Lenteskiën. Waarom doet niet iedereen dat?

Ruud op 11 april 2015· 16 reacties

Eén woord: heerlijk!
Eén woord: heerlijk!

Ik zit in de Franse Alpen voor mijn laatste tripje van het seizoen en man o man, wat is het geweldig! Er ligt nog sneeuw genoeg, de pistes zijn leeg en het weer is magnifique. Staalblauwe lucht en fijne temperaturen. Wat wil een mens nog meer? Nou, eigenlijk niks!

Mensen overtuigen
Mij hoef je niet meer te overtuigen, want ik wist al dat het geweldig is, maar de Fransen hebben bedacht dat ze meer mensen willen overhalen om te komen wintersporten in de lente. En zoals dat gaat in toeristenland: er wordt een marketingcampagne ontworpen, een logo en een slogan; “C’est du ski, oui, mais pas que!” Wat zoveel wil zeggen als: “lenteskiën is ski en nog veel meer”. We kwamen gewoon lekker nog even een paar dagen skiën, maar opeens lijken we deel uit te maken van een beweging.

Vroeg beginnen zei ik toch
Nadat we gisteravond met veel vertraging waren aangekomen in Valmorel, als gevolg van een hele irritante staking van de Franse luchtverkeersleiding, was het vanmorgen lastig om op tijd op de piste te verschijnen. En dat is natuurlijk wel regel 1 van het lenteskiën; begin zo vroeg mogelijk. Het duurde eeuwen voordat iedereen eindelijk helemaal klaar was en nou ben ik zelf de eerste die ’s morgens heel rustig aan wil doen, maar niet op skivakantie. “Bah, het beste uur is al verloren”, stond ik me te verbijten. De zon scheen volop, dus ik verwachtte al vroeg wat wij PP noemen: papperige pistes. En daar houd deze jongen niet zo van.

Lekkerrrr!
Maar het viel allemaal enorm mee: de “middenpistes” waren tot de lunch heerlijk; zo’n bovenste zachte, heerlijk skibare laag, maar geen pap! De “bovenpistes” waren zelfs gewoon nog hard. Alles afhankelijk van de blootstelling aan de zon, dus je moet je per stukje piste iedere keer een beetje aanpassen aan de condities van de sneeuw: dan weer konden we voluit gaan in heerlijk carvebochten, dan weer was het gas terugnemen in de zachte sneeuw. Van nature heb ik de neiging te veel bochtjes te gaan maken als de sneeuw erg zacht is. Veel beter is het om goed snelheid te houden, dan ski je gewoon door de sneeuwhoopjes heen. Overigens was er eigenlijk nergens sprake van hoopjes en snelheid houden is op deze lege pistes ook geen probleem. Geen mens om mee rekening te houden; gewoon helemaal je eigen ding doen. Genieten pur sang, om het eens op zijn Frans te zeggen.

null

Bon appétit
Heel Frans was ook de lunch. Voor het eerst zit ik een Club Med en die ligt in Valmorel uiteraard aan de pistes. Even van de pistes af, langs het geweldige buffet lopen en dan eerste rang op het terras met zijn allen aan een lange tafel. En ik weet dat er verschillend over wordt gedacht, maar ik houd ervan, van het Franse eten. We aten uitgebreid en lekker; (dus kaasplateautje en koffie toe) en we stonden in no time weer in de sneeuw; de piste loopt langs het terras.

null

Skigebied
Het skigebied heeft ons trouwens aangenaam verrast; het is met 165 kms best fors en er zijn leuke pistes; het uitzicht is mooi en er zijn totaal geen ontsierende architectonische vergissingen; hier geen betonnen flats te bekennen. Maar daarover later. Valmorel vormt 1 gebied met St. François Longchamps. Twee derde van de pistes ligt aan de kant van Valmorel en dat is met de aprilcondities van nu heel fijn, want de meeste pistes liggen hier niet direct in de zon. Vandaar dat we vanmorgen meteen over de Col de la Madeleine trokken naar het gebied van St. François. Daar zouden de pistes eerder pappiger zijn dan aan “onze” kant. De verbindingpiste naar de andere kant is wat vlak, niet zo fijn voor de boaders, maar wel speciaal. Hij heet namelijk niet voor niets “La route du Tour”; ’s zomers is hier de weg, waar je nu letterlijk óp skiet. Aan de kant van St.François vind je wat meer blauwe pistes; het gebied van Valmorel is wat uitdagender. Maar als je steeds moeilijke pistes wilt doen. Moet je hier niet wezen.

Boven blijven
Na een tijdje doken we weer over de Col terug over naar Valmorel, waar we ons uitleefden op de Combe du Mottet, een heerlijke rode afdaling die er bijlag alsof het februari was. Het was dan ook niet verwonderlijk dat we na de lunch nog meerdere keren te vinden waren op deze lekkere afdaling. Ik bedoel, je kunt hier helemaal naar 1250 meter naar beneden skiën, maar waarom zou je dat doen? Moet je helemaal niet willen in april; gewoon lekker boven blijven en genieten; dàt is lenteskiën.

null

Iets anders dan skiën?
Om een uur of drie hielden we het voor gezien; het werd zwaarder en we kregen het goed warm; de terassen lokten. En al die andere activiteiten die er in het kader van “C’est du ski, oui, mais pas que!” schijnen te worden aangeboden. Nu ben ik daar eigenlijk niet zo van; ik wil het liefst tot sluitingstijd in de sneeuw staan, maar aangezien een lenteskidag nu eenmaal vroeger eindigt op de piste, besloot ik mee te gaan naar het dorpje en een kookworkshop te gaan doen. Een lokale specialiteit leren maken voor de verbazingwekkende prijs van €4. En wat kan de lokale specialiteit anders zijn dan de tartiflette? We maakte een culiversie van dit welbekende gerecht en kregen er volop informatie bij over de reblochon-kaas, de lokale wijnen, kazen en worst. Uiteraard werd er van alles geproefd. Erg leuk en lekker om te doen. Na het oppeuzelen van ons zelfgemaakte tartiflette (heftig “vieruurtje” trouwens), deden we ook nog aan sightseeing in het centrumpje van het in 1967 gestichte Valmorel. Zoals gezegd is er in het hele dal geen flat te vinden; alles is in lokale stijl gebouwd. Het is een beetje Disneye-achtig, maar het werkt wèl. De autovrije dorpsstraat heeft veel leuke en –lekkere- winkels, terassen en restaurantjes.

null

Effe chillen
Na dit voor mij wat a-typische, maar leuke uitstapje zochten we ons onderkomen maar weer eens op; tijd voor even chillen met een all-inclusive koffie en een dito drankje. Even de workshop laten zakken; ten slotte zitten we vanavond weer aan een super buffet. En morgen wachten de pistes en de blauwe luchten weer op ons. Ik zei het toch: “Lenteskiën, waarom doet niet iedereen dat?”

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Vroeg beginnen is bij ons sowieso standaard. Alleen waren we een paar weken geleden in Les Arcs, maar daar gaan de eerste liften pas om 9.15 u. Als de Fransen dan voorjaarsskiëen willen promoten moeten ze ook zorgen dat je om 8.00 u. al naar boven kan.

Simpel antwoord: Omdat ik van skiën in hevige sneeuwbuien met temperaturen ver onder 0 houdt :P

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

omdat wij vanaf maart met onze job niet meer kunnen gaan

Oh, ik zou wel willen! Maar ook hier is er een simpel ‘omdat’ antwoord mogelijk. ‘Omdat we vast zitten aan de schoolvakanties’ net zoals zovelen… en zonder kinderen een keer extra zit er helaas financieel gezien niet in (een keer als gezin is al een behoorlijke aanslag op de portemonnee).
Maar voor wie dit wel kan: geniet er maar van!

@Thijsmeeusen Dat zeg je nu wel maar je had wel de hele week zon in Dachstein-West hehe

Ik ga het wel doen… met school.
Zelf zou ik het ook wel willen doen, al vind ik dagen waarop het hard sneeuwt ook lekker

Gang is alles

Hè wat jammer nou dat Ruud verklapt dat het zo goed toeven is in Valmorel-St. Franchois Longchamp ;-)Wij komen er al jaren en tussendoor zoek ik ook regelmatig andere skigebieden op in de Alpen. Ik probeer 2 tot 5 weken per jaar van het witte goud te genieten. Van Oostenrijk tot Frankrijk. Het maakt niet uit als er maar sneeuw ligt. Maar Valmorel-St Francois Longchamp blijft favoriet. Echter na twee weken skiën in dec en jan 2013/2014 ben ik twee dagen voor vertrek op 2 januari 2014 van achteren omver geskied terwijl ik stond te wachten bij een skilift. Kwam er later pas goed achter wat er was gebeurd. Beide zijbanden in de knie gescheurd, voorste kruisband gescheurd, beide meniscus beschadigd, scheur in kuitbeen, botkneuzingen en lichte hersenschudding. Gelukkig droeg ik een helm, wat ik al jaren doe! Vervolgens geopereerd door zeer goede arts bij OCON Sport in Hengelo. Daarmee wel voor langere tijd uit de skiroulatie. Langdurige fysiotherapie en tot de dag van vandaag meerdere malen per week zo niet iedere dag specifieke (spier)oefeningen doen. Eigen inzet en discipline loont gelukkig. Nu meer dan een jaar verder en medio januari jl. laatste onderzoeken en tests gedaan. Als ik zo door ga en het zelf ook weer aan durf kom ik gelukkig weer ‘gewoon’ aan het skiën komend seizoen 2015/2016. So I’ll be back in Valmorel-St Francois Longchamp!!

waarom beste mede zaankanter? omdat ik vast zit aan die vervloekte kinderschoolvakanties waardoor we er in 1 week zoveel knaken door “moeten” koppen dat meerdere tripjes tot het verleden behoren. Nog een x aantal jaar wachten totdat we, net als mijn ouders vroeger, gewoon een week kunnen gaan wanneer wij dat graag zelf willen… Geen drukte mooi in de zon…

Seriously snow addicted family!

Dit jaar net niet gelukt, vanwege een uitgelopen restauratieprojectje voor mijn andere hobby “zeilen”
Wij Belgen hebben het geluk dat de kids nu 2 weken vakantie hebben. Nu even buiten het topic om. Elk seizoen proberen we toch een 2/3 weken te gaan met het gezin (m/v/z) of een deel ervan (in de schoolvakanties). Wat niet per definitie een heuse aanslag op je budget hoeft te zijn, als je een beetje sleutelt aan je trip. Of je neemt een minder populair/bekend gebied (wat soms leuke gebieden oplevert aan een eerlijke prijs) of zoals wij dit jaar met de Krokus Les trois valées hebben gedaan vanuit Brides Bains (je bespaart ongeveer 30/50 % op je verblijf of boven op de berg betaal je soms het dubbel of meer). Je moet er s’morgens wel een half uurtje vroeger voor vertrekken wil je met de gondel in Meribel aankomen net voor het leven daar op gang komt. De gondel BLB - Meribel of omgekeerd neemt ± 25 minuutjes in beslag. Zo heeft het tripje van met krokus alles in (rit , skipas L3V, verblijf, eten en drinken) slechts 2000 € voor 2p gekost dit voor een weekje L3V in plaats van ± 3000€ voor het tripje in een vergelijkbare verblijfsaccomodatie in één de skidorpen op de berg. Per bijkomende reisgenoot tot de wagen vol zit moet je (skipas, een iets groter verblijf en eten) ongeveer 500-600 € bij het eerdere budget bijtellen. Dus met 4 en zou dit in totaal 3200 geweest zijn

Ik zit in drie strijd, ik zou wel willen maar als het voorjaar begint. heb ik dan al meestal ruim 3 weken geskied dus niets te klagen, en zodra het zonnetje begint te schijnen gaat ook het motor virus kriebelen. En ook het visseizoen breekt aan.En alles is zoooo leuk.Had ik maar meer vrije tijd maar ja er moet wat verdient worden om het te bekostigen.

Ik ga nog! eind april, begin mei. Nog nooit eerder gedaan, dus ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen.

Leuk als extra, maar zolang ik nog buiten de schoolvakanties in januari of februari kan, lees ik vooral nadelen aan lente-skien.

Al zou een extra skivakantie wel leuk zijn natuurlijk in April.

@ThijsMeeusen

Dan had je met de Paasdagen in de sneeuw moeten staan. ‘Witte donderdag’ was meer ‘white-out’ donderdag (hevige sneeuwval in Oostenrijk, slecht zicht), op vrijdag volle zon, maar boven op de berg wel gewoon -12; zaterdag wisselvallig, maar ook gewoon -10; zondag meer zon, maar ook ruim onder 0 en maandag weer grijs en sneeuwval.

Nu was dat misschien bijzonder en viel Pasen dit jaar natuurlijk lekker vroeg, maar als dat lenteskiën is, ben ik voor! De enige pap die wij hebben gezien was op de dalafdalingen (< 1800 meter), en dan eigenlijk alleen in Sölden (en dus niet in Obergurgl of in Hochoetz). Heeft denk ik ook met de oriëntatie te maken. Kwestie van goed plannen en kiezen.

ik vind skien nog altijd een wintersport en hou van even te moeten schuilen voor de sneeuwbuien in de vele warme skihutten aan de open haard met een goede warme chocomelk al dan niet met rum !!!
dit heb ik deze winter gedaan in Oostenrijk en enorm van genoten ook !!!
iedereen kan natuurlijk niet van hetzelfde gedacht zijn ,dus wanneer je ook gaat geniet er maar goed van !!
mijn verblijf voor 2016 is reeds gereserveerd in Februari !!

@GIGI
ik weet niet of dit jaar net een uitzondering was of was vorig jaar een uitzondering, toen Pasen even vroeg viel. Toen hadden wij in Val Cenis met een pure noordhelling tot een uurtje of 10 nog redelijke harde pistes en vanaf elven onder de 2000m zachte tot papperige pistes richting 1500m. Vanaf 14u was het op 2700 ook boterzacht en onder de 2400 papperig. Als ik rond 17u beneden kwam was het hollen naar de ski locker en dan snel snel naar het appartement om mij bij 18-20°c snel tot op de boxer te strippen en dan onder het genot van enkele Ricards en de nodige hapjes nog een dik uurtje op het terras van ons appartement mij te goed te doen in het zonnetje. P.S. was ook een heerlijke vakantie, regelmatig in een dik loopshirt kunnen skiën, alleen die skihelm was pokke warm, maar daar heb ik intussen een alternatief voor (mijn watersporthelm) ;-)

Sinds gisteren terug van Warth - Shrocken! Voor twee weken gaan skiën daar en het was zalig! Aangezien wij als Belgen de enige waren die nog een week vakantie hadden vorige week was het daar ongezien kalm. Als je 20 personen tegen kwam op een dag was het veel! Voor de laatste week gaan de liften ook een half uurtje vroeger open. Ideaal dus…

Omdat al mn vrienden geld willen sparen voor zomervakantie en niet zo dedicated zijn als ik!

Gelukkig Dutch week over 2 weekjes!!!

Als ik later groot ben trouw ik met mijn board!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie