Nu een grijze week op komst?

Roel op 20 maart 2015· 3 reacties

Genieten in Valfréjus (F), via Sneeuwhoogte+
Genieten in Valfréjus (F), via Sneeuwhoogte+

Zo mooi als de afgelopen dagen zijn verlopen, zo grijs kan het volgende week worden als we de laatste kaarten mogen geloven. Een depressie boven de Middellandse Zee is ons niet bepaald goedgezind, maar of het in alle gebieden regent/sneeuwt en grijs blijft is nog even afwachten. Probeer in ieder geval de maandag goed mee te pakken, dat wordt waarschijnlijk de mooiste dag van de week.

Waar de meeste sneeuw?
De onbestendigheid is natuurlijk goed nieuws voor poederliefhebbers en de wintersporters die later deze lente nog naar de Alpen trekken. Dit is nog even mooi meegenomen, maar waar valt dan de meeste sneeuw? Daarvoor schets ik even wat er staat te gebeuren.

Op dit moment bevinden de Alpen zich onder de uitlopers van een hogedrukgebied wat vandaag (en in Oostenrijk deels morgen) nog voor een zonnige dag zorgt. Morgen trekt een storing via de Benelux naar de Middellandse Zee en daarmee wordt het al een stuk onstabieler. In de hele zuidwestelijke Alpenhelft (Frankrijk, Zwitserland en het westen van Italië) kunnen de hele dag door sneeuwbuien gaan vallen. Beneden 1500m zullen dat regenbuien zijn, de koele lucht moet namelijk nog binnenstromen. Houd rekening met 30-50cm op de hogere pistes van Piemonte, en 10-20cm in Frankrijk en Zwitserland.

Prima condities in Les Trois Vallées (F)
Prima condities in Les Trois Vallées (F)

Vooral in het westen erg wisselvallig
In de avond en nacht naar zondag krijgt ook Oostenrijk met deze buien te maken; omdat de koude lucht dan wél is binnengestroomd sneeuwt het in Oostenrijk vanaf een meter of 1000. Ik zeg er meteen bij, de hoeveelheden zijn hier kleiner dus of ze er veel mee opschieten betwijfel ik.

Dat geldt eigenlijk ook voor het vervolg. Na een zonnige maandag herhaalt het scenario zich vanaf dinsdag. Vanuit het noorden zakt een nieuw lagedrukgebied af naar het zuiden met opnieuw de grootste hoeveelheden voor voor het zuidwesten. Vooral in de Zuidalpen verwacht ik vanaf dinsdag een paar grijze dagen met soms veel regen of sneeuw. Ook in de Franse Alpen ziet het er voor de zonliefhebbers niet heel goed uit met vooral vanaf woensdag regelmatig sneeuw.

Oostenrijk droger
Waar schijnt de zon dan wel? Nou qua sneeuw lijkt deze ontwikkeling de Noordalpen het minst op te leveren, waarbij Oostenrijk voorlopig wordt gespaard. Waarschijnlijk zit Oostenrijk vanaf dinsdag zelfs aan de ‘verkeerde kant’ met föhninvloed en geen of weinig sneeuw, en als het valt alleen op grotere hoogte (>1800m). De zon krijgt dus wat meer kans.

Off piste wordt het karig, maar de pistes in Fiss zijn nog fantastisch
Off piste wordt het karig, maar de pistes in Fiss zijn nog fantastisch

Het is dus wat je voorkeur heeft. Als ik afga op de updates van Sneeuwhoogte+ (o.a. de foto hierboven) hoef je je nog niet veel zorgen te maken over de pistes. Die kunnen zo te zien nog wel wat hebben, mits je vroeg genoeg op pad gaat!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

fantastisch ! Een kleine dump in les deux alpes en alpe duez begin volgende week en eind volgende week de piste op ! :)

Fantastisch !! La plagne met de kindjes. Wordt genieten. Bedankt voor de steeds weer terugkerende bondige, maar heel klare weerberichten !!

Misschien nog even weg naar de Alpen met Pasen :P

Gang is alles
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie