Belangrijk kouder en aanhoudende sneeuwkansen

Roel op 01 april 2015· 13 reacties

Blizzardachtig plaatje vanochtend uit Faschina, Vorarlberg
Blizzardachtig plaatje vanochtend uit Faschina, Vorarlberg

De natuur lijkt zich dit jaar weinig aan te trekken van de kalender. Hoewel het bijna Pasen is staan de feestdagen in het teken van versbesneeuwde hellingen en te lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Heerlijke vooruitzichten voor de late wintersporter, zeker in Oostenrijk.

Van de zomer in de winter
Maar het moet van ver komen. Kijk maar eens naar gisteren, toen het door föhn bijna 22 graden (21,6) werd in Mayrhofen. Vandaag sneeuwt het er! Nog warmer was het in Locarno, het zuiden van Zwitserland waar het 25,1 graden werd, ook door föhn. In de boterzachte lucht leverde het dit soort machtige wolkenformaties op, de zogenaamde altocumulus lenticularissen.

De lucht boven Lenzerheide (CH)
De lucht boven Lenzerheide (CH)

Veel sneeuw
Deze opklaringen ontstonden in de warme sector voordat voordat de neerslag gisteravond inzette. Inmiddels zitten we in koudere lucht en sneeuwt het vanaf 800m al flink, vooral in Oostenrijk en het oosten van Zwitserland. Dat gaat nog de hele dag door, en ook morgen sneeuwt het verder. De sneeuwgrens ligt vandaag tussen 700 en 1000m, morgen stijgt ie iets naar 800 tot 1200m, maar het wordt een witte wereld in grote delen van Oostenrijk en Zwitserland!

Daarbij blijft het vooral vandaag nog hard waaien dus niet alle liften zullen het makkelijk hebben. Dit plaatje van gisteren uit Ischgl spreekt boekdelen. Iets noordelijker op de Zugspitze werd een windstoot van 193 km/uur gemeten.

Sneeuwverstuivingen waar je ook kijkt boven Ischgl
Sneeuwverstuivingen waar je ook kijkt boven Ischgl

De Franse Alpen hebben een tijdelijke rustpauze. Het is er vandaag grotendeels droog en morgen hebben alleen de meest noordelijke gebieden wat sneeuw boven 1400m. Naar het zuiden toen schijnt de zon zelfs flink.

Ook met Pasen sneeuwbuien
De voor de zonaanbidders beste dag wordt vrijdag. Dan zitten we tussen twee storingen in en blijft het in een groot deel van de Alpen droog en vrij zonnig. Een superdag wordt dat! Lang duurt die lol niet, vanaf zaterdag kantelt de stroming naar het noorden en dan volgt er meer sneeuw. In Zwitserland en Oostenrijk valt er ook met Pasen bijna iedere dag sneeuw.

Het zal alleen niet aan een stuk doorsneeuwen. We gaan zien dat de sneeuwbuien vooral door de dagelijkse gang zullen worden getriggerd. Zo beginnen de ochtenden soms mooi maar leeft de buiigheid 's middags op. Het zwaartepunt komt opnieuw in de Noordalpen te liggen. Ik verwacht in de Franse en Italiaanse Alpen langere droge periodes met geregeld zon.

Winterberg!
Waar het ook goed toeven is is Winterberg. De liften daar zijn tot en met Pasen open, en tot die tijd valt er nog 10 tot 20cm sneeuw. Let wel even op vrijdag, dan kan de sneeuw tijdelijk in regen overgaan, maar ook daar valt deze Pasen nog goed te skiën.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Berichten worden alleen maar beter! :D

Vertrekken morgen naar Serfaus, vandaag nog veel wind vanaf morgen weer beter en super condities. Hebben er zin in

Top! Sneeuwgrens lijkt ook lekker te dalen. Zo blij met de Paas-ski-dagen!

Bedankt weer Roel, ziet er goed uit voor de pasen, maar je hebt het over zon op vrijdag ?
Is dat volgende week vrijdag dan, want komende vrijdag zie ik alleen maar sneeuw ?
Gaan de paasweek richting Arlberg, en zie in de tweede helft van de week wat meer zon komen.

Is er al iets te zeggen over de reisdagen van de paasgangers op zaterdag en zondag, of valt het allemaal wel mee ?

Even de webcam van ‘ons’ lage gebiedje in Salzburgerland gecheckt. Yep. Volop sneeuw.
We zouden bijna alle sociale verplichtingen voor Pasen afzeggen en die kant uitgaan… wauw! Wat heerlijk voor de mensen die nog moeten gaan!

Bah weer sneeuw :-(

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@R.L. nee vrijdag hangt er even een hogedrukgebiedje boven de Alpen. Ik verwacht zeker 's ochtends goed weer, en 's avonds weer sneeuw en lager tijdelijk regen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Helaas veel liften gesloten in veel gebieden.
Was gisteren in Ischgl, en daar waren enkel A1 en A2 open
(vandaag en eergisteren idd)

Geweldig! Wij zitten op 760 m (Niedernsill, Salzburgerland) en het sneeuwt volop!

Haus Gassner in Niedernsill

Update Mühlbach am Hochkönig: inmiddels 40cm nieuwe sneeuw sinds gisteravond half 10 en dumpt lekker door. Wel zijn door de wind slechts een beperkt aantal liften vandaag geopend. Verwachting is dat de wind vanaf morgen minder wordt maar het nog wel de hele dag blijft sneeuwen. Vrijdag wordt weer genieten.

Hiephoi, Maandag naar Winterberg :) Poeder rijden dus daar :P

A winter without powder isn't a winter!

Hier een reactie uit Kleinarl (Salzburgerland).

Maandag: heel de dag geregend.
Dinsdag: Zonnige dag, zeer trage en natte sneeuw en later regen.
Vandaag: Vanaf vannacht 04.00 uur aan één stuk door gesneeuwd (momenteel nog!). Komt met bakken uit de lucht. Dal ongeveer 30/40 cm en op de berg meer dan een halve meter. Pistes waren super vandaag!

Hup Willem II
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie