Sneeuwgrens schiet komende dagen omhoog

Roel op 26 maart 2015· 9 reacties

Pedraces, Alta Badia (I)
Pedraces, Alta Badia (I)

Vooral in de Zuidalpen heeft het de afgelopen 24 uur gesneeuwd. In Alta Badia in de Dolomieten hebben de bergen een lekkere opfrisser gehad, al zie je aan de bomen dat het lager ook geregend heeft. Het ziet ernaar uit dat die sneeuwgrens vanaf zaterdag nog een stuk hoger komt te liggen en er gaat vooral in de Noordalpen veel neerslag vallen, en dat betekent helaas regen…

Grijs
De eerstkomende dagen is het vooral in Oostenrijk grijs (in Frankrijk klaart het langzaam op). Vandaag regent het nu en dan beneden 1200 tot 1800 meter. Morgen komt er wat frissere lucht in zodat de sneeuwgrens tijdelijk naar 800 tot 1200m daalt. Het is helaas geen structurele daling van temperatuur.

Gisteren was het nog goed te doen in Oostenrijk, zoals hier in Hochzillertal
Gisteren was het nog goed te doen in Oostenrijk, zoals hier in Hochzillertal

Een herfstachtige westcirculatie staat te trappelen om zijn invloed te laten gelden in een groot deel van Europa. Hoewel zaterdag mooi verloopt, worden er vanaf zondag in sneltreinvaart storingen op vooral de Noordalpen afgevuurd. De noordelijke Franse Alpen, Zwitserland en Oostenrijk krijgen het te verduren maar het is geen januari meer. Ik vrees dat een groot deel van die neerslag als regen valt gezien een verwachte nulgradengrens van 1700-2000m. Dat is de keerzijde van het lenteskiën. Het is niet alleen maar lekker zacht en zonnig skiën in maart. Als er neerslag valt is dat ook steeds vaker regen.

Zondag/maandag natte dagen
De natste dagen worden zondag en maandag. Dan botst een groot neerslaggebied op de Noordalpen met tot op 2000m veel regen. Hoe zuidelijker, hoe beter. Gisteren sprak ik met Ruud die nog een weekendje wilde gaan. Hij zag het goed dat je in Frankrijk beneden de Mauriennevallei moet gaan of liever nog zuidelijker wil je geen nat pak halen. Het beste is echter Italië waar je dankzij nordföhn helemaal geen regen hebt en een redelijke kans op zon. Het is er alleen wel erg zacht, begin volgende week loopt de temperatuur 's middags op tot boven de 20 graden dus begin en eindig vroeg.

Ski Arlberg gisteren, via Sneeuwhoogte+
Ski Arlberg gisteren, via Sneeuwhoogte+

Een ander alternatief is de hoogte opzoeken in de Noordalpen, boven 2200m zit je redelijk veilig en kun je poeder rijden. Hier valt cumulatief misschien wel een meter sneeuw komende week. En het zal echt niet ieder moment grijs zijn, je zult zien dat als de zon een keer doorbreekt je daar met volle teugen van geniet. Maar eerlijk is eerlijk, we moeten door een wat mindere periode. Het is duimen dat we net voor Pasen nog één verfrissende dump krijgen. Dat is met al die wisselvalligheid die eraan komt niet onmogelijk.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Voorspelling voor Ischgl: maandag +40cm en de dagen nadien ook wat sneeuw met volgende week vrijdag ook nog 40cm extra. Hopelijk de paasvakantie superweer. Mmm dromen. Verse sneeuw en zon op ons bolleke. :-)

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Thnx! :)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Wat een enorme hoeveelheden sneeuwverwachting voor Voralberg de komende dagen… Lech 198 cm boven op sneeuwhoogte.nl ??? Klopt dat wel @Roel?

Bergfex geeft ook flinke hoeveelheden aan voor de Arlberg na het weekend.
Zou mooi zijn, ga over anderhalve week die kant op, kan niet wachten !!!

Laat maar dumpen idd, dan kunnen we allemaal nog even genieten van de sneeuw tijdens de paasdagen :-)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Les Sybelles komende week. Dat wordt met paraplu skiën ben ik bang… :-/

@roel, dankjewel voor de goede uitleg voor de weersverwachting. We zouden zaterdag nog een week gaan skiën in het brandnertal, maar gelukkig hebben we tot vandaag gewacht met boeken, en hebben besloten thuis te blijven. We hebben nog wel gekeken om naar een hoger gebied te gaan, maar daar lijkt ons de omstandigheden qua weer ook niet geweldig. Daarmee zit voor ons het skizeizoen erop. Alle medewerkers van wintersporters hartelijk dank voor al jullie berichten. We hebben er dit skizeizoen heel veel aan gehad, en met veel plezier gevolgd.

Met Pasen naar st. Anthon.

Laat maar vallen die verse sneeuw

Momenteel sneeuwval in Filzmoos!

Iemand die met beide benen op de grond blijft staan, komt nooit een stap vooruit!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie