ogen aanzien hoe er geweldige omstandigheden zijn met veel sneeuw en zon zonder ook maar één mogelijkheid om nog een weekje of weekendje naar de sneeuw te kunnen… Doet me wel pijn dat mijn skiseizoen na de voorjaarsvakantie al weer voorbij was.

Heb me dus wel voorgenomen om voor volgend jaar te kijken of ik niet nog een aprilmomentje kan gaan plannen. En dan maar hopen dat het net zo’n mooie uitsmijter gaat worden als nu…

...ski-addict...

Ik heb goede hoop dat er over 2 weken nog genoeg sneeuw over is om nog lekker wat te gaan skiën.
Ik kan niet wachten!

En…het is zeker leuk om ook af en toe eens wat anders te doen als skiën of snowboarden. Ik ben er noodgedwongen

Ik weet niet wat er precies gebeurde daarnet in mijn vorige post … maar ik bedoelde dat ik door een ongeluk niet meer zo vaak kan skiën(voorlopig) en dat ik nu weet dat er zo veel meer te doen is dan alleen skiën. En…het is nog leuk ook!

Ziet er geweldig uit

Mooi verhaal @ruud om te watertanden! :)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie