Noordalpen onstuimiger, in de Zuidalpen komt de lente

Roel op 25 maart 2015· 15 reacties

Alleen in Piemonte / Aosta is het nog tot noemenswaardige sneeuwval gekomen
Alleen in Piemonte / Aosta is het nog tot noemenswaardige sneeuwval gekomen

De hoeveelheden sneeuw tot en met vanochtend vallen zoals verwacht wat tegen, of mee. Het is maar hoe je het bekijkt, want de zachte lucht maakt in ieder geval dat het pas op grotere hoogte sneeuwt. Vandaag en morgen breidt de regen zich vanuit het zuiden langzaam uit over Italië, Zwitserland en Oostenrijk. De komende week lijkt het andersom, waarbij Italië zich kan opmaken voor lente en zelfs de zomer.

Gelukkig minder sneeuw
Geluk bij een ongeluk, zo kun je de verminderde sneeuwval ook noemen voor de reddingswerkers in de Franse Alpen. Het zag er zondag veel slechter uit voor het gebied waar de A320 van Germanwings neerstortte. Van Monique Cornelissen kreeg ik gisterochtend deze foto van de Franse Alpen doorgestuurd vanuit het vliegtuig, een paar uur voordat het andere toestel neerstortte. Same view, same place… other time.

Zicht op de Franse Alpen vanuit een 'ander' vliegtuig
Zicht op de Franse Alpen vanuit een 'ander' vliegtuig

Vandaag en morgen dus vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen wat regen, waarbij de Franse Alpen het meest gespaard blijven. Oostenrijk krijgt pas vanavond en morgen met de regen te maken al zwakt die in de loop van de dag alweer af. Het is daarbij aan de zachte kant, sneeuwen doet het morgen pas in de loop van de dag boven 1000m, voor de rest ligt de sneeuwgrens eerder bij 1800m.

Vanuit het noorden regen en sneeuw
Vanaf zaterdag worden storingen vanuit het noorden weer actiever, dan stelt zich een krachtige westelijke straalstroom in. Door de afwisseling van warmte- en koufronten is dat hartje winter al geen garantie op alleen maar sneeuw; omdat we tegen april lopen nu al helemaal niet meer.

Stel je vanaf zaterdag dus in - en dan vooral in Zwitserland en Oostenrijk - op regelmatig regen en tussendoor sneeuw. Waar het blijft sneeuwen zijn de gebieden boven 2200m, daar zit je hoog genoeg om geen nat pak te halen. Sterker nog daar blijven de condities prima.

Een beeld dat je in de lagere gebieden nu steeds meer gaat zien, kunstsneeuwbanen zoals hier in Lienz (O)
Een beeld dat je in de lagere gebieden nu steeds meer gaat zien, kunstsneeuwbanen zoals hier in Lienz (O)

Zuidalpen warmen verder op
Keerzijde van deze medaille is dat er door föhnwerking aan de zuidkant van de Alpen een verdere opwarming komt. In Italië verwacht ik begin volgende week maxima in de dalen die ruim boven de 20 graden uitkomen. Lokaal is 25 graden zelfs niet uitgesloten, en dat met veel zon.

Pas vanaf woensdag komt er koudere lucht in de buurt waardoor de sneeuwgrens in de Noordalpen weer wat kan zakken. Daar blijft het voorlopig wisselvallig. De beste regio’s voor zon zijn vanaf zaterdag de zuidelijke Franse Alpen, Italië, Osttirol en Karinthië.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bedankt weer @Roel, als ik het goed lees krijgen we in Tignes volgende week geen regen, geen sneeuw en waarschijnlijk ook geen zon. Hele dag grijs dus :)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

MIshien een domme vraag, maar Alpe Duez en Les deux Alpes (in de buurt van grenoble), is dat de noord, zuid of west alpen ?

West-Alpen, en dan net in het zuidelijke deel van de West-Alpen.

Waarligt solden? noordalpen?

@Roel, het wordt in de Noordalpen dus onstuimiger; wat betekent dat voor de wind? Ik vertrek morgen naar Aletsch Arena en hoop niet (want dat zou de tweede keer dit jaar zijn) dat het gaat stormen!

@roel, we hebben je hulp nodig, we willen zaterdag nog een week gaan skiën in het brandnertal. Maar ik kom er niet uit, als ik de site’s bekijk geeft ieder iets anders aan. Zoals jij zegt sneeuw boven 2200 betekent dat , dat we de hele week alleen regen kunnen verwachten tussen 1500 en 2000 meter. We hebben de boeking nog niet helemaal rond, dus we kunnen nog thuis blijven. Graag jouw mening, stellen we erg op prijs.

Wij hebben plannen om met Pasen nog een paar dagen te gaan skieen…is ergens een duidelijk overzicht welke gebieden er dan nog open zijn?

@sannie

Alles wat a) niet op het zuiden en b) in Oostenrijk boven 2000, in Frankrijk boven 2400 meter (de bergpistes dan, niet het dorp) ligt zal prima zijn. Denk aan Espace Killy, Obergurgl, de Oostenrijkse gletsjers, Engelberg, Isola 2000.

❄️

De zoekmachine op de site zou ik niet gebruiken, voer je sneeuwzeker in april in, dan geeft hij wel Chamonix (weinig kunstsneeuw, vaak niet heel hoog) maar veel zeer hooggelegen gebieden niet.

❄️

Iemand enig idee hoe de condities in Isola 2000 nu zijn? En hoe het de verwachtingen voor sneeuw daar zijn met hun fijne micro klimaatje? Ik zit er over te denken met pasen die kant op te gaan…

Sannie,
Serfaus, gaan wij zelf ook naar toe met Pasen, alle piste’s nog open.

@menan: vorig jaar was in Serfaus in de eerste week van april echt al veel gesloten aan pistes…

@eva_t, klopt vanaf zondag gaat het ook flink waaien. Of je kans hebt dat de liften daardoor dicht moeten is nog niet te zeggen.

@marie-louise, dat verschillende sites iets anders zeggen betekent inderdaad dat het nog enigszins onzeker is, maar het ziet er niet erg rooskleurig uit beneden 2000m (en dat is in Brand). De kans op regen is vrij groot al zal het geen dagen aan een stuk zijn. Persoonlijk zou ik voor een hoger gebied kiezen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Je kan een week van vorig jaar niet vergelijken met dit jaar. Ik heb familie daar zitten en de condities zijn goed

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie