Veel minder sneeuw berekend

Roel op 23 maart 2015· 7 reacties

Vandaag nog een dag genieten in La Rosiere (F)
Vandaag nog een dag genieten in La Rosiere (F)

Dat het geen zonovergoten week zou worden is bekend, maar de hoeveelheid regen en sneeuw die de modellen de afgelopen dagen berekenden zijn wel afgenomen. Met een goede timing wordt het nu niet eens zo’n slechte week, maar dan moet het meezitten.

Eerst mooi
Vandaag en morgen zijn sowieso allerminst slecht te noemen. Ook in de Westalpen komt de neerslag later opzetten dan gisteren verwacht waardoor er de dag mogelijk zelfs met een waterig zonnetje afgesloten kan worden. In het oosten in Oostenrijk lukt dat bijna zeker, dus drie vrij mooie dagen zijn daar alvast in de pocket.

Wanneer komt die sneeuw dan wel? In golven verspreid over de week en aanvankelijk voornamelijk hogerop. Gisteren noemde ik de grote onzekerheid doordat een complex lagedrukgebied pal boven de Alpen rondtolt. In de nacht naar woensdag lijkt de eerste serieuzere regen- en sneeuwval bezit te nemen van de Westalpen, waarbij ik meteen opmerk dat de hoeveelheden voor de Franse Alpen een stuk lager uitvallen. Mede omdat de koude lucht langer op zich laat wachten betekent dat eerder en langer regen. Geluk bij een ongeluk: de hoeveelheid neerslag is ook teruggeschroefd.

Niet ongebruikelijk in deze tijd van het jaar, de dalafdaling naar Gerlos (O)
Niet ongebruikelijk in deze tijd van het jaar, de dalafdaling naar Gerlos (O)

Oostenrijk later meer sneeuw?
Woensdag overdag is het de beurt aan de hele zuidkant van de Alpen. In Italië regent en sneeuwt het langere tijd, helaas bij een nulgradengrens van rond de 2000m levert dat hoofdzakelijk regen op. In de nacht naar donderdag is het lager ook koud genoeg voor sneeuw maar dan lost de neerslag langzaam op. Ook voor Oostenrijk blijft er dan weinig over behalve losse sneeuwbuien.

Ware het niet dat als een luis in de pels, op vrijdag een kleine depressie wordt ingetekend die grote delen van Oostenrijk alsnog een nordstau met sneeuw kan bezorgen. Het blijft dus reuze spannend! En niet geheel verrassend blijft het na vrijdag een loterij, het kan letterlijk vriezen of dooien met terugkerend lenteweer of meer wisselvalligheid met sneeuw. Inderdaad de betrouwbaarheid om verder dan drie dagen vooruit te kijken is op dit moment gering. Daarom zeg ik, woensdag kijken we verder mét een eerste tussenstand.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik ga je posts de komende dagen scherp in de gaten houden Roel, toch nog even in de paasweek naar Arlberg. Zou mooi zijn als er nog wat van dat frisse witte goud bij komt ;-)

Ze mogen niet klagen over de sneeuw daar op dit moment, dus hoop dat het Gerlos plaatje ons daar bespaard blijft.

pfff jaloers op de mensen die nog/weer gaan, hier voorbereiding voor 2016! Nieuwe pullies gekocht ;) 51 weken voorpret!

Seriously snow addicted family!

Minder veel sneeuw? Roel, je hebt te vaak boven de 1000m gezeten dit seizoen hoor!

Scherp @RoteHersentote :-). Toevallig had ik vanmorgen met mijn vriendin een discussie over die titel. Ik bedoel dus dat er minder sneeuw valt dan gisteren verwacht. De woorden zijn nu omgedraaid wat tekstueel beter is, maar wat mij betreft dekt ie minder de lading. We zullen zien :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik ga komende donderdag tot en met zondag weg. Waar is de kans op zon het grootst? :)

@Roel Als ik de verschillende modellen bekijk zie ik toch een enorm hogedrukgebied opkomen boven Europa. Is dit goed nieuws voor de zonaanbieders of is dit nog veel te voorbarig? :)

@JordiDekker, ik zie een groot hogedrukgebied verschijnen boven de Golf van Biscaye maar dat is geen garantie op mooi weer. Vooral de Noordalpen kunnen met deze kaarten nog wat verwachten, ook aan regen.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie