Veel regen en veel sneeuw vanaf zondag

Roel op 27 maart 2015· 9 reacties

Verse sneeuw in de Zillertal Arena (Hochkrimml, O)
Verse sneeuw in de Zillertal Arena (Hochkrimml, O)

En alweer heeft het gesneeuwd in de Alpen. Niet overal maar nadat het gisterochtend prijs was in Italië is nu Oostenrijk getrakteerd op een leuke laag. Kijk hierboven maar eens op de picknicktafels langs de Gerlosplatte in de Oostenrijkse Zillertal Arena. Het is de voorbode van nog veel meer sneeuw in de bergen, en helaas ook veel regen in het dal.

Sneeuwgrens
Je ziet dat als de sneeuwgrens niet meer standaard in het dal ligt de contrasten eind maart steeds groter worden. Dit soort aanblikken zijn daarom de komende week schering en inslag.

Sneeuw versus groen bij de Hochsteinhütte in Osttirol (O)
Sneeuw versus groen bij de Hochsteinhütte in Osttirol (O)

Bij de Hochsteinhütte in Osttirol dikt het sneeuwdek alsmaar verder aan terwijl er in het dal al tijden geen sneeuw van betekenis meer is gevallen. En al zou dat gebeurd zijn, dan blijft de sneeuw niet meer zo lang liggen door de zonkracht en de hogere temperaturen tussentijds. Steeds grotere contrasten dus. Wat veel mensen niet weten is dat boven de 2000-2500m gemiddeld echter pas in deze periode het dikste sneeuwdek van de winter wordt gemeten.

Veel regen in het dal, dump hogerop
De komende dagen wordt dat nog eens benadrukt. Zondag en maandag worden extreem natte dagen beneden 1500m. Boven 2000m gaat het juist dumpen. In de hele Noordalpen (Zwitserland en Oostenrijk) kan gerust 50 tot 100cm sneeuw vallen, met het equivalent daarvan in millimeters regen beneden 1500 meter. Ook de Franse Alpen ontkomen er volgens de nieuwste berekeningen niet aan.

De boodschap is dus, zoek het hoog genoeg op! In de loop van maandag bereikt wat koudere lucht de Alpen en kan het even vanaf 1000m sneeuwen maar de meeste activiteit lijkt er dan uit te gaan.

Zien we nog één keer dit soort beelden?
Zien we nog één keer dit soort beelden?

Later ook lager sneeuw?
Ik gaf eerder al aan, het blijft daarna wisselvallig. Dinsdag dient zich een volgende storing aan met daarachter weer zachtere lucht. Dan regent het opnieuw flink in de hele Noordalpen, met boven 2000m wederom een dik pak sneeuw. Zo blijft het stuivertje wisselen, met cumulatief op het eind van de week hele grote hoeveelheden sneeuw in het hooggebergte. Als de huidige kaarten uitkomen halen we lokaal 2 meter verse sneeuw, terwijl de dalen groen blijven.

Hoewel groen, de laatste berekeningen geven aan dat in de tweede helft van de week de stroming meer noordwest wordt, en vooral enkele Oostenrijkse dorpen er op de valreep misschien toch een witte Pasen uit kunnen slepen. We houden de ontwikkelingen in de gaten! Voor de Zuidalpen ziet het er voorlopig droog uit.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoop,hoop,hoop !
Vanavond vertrekken we naar Ischgl.
Nieuwe poeder is altijd welkom.

Weer bedankt voor de update Roel, de regenjas zit al in de koffer.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Tja… Dan gaat een SkiWelt (nu 80% van het gebied open) wel heel snel richting saisonsschluss. Aan de andere kant wordt het genieten in Sankt Moritz, Obergurgl, et cetera. En zo hoort het misschien ook wel eind maart.

❄️

Goed dat er nog sneeuw komt! Maakt niet uit dat het vooral boven 2000m is, dat weet je eind maart/begin april! Wellicht valt het nog mee. @Roel: verwacht je de Pasen zelf onstuimig of kan dan de meeste neerslag er wel uitgevallen zijn?

20cm vers gemeld hoog in obereggen. laag regen…

Seriously snow addicted family!

Het is een veel betere situatie als vorig jaar eind maart / begin april.

Lange paasweekend (voor veel mensen in europa start dat al woensdagavond) wordt prima.
Pistes vanaf 1400-1500 mtr en hoger zullen er goed bij liggen. Dus genoeg keus, ook in de normale skigebieden tot zeg Maar een hoogte van 2200 mtr.
Wij zijn in het Salzburgerland en daar is het prima. Dalafdalingen gewoon vergeten, maar iets er boven is het veel, veel beter als bv. in Nov, Dec.

Haha met Pasen naar via latten zin in

ferpect weer ik ben er laatst zelf geweest. mooie pistes en s’avonds een levendig dorp

KABAM! Top condities met veel sneeuw tijdens Pasen!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie