Dump voor de westelijke Italiaanse Alpen, föhn in het noorden

Roel op 13 maart 2015· 27 reacties

Half bewolkt weer gisteren in Zell am Ziller
Half bewolkt weer gisteren in Zell am Ziller

We leunen tegen het weekend aan en dat betekent dat de aangekondigde dump steeds dichterbij komt. Van morgenavond tot en met maandag sneeuwt het bijna aan één stuk door in de westelijke Italiaanse Alpen, Oberwallis en de zuidelijke Franse Alpen. Maak je borst nat met deze retour d’est, tussen een halve meter en twee meter is alles mogelijk!

Gisteren verschillen in Oostenrijk
Gisteren was het enigszins gemixed weer in Oostenrijk. Terwijl het westen een strakblauwe hemel had (net als de rest van de Alpen) bleef er ten oosten van Innsbruck nog restbewolking hangen van eergisteren. Deze foto hierboven kreeg ik doorgestuurd van Marion de Bresser uit Zell am Ziller.

Alles of niets
De komende dagen worden interessant maar het wordt een regionaal feestje en niet iedereen zal meedoen. Hou daar echt rekening mee als je straks ondergesneeuwde bomen en huisjes ziet. Voor als je de andere kant opgaat, de noordelijke Franse Alpen (o.a. Les Portes du Soleil), alsmede grote delen van Oostenrijk en het noorden van Zwitserland krijgen weinig tot niks!

Dat is te wijten aan de Alpenhoofdkam die de sneeuwval netjes tegenhoudt voor de bekende skigebieden in het noorden. Wat heet, dankzij die kam komen de Noordalpen in de föhn te liggen. Dat is mooi te zien aan de neerslagverdeling voor de komende dagen.

null

Terwijl het (Europese) model voor het zuiden 40 tot 130mm berekent (omgerekend in sneeuw voor het gemak 40 - 130cm) blijft het elders droog. De föhn stuwt het kwik in Oostenrijk daarentegen omhoog naar 15 tot 20 graden in de plus in de dalen. Grote contrasten zijn te verwachten!

Aanvullend hierop ons eigen model met de sneeuwverwachting voor de komende vier dagen:

null

null

Kortom het is geen kattepis de hoeveelheden die berekend worden. Op het laatste plaatje zie je nogmaals de scherpe begrenzing als gevolg van die cruciale Alpenhoofdkam.

Meer zon en nog zacht
Vanaf dinsdag wordt het ook in het zuiden langzaam rustiger en komt de zon weer tevoorschijn. Hogedruk is dan bepalend voor het weer en ook in het zuiden wordt het dan zachter. De nulgradengrens stijgt naar circa 2000m.

Richting volgend weekend komt er langzaam weer koudere lucht vanuit het noorden afzakken waardoor het kwik omlaag gaat. Of er ook sneeuw bij zit moeten we de komende dagen gaan volgen. Tot die tijd blijft het in het noorden lente, terwijl in het zuiden de winter nog één keer goed toeslaat. Fijn weekend!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Joehoe, verse poeder en vanaf dinsdag zon! Hoop dat er zondag en maandag ondanks de grote hoeveelheden sneeuw nog wel wat te boarden valt. Benieuwd of de liften open blijven.

Duidelijk, je geeft al aan: P.D.S “ontspringt” de sneeuwval maar het wordt er wel 3 dagen grauw en grijs (vanaf zondag) … met zelfs enige regenkansen…blijf mooi thuis, wellicht eind volgende week beter…avec soleil !

Beste Roel,
Dank voor jouw deskundige visie. We volgen jouw blog al de hele winter en jouw voorspellingen komen aardig vaak uit!
De afgelopen weken volgen wij jouw blog dagelijks. We willen namelijk in de week van 23 maart nog een week skiën. We hebben nog niets vastgelegd. Het liefste in Tirol gegeven de typisch gezellige sfeer. Daar kijken we naar St Anton (geen gletsjer) en Hintertux (wel gletsjer).
Ik zie nu dat de dump vooral in de Zuid-Franse Alpen en in Italië valt. Vraag is vervolgens hoe lang die sneeuw blijft liggen; en wat er overblijft in de rest van de Alpen door de Fohn. Hebt jij nog tips?

Op naar de sneeuw!

@Maartenm, bedankt voor je reactie. Beneden 1800m blijft de (verse) sneeuw niet heel lang liggen in deze tijd van het jaar, natuurlijk enigszins afhankelijk van de hellingexpositie en het weersverloop in de komende weken. Daarboven blijft het nog wel even liggen.

Die föhn gaat wel pijn doen in Oostenrijk. Daar zou ik het hoog genoeg gaan opzoeken de komende weken omdat veel dorpen voor eind maart eigenlijk te laag liggen. Kijk eens naar Obergurgl of Obertauern.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Mooie week in het vooruitzicht! Morgen ben ik terug in Val Thorens! Bedankt @Roel

Hmmm vanavond stappen we in de auto naar Val Gardena en met dit bericht gaan we een mooie week tegemoet. Bedankt @roel voor dit mooie bericht.

Hoi allemaal, wij reizen af naar Fiesch, Aletsch Arena. Kunnen jullie mij helpen;als ik Roel goed begrijp komt daar dus heel veel sneeuw? (ben niet zo handig met die hoofdalpenkam en noord alpen e.d.)
Prima die sneeuw maar hoop wel dat het niet de hele week blijft vallen als wij daar nou net zijn. Wel fijn voor de mensen die daarna nog heen gaan natuurlijk!
Alvast bedankt! Annemarie

@AnnemarieG zie hier: https://www.wintersport.nl/skigebieden/fiesch/weersverwachti… aardig wat sneeuw dus, maar Saastal en Monte Rosa lijken het meeste te vangen: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwverwachting…

@Roel, wij zijn tot dinsdag in monte rosa. We hebben nog niet eerder een dump meegemaakt. Wat moeten we verwachten? Zijn pistes überhaupt open? Kun je dan wel skiën? Hoe gaat zo iets…

@Roel, Dank voor de tip! In Obergurgl heb ik een aantal winters gewerkt dus kan jouw woorden beamen.

Ook aan de overige lezers: Hoe is Obertauern qua sfeer na het skien?

Op naar de sneeuw!

@AnnemarieG, ik denk dat Fiesch een randgeval wordt. Niet de grote hoeveelheden van het zuiden maar ook niet droog.
@Anne01, jullie krijgen mogelijk de volle laag. Pistes zullen wel open zijn maar fatsoenlijk skiën zal inderdaad moeilijk worden. Slecht zicht en kijken of je beneden de boomgrens iets kunt. Daar is het zicht vaak beter.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dank jullie wel Tiny-M en Roel. We hopen er het beste van!
Iedereen die nog gaat skiën: goede reis en veel plezier! Annemarie

Vannacht richting Grindelwald. Hopen dat de föhn niet teveel pijn doet. Denk je dat er liften moeten sluiten als gevolg van wind @Roel ?

Mr. Slow

2 GFS plaatjes gevonden op het meteo subforum van http://www.skiforum.it
dichtbij genoeg om redelijk betrouwbaar te zijn

Bardonecchia, Via Lattea, Limone Piemonte en de kleine gebiedjes in die regio krijgen 1m50 sneeuw.
Aosta, vooral de Monte Rosa, krijgt ook wel een meter.

zondag 15 maart; wit = 80 cm per 24 uur

null

maandag 16 maart; paars = 50 cm per 24 uur

null

The older I get, the better I was

We gaan het zien… over een paar uurtjes komen we aan in monte rosa.

Niet alleen nu een Dump, maar over een week kan het nog wel eens goed raak zijn in de Noordalpen!

null

Helaas ben ik dan net weg ;(

A winter without powder isn't a winter!

@joost ‘’ over een week kan het goed raak zijn in de noord alpen’‘’ ik ben zo,n stuntel in die grafieken. We zouden nog graag 28 mrt een week naar west oostenrijk willen skiën. Kunnen er niet genoeg van krijgen. Maar nu zie ik bv op snowplaza dat de verstoren wel erg stijgt, maar het ergste is regen. Zouden we dan werkelijk, in de week van 21 mrt nog sneeuw krijgen, op zo,n 1000 meter en hoger.

Ik zou dan wel hoog zoeken. Ik weet niet wat de sneeuwgrens doet. Maar de kans is wel groot dat er aardig wat sneeuw valt. Ookal is het een week ervoor. @Marie-louise

A winter without powder isn't a winter!

@joost het dorp ligt op ongeveer 1000 meter, en het skgebiet gaat tot 2000 meter, kun jij een indicatie geven naar aanleiding van de grafiek, wat we evt kunnen verwachten. We willen dit weekend wat boeken, maar twijfelen nog. We hebben in dec ook al moeten annuleren, omdat het gebied niet open kon, vanwege groene pistes. Er ligt nu nog genoeg sneeuw 195 cm.

@joostw in mijn bericht hierboven de w bij jouw naam vergeten.

Welk gebied had je in gedachten dan? Sneeuwgrens kun je nog niet echt bepalen omdat de lijnen flink van elkaar verschillen. Ik ga er in ieder geval niet van uit dat het dan weer helemaal groen is. Misschien dat de zuidhellingen door die fohnweek volgende week nog wel eens groenig kunnen worden. Maar als het daarna afkoelt zie ik zelf weinig problemen. Al is het over een week dus moeilijk te voorspellen. @Marie-louise

A winter without powder isn't a winter!

@Marie-Louise
Je moet nog gaan boeken, dus je hebt zelf de keuze.
Je kunt naar Oostenrijk gaan, daar gaat (vrijwel) geen sneeuw vallen en er komt foehn. De foeh wordt niet voor niets “sneeuwvreter” genoemd.
Je kunt ook naar 1 van de gebieden in de westalpen gaan, waar de komende dagen nog eventjes 1-15.5 meter sneeuw gaat bij vallen. En er ligt daar al een enorm pak.

Denk bijv. eens aan Bardonecchia https://www.wintersport.nl/skigebieden/bardonecchia…
Je rijdt er naartoe via de Frejus tunnel, vrijwel alleen maar snelweg, je bent hoogstens 1 uur langer onderweg. Maar dan heb je wel
-een echt mooi gebied
-een enorm pak sneeuw
-heerlijk eten en drinken, tegen voor oorlogse prijzen
-eens wat anders

The older I get, the better I was

Begint net zachtjes te sneeuwen hier in champoluc.

@menno, vergeet het maar, @marie-louise kent maar 1 stand en dat is het brandnertal, volgens mij ;) Als het weer gaat doen wat men nu voorspelt, zal het daar niet overhouden, denk ik.

Hier in Champoluc nog steeds teleurstellend, een paar vlokken en slecht zicht. Ik denk dat de dump uitblijft.

@HansM nog een champoluc ganger! Wordt nog druk hier.

@userd dat we maar 1 stand kennen is niet waar. We zijn al op verschillende plekken geweest oa bulgarije, kaltenbach. Maurach, en nog een paar, maar inderdaad, we zijn verknocht aan het brandnertal. En komen daar steeds weer op terug. De prijzen zijn daar nog goed te doen, zodat we 3 keer per jaar kunnen gaan. En met een beetje geluk, als het weer ons een beetje mee zit, over 14 dagen weer.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie