30 januari 2015 een dag die James Mort nooit zal vergeten. Samen met een groep vrienden skiede hij in Les Crosets. Meer dan een meter sneeuw zorgde voor geweldige condities. Diepe poeder overal. Maar de mannen waren slecht voorbereid en slecht geïnformeerd. Zonder na te denken doken de mannen met een gevaar van 4 op de schaal van 5 te steile hellingen in. Dit met het idee dat ze ‘inbounds’ skiede. James skiede met een pieps, schep en sonde, zijn maatjes slechts met sondes en scheppen. Ook dachten de mannen dat er in Europa iets bestaat als inbounds en outbounds. Dat is natuurlijk niet het geval. Elke meter buiten de piste is in Europa gewoon off-piste. De skiërs schreeuwden van plezier. Totdat de helling losbrak.

In het verhaal schrijft James dat hij dacht dat hij zou sterven. Hij wist dat zijn maatjes geen piepsen bij zich hadden. Net voordat de lawine stopte lukt het hem om zijn hand en stok omhoog te steken. Hierdoor stak deze boven de sneeuw uit. Zijn maatjes hadden gelukkig wel scheppen mee, en lokaliseerden de stok boven de sneeuw zeer snel. Zie deze indrukwekkende beelden. Er zijn een paar dingen die opvallen en in mijn ogen belangrijk zijn, even buiten het inschatten van het lawinegevaar.

  • Onderschat geen enkele helling, let op wat voor een ‘kleine’ helling dit is.
  • Lees het lawinebulletin. Deze dag was het 4. Dat moet eigenlijk al genoeg zeggen.
  • Er is geen inbounds en outbounds in Europa, alleen maar op de piste en off-piste. Elke meter off-piste is echt off-piste. Dit kan niet vaak genoeg benadrukt worden.
  • Ook kleine hellingen zijn potentieel levensgevaarlijk
  • Bij elke meter off-piste moet je voorbereid zijn op het ergste, dus altijd pieper, schep en sonde mee. Al had deze man zijn stok niet boven de sneeuw gestoken had hij het waarschijnlijk niet overleefd.
  • Zorg dat je traint voor het zoeken in lawines. Vaak, nee, nog vaker! Het moet een automatisme worden.
  • Ga nooit zomaar even een stukje off-piste.
  • Zorg dat je voldoende kennis hebt. Al hadden deze mannen de safety academy gevolgd en opgevolgd waren ze nooit op deze manier off-piste gegaan.

Bedankt VanRoyal voor het tippen van dit verhaal.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik zag dit filmpje op Geen Stijl staan!! Ik heb het echt met huivering en vol verbazing zitten kijken, wat een geluk heeft die man gehad! En de verbazing begon al gelijk aan het begin van het filmpje, waar 4 mannen in kniediepe poeder tegelijk een steile helling indoken, en werd daarna alleen maar groter en groter…

Maar wat ik ook zorgelijk vond is zoveel mensen die, aan de opmerkingen onder het filmpje te zien, van mening waren dat deze mannen gelukkig wisten waar ze mee bezig waren!? Heel goed dat hier nog eens duidelijk wordt uitgelegd dat dit 1 groot voorbeeld is van hoe het niet moet, en dat deze mannen zeer gevaarlijk bezig waren :s… Alleen een schep bij je hebben is geen teken van kunde…

Hoe erg dat deze mannen dachten inbound bezig te zijn geweest…

Procrastinating

Altijd handschoenen aanhouden.

Ik heb het al een keer eerder gezien in een vergelijkbaar filmpje, na 5 minuten zijn de vingers compleet verkrampt en kun je niets meer doen.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Er is blijkbaar vaker een verkeerd beeld bij amerikanen en australiers die in de Alpen komen over het feit dat er geen in en outbound bestaat, enkel piste en off piste…
Ik moet eerlijk bekennen dat ik vroeger ook dacht dat er een soort inbound bestaat (tussen de pistes, onder liften etc.). Inmiddels weten we wel beter…

Eerste stukje van het filmpje dacht ik, valt gelukkig wel mee. Dan zie je ineens de stok van meneer nummer 3. Onder die laag poeder hadden ze lang kunnen zoeken als de stok niet uitstak. Zo diep is best heftig, dan vind je niet zomaar iemand zonder hulpmiddelen.

Bizar hoe kort die lawine/helling eigenlijk was, volgens mij niet langer dan 60 meter. Dat geeft inderdaad wel een hele andere kijk op naast de piste poederen…

Inderdaad huiveringwekkend. En heel leerzaam. Beangstigend hoe lang het nog duurt voordat de skiër onder de sneeuw bereikt is. En ja, die handschoenen… door de paniek vergeten kennelijk.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie